Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

28-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe sticker nodig voor grofvuil
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wijzigingen bij ophaling grofvuil

We geven graag mee dat er wat praktische wijzigingen zijn in het kader van de ophaling van grofvuil in onze gemeente. Wie voorheen grofvuil wilde laten ophalen bij zijn of haar thuis, diende op dit afval een gele sticker te plakken. Deze sticker kon aangekocht worden in het NAC aan de ontvangstbalie. 

Echter sinds dit jaar is er overgeschakeld op andere, blauwe stickers. Ook deze kan je aankopen in het NAC. Het is nodig dat je zo'n blauwe sticker op je grofvuil aanbrengt bij het ophalen. Ze omvatten uiteraard de waarde van de ophaalretributie. Inwoners die nog gele stickers in huis hebben, kunnen deze omruilen in het NAC. Dat kan nog tot 30 juni. Houd er rekening mee dat grofvuil dat met een gele sticker wordt aangeboden, niet meer wordt opgehaald. 

Deze aanpassingen kaderen in de samenwerking met Limburg.net die ook omtrent de ophaling van grofvuil sinds 1 januari in onze gemeente gelden. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bibliotheek in de ban van de poëzie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gedichtendag in de bib 

Op donderdag 29 januari is het... gedichtendag! Ook in onze bibliotheek zal dit niet ongemerkt voorbijgaan. Voor de gelegenheid haalt de bib een aantal bijzondere woordkunstenaars in huis. Het Genootschap ter bevordering van de Voordracht- en Vertelkunst bestaat uit Hilde Wouters en Noël Marechal. Beide poëzieliefhebbers hebben hun roots in onze gemeente. Zij dragen gedichten en teksten voor en brengen ter gelegenheid van het thema dit jaar een zangeres mee. Ontdek donderdag de finesse van deze poëten om 16 uur, 16.45 uur en 17.30 uur in de bib...

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ga je mee op schattenjacht?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ontdek geocaching

Op woensdag 28 januari kan iedereen deelnemen aan een unieke initiatiemiddag rond geocaching. Geoacaching betekent letterlijk 'schattenjacht'. Het is een populair hoogtechnologisch spel waarbij de deelnemers in open lucht een verborgen schat  trachten terug te vinden (een "geocache"), aan de hand van GPS coördinaten gepubliceerd op het Internet door diegenen die de schat verborgen hebben. Voorzien van een GPS, kunnen de schattenjagers op zoek gaan, in de bossen of de stad. Eens gevonden, toont de cache zijn geheimen, en de beloning is vaak uitgebreid. Als de jager een object uit de cache meeneemt, moet hij in ruil een ander object terug opbergen in de cache. Voor sommigen, is de grootste beloning de adrenalinestoot en de passie voor het ontdekken op een onbekend terrein.

Zin om op schattenjacht anno 2015 te gaan? Hoe begin je eraan? Waar moet je op letten? Kraak de code en vind de oplossing! Neem een klein voorwerp mee dat je eventueel wil ruilen met een voorwerp uit de schattenkist. Een aanrader voor het hele gezin! 
Meer info: www.geocaching.be. 

Afspraak woensdag 28 januari 2015 om 14u aan het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap, domein Hengelhoef, Houthalen. Gratis deelname. 
Meer info: Limburgs Landschap vzw, Jürgen Becherer, info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 50.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BNP Paribas Fortis houdt zich aan zijn belofte
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Nieuwe bankautomaten voor Oost

"BNP Paribas Fortis heeft haar belofte waargemaakt", aldus Stijn Van Dingenen, gemeenteraadslid voor S&D. "Vorig jaar ontstond in onze wijk Houthalen-Oost terecht heel wat commotie toen bleek dat de laatste overgebleven bankinstelling de deuren zou sluiten. Meteen moesten de 8000 wijkbewoners ofwel naar Houthalen-Centrum voor hun bankverrichtingen, ofwel naar Opglabbeek of Genk." 

