Inhoud blog
 • Tweede dag acclimatisatie, toch zeg ik je geen vaarwel mijn vriend, dra zien w'elkander weer.
 • Wat is het hard om te wennen.
 • De definitieve aftocht is begonnen!
 • Een mooiere afsluiter van deze missie kon ik niet dromen.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Onder mijn voeten en handen.
  40 jaar kinesitherapie praktijk - 95 dagen wandelfeest.
  08-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag het ietsje meer zijn vandaag?
  DAG 11: Dinsdag 8 mei 2018.  

  Onder mijn voeten: Fontaine-Les-Clercs  - Baboef 38,2 kilometer 

  Ik sta om 06.00 uur stipt aan de voordeur van de mobilhome klaar om mijn rugzak over de schouders te zwaaien en de GPS samen met het Garmin horloge op te zetten. Vandaag zijn het normaal 28 kilometers maar als ik net als gisteren zo vroeg aankom ben ik van plan om aan Walter voor te stellen het traject iets te verlengen. Heel de namiddag niets doen is niet aan mij besteed. Er wordt vandaag een flink stuk gewandeld langs Le Canal de Saint Quentin en daarna zuidwaarts doorgestoken naar de richting Parijs. Een Blauwe Reiger laat me stokstijf naderen tot een 25 meter en vliegt dan statig en heel flegmatisch in de andere richting. Ik verras eendjes met hun kroost en zie konijntjes wegspurten. Vogels kwetteren en duiven laten horen dat ook zij hier een deel van het territorium bezitten. Dorpen als in comateuze toestand en bossen als in volle vergadering, het ontgaat me niet. Heel weinig mensen kom ik tegen. Af en toe een wagen die zich rept naar zijn werkstation, of een landbouwer die met een reusachtige sproeiïnstalatie achter de tractor aan zijn tarweveld aankomt. De glooiingen van gisteren beginnen nu langzaam hellingen te worden. Er zijn kuitenbijters bij die je hartslag danig in de hoogte jagen. Weer moet ik eens bunkeren omwille van een verdwenen weg. Echter, het komt heel snel goed. Eénmaal moet ik door een netelveld van ongeveer een 20 meter. Mijn benen tintelen nog. Walter ontmoet ik in het dorpje van de afspraak om 11.30 uur. Al ben ik wat vermoeid na mijn 27 kilometer, ik speel met de gedachte om er nog een aantal kilometers bij te doen. Immers de dames komen zaterdag op bezoek en laat dat nu juist de dag zijn dat de planning voorziet dat we in de Oostkant van Parijs, net naast de luchthaven zouden overnachten. Niet goed vinden wij dat. De bedoeling is tegen zaterdag ietsje verder te zijn zodat we terug die zalige rust kunnen aanbieden. Daarom tracht ik vandaag al een 10 kilometer te winnen en als ik dat drie dagen na elkaar kan doen, zitten we een dagje voor op het schema. Ik besluit met Walter om na 15.00 uur nog een tweetal uurtjes verder te wandelen tot in Baboef. Een piepklein dorpje net voor Carlepont. De beslissing om vandaag wat verder door te gaan was een schot in de roos. Haast 80% van de wegen waren boswegeltjes en met zulke temperaturen is de schaduw van loofbos heel welgekomen. Van de 10 kilometer die ik stapte waren er 8 door het bos. Zo leuk en heilzaam. In Baboef is het rustig wonen. We staan recht tegenover het kerkhof op een parking waar niemand last heeft van onze aanwezigheid. Morgen geven ze hier de laatste warme dag van de week. Dus nog eenmaal vroeg uit de veren en voor de rest zien we wel. Deze avond staat er Miracolli op het menu met een tomatensausje. 

  Achter mijn handen: 

  DE KOMEDIANT 

  Ik werd door de huisarts gevraagd om bij een ouder koppel de echtgenoot te gaan revalideren. Charel lag reeds een tiental dagen in bed en was door zijn lief vrouwtje met geen liefde of geen stokken uit die horizontale positie te krijgen. Nochtans was de man steeds een zeer gedreven kleine landbouwer geweest na zijn dagtaak in loondienst. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met het onderhoud van de grote tuin. Hij teelde er vooral groenten, maar hield zich evenzeer bezig met het kweken van allerlei rozensoorten. Nu lag hij een tijd in zijn bed en hij kon er niet uit omdat zijn benen de rechtopstaande houding niet aankonden. Tegen de dokter had hij verteld dat hij een paar keer geprobeerd had om zich aan te kleden, maar het lukte hem niet. De laatste keer was hij letterlijk door de knieën gezakt. Sindsdien durfde hij niet meer op zijn voeten staan. Toen zijn lieftallig vrouwtje hem er op attent maakte dat hij toch niet tot aan zijn dood in bed kon blijven liggen had hij zich heel kwaad gemaakt op haar. De dokter had dan voorgesteld om hem via kinesitherapie toch wat leven en zuurstof in zijn benen te blazen. Ik ging er dus gebriefd op af. Na een paar woorden en flink wat interesse in zijn rozen en hof, na enkele mobilisaties van zijn beide benen en een paar testjes op kracht, haalde ik Charel over om toch eens te proberen aan mijn arm een monsterachtige afstand te overbruggen tot bij zijn Mariake in de keuken. Ik won het pleidooi. Een eerste overwinning dacht ik, want zowaar, Charel tastte naar het bovenlaken en zwierde de flap boven zijn benen opzij. Hij maakte aanstalten om onmiddellijk naar rechtopstaande houding te gaan, maar ik corrigeerde tot enkel maar de zithouding op de rand van het bed. Alles verliep vlot. Zonder enig commentaar of gemor. Beter nog, Charel stond met behulp van mijn arm rechtop en begon zowaar te lopen, te marcheren tot in de keuken waar zijn vrouw,- gespeeld ongeïnteresseerd in ons - bezig was met de afwas. Ik zei tegen haar: “ Awel Mariake, wat peinst ge hiervan? Daar staat ge van te kijken he. En dat doet hij helemaal uit liefde voor u om je te verrassen.” Zij antwoordt zonder hem of mij maar enige blik te gunnen : “Wat ik daar van denk Johan? Dat hij al drie weken goed met mijn kl…ten heeft gespeeld, de komediant. Het zal hem zuur opbreken.” Charel pinkte eens naar mij en met zijn lippen een beetje getuit en beide ogen toegeknepen, schudde hij met zijn hoofd naar links, als om te zeggen; wegwezen hier, dat komt wel goed. Ik ben nog een paar keer aan huis geweest, maar stopte na een viertal behandelingen de revalidatie omdat ik Charel regelmatig moest onderbreken met graven in zijn tuin.


  08-05-2018 om 18:29 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeg dag vandaag !
  DAG 10: Maandag 07 mei 2018.  

  Onder mijn voeten: Nauroy – Fontaine-les-Clercs 23,6 kilometer. 

  Frankrijk leeft op een wolk. Onder invloed van een hoge drukgebied hier in het Noorden, stijgen de temperaturen zo snel opwaarts als de graangewassen. Gisteren ben ik doornat van het zweet rond 14 uur aangekomen. Vermits men vandaag hetzelfde weer heeft voorspeld , bedenk ik samen met Walter om mijzelf wat vroeger de start te geven. Om 05.45 vanonder het dons vandaan, en om 06.10 sta ik op het asfalt mijn eerste meters af te haspelen. Het is niet zo ver vandaag en dus hoop ik tegen het middag-klokkengeluid aan de aankomst te staan. 
  Bij het verlaten van een straat zie ik aan een poort de lege broodzak hangen en het gepast geld in de geldbeugel erbij, zodat de rondrijdende winkelwagen deze mensen op een heel vertrouwelijke wijze kan bedienen.
  Ik maakte gisteren ook al de bedenking, net als vandaag trouwens, hoe goed mijn benen zich herstellen van de voorgaande tocht. Geen pijnlijke of verzuurde kuiten, geen stramme hamstringspieren of ook geen pijnlijke heupen of knieën. Ook mijn globaal vermoeidheidsgevoel is telkens elke ochtend verdwenen. Onderweg zijn het veelal plezierige en onverharde veldwegen die mee op en neer gaan met de glooiingen van de akkers. De afgelegde hoogtemeters achteraf liegen er niet om. Ik beklom 160 hoogtemeters en dat zou volgens mijn Garminneke inhouden dat ik 40 verdiepingen op liep. Ik ontmoet marcherend een paar wilde dieren. Hazen genoeg, fazanten die plots op 5 meter van mijn hoofd verschrikt met veel vleugellawaai de struik uitvluchten waar ze zich veilig achtten. Ik zag ook een Hermelijn (of was het een marter) de veldweg schalks oversteken. Het kon ook bijna niet anders: ik heb weer door de kniehoge tarwe moeten bunkeren omdat de veldweg nuttig gebruikt wordt. Het gevolg was dat mijn lage stapschoenen doornat zijn en dat mijn tape rond de zere teentjes begint te lossen en door de druk ook pijn veroorzaakt. Ik loop recht op de kathedraal van Saint-Quentin af. In de oorlog door de Duitse militie erg verwoest, maar nadien in oorspronkelijke staat hersteld. Mooie glasramen en een torenspits in beton zonder ook maar één dakpan. Aan de voet van de kathedraal van Saint-Quentin (waar volgens Walter de Schelde ontspringt) eet ik met ontblote en dus drogende voetjes mijn broodjes op. Ik ververs de kousen en mijn shirt zodat ik wat droger verder op weg kan. Brute pech wanneer het GR-pad langs het kanaal de eerste 600 meter goed begaanbaar is, maar nadien plots overgaat in een chaotisch struikgewas met netels die op heuphoogte staan. Daar loop ik niet door en ik beslis wijselijk rechtsomkeer te maken en mijn parcours te wijzigen via een parallelle weg. Ondertussen zijn er bordjes langs de weg die me duidelijk doen verstaan dat ik van het département Du Nord ben overgelopen naar het département de l’Aisne. Het glooit hier wel degelijk en als je af en toe achter je kijkt zie je een deinende natuur waar de kleurenpracht je doet denken aan een zeer lang gebruikt schilderspalet. Geel, groen, bruin en grijs lopen in elkaar over en geven na enige tijd vorm aan een einder die op zijn beurt enige bolheid in zijn horizontale lijn uitstraalt. Vanavond staan we een 50 meter van het kerkhof, net aan de buitenrand van een piepklein boerendorpje. Voor ons ligt wat lager achter een grasveldje, de bewerkte aarde van al die boerenheren. Af en toe zie je maar hoor je geen tractor in de verte. Het is hier de decibel nul tolerantie. De merel durft al eens wat gerucht-roet in de stilte te gooien, of een overvliegende Turkse tortel (Van Walter geleerd!!), maar al wat dan rest is stilte, silence, ruhe…niks lawaai. Deze namiddag eten we een groenten maaltijdsoep en vanavond zijn het vissticks met spinaziestomp. Alles wat mijn maagje lust. Morgen is het weer wat moeilijker omdat het meer kilometers zijn, maar geloof me, het loopt hier allemaal nog zeer goed. 

