Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

19-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek een nieuw stukje natuur in Helchteren...
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Opening natuurreservaat Het Doolbos

Op zaterdag 25 oktober wordt natuurreservaat 'Het Doolbos' officieel geopend. Dit uniek stukje ongerepte natuur bevindt zich tegenover kasteelbrouwerij Ter Dolen in de Eikendreef in Helchteren. De opening is voorzien om 14 uur. Ter plaatse neemt een gids van Natuurpunt je mee voor een ontdekkingstocht door het gebied. Achteraf volgt natuurlijk een hapje en een drankje op de kasteelbrouwerij van Ter Dolen. 
Zin om er bij te zijn, meld je dan tijdig aan via milieu@houthalen-helchteren.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 arrestaties en grote hoeveelheid drugs in beslag genomen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Grootscheepse drugsactie in Meulenberg

Gisterenavond werd op de wijk Meulenberg een grootscheepse drugsactie gehouden. Zo'n 130 agenten namen aan de actie deel. De focus van de actie lag op de Springstraat, waar de politie twee café's viseerde. Bij de controle werden liefst 11 personen opgepakt. Zij werden meteen met arrestatiebusjes afgevoerd. Er werden ook grote hoeveelheden drugs gevonden. Na de actie werd beslist om de twee geviseerde café's met onmiddellijke ingang te sluiten voor minstens drie maanden. Het gaat om café Saz en café Sulthan. 

Nadat exact een jaar geleden een politieactie in Meulenberg helemaal ontaardde, werd gisteren deze actie nauwgezet voorbereid. Rond 20.30 uur verspreidden verschillende ploegen zich over de wijk. Hierbij werd een deel van de Springstaat afgesloten. De kern van de operatie speelde zich af op het plein aan café Saz waar geregeld drugs gedeald wordt. Elders in de wijk stonden extra manschappen paraat moest het ook deze keer mislopen. De politie hield zelfs een waterkanon achter de hand. 
Maar die bijkomende inzet was niet nodig. De actie verliep goed en het bleef rustig. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisschool 't Centrum pakt uit met Frozen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ijzige griezeltocht

Op vrijdag 24 oktober organiseert basisschool 't Centrum een ijzige griezeltocht. Iedereen kan deelnemen.Vertrekken voor de tocht kan tussen 18.30 en 20.00 uur aan de school. Deelnemen kost 5 euro voor kinderen en 7 euro voor volwassenen. Wie in voorverkoop zijn ticket aanschaft, krijgt 1 euro korting. Deelnemers vergeten best niet hun zaklamp mee te brengen...
Meer info: directie@school-tcentrum.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het bos
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wandeling door de vallei van de Mangelbeek

Op zondag 19 oktober kan je deelnemen aan een unieke natuurwandeling. De leden van Milieugroep De Mangelbeek nemen je mee op een ontdekkingstocht door de vallei van de Mangelbeek. Het vertrek is voorzien om 10 uur aan het kerkje van Laak. Deelnemen is gratis. Best wel even vooraf aanmelden: milieu@houthalen-helchteren.be. Deze wandeltocht kadert in de Week van het Bos.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergunning postkantoor blijft voor beroering zorgen
AWV gaat in hoger beroep tegen inplanting postkantoor langs Grote Baan

AWV Limburg, de Administratie van Wegen en Verkeer, gaat in hoger beroep tegen de afgeleverde vergunning die de inplanting mogelijk maakte van het postkantoor langs de Grote Baan. Reeds bij de vergunningsaanvraag die in de eerste fase werd goedgekeurd door het schepencollege, gaf AWV een duidelijk negatief advies. "De ligging van dit kantoor is onverantwoord. Pal naast de drukke Grote Baan schept deze ligging heel onveilige situaties", klinkt het. 