"Het verdwijnen van het laatste bankkantoor was een aderlating voor onze wijk, zeker voor mensen die minder mobiel zijn. Volgend op de sluitingsaankondiging organiseerden we met onze partij S&D dan ook een petitie in de wijk. Ongeveer 1 op 5 wijkbewoners ondertekenden de petitie en gaven zo aan dat ze de bank wilden overhalen om toch een minimumdienstverlening in de wijk te behouden." 

Belofte
Wat volgde waren verschillende overlegmomenten met de directie van BNP Paribas Fortis. Overlegmomenten waarin de bank begrip toonde voor de lokale situatie. Ook het gemeentebestuur schaarde zich achter de actie. "De inzet van de buurtbewoners, de acties en het overleg met de bank resulteerden in de belofte dat BNP Paribas Fortis de bankautomaten in Houthalen-Oost uiteindelijk toch zou behouden", aldus Stijn Van Dingenen. "En dat ondanks het feit dat de cijfers aantonen dat heelwat gebruikers van de automaten geen klant zijn bij de bank zelf. Maar BNP Paribas Fortis zag hun noodzakelijke aanwezigheid binnen de wijk in. Na de sluiting van het bankkantoor afgelopen zomer, bleven de automaten in de hal bereikbaar voor de buurt. Vorige week werden dan aan de buitengevel de nieuwe bankautomaten geplaatst. Daarmee komt de bankdirectie haar belofte ten aanzien van de wijk als enige bankinstelling dan ook na. Een woordje van dank namens tal van wijkbewoners is op zijn plaats, wetende ook dat BNP Paribas Fortis de enige bankinstelling is die deze inspanning levert voor de wijk."

Blijvende zoektocht
Ondanks het feit dat de wijk nu voor langere tijd zekerheid krijgt over twee bankautomaten, blijft de vraag naar een volwaardig bankkantoor uiteraard bestaan. "We zien dat veel senioren moeite ondervinden met de huidige situatie. De verplaatsingen naar andere wijken of naar buurgemeenten vallen sommigen erg zwaar. Daarom blijven we proberen om een kleinere financiële instelling te overhalen om alsnog in onze wijk een wijkfiliaal, al is het maar met een beperkte dienstverlening, te openen. Houthalen-Oost is een groeiende wijk met zo'n 8000 inwoners die een bankfiliaal absoluut verdient", besluit Stijn Van Dingenen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Kruis verwacht je
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bloedinzameling Helchteren

Bloed geven doet leven! Dagelijks hebben honderden mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Na een ongeval, een bevalling of een operatie bijvoorbeeld. Of omdat ze ziek zijn. Soms moeten zelfs ongeboren baby’s al een bloedtransfusie krijgen. Elk zakje bloed kan levens redden. Daarom blijft het Rode Kruis ook in onze gemeente bloedinzamelingen organiseren. De volgende inzameling vindt plaats op dinsdag 27 januari van 17.30 tot 20 uur in De Roepsteen in Helchteren.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiek afscheid van Paul Vandewiele
Ronny Custermans nieuw gemeenteraadslid

Afgelopen donderdag legde Ronny Custermans de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Ronny volgt Paul Vandewiele op binnen de CD&V-fractie. De wissel was voorzien, Paul Vandewiele gaat op politiek pensioen. Custermans was eerste opvolger op de CD&V-lijst. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S&D wil buurtmarkten, gemeentebestuur bestudeert marktgebeuren
Klik op de afbeelding om de link te volgen Multiculturele markt op komst? 

