Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

29-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al meer dan 35 standhouders voor creatieve beurs TALENT
Klik op de afbeelding om de link te volgen
"Met TALENT krijgen creatieve inwoners terug een platform"

In de jaren '90 had Houthalen-Helchteren zijn eigen 'hobbybeurs'. Maar die traditie ging met de tijd verloren. Socioculturele vereniging SEND haalt het concept nu terug van onder het stof en presenteert op 12 oktober de eerste editie van TALENT.

"Op zondag 12 oktober organiseren we TALENT", aldus Guido Corthouts en Melissa Bosmans van SEND. "TALENT is een beurs, een tentoonstelling waarop creatieve inwoners hun werkstukken tonen aan het groot publiek. Het hele gebeuren is gratis, zowel voor de bezoeker als voor de standhouder. Met TALENT willen we op een positieve manier een platform bieden voor de creatieve talenten uit onze gemeente."

En het concept lijkt aan te slaan. "TALENT zal doorgaan in cultuur- en ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost. Zowel in de polyvalente ruimte als in de theaterzaal worden standen opgebouwd. We hebben nu reeds de inschrijving van 35 standhouders. Er kunnen er nog maar enkele bij en dan zit TALENT tjokvol", glimlachen Guido en Melissa. "We hadden niet durven dromen dat dit nieuw evenement zo snel al zou aanslaan. Dit bewijst sowieso dat er heel wat... talent schuilt in Houthalen-Helchteren. En daar kan iedereen enkel maar blij mee zijn.

Verrassend
"De invulling van de standen belooft sterk en divers te zijn. "Op TALENT zal je kennismaken met erg uiteenlopende disciplines zoals aquarelschilderen, airbrush, handwerk, poëzie, etsen, LEGO-kunst, cartoontekenen en beeldhouwen. Maar we zijn ook verrast door een aantal opmerkelijke inschrijvingen. Zo zal onze oudste deelnemer, die de 90 al gepasseerd is, schitterende houtsnijwerken presenteren. Uitkijken wordt het ook naar het encaustic schilderen en naar de juweelkunstenaars. Heel wat aanwezigen zullen niet enkel hun werkstukken tonen, ze zullen ter plaatste ook demo's geven."

Wil jij nog deelnemen aan TALENT, dan moet je er snel bij zijn. Er zijn nog slechts een vijftal standen beschikbaar. Meer info kan je bekomen via info@jawijzienjouzitten.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelgoedfabrikant koopt gebouwen sigarenfabriek
Nv Playtime neemt gebouwen sigarenfabriek over

Er komt een nieuwe eigenaar voor de gebouwen van de voormalige sigarenfabriek op industriezone Europark. De huidige eigenaar Scandinavian Tobacco Group wil het terrein verkopen aan de nv Playtime. In totaal omvat dit industriecomplex een oppervlakte van 7 hectare, 26 are. Het gaat hierbij om de voormalige productiehal, de kantoorruimtes en cafetaria alsook over de omliggende gronden met onder meer de parkingzone. De nieuwe eigenaar nv Playtime heeft momenteel zijn vestiging op industriezone Centrum-Zuid.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt krijgt toelage voor buitenlands project
Klik op de afbeelding om de link te volgen Toelage voor project Simbatan

Natuurpunt Houthalen ontvangt vanuit het gemeentebestuur een toelage van 500 euro voor het project Simbatan. Binnen dit project brachten een 15-tal inwoners uit Houthalen-Helchteren en Hechtel-Eksel een werkbezoek aan Tanzania. Daar staken ze de handen uit de mouwen om de gebouwen van een lokale lagere school een flinke opfrisbeurt te geven. Het project staat in Tanzania onder toezicht van Misingi, een vereniging die al 12 jaar actief is in dit land. Vanuit Houthalen-Helchteren werkten dit jaar Betty Coenen, Els Rekkers en Robert Bloemen mee in Tanzania.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valorisatie grondperceel
Verkoop perceel grond