Ondanks dit negatief advies gaf het gemeentebestuur toch een vergunning. Hierop ging AWV in beroep bij de provincie. Ook hier werd er echter besloten dat de ligging op vlak van de wetgeving inzake ruimtelijke ordening op deze locatie wettelijk kon. Maar ook met dit antwoord neemt AWV geen genoegen. "In de beslissing van de provincie schuilt volgens ons bovendien een onjuistheid", liet AWV optekenen. "Men zegt dat je voor het plaatsen van een postbus of bankautomaat geen vergunning nodig hebt, wel volgens onze juristen is dat zeker wel nodig. Dat argument, gekoppeld aan de heel onveilige situatie, heeft ons doen besluiten om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen", aldus AWV.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc Van Gorp voorzitter CM
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nieuwe sterke man Christelijke Mutualiteit komt uit Houthalen-Helchteren 

Op 1 juli volgend jaar gaat Marc Justaert op pensioen als voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. En dus moest CM op zoek naar een geschikte kandidaat om die rol over te nemen. Intussen is de zoektocht afgerond. Justaert zal komende zomer opgevolgd worden door Luc Van Gorp. En deze veertiger is -jawel- van Houthalen-Helchteren. 

Vandaag is de heer Van Gorp voorzitter van het Wit-Gele Kruis en departementshoofd Gezondheidszorg aan de KHLim. De man wordt omschreven als een bruggenbouwer, iemand met een luisterend oor, integer en bekwaam en het is iemand die strategisch kan denken over de uitbouw van een organisatie. Van Gorp liet intussen al optekenen de CM verder te willen uitbouwen als een sociale beweging met vrijwilligers over het hele land.  Wij wensen Luc Van Gorp alvast alle succes! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fanfare verrast
Klik op de afbeelding om de link te volgen Concert Koninklijke Fanfare Sint-Trudo

Aanstaande zaterdag 11 oktober organiseert de Koninklijke Fanfare Sint-Trudo een uniek concert in het Don Bosco-instituut in Helchteren. Het concert start om 19.30 uur. Het belooft geen klassiek fanfareconcert te worden. De muzikale verrassingen zullen de aanwezigen rond de oren vliegen... 

Voor meer info en tickets kan u terecht bij cuppens.bert@telenet.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbybeurs verrast met ruim aanbod
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Eerste editie van TALENT lokt 50 creatievelingen 

Aanstaande zondag 12 oktober vindt na meer dan 15 jaar opnieuw een grote hobbybeurs plaats in cultuur- en ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost. "En het belooft een knap creatief gebeuren te worden", aldus Guido Corthouts en Melissa Bosmans van de organiserende socioculturele vereniging SEND.

"Houthalen-Helchteren zat blijkbaar te wachten op een nieuw evenement als dit. We hadden gemikt op een dertigtal standhouders, maar het worden er uiteindelijk 50. Hiermee zit het cultuurcentrum tjokvol."

Trollen, juwelen, cartoons

Bezoekers kunnen zondag kennismaken met een heel breed gamma aan creatief werk. "Het is mooi om te zien hoeveel artistiek en creatief talent er schuilt in onze omgeving", aldus Melissa. "Op de beurs ontdek je schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, poëzie, handwerk, houtsnijwerk, litho's, tekeningen en enkele bijzondere verzamelaars. Daarnaast wordt het glimlachen met een bijzondere cartoons, er zijn demo's encaustic schilderen, je kan een kijkje nemen in het trollenbos en verschillende juweelkunstenaars presenteren prachtige werkstukken."

Academie

"Ook de academie voor beeldende kunsten, die eveneens in het cultuurcentrum haar thuisbasis heeft, opent de deuren", aldus Guido. "Bezoekers kunnen bij hen binnenwandelen en zullen tal van creatievelingen aan het werk zien. Een absolute meerwaarde voor onze beurs. We zijn dan ook blij dat de academie zal meewerken."