Tijdens de gemeenteraad van juni 2014 opperde de S&D-fractie het voorstel om buurtmarkten te organiseren in enkele deelwijken. "Zo'n buurtmarkt is een kleinere markt waar je vooral verse levensmiddelen als vis, vlees, groenten, fruit en bakkerijproducten kan kopen", aldus Luciana Costa van S&D. "De marktjes vinden in de late namiddag plaats, waardoor buurtbewoners die van hun werk of van school terugkomen, even kunnen stoppen op de markt voor verse inkopen. Elders in Vlaanderen vind je al zulke markten en ze blijken erg succesvol te zijn." Toen de S&D-fractie in juni het voorstel lanceerde op de gemeenteraad, gaf schepen van economie Verpoorten (CD&V) aan dat het gemeentebestuur het marktgebeuren ging evalueren. "Immers, de bestaande weekmarkt op het John Cuppensplein is aan een evaluatie toe. Heeft deze markt nog zin, moeten we ze heroriënteren of zijn alternatieven misschien een betere optie", aldus Verpoorten destijds.

Meulenberg
"Intussen zijn we een half jaar verder en kwam er in dit dossier nog maar weinig vooruitgang", aldus S&D-fractieleider Stijn Van Dingenen. "Daarom dat we afgelopen week op de gemeenteraad van januari opnieuw de vraag stelden hoe het hier nu mee zat. Schepen Verpoorten gaf ruiterlijk toe dat het dossier de voorbije maanden niet bovenaan de agenda stond. Toch liet hij weten dat het gemeentebestuur in het kader van de oefening die men voor de wijk Meulenberg maakt, bekijkt of een multiculturele markt in deze wijk in de toekomst haalbaar is. Het zou volgens Verpoorten een meerwaarde kunnen zijn voor de wijk. Als S&D staan we hier absoluut achter, maar we dringen er toch op aan dat er ook voor andere wijken voldoende aandacht moet zijn. Wijken als Houthalen-Oost, Ten Hout, Lillo en Helchteren hebben evenveel rechten om buurtmarkten te krijgen. Ook hier wonen inwoners voor wie zo'n wekelijkse versmarkt een meerwaarde zou zijn. Tijdens de gemeenteraad is de afspraak dan ook gemaakt dat er versneld werk gemaakt zal worden van dit marktverhaal."

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke lezing
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Vanthielen en Vanthielen... unieke duolezing in Greenville

Cleantech Community Limburg en Continéo – de vernieuwde alumniwerking van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt – bieden een unieke duolezing aan. Professor (internationale) economie Walter Vanthielen was decennia lang een begrip aan de UHasselt. Internationale handelspolitiek, financiële markten, en milieueconomie zijn enkele van zijn favoriete thema’s. Dochter Francesca deelt zijn fascinatie voor economie en vulde recent haar diploma TEW aan met een master Vergelijkende en Internationale Politiek. In haar masterproef focuste ze o.a. op het statuut van de Noordpool.  

In deze unieke duolezing start Prof. Vanthielen met enkele kritische blikken voor- en achteruit wat betreft de huidige wereldpolitiek. Welke economische modellen voorspellen wat we vandaag zien? En van daaruit geeft hij de opstap aan Francesca die je warm maakt voor de goede klimaatzaak. Iedereen kan deelnemen aan deze lezing. Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Praktisch

  • Greenville (mijngebouw), Zuid 1111 (gps adres: Pastorijstraat), Houthalen-Helchteren
  • dinsdag 3 februari 2015 van 19 – 21 u.
  • meer info: info@greenville.bewww.greenville.be 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote politieke delegatie en 1.000 genodigden op opening Lucerna college
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Officiële opening Lucerna-collega


Afgelopen dinsdag 20 januari opende Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits officieel het nieuwe schoolgebouw van het Lucerna College in Ten Hout. De school verrees de voorbije jaren op de terreinen van het vroegere atheneum aan de Huidevetterstraat. 


Bij de opening daagden niet enkel een 1.000 tal genodigden op, waaronder leerlingen, hun ouders en buurtbewoners, maar ook flink wat politiek volk. Naast minister Crevits was dat onder meer minister Vandeurzen, Wouter Beke, Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans, het lokaal College van burgemeester en schepenen en gouverneur Reynders. 