   Achter mijn handen: 

  DE OORZAAK VAN DIKKER WORDEN 

  Eerder in dit verhaal had ik het over een prostaat van drie kilo. Leopold was na zijn ingreep wel deftig op zijn beide pootjes gevallen, had de draad des bourgondisches levens zeer goed opgenomen en had zich voorgenomen om die drie verloren kilo’s zeer snel te recupereren. Het was hem goed gelukt, hij vergaarde zelfs nog overschot. Ik maakte een grapje over zijn anti-vermageringsprogramma en de vele kilo’s overschot die hij etaleerde. Hij had terug een zeer gevat antwoord. Buiten het feit dat zijn herwonnen kilo’s hem wel wat geld hadden gekost en hij zijn investering wel zag zitten, was er een medisch technische uitleg die wonderbaarlijk paste in zijn uitleg. “Ze hebben tijdens de ingreep een zenuw geraakt waardoor mijn jongeheer zich niet meer kan oprichten, met andere woorden, erecties zijn bij mij niet meer mogelijk. Dus de grote hoeveelheden calorieën die ik destijds verbruikte in mijn intensief seksleven, die worden nu helaas niet meer verbruikt.” “Pocher”, antwoord ik. “Neen, echt waar”, zegt hij. “Je moet eens uitrekenen als je tweemaal per week van de grond gaat hoeveel calorieën je daaraan besteedt. In de literatuur staat dat één seksbeurt overeenkomt met een calorisch verbruik gelijkgesteld aan een 100 meter spurt. En, ge moogt gerust zijn, ik heb wat spurtjes gelopen destijds, al was het maar om mijn lijn te behouden.” Algemeen gelach natuurlijk, tot het moment dat ik aan Leopold de vraag stel: “dan is uw vrouwke ook een paar “kiloke’s” aangekomen zeker?” Even een vijf seconden stilte fase. “Neen verdorie”, zegt hij. “Integendeel, ze is op en top model en, erger eigenlijk, ze is sindsdien zelfs nog wat vermagerd. Daar moet ik direct meer van weten se. Dat moet ze mij maar eens uitleggen.” En hij…vliegensvlug ongerust naar huis.


  07-05-2018 om 15:31 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die zondagen in Frankrijk...zalige rust en stilte.
  DAG 9: Zondag 6 mei 2018. 

  Onder mijn voeten: Rumilly en Cambrésis – Nauroy 25,1 kilometer.  

  Om precies 08.34 stuurt Walter me de baan op richting Nauroy. Hij heeft me van de camping terug naar hier gebracht, om dat op deze plaats de volgende tocht aanvat. Bij het verlaten van het dorp zie ik nog een wagen die mij passeert en volgens de statistiek die ik bij hou zou het de voorlaatste wagen zijn die ik opmerk. Welgeteld twee auto’s kruisten mijn pad. Niet moeilijk als je voor 80% op onverharde bodem en over pas gezaaide velden loopt. Het is hier een slechte gewoonte dat landbouwers een publiek pad plots met een ketting afsluiten of zelfs het publiek pad gewoon overzaaien. Ik ben eerlijk, ik volg getrouw mijn purper lijntje op het scherm en loop dan al wel eens met één voet op de aspergehoopjes en met de andere in een tarweveld. Laat die boeren maar eens van hun gat komen geven. Ik zou ze snel wijzen op hun afgekeken tactiek van Poetin. Veld-annexatie, staat daar de kogel niet op? Ik wandel het ene wegje in en kronkel het andere uit. Vandaag was het de onverharde landbouwwegeltjes dag. Ik weet ondertussen al wel hoe oergezellig het is om in Frankrijk door een stad of dorp te lopen op een zondagvoormiddag. Die eer en dat plezier zal mij vandaag niet te beurt vallen. Ik kom maar door één dorpje en dat telt dan misschien 50 huizen. Dus van die haast onbeweeglijkheid en die onnoembare rust en stilte op de zondagvoormiddag in Frankrijk zal ik je een andere keer moeten berichten. Tot ik plots een zwart geklede occasionele wandelaar ontmoet. Hij is behoorlijk corpulent en zeker geen Compostella pelgrim. Dat maak ik op omwille van zijn geweldig puntig en dus werkelijk vooruitstekend buikje. Marcel zou zeggen een broek van drop 4. Zijn met druppels bedekt kaal hoofd en ook zijn voorhoofd zijn vochtig van het transpiratiezweet. Wanneer hij zijn zonnebril afzet zie ik wenkbrauwen van zeker 4 tot 5 centimeter lang. We beginnen een aangenaam gesprek. Vooral over waar ik heen wil, vanwaar ik kom en hoe lang ik nog de weg zal doen. Echte levensvragen dus. De man maakt de opmerking dat ik voor een wandelaar op dag 9 er wel behoorlijk proper en netjes geschoren voorkom. Dat leg ik uit door onze overnachting in de camping van Cambrai. Ik wandel verder en mijn Columbus wandelhemd dat ik van mijn collega’s kreeg, mag dan wel heel licht zijn en comfortabel rond mijn lichaam passen, het wordt langzaam ook klam van het zweet. Op kilometer 14 besluit ik om het te vervangen door een shirtje zonder mouwen. De temperatuur klimt hier tot 25 graden. Vooral in de velden is er geen beschutting tegen de zon. Aan de kerk van Gouy eet ik twee wafeltjes en een appel die Walter gisteren nog mee bracht uit het magazijn., Ik drink mijn liter bidon leeg en weet mij te verfrissen via het kraantje op het plaatselijk kerkhof. Met dank aan al die lijken die mijn hoop op een behouden aankomst in de meest frisse omstandigheden alleen maar kunnen beamen. Ik wandel weer over landbouwwegen en door velden. Om 13.40 uur ontmoet ik Walter in Nauroy. Na het ritueel wasje en plasje aan het kerkhof en het zo deugddoende koude voetbad rijdt Walter ons naar een open plek waar de figuurlijke wereld zonder einde aan onze voeten ligt. We drinken er in ons zeteltje elk een geprefereerd drankje. Hij een blauwe Chimay en ik veel water met een weinig Ricard. Deze avond eten we selder met gehaktballetjes en aardappelen. Nog nooit gegeten volgens het recept van Liliane, maar ik ben er echt niet bang voor. Morgen een maandagtocht naar Fontaine les Clercs. 

   Achter mijn handen: EEN PROSTAAT VAN DRIE KILO  

  Leopold is een zestiger die éénmaal per week zijn rug en schouder laat behandelen en ook telkens onderhoudsoefeningen uitvoert om zo de skelet ondersteunende spiermassa in goede conditie te kunnen houden. Sinds die behandeling is L. nooit meer hervallen met acute lumbago of nekklachten. Tot ik plots te horen kreeg dat bij een jaarlijks routineonderzoek - (onder de mannelijke patiënten, het welgekende maar niet zo overheerlijk standje in hondjespositie en het daaraan verbonden anale touché) – Leopold toch moest doorverwezen worden voor verder onderzoek. Ook de P.S.A. waarden (triggers in het bloed die na onderzoek kunnen duiden op een prostaattumor) waren vervaarlijk verhoogd aanwezig in het bloedstaal. Het verdict viel snel: De prostaat moest worden verwijderd. Over al dan niet aanwezige uitzaaiingen kon men zich in dit stadium van het onderzoek niet uitspreken, maar wel zou er na-bestraling moeten plaats vinden. Ik zou L. dus een tijdje niet meer zien. Na een drietal weken komt de patiënt fris en monter terug op raadpleging. Weliswaar wat getrokken en getekend door de ingreep en de verderving, vind ik dat hij er oprecht goed uit ziet. Ik zeg hem dat ook. Zijn antwoord was zeer gevat en retorisch. Weet je dat ze daar een kanjer van een prostaat hebben verwijderd man! Ik: “ Hoezo?” Hij: “ Wel ja, een prostaat van 3 kilo” Ik: “ L. een prostaat van “ kilo, dat kan niet, man. Uw prostaat is een klein okkernootje groot. Dat kan nooit 3 kilo wegen.” Hij: “ En toch is dat zo. Toen ik ’s avonds binnen ging in de kliniek om mij te laten opereren, woog ik 88 kilo. Toen ik na twee dagen terug thuis kwam woog ik me opnieuw, en ik las welgeteld 85 kilo op het schermpje. Hebben ze er dan geen prostaat van 3 kilo uitgehaald?” We hebben er samen eens goed mee gelachen, en… van zelfoverschatting gesproken.