Gratis

Talent is gratis voor de bezoekers. "Iedereen is welkom op zondag 12 oktober van 10 tot 17 uur in het cultuur- en ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost. We hopen dat heel wat bezoekers opdagen, zodat de 50 creatievelingen op de nodige interactie kunnen rekenen." 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeente moet 2,4 miljoen euro extra ophoesten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Brandweerkosten zorgen voor flinke streep door de rekening

Er hangen heel erg donkere wolken boven het financieel beheer van onze gemeente. De reden: een forse verhoging van de brandweerkosten die Houthalen-Helchteren moet ophoesten. 
31 Limburgse gemeenten moeten de komende drie jaar nog samen in totaal 31 miljoen euro aan brandweerkosten betalen. Het gaat hier om gemaakte kosten uit de jaren 2012, 2013 en 2014. Die kosten komen bovenop de bijdragen die de gemeenten al moeten dragen vanaf volgend jaar voor de nieuwe brandweerzones. In 2015 gaat immer de langverwachte brandweerhervorming in. 

De berekening en de verdeling van de nog te dragen 31 miljoen is intussen gebeurd door de diensten van de provinciegouverneur. Hij is het die als vertegenwoordiger van de federale regering jaarlijks de afrekening voor de brandweerkosten opmaakt. Concreet komt het er op neer dat Houthalen-Helchteren een bijkomend bedrag van liefst 2,4 miljoen euro extra zal moeten ophoesten om deze achterstallen in brandweerkosten te vereffenen. Een gigantisch hoog bedrag wat niet voorzien is in het meerjarenbudget. Een huizenhoog financieel probleem dus...

2,4 miljoen extra op drie jaar tijd aflossen?
Houthalen-Helchteren zou met deze bedragen in 2015 een extra afbetaling moeten doen van 956.000 euro. In 2016 loopt die extra aflossing op tot 1, 4 miljoen euro. In 2017 komt er nog eens 25.000 euro bij. Bedragen die niet voorzien zijn. Er moet dus dringend een oplossing worden gevonden, maar met de erg krappe financiële ruimte wordt dat een helse klus. In een persreactie reageerde de burgemeester alvast niet tevreden op deze extra kosten. Het dossier wordt weldra voorgelegd aan de gemeenteraad, maar de burgemeester haalt aan vooraf overleg te willen plegen met collega's uit andere gemeenten die ook met een verhoging worden geconfronteerd. Houthalen-Helchteren is wel de gemeente die de hoogste extra uitgaven zal moeten realiseren, gevolgd door Lanaken met 2,3 miljoen, Tessenderlo met 1,9 miljoen euro en Zonhoven met 1,7 miljoen euro. 

Aangekondigd
Vanuit de diensten die de federale taken bij het provinciebestuur beheren, reageert men met begrip op de reacties van de betrokken gemeenten. Men geeft toe dat de bedragen inderdaad hoog zijn en pas nu na de definitieve berekening gekend zijn. Toch voegt men er aan toe dat men het voorbije jaar de betrokken burgemeesters en ontvangers heeft gewaarschuwd dat deze hogere afrekeningen er aan zaten te komen. De kosten zijn het gevolg van de realisatie van nieuwe kazernes en voorposten (onder meer in Helchteren) en van investeringen in materieel. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Bedrijvendag
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 5 oktober binnenkijken bij bedrijven

Aanstaande zondag 5 oktober is het Open Bedrijvendag. Ook in onze gemeente kan je die dag binnenkijken bij een resem bedrijven. Wie bedrijven wil leren kennen die actief zijn in de sector van de groene economie, kan terecht in het bedrijvencentrum GreenVille op Centrum-Zuid. De hele dag zal daar in het teken staan van cleantech. Ontdek er de nieuwe generatie van elektrische wagens en ervaar zelf de voordelen van groene energie in de Experience truck. Tussen 10 en 17 uur kan je er terecht. Er zijn workshops en rondleidingen.

Ook een aantal bedrijven die in het NAC gevestigd zijn, gooien zondag de deuren open. De hele dag kan je binnenkijken bij onder meer Creando, EPG Systems, Studio Synergie en Tim Torfs. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afspraak op carpoolparking loopt slecht af
Carjacking

Afgelopen donderdagavond vond er een carjacking plaats op de carpoolparking in Houthalen. Een jongeman sprak rond 21 uur met een aantal vrienden af op de carpoolparking. Toen hij toekwam en zijn witte VW Golf 6 parkeerde, doken plots drie mannen op. Ze waren gehuld in donkere kleding en droegen bivakmutsen. Het slachtoffer werd gedwongen zijn wagen af te geven. Hierbij zou één van de mannen ook gedreigd hebben met een vuurwapen. 
Het slachtoffer raakte gelukkig niet gewond, maar bleef wel in shock achter. De politie van zone MidLim voert het onderzoek.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar school gaan kost... handen vol geld...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Infomiddag rond school- en studietoelagen

Heb je kids die naar school gaan? Dan weet je dat de rekeningen soms al eens kunnen oplopen. Misschien heb je wel recht op een school- of studietoelage? 