Het knappe, nieuwe schoolgebouw kent een kostenplaatje van zo'n 7,5 miljoen euro. Het merendeel van dit bedrag werd bijgedragen door de Vlaamse overheid, zo'n 4,7 miljoen euro. Het overige kapitaal werd geïnvesteerd vanuit de inrichtende macht van het Lucernacollege én werd samengebracht door heel wat Turkse families. Momenteel volgen 325 leerlingen les in het college.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezielster van Ter Dolen in de bloemen gezet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondernemersaward voor Mieke Desplenter

In een goed gevuld Greenville vond afgelopen maandag de jaarvergadering annex nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersclub Houthalen-Helchteren plaats. Na een inspirerende toelichting van klimaatkenner Nick Balthazar werd ook ditmaal de ondernemersaward uitgereikt. Die award zet een lokale ondernemer in de kijker die zich de voorbije jaren verdienstelijk maakte op ondernemersvlak. 

De award ging dit jaar naar Mieke Desplenter. Mieke is zaakvoerster, maar vooral bezieler, van kasteelbrouwerij Ter Dolen. Ze nam de award met grote dankbaarheid in ontvangst en loofde haar team én haar trouwe klanten en bierliefhebbers bij deze erkenning. He was lokale kunstenaar Willy Van Parijs die dit jaar het bijpassende kunstwerk maakte. (foto: houthalen-helchteren.be) 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verjonging zet zich door in het carnaval
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Jelle I nieuwe prins Doolridders

Afgelopen zaterdag vond het jaarlijkse prinsenbal van De Doolridders uit Helchteren plaats. Zaal Don Bosco liep lekker vol. Hoogtepunt van de avond was ook dit keer weer de aanstelling van een nieuwe prins. Het is de 26-jarige Jelle Oomsels die zich een jaar lang Doolprins Jelle I mag noemen. Hij neemt de fakkel over van Rudy II. Proficiat Jelle! (foto: RV)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trieste balans na zwaar verkeersongeval
Dodelijk ongeval

Twee doden en één zwaar gewonde persoon, dat is de trieste balans van een zwaar verkeersongeval dat zondagochtend gebeurde op de Molenheidestraat in Houthalen-Helchteren. Om een nog onbekende reden vloog een wagen uit de bocht en crashte tegen twee bomen. Mogelijk merkte de bestuurder de bocht te laat op. Door het ongeval belandde de wagen in het Wild- en Wandelpark. De brandweer kwam ter plaatse om de inzittenden te bevrijden. De bestuurder en één passagier bezweken ter plaatse. Een derde inzittende werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doolridders openen vanavond het carnavalsseizoen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Carnavalsgekte barst vanavond los

Alaaf! Voor wie houdt van de carnavalssfeer breekt er een leuke tijd aan. Op zaterdag 17 januari starten de festiviteiten in Houthalen-Helchteren met het 42ste prinsenbal van de Doolridders in Zaal Don Bosco te Helchteren. Op het programma staan naast de gebruikelijke carnavalstradities met de aanstelling van de nieuwe prins voorop, ook optredens van onder andere Robby Longo. Iedereen is welkom op dit prinsenbal! 

Volgende week zondag 25 januari kan je gaan Frühshoppen bij De Doordouwers in Houthalen-Oost. Zij verwelkomen je om 10.30 uur in OC 't Park. Op vrijdag 13 februari organiseert het gemeentebestuur om 19.11 uur de machtsoverdracht in OC Het Park. 's Anderendaags kan je in zaal Don Bosco terecht voor het Bal der jeugdprinsen van de Heidejokers met dj Flash - Back en een optreden van 2 Fabiola.