  06-05-2018 om 16:52 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier werd hard gevochten gedurende de grote oorlog!
  DAG 8: Zaterdag 5 mei 2018  

  Onder mijn voeten: Wavrechain-sous-Faulx - Rumilly en Cambrésis 21,6 kilometer. 

   We staan naar onze normale normen erg laat op. Het is reeds 7.26u en Walter zit rechtop in bed en kijkt mij medelijdend recht in de ogen. Helaba, niet veel goesting zeker? Ik kijk verward naar mijn horloge en stel vast dat de batterij ervan geen energie meer heeft en me dus ook niet wekte om 06.25. Vandaar mijn overslaping… Meteen begint de dag met een tas warme koffie en alle zeilen worden bijgezet. Om nog iets of wat op tijd te kunnen doorgaan zet ik er de pees een beetje op. Om 08.15 zet ik mij schrap om de tweede schouderriem over mijn sleutelbeen te trekken. Het was een wondermooie en rustige locatie om met een motorhome te overnachten. Op weg naar de volgende, want vanavond slapen we op de camping in Cambrai. De afspraak is met Walter dat ik eerst stap naar de aankomstplaats en dat we vanaf daar samen terug rijden naar Cambrai. We overnachten vandaag op een camping om alles wat te kunnen wassen en ook de batterijen letterlijk volledig wat op te laden. Ik wandel vanaf kilometer 3 weer op de pavés. De knieën zijn er opnieuw niet zo gelukkig mee; De pijn van gisteren treedt wederom op maar bereikt slechts 30% van de pijnsensatie van gisteren. Ik bedenk dat het wel goed zal komen. Dat lijkt ook later zo te zijn. Ik maak ook de bedenking dat ik sinds een aantal dagen mijn ribben niet meer voelde bewegen. Dus, een rugzak dragen is een fantastische remedie tegen ribfracturen… Na kilometer drie dringt zich een natuurlijke ontlasting op. Ik kan deze darmfrustratie niet lang meer de baas. Op een 100 meter voor mij staan in cirkelformatie een aantal Lindenbomen met in het midden een Christus Koning kruis. De man hangt er genageld aan het kruis en kijkt meewarig met zijn ogen naar beneden, net op de plaats die me uitgelezen lijkt om er te doen waar ik nood aan heb. Met zijn ogen op mijn bilspleet gericht, beleef ik het prettigste moment van de dag tot nu toe. Hopelijk word ik hiervoor later niet gestraft of word ik er op afgerekend. Maar de nood heeft ook prioriteiten. Met de meegeleverde vochtige doekjes ontdoe ik lager gelegen huid en de rechter hand van eventuele restfragmenten, al was het maar uit voorzorg. Kwestie van een Jood de rechter hand te mogen aanbieden, want die moet rein zijn naar het schijnt. Ik wandel opgelucht en licht als een vlindertje verder door de weidse graanvelden van het gebied. De visuele delicatesse van dit gebied is aardse oneindigheid en de horizon die zulk een aanblik geeft van grootheid. Langzaam aan bereik ik de wijken van het voorgeborchte van Cambrai. Een doordringende rioolgeur kruipt al sinds enkele hectometers via mijn neusgaten tot aan mijn hersenschors. Een niet aangename emotie wringt zich autoritair tussen mijn jeugdig gelukkig gevoel van dit ding te kunnen doen. Ik besluit het er maar bij te nemen, want eigenlijk kan ik niet anders dan die stank toe te laten in mijn reukorgaan. Plots passeer ik een seringenboom. Een Gods geschenk denk ik. Mijn daad van daar straks zal dan toch niet zwaar worden afgestraft, want diezelfde man zorgt nu dat ik een fluweelzachte bloemengeur passeer die me naadloos herinnert aan het bezoek bij Luk en Lieve. Hij gaf ons ook een aantal van die welriekende bloemen mee en de volgende ochtend was gans ons huis vervuld van een aangename odeur. Nog net voor de oude stadspoort van Cambrai zie ik allemachtig een koperen Sint Jacobsschelp in de stoep ingewerkt liggen. Alle wegen leiden immers naar Compostella. Cambrai is een mooie stad waar je niet zou denken dat het bij Frankrijk hoort. Proper, prachtige huizen en een kathedraal die je zeker eens moet hebben gezien van kortbij. Veel jonge mensen die er net als bij ons koopkrachtig bijlopen en netjes gekleed zijn in de meest modieuze outfit. Dat ben ik al enige tijd niet meer gewoon geweest. Mensen kijken ook raar naar mij. Een rugzak met een ventje eronder hoort hier duidelijk niet bij het gangbare of vertrouwde straatbeeld. Ik ben blij dat mij hier niemand kent, want het contrast met de modale populatie en mijzelf als amateur wandelaar is wel groot. Wat later net buiten de stad krijg ik één der bewijzen waar ik al zo lang naar zoek. In Frankrijk is de wereld hier en daar echt blijven stil staan. Op de gevel van een fabriek staat in grote letters dat het verboden is aan te plakken. Volgens de wet van 20 juli 1881. In Rumilly en Cambrésis staat Walter mij als de trouwe herdershond op te wachten. De afspraken kloppen. We rijden samen naar de camping, waar ik onmiddellijk de wagen voorzie van watervoorraad en Walter zijn septisch putje uitspoelt. Blijkbaar is hij verwonderd dat er zoveel materie uit een klein mensenlijf kan komen. We drinken hier nog een goede pint, ik doe de was van mijn vuile kleren en straks na de douche trekken we er samen op uit. Zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed? Vader gaat op stap. Ludo mag ik niet vergeten te bedanken voor zijn verslagje over de oudleerlingenviering van Ter Borcht. Het zou me echt wel veel plezier doen moest deze bijeenkomst inderdaad een vervolg krijgen. Daarvoor kom ik zelfs vanuit Spanje terug… Bedankt aan de Ludo en weet dat je mij met het bericht heel veel plezier deed. Wat ik vanavond zal gegeten hebben kan je misschien morgen wel lezen. Tot zondag. 

  Achter mijn handen: 

  IK KOM BIJ U WONEN 

  Marina was een weduwe van rond de vijftig jaar, die, na de dood van haar man, met een vriend samenwoonde in een sociale woonwijk in Herent. Ze had een CVA gedaan. Een cerebraal vasculair accident. Daardoor was haar rechter lichaamszijde minder sterk en minder controleerbaar dan de gezonde zijde. Verlamd was ze niet, wel was er een paralyse. Ze kon nog wandelen en zich verplaatsen, maar het verliep niet vlot en zonder hulp kon ze niet rechtstaan of enige taak in het huishouden uitvoeren. Ze was voor alle taken uit het dagelijkse leven afhankelijk van hulp van derden. Omwille van de hersenschade en ook de nood aan huishoudelijke assistentie was ze erg wispelturig van stemming. En dat kon ook erg snel veranderen. Het gebeurde dat ik binnen kwam en er gezellig werd gelachen en gezeverd. Maar evenzeer kon ik een vrouw treffen die met geen tang aan te raken was. Gelukkig was meestal Monica of Anita van familiehulp aanwezig zodat de massa aan negatieve energie netjes kon verdeeld worden met meer buffers die ballast konden opvangen. Het was rond 23.00 uur toen Marina per taxi arriveerde (die ik dan nog zelf moest betalen) aan mijn private woning. De taxichauffeur belde aan en zei dat een mevrouw naar mij vroeg. Ik ga in avondlijke kledij naar die taxi, en zie Marina op de achterbank zitten in slipje en pull. Ze kwam bij mij intrekken, zei ze. In haar eigen woning had ze ruzie gemaakt met haar dochter en ze wou niet meer naar huis. Ik werd een beetje onwel. Zowel de gedachte aan wat het voorstel betrof, maar evenveel door het schouwspel dat zich voor mijn ogen afspeelde. Bovendien was het wel een kanjer van een verantwoordelijke opdracht die me rond de oren werd geslagen. Bovendien was het aan mij om op zoek te gaan naar een mogelijke oplossing. Mijn echtgenote was in modus “qui vive” want, letterlijk begreep ze niet wat ze hoorde wanneer ik zei dat Marina naar ons toe was gekomen om bij ons haar intrek te nemen. Ik ken vrouwen die voor minder aan de drank verslaafd zijn geworden. Hoe zouden we dit best aanpakken, want deze situatie moest zo snel mogelijk ontmijnd worden. Terwijl ik van kleren veranderde dacht ik in eerste en enige instantie aan de spoedgevallendienst van U.Z. Gasthuisberg. Ik bracht haar daar naartoe, maar erg coöperatief waren de hulpverleners niet. Het argument luidde dat hun dienst geen sociaal vangnet was. Ik drong aan en vroeg assistentie van een psychiater en de sociale assistente. Midden in de nacht was dat niet zo evident. Zij werd in een bed gelegd en mocht er verblijven tot de volgende dag. Vanaf dag 2 zou de sociale dienst van het ziekenhuis zich ontfermen over het probleem en mij verder op de hoogte houden. Marina werd overgebracht naar een gesloten psychiatrische afdeling van een perifeer ziekenhuis in Tienen waar ze een drietal maanden verbleef. Na enige tijd werd ze geplaatst in het rust- en verzorgingscentrum van Bethlehem in Herent. Lange tijd bleven we nog met elkaar in contact via telefoon en een vluchtig kamerbezoekje. Maar heimelijk stuurde ik wel aan op een uitdoofscenario, omdat iets in mijn wezen me duidelijk maakte dat Marina hier wel goed werd verzorgd en opgevangen. Nadien ben ik haar spoor bijster geraakt, want haar verblijf aldaar, werd om één of andere reden abrupt afgebroken.
  05-05-2018 om 16:39 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La nature nous offre chaque jour un spectacle varié, et c'est gratuit.
  DAG 7: Vrijdag 4 mei 2018. 