Op de agenda van de komende gemeenteraad staat een verkoopdossier. Het bestuur wil een perceel achterliggende grond, momenteel gelegen in een bufferzone voor het industrieterrein, verkopen. Het gaat om een perceel achter restaurant De Barrier, beter gekend als het perceel waar een deel van de grote vijver op het domein op ligt. De totale oppervlakte van het perceel bedraagt 31 are 90 ca. Het perceel werd getaxeerd naar waarde op 70.200 euro. Dat zal ook de verkoopprijs zijn. De vennootschap die De Barrier in handen heeft, zal als koper optreden voor dit perceel. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhuis kinderdagverblijf
Klik op de afbeelding om de link te volgen Laatste weken voor De Sijsjes

Arbeiders leggen stilaan de laatste hand aan de nieuwbouw voor het kinderdagverblijf De Sijsjes. Die nieuwbouw is gevestigd in de 'staart' van het NAC. Ook inpandig is men gestart met het inrichten van dit gloednieuw kinderdagverblijf. Dit betekent meteen ook dat het einde van jarenlange kinderopvang in De Sijsjes aan de Herebaan-Oost in zicht is. Als alles normaal verloopt, zal de definitieve verhuis eind oktober plaatsvinden. Vanaf dan wordt het jonge volkje dus verwacht aan de Pastorijstraat, in de 'staart' van het NAC.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brick Mania Limburg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Grote LEGO-beurs in Don Bosco

Op zaterdag 30 en zondag 31 augustus strijkt een grote LEGO-beurs neer in het Don Bosco-instituut in Helchteren. De organisatie is in handen van de vzw BeLUG, de Belgian LEGO User Group. Deze tentoonstelling richt zich tot het hele gezin. BeLUG is namelijk een club van volwassen LEGO fans die graag hun creaties aan het grote publiek tonen.

Op de tentoonstelling zal u kunnen kennismaken met grote lay-outs (diorama's), met GBC (Great Ball Contraption - honderden balletjes in beweging), mozaïeken, 3D-sculpturen, Truck Trial (hindernissenparcours), robotica,... Verder zijn er demonstraties, workshops en verkoopstands met LEGO sets en onderdelen.

De beurs is toegankelijk op zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 1 euro per persoon. Meer info: contact@belug.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gangsters nog steeds spoorloos
Politie zoekt getuigen gewapende overval Hengelhoef

Politie en parket zijn op zoek naar getuigen van de gewapende overval die op dinsdag 19 augustus gepleegd werd op het domein Hengelhoef. Minstens twee brutale overvallers reden toen een medewerker van het vakantiepark klem en beroofden hem van een grote som geld.

Hebt u die bewuste dinsdag rond 9 uur ’s ochtends verdachte voertuigen opgemerkt op de Donderslagweg in Houthalen-Helchteren, aan oprit nr. 30 van de E314 en op de E314 richting Nederland? Neem dan contact op met Politie MidLim op het nummer 089/30.30.30 of viainfo@midlim.be.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand op industrieterrein
Zware brand vernielt loodsen in Houthalen-Oost

Afgelopen nacht heeft op het industrieterrein Houthalen-Oost een zware brand gewoed. Een autoherstelplaats in de Lijsterstraat werd door de hevige brand volledig verwoest. Verschillende brandweerkorpsen kwamen ter plaatse. Naast het korps van Genk snelden ook tankwagens van de korpsen van Hasselt, Heusden-Zolder en Maasmechelen ter hulp. Pas in de ochtenduren was de brand geblust. Gelukkig raakte niemand gewond. De schade aan verschillende loodsen is erg groot. De oorzaak van de brand is nog niet gekend. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de ban van stroomtekort
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op naar een koude winter?

Heel België is dezer dagen in de ban van een mogelijk stroomtekort in de winter. Met het uitvallen van enkele kernreactoren in ons land, komt er mogelijk een periode waarbij er te weinig elektriciteitsaanbod kan zijn. De overheid zal op zo'n momenten keuzes moeten maken en bepaalde delen van het land misschien zelfs tijdelijk zonder stroom zetten. Het lijkt totaal surrealistisch maar het is helaas een piste die steeds luider weerklinkt.