Op zondag 15 februari is er dan de machtsoverdracht van de Doolridders op het gemeentehuis in Helchteren om 11.11 uur, gevolgd op maandag 16 februari met de aanstelling van het nieuwe jeugdprinsenpaar tijdens de kindernamiddag van De Heidejokers. Het carnavalsseizoen wordt op zaterdag 14 maart afgesloten met de 4 x 11 viering van de Heidejokers in De Roepsteen.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na jaren van leegstand eindelijk invulling voor kinderdagverblijf Perron-Oost
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kinderdagverblijf in Houthalen-Oost

Toen destijds het dienstencentrum Perron-Oost gebouwd werd in Houthalen-Oost, werden er in het gebouw al ruimtes voorzien voor de inrichting van een kinderdagverblijf. Echter deze ruimtes bleven jarenlang leeg, onder meer omdat er een aantal bouwtechnische problemen waren die voor moeilijkheden konden zorgen bij de installatie van een kinderdagverblijf.

Maar er is goed nieuws. Begin februari zal het gebouw dan toch een invulling krijgen als opvangplek voor baby's en peuters. De vzw Speelboom, een afdeling van Familiehulp, bereikte een akkoord met het gemeentebestuur om er een kinderdagverblijf op te starten. Voorbereidend op de opening worden een aantal werken in het gebouw uitgevoerd. Het opzet is om al begin februari daadwerkelijk te starten met de opvang. 

Wie nog een opvangplek zoekt voor zijn of haar (toekomstige) baby of peuter kan contact opnemen met vzw Speelboom, tel. 011 492310 (Veerle). 
 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde voeding met een sociaal aspect
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Greenville kiest voor De Wroeter

Greenville, het ecologische bedrijvencentrum dat zich in de voormalige mijngebouwen van Houthalen heeft gevestigd, heeft een nieuwe leverancier aangesteld voor het gemeenschappelijke bedrijfsrestaurant. Opmerkelijk is dat er werd gekozen voor De Wroeter uit Kortessem, een centrum waar zo’n 50 personen werkzaam zijn, allen met een mentale of fysieke beperking. Er zijn afdelingen voor bakkerij, catering en fruitverwerking.

De Wroeter kiest ervoor om in Greenville louter gezonde maaltijden te serveren, samengesteld met lokale producten. Niet alleen het bedrijfsrestaurant, maar ook de externe bezoekers van vergaderingen en events zullen op de service kunnen rekenen.

Jan Raymaekers, coördinator van Dagcentrum De Wroeter, verduidelijkt: “Verse maaltijden met aandacht voor mens en milieu zijn onze specialiteit. Na de uitbating van het cafetaria van de kinderboerderij in Kiewit door onze collega’s van de sociale werkplaats, is dit de tweede vaste locatie waar de Wroeter-partners een cateringactiviteit uitbouwen. En we kijken er naar uit. Aangezien we al een tijdje samenwerken voor events, verwachten we ook een succesvolle samenwerking voor de uitbating van het bedrijfsrestaurant.” (bron: Made in Limburg)


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vernieuwingen bij drukkerij
Haletra plant nieuwe investeringen

Nu het nieuwe management bij drukkerij Haletra in Houthalen-Helchteren goed en wel geïnstalleerd is, rollen er ambitieuze plannen van de persen. Managing Director Dieter Paredis en CEO Dirk Mewissen kondigen aan dat in 2015 fors zal geïnvesteerd worden in de uitbreiding en vernieuwing van de productiecapaciteit.

Zo wordt er een nieuwe digitale pers Heidelberg Linoprint CV aangekocht, naar verluidt een primeur in de Benelux. “Bovendien zullen we begin 2015 ook een volautomatische CTP-installatie en een bijkomende grootformaat offsetdrukpers installeren,” vertelt Dieter Paredis. “Zoals de zaken er nu voor staan, zullen we in de tweede helft van 2015 nog een aantal belangrijke ontwikkelingen aankondigen.” (bron: Made in Limburg)


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands niet als thuistaal zorgt vaak voor leerachterstand
Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 op 5 kleuters in Houthalen-Helchteren heeft het Nederlands niet als thuistaal