   Rosult-Wavrechain-Sous-Faulx 30,2 kilometer. 

  Frank Deboosere gaf het gisteren al aan: het zou vrijdag beginnen te zomeren. Wanneer ik om 06.42 in de morgen mijn overdruk aan water aflaat en zo majestatisch sta te kijken naar het landschap voor mijn straal, zoals boer Wortel uit de Boerenpsalm van Felix Timmermans, bedenk ik dat ik eigenlijk toch over alle parameters beschik die deel uitmaken van een gelukkig gevoel. Dit is echt mijn ding. Het gisteren pas gemaaide gras naast ons mobiel huisje ruikt nog steeds naar gras dat inderdaad is afgemaaid, maar daarenboven merk ik omwille van de onregelmatig verspreide witte waas, dat het vannacht ernstig heeft gevroren. Mijn thermometertje geeft amper 4 graden aan. Toch kleed ik mij niet te warm want voor mij is zweten even problematisch als jeuk op moeilijk bereikbare plekken. Ik vertrek om 07.14 en weet dat het vandaag de eerste maal is dat ik de dertig kilometer zal overschrijden. Dus taan ik mijn tempo vanaf de eerste stap en tracht mij wat te sparen voor de laatste meters. Ik wandel na een 5 tal kilometer als door het doek van een schilderij. Rechts naast mij loopt een rimpelloze rivier waarvan de bomen naast het jaagpad in verso stijl weerspiegeld worden in het water. De oppervlakte is even rimpelloos als het tafellaken van een eerste-communiefeest.Wilde eendjes vluchten hier en daar schichtig weg omdat ik hen bedreig in de zalige rust. Tussen de bomen ontwaar ik de spitse toren van een dorpskerk. Een boer in grijze overall en met zwarte laarzen loopt samen met zijn trouwe Golden Retriever van zijn tarweveld recht op mij toe. Aan zijn lichaamshouding meen ik op te maken dat hij zijn zaaiarbeid van over een aantal weken komt evalueren. Blijkbaar belooft het een goede oogst te worden, want de glimlach op zijn gezicht en zijn sociale verbale communicatie verraden dat. Hij zegt vriendelijk bonjour tegen mij en ook de hond groet me door aan mijn broek te komen snuffelen. We beginnen een gesprek en uit mijn gebruikte vocabulaire merkt de tarwezaaier terecht op dat ik niet van de streek ben. Ik beken dan maar dat ik een “Flamand” ben uit de streek van Leuven en dat mijn Frans dan begrijpbaar is, maar op lange na niet perfect is. “Mais non, Monsieur, je vous comprends très bien! Ecoutez moi: Vous savez que la nature nous offre chaque jour un spectacle varié. Vraiment, c’est comme promener dans un musée. Et surtout,c’est gratuit, il faut en profiter…Bon voyage encore.” De man sprak de titel uit van mijn reisverhaal vandaag. Ik wandel van de dertig kilometers vandaag zeker 12 kilometers over de helse kasseien van het Noorden. Bolle “pavés” waar de kinderkopjes en zeker ook de seniorenkletskoppen van ver werden neergesmeten. Veelal is er in de legstructuur geen code te herkennen. Voegen die soms zo breed zijn als mijn vuist en hoogteverschillen die de neus van mijn wandelschoenen doen krommen. Mijn rechter protheseknie begint op de laatste kilometers voorwaar op te spelen. Het bolle karakter van de weg doet de voet naar buiten inclineren waardoor het kniegewricht een andere en intensere belasting krijgt. Wanneer ik de aankomstplaats bereik zie ik voor een tweede maal dezelfde koeltoren staan van een kerncentrale. Nu echter gezien vanuit het zuiden. Ik kom aan de motorhome toe wanneer Walter in het zonnetje zit te bruinen en naar vogels zit loeren en te luisteren. We zoeken een slaapplaats op en staan vannacht aan de oever van “le canal de la Sensée” aan de pont des Marlettes. Een uitgelezen plaats waar je euforisch wordt zonder maar één drankje te hoeven drinken. Maar dat hebben we niet geprobeerd. Met een Petit Jaune aan onze rechter hand en links een Chipsje, gezeten in mijn loffelijke zeer uitgelezen zetel weet ik dat ik mij hier samen met Walter voel als de gelukkigste mens op aarde, en dat kan zeker niet alleman me na vertellen. Vanavond eten we kalfsfricassée met rijst en een rood wijntje erbij. Zijn we niet beter dan die vissen hier in dat Scheldewater? Morgen is er lichte dagwandeling van ongeveer 18 kilometer voorzien naar Cambrai. Daar gaan we op een Camping staan, want zowel Walter als ikzelf willen ons eens deftig wassen onder de douche en daarna willen we een “tête à têteke” doen in één van de restaurantjes van Cambrai. Ah ja, je had maar moeten meekomen… Tot zaterdag. 

   Achter mijn handen: 

  NEEN, RUSSISCH IS NIET MIJN STERKSTE TAAL  

  Het gebeurt niet zo gauw dat ondergetekende niet weet wat te zeggen of te antwoorden. Maar heus echt waar, het is me overkomen. Een huisarts belde me op met het verzoek en de vraag of ik een vrouw na een heupoperatie thuis wou gaan revalideren. M.B. was (volgens mij) een alleenstaande moeder van een kleuter (rond de 5 jaar) en woonde heel modest op een schamel appartementje. Zij was bij mijn bezoek reeds drie maanden geleden geopereerd van de linkerheup. Ze onderging in ons land een totale heupprothese wegens cox-artrose. Nadat ik me aan de voordeur bekend maakte als kinesitherapeut, werd ik zeer vriendelijk binnengelaten. Wat de arts mij niet verteld had, en wat voor mij achteraf toch zo belangrijk bleek was: - de vrouw woonde reeds 18 maanden in België en had politiek asiel aangevraagd. - de vrouw was alleenstaand met haar dochtertje en had het zo te zien, financieel niet erg gemakkelijk. - de vrouw was van Russische origine en sprak geen woord Nederlands, Frans, Engels, Duits. Enkel de Russische taal was ze vlot meester. Aan de hand van het voorschrift van de huisarts en het ?telefoontje wist ik gelukkig zeer duidelijk voor wat ik hier kwam en wat de oorzaak was van het zeer lamentabele gangpatroon. Deze patiënte hinkte niet alleen keinijg, ze hanteerde bovendien ook nog de steunkruk langs de verkeerde lichaamszijde. Een vlotte en warme dialoog om met deze mono - linguistieke dame te voeren lukte me niet zo onmiddellijk. Mijn woorden doorkruisten de Franse, Engelse soms zelfs Spaanse woordenschat zodat mijn zinnen meer op het Esperanto begonnen te lijken dan op enige andere gebruikelijke voertaal. Dan maar naar de grove middelen gegrepen. Ik begon een verhaal in de doofstomme taal. Met gebaren en tekens en plofgeluiden maakte ik duidelijk waar de angel in het vel stak. Ze moest meer op het geopereerde been steunen, de pas met het niet geopereerde been iets langer maken, de linker en rechter passen even lang maken en tot slot maar wel het belangrijkste, de tijdsduur op haar linker voet iets verlengen. Heb je dat al eens gezien hoe een doofstomme dat uitlegt in het rechtse kadertje van het televisiebeeld? Wel 15 maal heb ik angstig rondgekeken en gespeurd naar kleine digitale cameraatjes, omdat ik in de vaste overtuiging was dat ik in het programma “verborgen camera” zat. Ik begon mij af te vragen of ik werkelijk 5 jaar universiteit moest passeren om hier op deze communicatieve wijze mijn broodje te verdienen! Als een sprakeloze clown in een circus vol doven, zat ik daar te gesticuleren, expressieve gebaren te maken, oefeningen op zeer nadrukkelijke moeilijke wijze voor te doen, ongemakkelijke houdingen aan te nemen, klemtonen op de paslengte te leggen door ploffende voeten na te bootsen en vooral mezelf belachelijk te maken omdat ik het zo heel, heel goed wou doen. Echter, en wees maar terecht solidair fier met mij, reeds na mijn eerste dertig dure minuutjes kwam ik tot de conclusie dat deze mevrouw 90% beter stapte, de kruk veel efficiënter langs de andere zijde kon gebruiken, haast niet meer hinkte en wel degelijk alternatief gelijke druk kon leggen op beide voeten. Tot zover was de “mission impossible” reeds voor een groot deel geslaagd. Ik schreef op een papiertje de datum van een week later en maakte met een gebaar de bekende terugkeerbeweging met de gebalde vuist en de wijsvinger klokwaarts meedraaiend voor de borst. Ik plaatste het uur er ook naast. Zij verbeterde het uur van 14 naar 16 uur. De reden hiervan heb ik toen die week later begrepen: Haar dochtertje van 5 jaar was dan thuis van school en sprak perfect Nederlands en Russisch. Zij heeft mijn adviezen en oefeningen voor de rest van de sessies vertaald. Heerlijk was dat, zulke jonge tolken zullen er in het Europees Parlement niet te veel rondlopen. Het verhaal eindigt met een kop koffie en een zelfgebakken wafel na vier zittingen. De mevrouw marcheerde perfect zonder kruk en het hinkpatroon had plaats gemaakt voor een vlotte en soepele gang. Uit dankbaarheid bood de kleine dochter in naam van haar mama mij een vanillewafel aan en een straffe kop Russische koffie. Prachtig toch?  04-05-2018 om 17:08 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste dag warmte en zon, zonder wind.