Ook gisteren in het provinciehuis. Onder leiding van gouverneur Reynders werd er aan de Limburgse gemeenten uitleg verschaft over de mogelijke moeilijkheden inzake stroomvoorziening komende winter. En één iets begeesterde alle aanwezigen: het overzichtslijstje van de Limburgse steden en gemeenten die bij een stroomtekort afgekoppeld kunnen worden van het net. Voor Limburg zijn dat 22 gemeenten, waaronder ook Houthalen-Helchteren. Het afkoppelingsplan bestaat al een poos, maar de details werden nu pas bekendgemaakt. Het afkoppelen gebeurt in nood, tijdelijk en enkel op piekmomenten waarbij ons land ook geen stroom kan invoeren uit Nederland of Frankrijk omdat ze daar op dat moment hun eigen energie nodig hebben. Zo'n piekmoment kan dus bijvoorbeeld een erg koude winterperiode zijn waarbij het energieverbruik erg hoog ligt.

De gouverneur gaf duidelijk mee dat het niet de bedoeling is om met deze informatie extra ongerustheid te genereren. Het afsluitplan is echt wel de laatste noodoptie. Intussen bekijkt de regering welke maatregelen er alsnog snel genomen kunnen worden opdat zo'n afkoppelingsplan nooit in actie moet treden. Ook bestaat de kans dat in het najaar het lijstje van steden en gemeenten die afgekoppeld kunnen worden, herbekeken wordt. 

Dit alles zorgt er wel voor dat eenieder zich vandaag de dag nog meer bewust is van het belang aan elektriciteit. Stel je voor dat het ooit daadwerkelijk tot een tijdelijke afkoppeling komt. Dat betekent dan meteen geen internet meer, geen straatverlichting, niet-werkende rode lichten, geen televisie, een opwarmende koelkast en heel wat moeilijkheden in tal van voorzieningen zoals rust- en verzorgingstehuizen... Om even bij stil te staan.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek de schoonheid van de bloeiende zomerheide
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Heidewandeling

De heide maakt al eeuwen deel uit van ons natuurlijk en cultureel erfgoed. Van de uitgestrekte velden blijft er echter niet meer zo veel over. Maar wat er overblijft in de regio De Teut-Tenhaagdoornheide is meer dan de moeite waard en zorgt voor een prachtig uitzicht, zeker nu de paarse zomerheide volop in bloei staat! 

Op woensdag 27 augustus organiseert Limburgs Landschap alvast een leuke, geleide wandeling doorheen de Tenhaagdoornheide. De wandeling start om 14 uur aan het bezoekerscentrum op domein Hengelhoef. Onderweg passeren de wandelaars de traditionele plaggenhut waar hen een heideborrel zal worden aangeboden. 

Afspraak: 14u, bezoekerscentrum Limburgs Landschap vzw in Hengelhoef. 2€/deelname, leden gratis. 
Meer info: Limburgs Landschap vzw, Els Rekkers, info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 50.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drieste gewapende overval
Overval op werknemer Hengelhoef

Dinsdagochtend is een gewapende overval gepleegd op en werknemer van domein Hengelhoef. De man bracht de dagontvangsten weg, toen hij op de toegangsweg van het park werd klemgereden door twee wagens. Gemaskerde personen bedreigden de betrokkene die gelukkig kon vluchten. Minstens één van de gangsters was gewapend.