Houthalen-Helchteren herbergt 1.238 kleuters die kleuteronderwijs volgen. Onderzoek toont aan dat 254 kleuters hiervan het Nederlands niet als thuistaal heeft. Dat is 20,5% of 1 op 5 kleuters. Een hoog cijfer. Ter vergelijking: voor Vlaanderen ligt de verhouding gemiddeld op 15%. Ook in het lager onderwijs zien we dat het aantal leerlingen dewelke het Nederlands niet als thuistaal hebben, hoger ligt dan het Vlaams gemiddelde. 1.824 kinderen uit Houthalen-Helchteren volgen lager onderwijs, 339 daarvan, of 18,6%, hebben het Nederlands niet als thuistaal. Voor Vlaanderen ligt het gemiddelde hier op 12%.

Vertraging
Het niet hebben van het Nederlands als thuistaal zorgt vaak ook voor bijkomende moeilijkheden op school voor deze kinderen. In het lager onderwijs in Houthalen-Helchteren zitten er 278 leerlingen met een schoolse vertraging. Hiervan zijn er 98 leerlingen die niet het Nederlands als thuistaal hebben. Vergelijken we dit met het totaal aantal leerlingen die niet het Nederlands als thuistaal hebben, dan blijk dat 29% van deze groep leerlingen minstens 1 jaar schoolse vertraging heeft opgelopen. Bij hen die wel het Nederlands als thuistaal hebben, is dit 12%. 

Houthalen-Helchteren telt 2.206 leerlingen in het secundair onderwijs. Hiervan hebben 676 leerlingen een schoolse vertraging, 160 van deze leerlingen hebben niet het Nederlands als thuistaal. Als we dit aantal vergelijken met het totaal aantal leerlingen die niet het Nederlands als thuistaal hebben, dan blijkt dat 68% van deze groep leerlingen minstens 1 jaar schoolse vertraging heeft opgelopen. Bij hen die wel het Nederlands als thuistaal hebben, is dit 28,6%. 

Onderzoek toont aan dat leerlingen met als thuistaal niet het Nederlands meer te kampen hebben met schoolse vertraging. Anderstaligheid op zich is hiervoor niet de enige of zelfs niet de belangrijkste verklaring. Achterliggende sociaal-economische factoren, scholing en tewerkstelling van de ouders zijn eveneens voorname factoren die mee een doorslaggevende rol hebben bij schoolse vertragingen. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat moet inslapen nadat het dier werd aangeschoten
Bezorgde katteneigenaars

In Houthalen-Oost zijn katteneigenaars bezorgd. Afgelopen vrijdag ontdekte een eigenares in de Iepstraat dat haar dier in de tuin aan het lijden was. De eerste indruk was dat het dier aangereden kon zijn door een voertuig. Daarop ging de dame met haar vijfjarige huiskat naar de dierenarts. Onderzoek wees uit dat er van een aanrijding geen sprake was, maar dat het dier beschoten werd. De kogel raakte de ruggengraat en kwam in het ruggenmerg terecht. Het ging om een hagelbolletje uit een luchtbuks. 

Omdat het dier erg leed en er geen operatie mogelijk was, diende de vrouw haar geliefde huisdier te laten inslapen. Een droeve gebeurtenis.De eigenaars deden intussen ook een aangifte bij de politie. Verontrustend is echter dat ook andere katteneigenaars in de buurt de voorbije weken gelijkaardige verhalen beleefden. Het ziet er dan ook naar uit dat er in de buurt een dierenbeul actief is. 