  DAG 6: 3 mei 2018  

  Onder mijn voeten: : Vezon – Rosult 25,6 kilometer

  Wanneer ik om 06.25 mijn ene oog open doe, zie ik een grijze massa door het dakvenstertje van de mobilhome. Ik denk: ai, ai…dit wordt een natte dag. Het had gisterenavond vanaf 19.00 uur gans de tijd geregend en ook vannacht vielen er druppelsgewijs waterbolletjes op de aluminium dakbekleding. Na de ochtendkoffie en Walter zijn ontwaakmoment ziet het leven er al een stuk eenvoudiger uit. Ik zing het uit en Walter lacht terwijl ik de woorden luidop op enige muzikale a capella wijze uit stoot: ‘Laat de zon in je hart, ze schijnt toch voor iedereen, geniet van het leven….” Ik bedenk plots dat liedjes voor 8 uur maar duren voor even. Maar niets is minder waar. De tocht vat aan met de zon vollen bak in de rug en geen greintje wind. Oh, wat stapt dit zalig en wat heb ik die windstilte de voorbije drie dagen zo gemist. Ik wandel langs het kanaal en groet gezwind enkele schippers die me in tegengestelde richting kruisen. Ik krijg zowaar een armzwaai terug. Bomen aan de oevers van dit kanaal, de zon links achter in de rug en een tempo dat mijn hartslag zelfs niet doet stijgen. Wat kan het leven toch eenvoudig mooi zijn en ik bedenk dat er echt niet veel nodig is om me hier wel en gelukkig te zien rond dartelen. Ik denk heel even aan Jos en Vivianne die mij verleden maandag nog zijn komen uitwuiven en me een heel prettige reis wensten. Jos is op nieuwjaarsdag in spoed geopereerd aan zijn hart na een acuut hartfalen. Ik heb hem gedurende vier maand mogen revalideren en nu fiets en wandelt hij beter als ooit voorheen. Le nouveau Jozef est arrivée.

  Langsheen het kanaal loopt mij een man voorbij met twee skistokken. Hij haalt mij in en meteen kijk ik naar mijn snelheid. Ik loop tegen 5,7 kilometer per uur. Dus moet hij een snelheid halen van rond de 6 kilometer per uur. Maar meteen zie ik dat hij bij de volgende afslag het jaagpad verlaat. Dat houdt hij wellicht geen 25 kilometer vol…

  Ik had gisteren opgemerkt dat ik de grens zou oversteken langs een smokkelpad. Inderdaad hier wordt de grens van Belgie met Frankrijk door een smal riviertje van amper 60 centimeter  gevormd. Plots over het brugje wordt me verteld dat ik Wallonië verlaat en Frankrijk binnen trek.

  De Fransen zijn verwittigd…Les Belges ont quitté leur territoire pour attaquer la france!   

  Ik passeer Hollain, Rongy, Les trois voleurs, Rumegies en Saméon. Ik wandel op de kasseien door het bos van Tilloy wanneer Walter mij via de walkie talkie oproept. Hij meldt mij dat de aankomstplaats niet OK  is. Hij vertelt me dat hij aan de kerk van Rosult zal wachten tot mijn aankomst. Een half uurtje later om 11.48 ben ik reeds ter plaatse. Ik vertrok immers om 07.17 uur. Het verwonderde me dat het kerkhof van Rosult niet geschikt zou zijn, want ik had nog speciaal via Google street vieuw informatie verzameld betreffende de verscheidene overnachtingsplaatsen. Het probleem krijgt vrij snel zijn antwoord en ook de reden van het probleem krijgt na evaluatie zijn rechtmatige oplossing. Blijkbaar was de locatie in de GPS van Walter niet aangepast geweest naar de nieuwe locatie aan het kerkhof. We staan ongeveer een 2 kilometer verder. Onze overnachtingsplaats is geweldig : aan het kerkhof is het hier apollinisch en net als alle lijken liggen we in volle zon op een bedaarde bodem. Zo rustig dat ik mij van kop tot teen (!) helemaal ongestoord kan wassen en proper en netjes aan de tafel kan verschijnen deze avond. Ik doe er ook de was van mijn wandelbroek, mijn onderbroek en drie shirtjes die al venijnig naar het zweet begonnen te stinken. Met de klomp Sunlight zeep waarmee ik daarnet nog mijn haar waste en de zachte bostel waarmee ik ook zonet nog de mobilhome uitborstelde heb ik alle vlekjes en aanhorigheden tot in de kleinste vouwtjes schuimend uitgeborsteld.

  Ik stap over de bolle kassei wegen van Bois de Tilloy. Ik denk dat het een oude heirbaan is en wellicht hebben ze hier ook een patent op zoals de wegen van Parijs-Roubaix. Een echte hel van het noorden. Ik kan geen kant uit want schuif voortdurende met de steunvoet naar de zijkant van de bolle weg. Putten en onverharde delen in het midden van het wegdek zijn mijn wandelterrein.

  Wanneer ik uit het bos kom wacht mij een andere verrassing. Ik moet over een onverhard pad dat middendoor de akkervelden loopt. Links ligt een pas aangelegd aspergeveld, rechts van de weg ligt een akker met kniehoogte tarwe. De weg zelf is niet te zien. De boer heeft dus wijselijk besloten de weg mee te cultiveren en past de tactiek van toe van Poetin: anexatie. Ik loop met één voet in de goot van het aspergeveld en met de andere voet op de kniehoge tarwe. Daarna beslis ik om over te gaan met beide voeten in de vochtige tarwe. Mijn schoenen zijn op geen tijd natter als de haren van mijn vrouw onder de douche en weldra noopt een pijnlijk signaal van het wondje aan mijn linkse kleine teen mij tot stilstand  nadat het veld was overgestoken. Alle tape en kousen zijn te vervangen.

  Bij een volgende maneuver enkele kilometers verder ontwaar ik hetzelfde schouwspel. Hier heeft de landbouwer van dienst niet beter gevonden dan het wegeltje dat door zijn perceel loopt gewoon mee te bemesten met de uitwerpselen van zijn koestal. Mijn schoeisel plakt vol met stront en een doordringende mestgeur blijft me kilometers achtervolgen. Meteen weet je waarom ik me zo uitgebreid ging wassen daarnet.

  Sorry lezer, maar deze avond heeft Walter met mij afgesproken om de hoeveelheid spaghetti die gisteren is overgebleven (veel te veel gemaakt) eerst op te gebruiken. We leven op deze tocht eerder economisch en willen met ons budget zo ver als mogelijk geraken. Als dessert is er wel opgelegd gemengd fruit voorzien.

  Morgen is het al vrijdag en zijn de 150 kilometers al overschreden. Mag ik je morgen verrassen met een nieuw verhaal?

   

  Achter mijn handen: HET OPENSCHEUREN VAN EEN ANEURISMA (*)

  Ik moest op voorschrift van een niet zo communicatieve dokteres in Herent een vrouw opnieuw leren marcheren na een langdurige bewegingsarmoede en de dikwijls daaraan vast verbonden angst om te bewegen (mobiliteitsfobie) bij die betreffende patiënte.

  Mevrouw krijgt de nodige mobilisaties vooraf in de huiskamer om na te gaan of alle gewrichten het wel aankunnen en dus in staat zouden zijn om deze plotse omschakeling van bedlegerigheid naar rechtopstaande houding te kunnen verwerken. Alles verliep vlot. De bejaarde echtgenoot van mevrouw zat in de andere zetel zijn krant te lezen. Na een tiental minuutjes mobiliseren en losmaken van enkel-, knie-, en heupgewrichten stel ik voor aan de mevrouw om even van de voorste plaats naar de achterdeur te wandelen aan mijn arm. Het zou in totaal een twintigtal meter geweest zijn. De beginpassen verlopen aanvankelijk veel beter dan verwacht mag worden na zo’n lange tijd bewegingsloosheid. De corpulente mevrouw is gelukkig met dit resultaat en spreekt lachend en met geestdrift van een ander leven dan horizontaal liggend in bed en niets anders dan een zoldering om naar te staren. We zijn in de derde plaats, een soort van keuken met een aanrecht en ingemaakte kasten. De patiënte grijpt zich vast aan het horizontale werkblad en gromt. Er komt wat speeksel uit de mond. Ik hoor het geluid van een scheurende kruisnaad van een lange broek. Iemand die zich voorover buigt en gelijktijdig zijn naad van de broek scheurt. Identiek hetzelfde geluid. Chrrrrrr.

