Van de tuin wordt vaak gesteld dat het een verlengde woonkamer vormt. Het is de plek waar je op warme zomerdagen geniet van het mooie weer, je favoriete boek of tijdschrift leest en samen borrelt met het gezin. Er zijn verschillende manieren om nog meer uit de tuin te halen. Heb je een veranda kopen bijvoorbeeld al eens overwogen? Een belangrijk voordeel van een veranda is de beschutting die het je biedt. Je kunt al vroeg in het voorjaar naar buiten, zonder last te hebben van de harde wind. Of denk aan een zomers buitje, waarbij de veranda de beschutting biedt die je op zo’n moment zoekt. Het is zonde om tijdens zo’n bui direct naar binnen te moeten. Niet alleen een veranda kopen is een mogelijkheid om je tuin op te knappen. In dit artikel vind je meer inspiratie! 

Beschutting in een serre met glazen schuifdeuren 
In plaats van een veranda met een open voor- of zijkant, zou je ook voor een serre of tuinkamer kunnen kiezen. Ga hierbij voor een model met een glazen schuifdeur aan de voorzijde van de serre. Zo’n glazen schuifdeur voorkomt dat er licht uit de woonkamer wordt onttrokken en draagt tegelijkertijd bij aan het creëren van een aangename temperatuur in de tuinkamer. Het is er in vergelijking met een veranda met open voorzijde vaak eerder in het jaar warm genoeg om naar buiten te gaan. In de zomermaanden zet je de schuifdeuren van de tuinkamer of serre open, om te voorkomen dat de tuinkamer een kas wordt. 

Kies voor een nieuwe beplanting in je borders
Om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten, is het zaak om voor plantensoorten te kiezen die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Zo is de tuin niet alleen in het voorjaar en de zomer mooi, maar ook in het najaar en de winter. Combineer de planten daarbij met een aantal heesters of bijvoorbeeld leibomen. Op deze manier creëer je lagen in het aanzicht van de tuin. Daarbij zorgt een wintergroene heester voor kleur in je borders. 

Denk na over het lichtplan voor je tuin 
Creëer niet alleen een lichtplan voor de woon- en slaapkamer van je huis, maar ook voor je tuin. Met een doordacht lichtplan kun je de mooiste plekken in de tuin uitlichten. Denk aan de olijfboom in een van je borders, denk aan een cortenstalen plaat op de schutting, enzovoorts. 

Comments are closed.