Op donderdag 9 oktober kan je van 13 tot 18 uur terecht in het NAC voor hulp bij het aanvragen van een school- of studietoelage. De medewerkers van het gemeentelijk schoolopbouwwerk helpen je graag op weg. Wie langskomt, brengt best alle sis-kaarten en/of identiteitskaarten mee van de gezinsleden, alsook een bankkaart. Voor meer info of een afspraak, kan je bellen naar het schoolopbouwwerk Houthalen-Helchteren, 011 49 20 00. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil jij brandweervrijwilliger worden?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Brandweer zoekt vrijwilligers

Zowel voor de hoofdpost Genk als voor de voorpost Houthalen-Helchteren is de brandweer van Genk op zoek naar bijkomende vrijwillige brandweermannen of -vrouwen. Zegt deze job jou iets, dan kan je meer informatie opvragen bij de dienst Personeel van de stad Genk (tel. 089 65 41 12). Kandidaturen kan je indienen tot 12 oktober 2014. Om je kandidatuur geldig in te dienen, stuur je een sollicitatiebrief, aangevuld met je cv en een uittreksel uit het strafregister naar College van Burgemeester en Schepenen, Stadsplein 1 te 3600 Genk. 
Meer info vind je ook op www.houthalen-helchteren.be/brandweervrijwilliger. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MTB-liefhebbers op post!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mountainbiketoertocht WTC Kwalaak 

Zondag 5 oktober organiseert wielerclub WTC Kwalaak haar jaarlijkse mountainbiketoertocht over de mooiste Houthalense paadjes.Met mooie routes en verschillende afstanden willen de club alle mountainbikers uitnodigen.

Het vertrek is voorzien aan zaal Berkenveld, vlakbij de Chiro-terreinen van Meulenberg. De route gaat over leuke paden in de natuur van Meulenberg, Kwalaak en Tenhaagdoornheide. Daarna trekt de tocht naar Hengelhoef om zo langs de bossen van Kelchterhoef terug naar het vertrekpunt te leiden. Er zijn drie afstanden voorzien: 22, 32 of 42 km. Vertrekken kan tussen 8.30 en 10.30 uur. Ter hoogte van Hoeve Jan is er een bevoorradingspost. Deelnemen kost 5 euro. MTB-liefhebbers: allen afzakken naar Berkenveld zondag! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke danslessen in CC Casino
Klik op de afbeelding om de link te volgen Workshop hiphop 

Vandaag, woensdag 1 oktober, vindt de tweede les van een unieke lessenreeks hiphop in CC Casino plaats. Hiphop is een cultuur ontstaan in het begin van de jaren 70 in New York. Deze dansstijl heeft veel meer inhoud dan men op 't eerste zicht misschien vermoedt. 

Onder de noemer hiphop vallen verschillende dansstijlen waaronder bboying (breakdance voor de mainstream), locking, popping, partydance, rockdance (uprock) alsook een resem oorspronkelijke dansen. Later voegden zich onder deze noemer alle dansen die op hiphop muziek worden uitgevoerd. De lessen worden begeleid door Fabrizio Arara. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2000 euro toelage voor Intercultureel Jongerenfestival
Toelage voor Turkse Unie van België vzw

Het gemeentebestuur besliste om een toelage van 2.000 euro toe te kennen aan de vzw Turkse Unie van België. Op 21 juni 2014 organiseerde de vzw een Intercultureel Jongerenfestival op de terreinen van De Plas. Tijdens dit evenement werd ook ingespeeld op de viering van 50 jaar migratie van Turken en Marokkanen in België. Voor de organisatie van dit festival, ontving de Turkse Unie van België vzw nu deze toelage. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rnovatiedossier Le Picard-orgel opgestart
Picardorgel krijgt renovatiebeurt

De voorbije weken stond de Sint-Martinuskerk in het midden van heel wat feestvreugde. 75 jaar St. Martinusparochie: dat moest gevierd worden. In 1939 werd de nieuwe Sint-Martinuskerk gewijd. En de feestvreugde krijgt nog een staartje. Zo zal de komende tijd het 18e eeuws Picardorgel volledig worden gerestaureerd. 