  De mevrouw zakt weg uit mijn steun en hoe sterk ik me ook maak, hoe intensief ik mijn grip ook maar op haar voorarm en ander oksel vastknijp, er is geen houden aan. Ze glijdt als een vis uit mijn handen naar de grond toe en zakt in elkaar. Het geluid dat ik toen hoorde zal ik nooit meer uit mijn auditief geheugen kunnen verbannen. Het is een geluid zoals een emmer water die je in zijn geheel in de holte van het toilet poogt te gieten. Het borrelt en het zuigt en net zoals een trechter een hoeveelheid vloeistof niet kan slikken moest ook hier de lichaamsholte waar het groot volume vrij gekomen bloed uit de gescheurde slagader naar toe liep, even de tijd kunnen nemen om de massa bloed zijn weg te kunnen laten vinden. Ik hoorde het geborrel, letterlijk een blub, blub, blub met de daaraan kolkende en zuigende watergeluiden. De mevrouw lag roerloos op de grond en ik besefte onmiddellijk dat hier een ernstig falen mee gemoeid was. Toen belde ik intuïtief de 100 en deed meteen mijn heel gedetailleerd verhaal. Men zou de ziekenwagen sturen en de MUG. De echtgenoot zat ondertussen roerloos in de zetel heel het gebeuren te observeren. Hij besefte toen nog steeds niet dat zijn levenspartner levenloos op de grond lag.

  Opmerkelijk hoe snel de huid van de patiënt blauwig en donker werd. Ik herinner me hoe impulsief ik de diagnose van een hartaderbreuk zelf maakte omwille van twee fenomenen: de donkerblauwe verkleuring van het ganse lichaam en de verschrikkelijk herkenbare natuurlijke bijgeluiden die een kolkende vloeistofmassa maakt bij het vullen van holle ruimtes.

  Ik belde de huisarts om zo snel mogelijk langs te komen. Dat deed ze ook… om ter plaatse de dood vast te stellen, haast gelijktijdig met het interventie team. Het waren de mensen van Gasthuisberg die me troostende woorden toespraken en me vertelden dat aan een hartaderbreuk niets te verhelpen viel. De mensen zijn dood op 5 seconden en niets of niemand die dit kan verhelpen, éénmaal de slagader is gescheurd. Ik was danig van mijn melk en het was op mijn houding dat de huisarts naar me toe kwam en me vertelde dat ze mij had moeten inlichten over de aanwezigheid van een aneurysma op de longslagader(*). Zij verklaarde dat niets dit had kunnen vermijden, maar wellicht had de breuk dan toch op een ander tijdstip en of plaats gebeurd. Geen reden om mij schuldig te voelen bij deze gang van zaken werd me nog toegefluisterd. Nooit zal ik het geluid van zulk een hartfalen vergeten.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  *ANEURYSMA

   

  Een aneurysma is eigenlijk een wand van een bloedvat dat begint uit te stulpen omdat er onderaan deze uitstulping een obstructie is. De wand zet meer en meer uit en vormt als het ware een ballon die zwelt tot hij ontploft of breekt. Denk gerust aan de binnenband van een fiets die je oppompt en waarbij je ergens de wand van de binnenband toe pitst. Net boven de plaats waar je knijpt vormt zich ook eerst een ballon en pas bij hogere druk van de voetpomp gaat de blaas plots openscheuren of ontploffen. Het hart blijft ook bloed pompen tot het zelf geen voeding meer krijgt en zo komt het dat patiënten plots in elkaar zakken, omdat in vitale delen zoals de longen en het hart zelf, geen bloed en geen zuurstof meer toekomen.

  03-05-2018 om 16:36 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op twee verschillende schoentjes aankomen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen DAG 5: Woensdag 2 mei 2018.datum 

   Onder mijn voeten: : Villers Saint Amand – Vezon 25,6 kilometer  

  Mijn Garmin horloge duidt 06.57 aan. Ik ben al een aantal minuten wakker, maar uit respect voor mijn copain wil ik nog niet veel lawaai maken. Walter ligt nog zachtjes te ronken als een zes cylinder motortje. Heel zachtjes snurkend. Ik besluit een paar ogenblikken later toch maar van de deugd een noodzaak te maken. Ik sta op en zet water op voor een warme ochtendlijke kop koffie. Walter verkneukelt zich ook op een tas warme nestcafé. Ik eet een paar wafeltjes die met liefde door Liliane zijn gebakken en meegegeven. Ze smaken Lilly! Om stipt 26 minuten over 7 zet ik mijn eerste dagpasjes. Een stralende ochtendzon bij een temperatuur van 9° Celsius. De hemel kleurt blauw met hier en daar een sliert grijs zoals een andere kleur zich mengt in waterverf . Ook de wind tekent weer voor present. Ik stap recht in de richting van het rode aangezicht met de bolle wangen en geperste lippen die mij voortdurend de wind van voren geven. Echt niet aangenaam, maar toch veel beter dan regen. Het eerste uur moet ik heel de tijd denken aan mijn mailtje van gisterenavond aan Lieven Depla, een vooraanstaand figuur van de oud studentenbond van Ter Borcht Meulebeke. Zaterdag is de reünie voorzien van het uitgangsjaar 1973. Helaas kan ik er niet bij zijn en dat betreur ik ten zeerste. Het is dan 45 jaar geleden dat ik de school verliet die mijn levensvisie en houding in de juiste plooi legde. Het Vrij instituur voor Lichamelijke opleiding heeft inderdaad een heel belangrijke plaats in mijn leven gekregen. Ik hield er vrienden aan over die ik wellicht in jaren niet zag maar die ik nog steeds heel correct in mijn hart meesleur. Ik leerde er uitdagingen aanvaarden die ik bij voorbaat niet zag zitten. Ik leerde er dat moeilijke opdrachten ook tot een goed einde kunnen leiden, en hoe onmogelijk het zou worden om ooit maar in iets op te geven. De leuze van het domein was: ik poghe om het hoge. Ik heb ze sindsdien de rest van mijn leven meegedragen in het zijzakje van mijn rugzak. Ik heb er eerlijk gezegd veel traantjes gelaten maar het instituut veranderde de rebelse puber in mij tot een waardige jonge kerel die wist wat verantwoordelijkheid was en die getraind was in fysieke inspanningen. Ik ben de school nog steeds dankbaar om zoveel educatie, die onder meer het beste van mezelf naar boven haalde. Iedere keer dat er een reden is om te denken aan de school is er een reden om daar gelukkig over te zijn. Ik zou zaterdag Ludo Thijs kunnen terugzien, Paul Beckers, Frank Coudron, Guido Goderis, Wim Vande Capelle en nog zeker enkele anderen. Het spijt me, het leven staat bol van te maken keuzen. Dit is weer zulk een situatie. Ik kies voor dit nobel doel. 
  Het wandelen geschiedt goed en al noopt de kopwind me een sjaaltje om te doen, het deert me niet en mijn tempo lijdt er niet onder. Elke 10 minuten en rond de 40 seconden moet er een kilometer aan geloven. Ik passeer vlak naast de moderne windmolens en sta wederom verbaasd va n de hoogte en de omvang van deze moderne energieopslorpers. Na een 18 kilometer besluit ik mijn proviand aan te spreken en controleer eventjes een pijnlijk klein teentje van mijn linker voet. Bloed in de kous…de nagel van mijn kleine teen heeft net het vlees van de wortel open gereten. Ik besluit mijn schoen te vervangen door de wandelsandaal die ik steeds mee draag in de rugzak. Rechts een Meindl wandelschoen, links een teensandaal.  De last aan het nagelbed neemt zienderogen af en ik haspel de laatste kilometers weer verder af op zijn ding dongs… 
  Ik denk ook nog aan de brief die Joke me schreef. Het doet je wat als dochtertje lief je vertelt hoe dankbaar ze zich voelt om zoveel professionele overlevering die ze van haar vadertje kreeg. Hoe lief is het niet als je dochter je vertelt hoe erg ze je zal missen in de praktijk. We waren dikwijls ook twee handen op een figuurlijke buik. Zonder woorden wisten we meestal wat we aan elkaar hadden. Joke is lange tijd van mijn leven een goede collega en vriend geweest. Bedenk maar dat we in de praktijk nooit eenmaal woorden hebben gehad. Op dat vlak ben ik een begenadigd persoon geweest. Het team van ons zes kine’s is altijd als een gesmeerd raderwerkje geweest. Zo goed als geen problemen zijn er geweest. Steeds respectvol om elkaars karakter en stijl. Ik zal ze ook missen. Een hele toffe groep, die bende van Kine Herent. 
  Ik ontmoet mijn metgezel aan de afgesproken plaats en we doen ons beiden tegoed aan een Ricarreke op de bank in het zonneke voor het kerkhof van Vezon. Deze avond eten we een lekkere spaghetti met look en saus a la Liliane. Daarbij een rood wijntje en voor de verandering als dessert een wafeltje van Liliane.
  Ik vernam van het thuisfront dat mijn vrouwlief van mijn afwezigheid gebruik maakte om één en ander onder een nieuw kleurtje verf te stoppen.  
  Marcel en roosje dank ik om hun zeer ondersteunende woorden en belangstelling in mijn opdracht. Het kleurt rood als ik denk hoe nederig ik moet zijn tegenover al die mensen die me steunen. Morgen wenkt de Franse grens reeds en moet ik mijn GPS kaarten al veranderen. België wordt dan verlaten en voor de avondzon mijn gezicht zal strelen ben ik reeds gezeten op de Franse aarde. 
  Geen fotokes vandaag, want ik was de Sd-kaart vergeten in de mobil home. Morgen terug wel. Smakelijk en tot de volgende. 