De vluchtwagen werd even verderop volledig uitgebrand teruggevonden. Omdat de daders zivh mogelijk in de naburige bossen schuilhielden, werd onder meer met een politiehelikopter gezocht. Voorlopig tevergeefs. De daders konden nog niet gevat worden. Politie en parket kwamen ter plaatse voor een grondig (sporen)onderzoek. De buit is aanzienlijk, gelukkig raakte niemand gewond. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 500 bezwaarschriften tegen REMO-plannen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Closing the Circle-project niet warm onthaald

Als het van de Group Machiels afhangt, dan zal de komende jaren het REMO-stort in Helchteren omgetoverd worden tot een moderne afvalverwerkingsinstallatie. Het opzet hierbij is dat het bestaande afval in het stort tijdens een periode van 20 tot 30 jaar, opgegraven zal worden om nadien te worden verwerkt in gloednieuwe installaties, waaronder een plasmaoven. Om dit project dat onder de naam Closing the Circle vaart, te realiseren, moet het bedrijf tal van vergunningsprocedures doorlopen. De voorbije weken liep hierbij het openbaar onderzoek in het kader van de opmaak van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. 

Tijdens deze periode van openbaar onderzoek kan iedereen die dat wenst, een gefundeerde opmerking of een bezwaarschrift indienen tegen de plannen. Eind vorige week, toen deze inspraakprocedure afliep, werden tegen de plannen van REMO niet minder dan 512 bezwaarschriften ingediend. "Een erg hoog aantal", dat vond ook schepen Jef Verpoorten (CD&V). De schepen liet in de krant optekenen verbaasd te zijn over zoveel bezwaarschriften. Meerderheidspartijen CD&V en sp.a/GROEN gaven in het verleden immers te kennen voorstander te zijn van het Closing the Circle project. Nu al blijkt dat de buurtbewoners van vooral de Helchterense Kievitwijk, Lillo en Lindeman (Heusden-Zolder) die mening niet meteen delen. 

De komende weken volgt de analyse van de bezwaarschriften. Nadien zal gekeken worden in hoeverre deze opmerkingen een impact zullen hebben op de verdere ontwikkeling van de plannen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Out of Cash sluit Doolse Donderdagen af
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze week weer Doolse Donderdag

Aanstaande donderdag vindt de laatste Doolse Donderdag van deze zomer plaats. Ditmaal kan u op het terras van Ter Dolen luisteren en kijken naar een optreden van Out of Cash. Het optreden start om 19.30 uur. Leuk is ook dat u tijdens de Doolse Donderdagen op het terras kan genieten van de bieren van Ter Dolen aan 2 euro/stuk! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentelijk voetbaltornooi
FC Eendracht neemt wisselbeker mee naar huis

Afgelopen donderdag won FC Eendracht Houthalen de wisselbeker. Die is gekoppeld aan het gemeentelijk voetbaltornooi dat jaarlijks in de zomermaanden in onze gemeente wordt georganiseerd. Eendracht won de finale van Houthalen VV met 3-2. Ook de troostfinale tussen FC Park en KFC Helson was best aangenaam. Hier trok Park aan het langste eind door KFC Helson eveneens met 3-2 te verslaan.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbewoners zijn het wachten beu
Klik op de afbeelding om de link te volgen Petitie om servitudewegen te verharden

Een vierhonderdtal buurtbewoners uit Meulenberg ondertekenden de voorbije weken een petitie. Die petitie was opgezet omdat de buurt het wachten beu is. "Al dertig jaar worden ons verharde servitudewegen beloofd, maar nog steeds moeten we door het onkruid ploeteren", aldus Cosimo Etneo, één van de initiatiefnemers.

Concreet gaat het om de servitudewegen in de buurt van het voetbalveld van Eendracht Houthalen. De wegen sluiten aan op de Haagdoornstraat en de Ahornstraat. "Deze doorsteekwegen worden door de buurt al jaren frequent gebruikt. Voor de verkiezingen werd ons nog beloofd dat ze snel verhard zouden worden. Elders in de wijk gebeurde dat wel al, maar hier niet. Het lijkt wel of men met twee maten en gewichten werkt", klinken de buurtbewoners boos. "Begin september zullen we onze petitie overhandigen aan het gemeentebestuur. Het is hoog tijd dat dit woekerende onkruid verdwijnt en dat er na al die jaren eindelijk werk wordt gemaakt van al die beloftes."