Bij renovatiewerken aan de kerk in 2003 werden er verschillende onderdelen teruggevonden van een oud Picardorgel. Dit kerkorgel stond voorheen in de Sint-Martinuskerk en werd rond 1720 gebouwd door de beroemde Philippe Le Picard. Le Picard was een gerenommeerde orgelbouwer van het prinsbisdom Luik.
Het gemeentebestuur zette intussen het licht op groen om een restauratiedossier voor het Le Picard-orgel op te starten. Hierbij werd de bouwhistoricus Dick Zweers onder de arm genomen. Het opzet is dat het orgel op termijn opnieuw een soort van doksaal zal worden, over de volledige breedte van de kerk. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knuffelvliegen bij Pampa Modelfighters
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gaat jouw knuffel ook voor een luchtdoop?

Aanstaande zondag 28 september kunnen alle kinderen samen met hun knuffel terecht op de terreinen van de Pampa Modelfighters Club in Helchteren.  Tijdens het 'Knuffelvliegen' kunnen de kids hun troetel de lucht insturen. Tientallen modelvliegtuigen staan klaar. Na de landing krijgt de knuffel natuurlijk ook een vliegbrevet als bewijs dat hij gevolgen heeft.

Het knuffelvliegen is een jaarlijkse hoogvlieger in het activiteitenprogramma van de modelvliegclub. Telkens zakken honderden kinderen met hun knuffels af naar het terrein. Iedereen is welkom, deelnemen is gratis. Heel wat randanimatie wordt voorzien en natuurlijk kan je in de tent terecht voor een gezellig hapje en drankje. De terreinen van de modelvliegclub liggen op het militair terrein in Helchteren (Sonnis). 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongenode gasten nemen startkassa mee
Ter Dolen krijgt dieven over de vloer

Vrijdagochtend stelden de eigenaars van kasteelbrouwerij Ter Dolen een diefstal vast. Via een raam dat uitkomt op de binnenkoer verschaften de dieven zich de toegang tot de brasserie. Met een steen werd een raam stukgeslagen. Eens binnen namen de inbrekers de inhoud van de startkassa mee. Een vrij behoorlijke buit. Het is een opmerkelijke inbraak, omdat het niet eenvoudig is om op de binnenkoer te raken. De koer is omgeven door gebouwen en zelfs een slotgracht. De eigenaars lieten alvast weten dat er extra veiligheidsmaatregelen zullen genomen worden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe uitgave van De Klonkviool
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen

De geschied- en heemkundige kring De Klonkviool stelde zopas haar nieuwe boek 'Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen' voor. In deze uitgave beschrijven de auteurs gebeurtenissen die ten tijde van Wereldoorlog I in onze gemeente plaatsvonden.
In het boek komen verhalen aan bod die een mooie weerspiegeling geven van de omstandigheden waarin de bewoners van onze gemeente leefden tijdens de oorlog. Vaak gaat het hier om mensonwaardige, moeilijke en harde verhalen. Ook het verhaal van een 80-tal plaatselijke soldaten zit vervat in de uitgave. 