Wie meer informatie hierrond heeft, wordt verzocht dit te melden bij de politie MidLim.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaartavond
Wiezen

Wie zin heeft in een avondje wiezen, kan op vrijdag 16 januari afzakken naar het St.-Jozefzaaltje op 't Sonnis. KWB Helchteren organiseert er een kaartavond wiezen. Meer info of inschrijvingen: rogerknevels@masn.com (tel. 011 526260). 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op wandeltocht door de winterse natuur
Klik op de afbeelding om de link te volgen Winterwandeling

Op zondag 11 januari is iedereen welkom om een gezonde frisse neus te halen tijdens de Putjewinterwandeling van Limburgs Landschap. De wandelaars ontdekken tijdens hun tocht dat de natuur in deze winterse tijden helemaal niet doods is... Bovendien wacht de deelnemers een smaakvolle proost op het einde van de tocht. 
Zin in een frisse wandelneus, zak dan zondag af naar het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap op domein Hengelhoef. De wandeltocht start om 14 uur. Deelnemen kost 2 euro per persoon, inclusief een drankje. 

Meer info: info@limburgs-landschap.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Bezoek ons ook op facebook: Nieuws Uit Houthalen-Helchteren. Zelf nieuws melden: mail naar redactie-stekke@hotmail.be
Rondvraag / Poll
Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
ja
neen
Bekijk resultaat

Column van de week

Carnavalsomleiding

Terwijl de carnavalstijd binnensluipt en menig prins, ridder en joker het masker uit de kast haalt om opnieuw dagen van plezier te beleven, vallen in het Noord-Zuidverhaal de maskers stilaan af. Dat er snel een oplossing moet komen voor de gekende mobiliteitsproblemen op deze Noord-Zuidverbinding, daarover is iédereen het eens. Vooralsnog valt de keuze op een omleidingsweg. Maar of dit de keuze is geënt op een mobiliteitsproblematiek, dàt is nog maar de vraag...

Al van bij de start van het dossier spraken ondernemersclubs en -belangenverenigingen zich openlijk en keihard uit vóór de omleidingsweg. Het door hen herhaalde argument was de mogelijk snelle aanleg van deze weg en de zo vlugge oplossing. Intussen zijn we jaren verder en... nog steeds geen spoor van een omleidingsweg. De vraag is dan ook of dàt hun échte argument was. Een vlugge blik op het dossier leert immers dat met de komst van de omleidingsweg de verdere ontwikkeling van het REMO-stort een extra impuls krijgt. Bovendien creëert een omleidingsweg meer ontwikkelingskansen voor industriezones zoals Centrum-Zuid en De Schacht. Vandaag blijkt dat de mogelijke komst van de omleidingsweg nog een bijkomend gouden randje biedt aan de ondernemerswereld. Twee bedrijven die voor de komst van deze omleidingsweg moeten verdwijnen, ontvangen samen een slordige onteigeningsvergoeding van zo'n 40 miljoen euro. Een volkswijsheid "Afval, schroot en recyclage zijn het goud van de toekomst" wordt in één klap bijzonder helder. Het moet de ondernemerswereld als muziek in de oren klinken... Ik gun ondernemers alle kansen en ik heb een onmetelijk respect voor de betrokken zaakvoerders en hun team. Maar vertellen we het verhaal van de omleidingsweg dan moeten we wel het héle verhaal vertellen, niet enkel de samenvatting op de achterflap. Die openheid is een recht voor elke burger.

Net zoals het carnavalsgebeuren steekt dit omleidingsdossier ook een beetje de draak met de waarheid. In geen enkel verhaal dat nu rond de omleidingsweg verteld wordt, horen we de stem van de buren. Wat immers nà Houthalen-Helchteren? Toegegeven, een omleidingsweg zal het verkeer op het grondgebied van Houthalen-Helchteren sneller laten doorrazen om dan bij de buren in Zonhoven en Kiewit... gezellig stil te staan. Noemen we dat de doordachte oplossing anno 2015? Een immense kost om 7 kilometer wagens vlot te laten doorrijden maar waarbij zonder verpinken hele wijken worden doorkruist, waarbij woongebieden permanent effectief in fijn-stof-zones komen te liggen en waarbij ook de volgende generatie geconfronteerd zal worden met zware afvalverwerkende industrie in Helchteren. 