Schepen van Openbare Werken Pollers reageerde intussen al. "Het blijft inderdaad het opzet om deze paden te verharden, maar de procedures nemen tijd in beslag. Zo moet er onder meer gekeken worden wie de eigenaars zijn van de betrokken percelen. Maar de buurt kan gerust zijn, de komende jaren zullen ook deze servitudewegen aangepakt worden." 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van de verdoemde molen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Poppentheater Pedrolino verzorgt uniek Halloweengebeuren in Laak

Ook dit jaar weer organiseert socioculturele vereniging SEND op 31 oktober een uniek Halloweengebeuren in het monumentale kerkje van Laak. En de organisatie slaagde er in om het internationaal vermaarde poppentheater Pedrolino te strikken voor dit evenement. Uniek!

Poppentheater Pedrolino werd in 1994 in Gent opgericht door Dieter Vanoutrive. Vandaag, twintig jaar later, speelde Pedrolino een internationaal vermaard palmares bij mekaar. Met deelnames aan het Internationaal Puppetbuskersfestival en aan het internationaal poppenspelfestival van Roermond zette Pedrolino zichzelf op de kaart. Intussen werkte het gezelschap ook mee aan televisieprogramma's zoals 'Wie wordt de man van Wendy' en 'Junior Eurosong'. Hoogtepunt was misschien wel de bewerking die het poppentheater maakte van het verhaal 'De Blauwe Vogel' van Maurice Maeterlinck. Een bewerking die het gezelschap bracht ter ere van deze nobelprijswinnaar in opdracht van de stad Gent."

De verdoemde molen

"We zijn bijzonder trots dat we Pedrolino konden overtuigen om dit jaar ons Halloweengebeuren invulling te geven", aldus Melissa Bosmans en Guido Corthouts van SEND. "Speciaal voor deze gebeurtenis brengt Pedrolino het spannende verhaal 'De verdoemde molen'. Dit verhaal brengt hoofdpersonage Pierke naar Laak. Daar merkt hij dat de inwoners in angst leven. Elke vrijdagavond rijdt een zwarte koets door het dorp. Op de bok zit een geheimzinnige koetsier, Pietje Dodemans, en hij vervoert Floralie, de dochter van de molenaar, die lijkbleek en als betoverd in de koets zit ... Nieuwsgierig als hij is, trekt Pierke naar de molen waar hij het vreselijke geheim van de molenaar ontdekt..."

Eerste maal in Limburg

"Het is uniek dat Pedrolino deze voorstelling in het monumentale kerkje van Laak zal brengen. Het is de eerste maal dat dit poppentheater naar Limburg komt. Het belooft dan ook een heel bijzondere avond te worden voor jong en oud."
"Er worden twee voorstellingen gepland, eentje om 17 uur en eentje om 19 uur. Voor de gelegenheid zal het kerkje bijzonder belicht worden en ... er zullen in en om het kerkje ook nogal vreemde figuren ronddolen... Het aantal toeschouwers is beperkt tot 65 per voorstelling. Tijdig reserveren wordt hoe dan ook een noodzaak..."

Meer info: info@jawijzienjouzitten.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurwerken in de vallei van de Laambeek
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dijk van het Laambeekven wordt hersteld

De komende weken zullen er werken worden uitgevoerd aan de dijk van het Laambeekven in de Mangelbeekvallei. De werken worden uitgevoerd door het Agentschap Natuur en Bos. Zo worden er boomstronken verwijderd, wordt het gebied omgespit, verhoogd en verbreed op een aantal plaatsen. De werken moet toelaten dat nadien machinaal maaien mogelijk wordt. Dit is nodig in het kader van het natuurbehoud in deze vallei. De vernieuwde aanpak moet toelaten dat de vegetatie zich herstelt en er een nieuw type van begroeiing opduikt met struikheide, dopheide en pijpenstrootje. 