   Achter mijn handen: ZOUDEN VOORSPELLERS DAN ECHT BESTAAN ? 

  We gingen met gans de groep kinesisten om beurt bij een mevrouw die gekluisterd zat aan een rolstoel. Ze was niet verlamd aan onderste noch bovenste ledematen, maar vertoonde een paralytisch beeld omwille van het syndroom van Korsakov (*). M.G. rookte aan één stuk door en beschikte amper over de kracht in de armen om zelfstandig te kunnen eten. Drinken ging nog wel, maar behoorlijk moeilijk. Ze was een gewezen cafébazin, en verbleef derhalve in de oude drankgelegenheid, waar de tijd letterlijk was blijven stilstaan. De oude cafétoog stond er in al zijn pracht en praal. Een paar oude houten krukjes voor deze toog getuigden van heel intensieve geplogenheid en verraadden dat ze destijds menig gebruiker steun en toeverlaat bezorgde bij toevallige abusus van alcohol door vaste stamgasten. Hier werden destijds ook door de plaatselijke notaris huizen openbaar verkocht. De gele en ook vergeelde papieren aan de wand waren voorwaar een zeldzaam “collectors item” voor de vele souvenirjagers en verzamelaars van oude prentkaarten en waardepapieren. Ik las dat er een huis verkocht werd op 18 maart 1976. Het was ingezet op 300.000 Belgische Frank. De wand boven de lange houten zitbank was een aaneenschakeling van gele plekken en bruine zones van de nicotineaanslag. De Kampenhoutse stoelen stonden twee aan twee aan de oude tafeltjes die voorzien waren van een nis onder het blad, waar de kaartspelers hun glas bier konden in plaatsen tijdens het kaartspel. Ik waande me steeds in een scène van de voormalige BRT reeks “Schipper naast Mathilde”. Het decor van “De Kampioenen” kan aan deze locatie een puntje zuigen. M.G. had een zeer goede vriend die niet bij haar woonde, maar wel elke dag verschillende uren vrij maakte om haar te verzorgen. Hij was goed voor haar. Hij zorgde voor de boodschappen, hij waste en verzorgde haar, maakte haar eten en belegde haar boterhammetjes. Elke dag opnieuw kwam hij M.G. enkele uren bijstaan. Onze taak bestond erin deze patiënte haar benen terug te kunnen laten bewegen en de ultieme doelstelling waar we naartoe werkten was zelfstandig de rolstoel te kunnen verplaatsen en ook zelfstandig met de rollator enkele passen te kunnen marcheren. We wisten dat die lat hoog lag, maar een deel van de argumentatie van deze hogere doelstelling lag in het feit dat M.G. alleen woonde en dus ook alleen sliep ’s nachts. Zij was niet in staat zelfstandig met de rolstoel van op het plaatsje waar zij altijd zat in het oude café zich te verplaatsen naar de in -en uitgangsdeur (die uitgaf op de straat). In absolute cijfers was deze afstand nooit verder dan 4 meter. Bovendien was onze betrachting dat deze afstand kon worden afgelegd binnen de twee minuten. Een belachelijke doelstelling denk je. M.G. heeft het in die twee jaar tijd nooit gehaald. Net zoals de patiënte een rookprobleem had (30 tot 40 sigaretten per dag) had ze ook een extreem conditioneel probleem. M.G. kon haar rolstoel autonoom niet over meer dan 2 meter verplaatsen en bovendien duurde die twee meter dan nog ruim lang. Wat als een sigaret aanleiding zou zijn tot brand? Wij hebben binnen de groep die situatie regelmatig geënsceneerd. Zeer dikwijls hebben we deze mevrouw duidelijk gemaakt dat indien er brand zou ontstaan, zij niet in staat zou zijn om zichzelf uit de vuurzee te redden. Het argument werd wel tientallen keren aangehaald. Op een zekere dag vernemen wij dat het oude café van M.G. is afgebrand. Er zou een dodelijk slachtoffer zijn. M.G. was niet tijdig weg geraakt en is in de vuurzee omgekomen. De oorzaak was een brandende sigaret die de kledij van M.G. heeft aangestoken nadat de mevrouw in slaap was gevallen met een sigaret in de mond. Onze bekommernis, onze inzet en formuleren van doelstellingen binnen deze behandeling, heeft nooit mogen baten. Hoe groot onze inspanning ook is geweest om onheil te voorkomen en bovendien de persoon te motiveren om te kunnen anticiperen op een rampscenario, de meest ongunstige afloop was deel van ons lot. Allen zaten we met een kater maar hier is een vorm van fatalisme niet misplaatst. Wat we hadden gebruikt als voorspelling en motivatie om M.G. beter te doen presteren is ook zo uitgekomen. Ook dat gebeurt al eens en is deel van de kommer van een zorgverstrekker.

  Bijlagen:
  FSCN0012.JPG (233.7 KB)   

  02-05-2018 om 19:14 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer maar eens volop in de wind: letterlijk.
  DAG 4: Dinsdag 1 mei 2018. 

  Onder mijn voeten: Hoves – Villers Saint Amand 28,6 kilometer. 

  Het wekkertje verraadt dat het reeds 07.30 uur is wanneer ik met één open oog panikeer over het late tijdstip. De andere oog volgt dan ook maar gedwee en ik zou geen De Smedt zijn moest mijn tweede oog niet wat meer tijd nodig hebben om aan de normale norm van opening der ogen te voldoen. Ik spoed mij in mijn wandelbroek, poets mijn tanden en was mijn aangezicht. Ik maak de wastafel proper en denk zoals elke keer ik dit doe, aan mijn trouwe vriend Jos. Het is van hem dat ik leerde mijn wasbak proper achter te laten. Elke ochtend tijdens dit ritueel denk ik ongewild aan de Jos. Nu dus ook weer, maar ik maak er de bedenking bij dat het drie maand zal duren eer ik hier terug voor de spiegel zal staan. Het spel kan beginnen en ik ben er helemaal klaar voor! Naarstig begin ik de laatste bagage in de motorhome te plaatsen, het bier in de onderste berging vanwege de koelheid en de zeteltjes met de tafel ernaast. Walter is ondertussen ook gearriveerd en helpt naarstig mee de laatste stukken in te laden. We ontbijten en dan kan het niet snel genoeg gaan. We kussen de vrouwtjes en laten wat DNA spoor achter op hun lippen, ik wrijf nog een laatste maal over haar poep en beloof stellig er geen gevaarlijk avontuur van te maken. Alsof dat enige geruststelling kan aanreiken. Nog eens gezwaaid naar de buurman van rechtover ons en weg zijn wij. Arend en Frieda ben ik gisterenavond uitgebreid gaan dag zeggen en dus mocht Arend wat blijven uitslapen. Walter en ik rijden richting Hoves om er dag vier te beginnen. Het is reeds 11.15 wanneer ik daar vertrek. De tocht is 28,6 kilometer en vanaf de eerste stap zit ik mijn pet vlak in de wind. Wat betreft wandelen valt dat eigenlijk nog wel mee, maar het geruis van een blazende wind is erg vermoeiend. Dat besef je maar wanneer je eventjes in een andere richting wandelt en niets meer hoort. De tocht vandaag liep als een lint doorheen eindeloze weilanden en akker. Smalle betonwegeltjes die doorheen de velden getrokken waren. Heel veel oude boerderijen waarvan het bouwjaar al eens pronkte op de gevel, en die na generaties wel aan renovatie toe zijn. Beduidend grote boeren met heel veel grote landbouwmachines en stallingen als voetbalvelden. De bruine koeien die ik hier zie zijn heel speciaal. Erg vriendelijk want ze volgen mij aan de andere zijde van de draad, tot het einde van hun territorium. De glooiingen in het landschap zijn ook heel typisch. Niet veel verschil in hoogte maar zeer frequent en langzaam van inclinatie. De kilometers passeren onder mijn voeten en voor ik het goed besef heb ik het cijfertje 20 staan op de GPS. Ik eet iets en ververs mijn shirt want weer ben ik even nat als het aangekomen drafpaard na de race. De voetjes van droge kousen voorzien en weer huppel ik als een hinde over de Henegouwse wegen. Ze hebben dat hier nog niet veel gezien, precies. In Ath is er een kanaal waar ook plezierbootjes liggen, en meteen maak ik de link naar het verhaal van tijd, geld en goesting. Ik denk onderweg nog eens aan een paar mensen. Monica en Fred wil ik bedanken om hun berichtje. Ook Sonja die popelend zit te wachten om de fakkel van Walter over te nemen. Deze avond eten we op zijn Antwerps: een tomatensoepje met balletjes en daarna loze vinken, bij ons zeggen ze vogeltjes zonder kop met een ferm lekker boterhammeke. Nu ga ik mij wassen en omkleden na het versturen van dit bericht.  