Misschien toch eens alles overpeinzen en ons dan de vraag stellen voor wie deze carnavalssnoepjes bedoeld zijn en óf ze ook daadwerkelijk zo zoet smaken als het op het eerste zicht lijkt... 

Stijn

Laatste commentaren
  • Een oudejaar om nooit te vergeten (Tom)
        op Handelaar in de kijker: Mange Tout
  • LUC VAN GORP (HEMMERYCK-DE NAEYER)
        op Luc Van Gorp voorzitter CM
  • shuaishushu (shuaishushu)
        op "Vers Geperst"
  • verkoop met korting? (Bohy Dirk)
        op Extra gemeenteraad tijdens zomervakantie
  • Nieuws DeRedactie
  • 'Hij wilde de wereld verbeteren, maar kwam totaal niet extremistisch over'
  • [VIDEO] - Panorama: Het Gaswapen
  • [VIDEO] - Panorama: Het Gas Wapen
  • [VIDEO] - NOS-journalist filmt inval politie
  • Twee Antwerpse filialen van Carrefour Express overvallen
  • 4 Limburgse leden van motorclubs Hells Angels en Outlaws voorwaardelijk vrijgelaten
  • Nog geen twee maanden na doodslaan Brusselaar worden daders vrijgelaten
  • 'Adequaat politieoptreden, geen adequate beveiliging'
  • 'We stonden allemaal klaar voor het achtuurjournaal...'
  • Sociale partners bereiken nog geen akkoord
    Nieuws Sporza
  • Van Acker rukt op naar de tweede plaats in Miami
  • Sevilla buigt achterstand niet meer om, Barça moet tegen Villarreal
  • Golfer Pieters toont talent met vierde plaats
  • Carton blijft veterane Dejaeghere voor in Mol
  • Shaun Murphy speelt zich in de snookerannalen
  • Colsaerts sluit na sterke slotdag af op de 13e plaats
  • Hendrickx verbetert BR op 400 meter vrije slag
  • Flanders Indoor houdt ermee op door geldgebrek
  • Ook judoka Mansour zorgt voor Belgisch brons
  • Debutant Waegemans overmand door zenuwen op WK darts
    Nieuws HBVL
  • Anne Zagré blijft net boven EK-minimum
  • Gevonden lichaam is van vermiste Belgische visser
  • Minstens 25 doden bij aanslagen op militaire basis in noorden van Sinaï (Egypte)
  • Vrijwilligers gezocht voor Minder Mobielen Centrale
  • Duchatelet: ?KBVB kan geen bedrijf leiden zoals het hoort?
  • Gewapende indringer NOS-studio was 19-jarige student
  • Red Panthers winnen voor het eerst in Zuid-Afrika
  • Gewapende indringer NOS-studio geïdentificeerd
  • Gegijzelde portier blijft slim tegen gewapende man praten
  • Stad laat bomen in Zelemse straten kappen

    Nuttige telefoonnummers:
    Gemeentehuis HH: 011 49 20 00
    Politie HH: 011 49 20 00
    Hoofdbib HH: 011 49 20 00
    Containerpark: 011 60 21 88
    Casino: 011 49 22 90
    OCMW: 011 49 20 00
    Vinkenhof Campus: 011 60 92 60
    Perron Oost: 089 46 04 80

    Wachtdiensten:

    Huisarts:
    tel. 0900 40 450

    Apotheek:
    tel. 0903 99 910

    Tandarts:
    tel. 0903 39 969

    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww 
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Openingsuren containerpark Houthalen-Helchteren
    zondag-maandag: gesloten
    dinsdag: 9.00-19.30 uur
    woensdag: 9.00-16.00 uur
    donderdag: 9.00-16.00 uur
    vrijdag: 9.00-16.00 uur
    zaterdag: 9.00-15.00 uur

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!