Door de werken is de blauwe wandelroute op domein Kelchterhoef wel tijdelijk onderbroken. Er worden bordjes op de route voorzien die de wandelaars toch op het juiste pad houden... 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Maex overlijdt op 86-jarige leeftijd
Stichter dansschool Maex overleden

Op 9 augustus overleed de heer René Maex. René was de stichter van de bekende dansschool Maex in Houthalen-Helchteren (Laak). René mocht 86 jaar worden. 
De uitvaartliturgie zal plaatsvinden in de parochiekerk St.-Martinus, Dorpsstraat te Houthalen-Centrum op donderdag 14 augustus 2014 om 10.30 uur, gevolgd door de crematie.Samenkomst en gelegenheid tot groeten in de kerk vanaf 10 uur.

Woensdag is er een gebedswake om 19 uur in voornoemde kerk, waarna er gelegenheid is tot groeten in het funerarium Witters en Baers, Weg naar Zwartberg 125 te Houthalen-Oost.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halfoogst brengt traditioneel kermis naar wijk De Hutte
Kermis in De Hutte

Tijdens het komend verlengd weekend wordt wijk De Hutte in Houthalen-Oost ondergedompeld in de kermissfeer. Traditioneel strijkt het kermisgevoel tijdens halfoogst neer in de wijk. Naast een aantal gezellige kermiskramen die opgesteld staan in de Berkenstraat  aan de voetbalterreinen van De Hutte, zijn er ook tal van activiteiten gepland, zoals een gezellig sportieve wielertocht.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parkrangers ook actief in onze gemeente
Klik op de afbeelding om de link te volgen Samenwerking met Regionaal Landschap Lage Kempen

Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst afgesloten met het Regionaal Landschap Lage Kempen. De samenwerking kadert in het verbeteren van de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit in Houthalen-Helchteren en dit via het project 'Parkrangers'. Binnen dit project worden arbeiders uit de sociale tewerkstellingseconomie ingeschakeld bij natuurwerkzaamheden. Die kaderen in het behoud van typische landschapselementen en natuurwaarden. 

De overeenkomst voorziet een inzet van  maximaal 129 mandagen in onze gemeente vanuit het project. De arbeiders zullen worden ingezet om recreatieve routestructuren (voornamelijk in natuurgebieden) zoals wandelpaden te onderhouden. Daarnaast wordt ook achterstallig onderhoud weggewerkt en worden landschap-verbeterende werken uitgevoerd. Met de overeenkomst is een financiële waarde van zo'n 16.400 euro gemoeid, afhankelijk van de effectieve manschapinzet vanuit het project. 

Intussen ligt al vast dat de medewerkers van het project ingezet worden (10 dagen) op het onderhoud van servitudewegen in Houthalen-Oost, op het onderhoud van de Finse pistes in de gemeente (8 dagen) en voor onderhoudswerken op domein Kelchterhoef (8 dagen). 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Bezoek ons ook op facebook: Nieuws Uit Houthalen-Helchteren. Zelf nieuws melden: mail naar redactie-stekke@hotmail.be

Column van de week

Schrijnende schandpaal

Een kraker die manu militari uit zijn kraakpand gedreven wordt. Het lijkt een gebeurtenis voor een vervallen grootstad. Niets van, het gebeurde de voorbije dagen bij ons, in het rustige Houthalen-Helchteren... Zo ver zijn we dus al afgegleden. Geruisloos dringt deze vorm van armoede onze wijken binnen. Beangstigend. 

Als we één positief aspect moeten vinden bij dit soort uitdrijvingen, dan is het wel dat het plots letterlijk zichtbaar wordt in onze buurt. De vraag is: wat doen we als samenleving met die zichtbaarheid? Praten we er even over? Lachen we er misschien kort mee? Zeggen we gewoon 'eigen schuld, dikke bult'? Of gaan we toch over tot actie om -situatie per situatie- te bekijken hoe deze mensen op het rechte pad kunnen komen en vooral... er kunnen blijven. Het is in de eerste plaats in hun belang, maar het is ook in ons belang. Achter elke kraker schuilt een mens, een familie, een omgeving. Niemand kiest doelbewust voor dat bestaan. Een kraker is niet a priori een crimineel. En het is onze menselijke plicht om de gepaste aandacht te hebben voor onze medemens. Ook al blijft de betrokkene in fouten en doelloosheid vervallen, we kunnen het niet maken om iemand, om een mens zomaar op te geven. Dan creëren we een onrechtvaardige en gevaarlijke niche in onze samenleving. Een niche waar we het begin van kennen, maar waar het einde van zoek is. 