Een bijzondere passage in het boek is zonder twijfel het ontroerende gedicht van Rosette Gerits. Dit gedicht vertelt het verhaal van haar vader, een oudstrijder. Het gedicht zal bovendien een ereplaats krijgen in het 'In Flanders Fields Museum' in Ieper. Knap! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Bezoek ons ook op facebook: Nieuws Uit Houthalen-Helchteren. Zelf nieuws melden: mail naar redactie-stekke@hotmail.be

Column van de week

Poort van de wilskracht

Het was knap om te zien hoe de voorbije jaren in snel tempo een futuristische gebouw verrees in het hart van onze gemeente. Je hebt er voorstanders van, er zijn er ook die ronduit tegen zijn. Feit is dat het er prompt staat. Zelfs de staart valt intussen volop in de plooi. Opnieuw een debat starten met ingrediënten als prestige, kostprijs of uitzicht, dat gaan we niet doen. Maar waarom dan deze intro?

Even filosoferen. Als politici er in slagen om op korte termijn zo'n complex neer te poten, dan mag je toch verwachten dat kleine peulschillen met de lach worden opgelost. Toch? Feit is dat dat helaas niet zo is. Kijk naar De Griffel. Al jaren is de nood er om een nieuwe, veilige draadomheining te plaatsen aan de speelplaats. Versleten bomen wachten om stilaan zelf neer te ploffen en een poort berust er al jaren in dat ze eigenlijk verplaatst moet worden. Maar het wachten duurt te lang. Daarom trokken voor de zomerperiode een resem ouders aan de alarmbel. Kon het deze zomervakantie dan eindelijk allemaal eens in orde gebracht worden?

Het politiek antwoord bleef steken in een steeds maar tijdrekkende beloftenstroom. De logica om deze klussen in een vrije zomervakantie te doen, vloeide samen met de beloftenstroom weg. Ver weg. Het schooljaar neemt terug zijn start met versleten draad, dode speelplaatsbomen, en met een nog steeds wachtende poort... 

Gemiste kans. Niet zozeer gemist omdat de werken nu toch tijdens de schooluren moeten plaatsvinden, maar wel een gemiste kans omdat de voorbije maanden de politieke beloftes rond dit klusdossiertje onbeantwoord bleven. Hoe wil je vertrouwen krijgen van de ouder aan de schoolpoort voor grootse projecten als je zelfs bij de kleinste klussen er niet in slaagt de belofte te voldoen? Draagkracht die afbrokkelt, net zoals de betonnen trap aan de ingang van de school. Al meer dan een jaar moet een nadarhek ongelukken vermijden. Dat hek wordt voor mij stilaan hét symbool van verloren geloof. Geloof in goed doen voor de mensen, geloof in het aanpakken van ook de kleine dingen. 

En zo komt het dat voor steeds meer mensen, steeds meer buren die grootse paarse toren aanzien wordt als een ivoren toren. Zij die de trappen betreden, lijken trede per trede de voeling met de basis kwijt te raken...  

Stijn

Laatste commentaren
 • shuaishushu (shuaishushu)
      op "Vers Geperst"
 • verkoop met korting? (Bohy Dirk)
      op Extra gemeenteraad tijdens zomervakantie
 • Bemoeienis (Oma)
      op Delegatie ouders ontvangen op gemeentehuis
 • Een goeie midweek (angedo)
      op Containerpark pas volgende week weer open
 • Nieuws DeRedactie
 • België maakt 7 miljoen euro vrij voor strijd tegen ebola
 • Modeontwerper Oscar de la Renta overleden
 • 'Besparingen zullen banen kosten bij hogescholen'
 • Al zeker 20 treinen geschrapt door actie Waalse treinbestuurders
 • Al zeker 20 treinen geschrapt door actie treinbestuurders in Luik
 • 'Geradicaliseerde' man rijdt 2 militairen aan in Canada
 • Zeker al 20 treinen geschrapt door actie treinbestuurders in Luik
 • Premier Michel duidt medewerkers aan
 • Topman Total komt om bij ongeval met vliegtuig en sneeuwruimer in Moskou
 • Diverse treinen geschrapt door actie treinbestuurders in Luik
  Nieuws Sporza
 • De Buyst staat derde na openingsdag in Amsterdam
 • D'hoore: 'Teleurgesteld, maar dit opent perspectieven'
 • Fellaini zorgt voor punt met beauty: 'Blij en teleurgesteld'
 • Fellaini zorgt voor punt met beauty: 'Blij, maar toch teleurgesteld'
 • Fellaini zorgt voor punt met beauty: 'Goed voor mij, maar toch teleurstelling'
 • Fellaini zorgt voor punt met beauty: 'Goed voor mij, maar teleurstellend resultaat'
 • Michael Phelps opgepakt voor dronken rijden
 • Engelse golfer wint ruimtereis met hole-in-one
 • Colsaerts blijft tweede in Wales, Pieters rukt op
 • Succesvolle Special Olympics afgesloten in Sportpaleis
  Nieuws HBVL
 • Lille en Genk bekvechten over Divock Origi
 • ?Weg tussen Driehoek en Kristalpark moet open?
 • Trucker voorziet collega?s van speed
 • ?Multifunctionele kerk? met minder stoelen
 • Vijftig gezinnen vijf uur zonder stroom in Jeuk
 • Vakbondsdelegatie actief bij Kringwinkel Maasland
 • Jaar na klopjacht verdachte ontmaskerd en opgesloten
 • OCMW besteedt poets- en strijkdienst uit aan privésector
 • Tiener rijdt 160 km per uur
 • Bormans gaat dicht