Om situaties als deze gericht en deskundig aan te pakken, bestaan er tal van wetten, mogelijkheden en instanties. Als samenleving dragen we daar dagelijks allemaal aan bij. We zijn er in ons sociaal engagement -gelukkig maar- mee akkoord gegaan om dit sociaal vangnet te creëren. Het is dan ook een plicht dat dit netwerk alles blijvend in het werk zet om situaties als deze te voorkomen. Om mensen die permanente en soms zelfs dwingende begeleiding nodig hebben, die begeleiding ook te bieden. Vaak tegen beter weten in, vermoeiend en zelfs frustrerend. Maar dàt is de bestaansreden van dit vangnet. 

Verontwaardiging overheerste mijn gevoel dan ook toen ik in de pers las dat vanuit dit vangnet redenen verteld werden die moesten vergoeilijken dat mensen als deze kraker dit soort van miserie overkomt. Het is onbegrijpelijk dat een mandataris die vrijwillig de keuze maakte om zich via zijn OCMW-mandaat in te zetten voor onze samenleving eigenlijk in zijn repliek niet verder komt dan die 'eigen schuld, dikke bult'. Wanneer ik dat lees, stel ik vast dat ons systeem faalt. Dat er posten bekleed worden door mensen die ze eigenlijk zélf in vraag stellen.

Blijvend iemand helpen en blijven zoeken naar oplossingen, hoe zwaar ook, het is de enige weg ook in deze situaties. Neen, zéker in deze situaties... Zo'n uitdrijving kost duizenden euro's. Aan wie? Aan een kraker die niets heeft? Aan ons dus: de maatschappij. Maar wij engageerden ons toch al voor dat vangnet? 
En heeft die uitdrijving effect? Is de man geholpen? Niet dus. We zullen dus ondanks dit alles tóch nog steeds met hem aan de slag moeten gaan. 

Heeft het dan zin gehad dat zij die verantwoordelijkheden dragen de schandpaal terug in leven riepen? In mijn ogen niet. Die schrijnende schandpaal geldt voor mij als hét symbool van het falend beleid. Hét symbool van het niet geloven in eigen verantwoordelijkheden. 

Stijn

Laatste commentaren
 • verkoop met korting? (Bohy Dirk)
      op Extra gemeenteraad tijdens zomervakantie
 • Bemoeienis (Oma)
      op Delegatie ouders ontvangen op gemeentehuis
 • Een goeie midweek (angedo)
      op Containerpark pas volgende week weer open
 • nieuwe voorzitster cultuurraad (dirk raus)
      op Raymond Ceyssens geeft de fakkel door
 • Nieuws DeRedactie
 • Belgische C-130 opnieuw in Melsbroek
 • Vijftien nieuwe fietssnelwegen naar en rond Brussel
 • Flair misleidt lezers met 'verkrachtingsactie' voor het goede doel
 • Code rood voor IJslandse vulkaan ingetrokken
 • 'Ik zou eens graag tegen Usain Bolt sprinten'
 • Maanrock na sabbatjaar opnieuw op de festivalkalander
 • Standard loot titelverdediger Sevilla, Club Brugge treft Kopenhagen
 • Andere prioriteiten dan nieuwe F-16's - Ludo De Brabander
 • Kust blikt tevreden terug op zomervakantie
 • 'Japanners, leg voorraden toiletpapier aan'
  Nieuws Sporza
 • KIJK LIVE naar de 7e rit in de Vuelta
 • Lierse haalt Matoukou terug naar België
 • Mercedes geeft Rosberg sanctie voor aanrijding in Spa
 • Goffin kent zijn ploegmakkers in Daviscup
 • Lokeren: 'We zitten in de minst plezante groep'
 • Retro: Standard heeft goeie herinneringen aan Sevilla
 • Standard loot titelverdediger Sevilla, Club Brugge treft Kopenhagen
 • Standard loot Sevilla, Club Brugge treft Kopenhagen
 • Hot in de Vuelta: de Namibiër met de baard
 • Lokeren-fans feesten: 'Al wie niet springt is Buffalo'
  Nieuws HBVL
 • Groot-Brittannië verhoogt niveau terreurdreiging naar ?ernstig?
 • België met Goffin, Bemelmans, Darcis en Rochus tegen Oekraïne
 • Roger Lambrecht: ?Wij treffen niet de echte publiekstrekkers?
 • Guy Luzon: ?Zullen alles geven in groepsfase?
 • De Wingerd opent nieuwe kleuterklasjes in Overpelt
 • Politie pakt vier Genk-fans op na rellen aan Cristal Arena
 • De Bruyne, Origi, Lukaku, Mirallas en Malanda in erg Belgisch getinte poule
 • Politie screent sociale media op haatzaaiende boodschappen
 • Lierse haalt oude bekende terug naar België
 • Eerste geval van ebola in Senegal