  Nuttige telefoonnummers:
  Gemeentehuis HH: 011 49 20 00
  Politie HH: 011 49 20 00
  Hoofdbib HH: 011 49 20 00
  Containerpark: 011 60 21 88
  Casino: 011 49 22 90
  OCMW: 011 49 20 00
  Vinkenhof Campus: 011 60 92 60
  Perron Oost: 089 46 04 80

  Wachtdiensten:

  Huisarts:
  tel. 0900 40 450

  Apotheek:
  tel. 0903 99 910

  Tandarts:
  tel. 0903 39 969

  Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


  http://users.telenet.be/jww 
  www.actiefww.com  
  www.avthouthalen.be

  www.bc-helchteren.be

  www.bchouthalen2000.be
  www.bennewed.be

  www.broederkring.be

  www.chirohelchteren.be

  www.chirohelchteren.org

  www.danzav.centerrall.com

  www.dbchouthalen.be

  www.debiekorf.be

  www.delijn.be

  www.denoordzuid.be

  www.diabolichell.be

  www.donboscohelchteren.be

  www.doopie.be 

  www.dropshot.be

  www.fchelson.be

  www.fphouthalen-genk.be

  www.gezinsbond-helchteren.be

  www.groenhouthalen-helchteren.be

  www.gr5wandelaarshelchteren.be
  www.helchterenvv.be

  www.hengelhoef.net
  www.khhoeverheidegalmlillo.be

  www.home.scarlet.be/albert.vandijck

  www.hondenschoolderoedel.be

  www.houthalen-helchteren.be

  www.houthalen-helchteren.cdenv.be
  www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

  www.houthalensracingteam.be
  www.hvchelchteren.be  

  www.illusio.be

  www.infogids-online.be

  www.jckreasa.be

  www.jeugdhuisthebassment.be

  www.kelchterhoef.be

  www.kreasa.be

  www.ksjhouthalen.be

  www.kwbhelchteren.be

  www.lachfestival.be

  www.lgcc.be
  www.limburgadembenemend.be

  www.mish-mash.be

  www.molenheide.be

  www.mrk-houthalen.be

  www.oc76.be

  www.parkfc.be

  www.poppunt.be

  www.rimo.be

  www.rotary-houthalen.be

  www.schooldeschakel.be

  www.sdhh.be
  www.selishouthalen.be

  www.terdolenfietshappening.be

  www.tvl.be

  www.userstelenet.be/
  ttcpalethouthalen
    
  www.villabasta.be

  www.vlabus.be
  www.wschelchteren.be

  http://www.hhoost.be/
  wijkvereniging/

  Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

  Openingsuren containerpark Houthalen-Helchteren
  zondag-maandag: gesloten
  dinsdag: 9.00-19.30 uur
  woensdag: 9.00-16.00 uur
  donderdag: 9.00-16.00 uur
  vrijdag: 9.00-16.00 uur
  zaterdag: 9.00-15.00 uur

  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Een interessant adres?
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!