  Nuttige telefoonnummers:
  Gemeentehuis HH: 011 49 20 00
  Politie HH: 011 49 20 00
  Hoofdbib HH: 011 49 20 00
  Containerpark: 011 60 21 88
  Casino: 011 49 22 90
  OCMW: 011 49 20 00
  Vinkenhof Campus: 011 60 92 60
  Perron Oost: 089 46 04 80

  Wachtdiensten:

  Huisarts:
  tel. 0900 40 450

  Apotheek:
  tel. 0903 99 910

  Tandarts:
  tel. 0903 39 969

  Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


  http://users.telenet.be/jww 
  www.actiefww.com  
  www.avthouthalen.be

  www.bc-helchteren.be

  www.bchouthalen2000.be
  www.bennewed.be

  www.broederkring.be

  www.chirohelchteren.be

  www.chirohelchteren.org

  www.danzav.centerrall.com

  www.dbchouthalen.be

  www.debiekorf.be

  www.delijn.be

  www.denoordzuid.be

  www.diabolichell.be

  www.donboscohelchteren.be

  www.doopie.be 

  www.dropshot.be

  www.fchelson.be

  www.fphouthalen-genk.be

  www.gezinsbond-helchteren.be

  www.groenhouthalen-helchteren.be

  www.gr5wandelaarshelchteren.be
  www.helchterenvv.be

  www.hengelhoef.net
  www.khhoeverheidegalmlillo.be

  www.home.scarlet.be/albert.vandijck

  www.hondenschoolderoedel.be

  www.houthalen-helchteren.be

  www.houthalen-helchteren.cdenv.be
  www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

  www.houthalensracingteam.be
  www.hvchelchteren.be  

  www.illusio.be

  www.infogids-online.be

  www.jckreasa.be

  www.jeugdhuisthebassment.be

  www.kelchterhoef.be

  www.kreasa.be

  www.ksjhouthalen.be

  www.kwbhelchteren.be

  www.lachfestival.be

  www.lgcc.be
  www.limburgadembenemend.be

  www.mish-mash.be

  www.molenheide.be

  www.mrk-houthalen.be

  www.oc76.be

  www.parkfc.be

  www.poppunt.be

  www.rimo.be

  www.rotary-houthalen.be

  www.schooldeschakel.be

  www.sdhh.be
  www.selishouthalen.be

  www.terdolenfietshappening.be

  www.tvl.be

  www.userstelenet.be/
  ttcpalethouthalen
    
  www.villabasta.be

  www.vlabus.be
  www.wschelchteren.be

  http://www.hhoost.be/
  wijkvereniging/

  Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

  Openingsuren containerpark Houthalen-Helchteren
  zondag-maandag: gesloten
  dinsdag: 9.00-19.30 uur
  woensdag: 9.00-16.00 uur
  donderdag: 9.00-16.00 uur
  vrijdag: 9.00-16.00 uur
  zaterdag: 9.00-15.00 uur

  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Een interessant adres?
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!