  Achter mijn handen: 

  PARAPLEGISCHE PATIËNT EN HET ZONDAGS APERITIEFJE  

  Pierre was een bedlegerige patiënt die ooit (1969) aan de rug was geopereerd en naar hij vertelde sinds die operatie verlamd was aan de onderste ledematen. Toen ik hem leerde kennen als kinesist lag die man reeds een zestal jaren in een bed voor een televisietoestel. Zijn dochter en schoonzoon woonden samen in zijn eigen huis en zij verzorgden hun vader en schoonvader op de meest perfect mogelijke manier. Karakterieel was Pierre niet de meest eenvoudige, plezierige of genietbare man. Ik vermoed dat hij verbitterd was over het verloop van zijn medisch verhaal en dossier. Er waren wel eens spanningen in het gezin, en wanneer dit gebeurde fungeerde ik ook al wel eens als buffer om hun veelal. Ik ging bij de patiënt aan huis, zeven dagen in de week om zijn spastische benen te mobiliseren. Het was een manier om de bloedcirculatie in zijn onderste ledematen zo goed als mogelijk te vrijwaren en de spieren en gewrichten passief in beweging te houden. Het was een gewoonte en zeg maar haast verworven recht dat de schoonzoon op zondag na de behandeling een gezellig babbeltje deed, met mij en zijn schoonvader. Echter nooit zonder een alcoholisch aperitiefje, soms meer dan eentje. Daar werd de grondslag gelegd van mijn drang naar een aperitief van welk soort of merk dan ook op zondagvoormiddag. Ik heb een reden waarom ik zo verhangen ben geworden om in het weekend mijzelf te vergasten op deze geestverruimende natuursappen. Ik heb nadien ook geen enkele moeite gedaan om deze goddelijke goede gewoonte af te leren of geweld aan te doen. Regelmatig denk ik bij mezelf: “Proost Pierre, want dankzij u leerde ik aperitieven…”


  01-05-2018 om 18:46 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijskoude wind en een nat bezweet lichaam: geen ideale combinatie.
  DAG 3: Maandag 30 april 2018 

  Onder mijn voeten: Kasteelbrakel – Silly (Hoves) 25,6 km 

  Het was rond 08.37 toen Walter de motorhome in klom en met zijn vrouwtje Liliane en mijzelf naar Kasteelbrakel reed om me daar te deponeren. Rond 10.10 waren we ter plaatse en kom mijn tocht aanvatten. Ik moet het u bekennen: voor Walter, mijn compagnon de route, ben ik wel degelijk te streng geweest. Die man rijdt met die mobilhome precies dat het een loopfietsje is. Volgens mij heeft hij “camioneursgenen” in zijn bloed. Hij vervoerde ons naar het startpunt alsof hij heel zijn leven niets anders gedaan heeft dan met motorhomes te rijden. En nochtans weet ik heel goed dat hij voor zijn pensionering ergens op een heel hoog gekaderd “bureauke” zat bij de General Motor holding. Je zou dat niet zeggen he, als ge die kerel zo ziet en hoort. Enfin ik begin mijn tocht in Waals Brabant met een klim naar het kasteel van Braine Chateau. Het zweet breekt me uit, want ik had uit voorzienigheid een warmer hemdje aangedaan omdat de dag zich niet bijster warm aankondigde. Net geen 13 graden lees ik af op mijn draagbaar thermometer. De wind is guur en blaast constant op mijn linker flank. Mijn hoed heb ik met een veiligheid vastgemaakt aan de riem van mijn rugzak, want de luchtverplaatsing is zo hevig dat mijn kepjevan de hoed omhoog geduwd wordt. Net een wandelende Jood, en die gaan soms ook ver. Wanneer in Tubeke aankom en de Zenne oversteek zie ik heel veel industrie. Op het vlak van wandelaangenaamheid wil ik de tocht vandaag zeker geen 5 op tien geven. Heel betonwegen en haast geen veldwegeltjes. Open vlakten waar de wind vrij spel heeft en koude temperatuur. Maar dat komt er nu eenmaal bij. Ik kreeg nog een berichtje van broer Karel die niet twijfelt aan mijn geluk en beleefd plezier, maar wel een tandje bijplaatst voor dingen waar ik geen controle over heb. Geen ziekten, blessures of al te slecht weer, daar wil hij eitjes voor dragen naar de Clarissen. Ook Lutgarde wenst mij nog gauw telefonisch een prachtige tocht. Dank en waardering aan u allen die mij dragen in je geest. Met zoveel aanmoediging en ondersteuning zou het bijna gênant zijn om te mislukken. In Quenast merk ik een paar lui op die in de volkstuintjes de beste groenten uit hun klein territorium trachten te kweken. Mooi geordend en haast allemaal even groot liggen hier kleine akkers te pronken met de vruchten uit de Henegouwse bodem. Strikt onderhouden net als in een “concours de paysage”. Ik eet na pas na 20 kilometer (er was eerder geen gelegenheid om zittend te eten) in een aftands landelijk verlaten kapelletje waarvan de traliedeur door vroegere passanten in het slot is geforceerd. Eigenlijk was ik er dankbaar om, want mijn nat bezweet hemd met de ijzig koude wind is niet de ideale combinatie om verder te wandelen. Moeder Maria stond er niet al te eenzaam bij op haar verduurd en vochtig ruikend tafelkleed. Het kadaver van een verdroogde dode muis samen met een recent overleden vogeltje lagen er beide op het altaar en ook zowel de spinnen als de langpoot muggen waren niet echt opgezet met mijn bezoek aan dit heilig nestje. Ik zat er uit de wind en het was er droog. Meer moest dat niet zijn. Ik eet er mijn boterhammetjes op en kan me in aanschouw van een iet of wat verlegen moeder Maria beeldje ontdoen van een kletsnat hemd. Ook mijn broek, de inhoud en aanhorigheden kan ik hier in alle rust en peis wat ordenen en herschikken... Velden met koolzaad konden mijn dag nog wat kleur geven want van de sky zonder limiet moest ik het niet verwachten. Zware donkere wolken bedreigden me de hele wandeling maar gedroegen zich als niet bijtende maar wel blaffende honden. Om net geen 14.30 bereikte ik mijn metgezellen aan de kerk van Hoves. Nog steeds geen pijnlijke voetjes en geen enkel blaar, maar het hevig zweten begint me enige zorgen te baren. Waarschijnlijk is dat nog steeds het gevolg van een niet 100% herstelde bronchitis. Morgen volgt dag 4 en begint de tocht onder ons twee. Walter en ik zullen dan op elkaar aangewezen zijn en pas vanaf morgen zullen onderlinge afspraken belangrijk worden. Hopelijk moet Sonja geen vlieg zijn om ons gekibbel te aanhoren, want alle vliegen in de buurt meppen we neer, met handdoek of blote hand. Je bent verwittigd he Sonja…. 

  Achter mijn handen: DE PROFESSOR EN ZIJN DRIE B’S  

  Tijdens mijn loopbaan had ik te maken met allerlei soorten patiënten. Er waren verzorgde mensen, minder verzorgde tot zelfs stinkers die met één spuitje van de luchtverfrisser niet te omzeilen waren. Er waren er heel intelligente en zeer technisch bekwame. Rijken en minder begoeden. Vriendelijke en astrante. Assertieve en arrogante zakken. Lieverds en venijnigaards. Mooie en nog mooiere. Adonissen en sinterklazen. Noem maar op. Wanneer je echter te maken krijgt met een arts of een specialist, dan kantelt je persoonlijke ambitie naar… hoe ga ik dit varkentje moeten wassen. Ik had echt het grote geluk, ongelooflijke meevaller dat ik enkele grote profs van het U.Z. Leuven mocht revalideren. Die bekende wetenschapsmensen met zoveel charisma, een bodemloze erkenning binnen en buiten hun specialiteit, een uitgebreid deskundig palmares, relaties en collegiale professionele linken bij de vleet, echte en onechte vrienden in alle lagen van de publieke media en vooral onnoembaar veel ervaring en waardering in en om hun beroepskennis. Al die mensen blijken ook maar heel gewone patiënten te blijven binnen hun specifiek revalidatieverhaal. Niets van al die praktijken zoals varkentjeswasserij…. De sessie duurt telkens een dertigtal minuten. Te lang om geen dialoog te voeren. Te kort om de mens in zijn totaliteit en van heel dichtbij te leren kennen. Veel vragen over zijn beroepsdomein liggen op mijn tong en veel impact van mijn sociale benadering van een patiënt bevindt zich in een aftastende fase. Wanneer je deze patiënt dan meermaals per week behandelt, ontstaat er vrij snel een soort vriendschappelijke relatie. Ook aan de hand van de antwoorden die je geeft op de vragen en onzekerheden van deze specialist–patiënt (specialist op een ander terrein dan het jouwe) verkrijg je een vorm van waardering, die recht evenredig stijgt naargelang van de verbetering van de fysieke pathologische toestand die een min of meer stabiele vorm aanneemt. Dit creëert een wederzijdse vorm van erkenning en vertrouwen en zelfs hier en daar respect. Het zijn dan ook de essentiële spelregels, binnen het vak van de menselijke geneeskunde. Op mijn heel eenvoudige vraag aan de professor wat hem nu precies zo beroemd had gemaakt kreeg ik een heel uitgebreid en fel gedetailleerd antwoord. Deze sessie liep zelfs uit tot 40 minuten. De professor vertelde mij het volgende verhaal: Mijn bekendheid, mijn beruchtheid, mijn beroemdheid dank ik aan drie B’s. Niet de buik, borst en billen, dan wel de drie B’s van beminnelijkheid, bereikbaarheid en bekwaamheid. Ik heb over jouw vraag ooit een voordracht gegeven voor veel schoon volk in Nederland. Maar vooraleer je dit antwoord verkeerd interpreteert, geef ik volgaarne wat meer uitleg. 

  MIJN BEMINNELIJKHEID 

  Ik opereerde patiënten op maandag, woensdag en vrijdag en bij spoed wanneer het moest. Telkens twee dagen na de operatie stond ik erop voor mezelf, de behandelde patiënt op te zoeken in de kamer. Toen was er nog geen cardiale intensieve zoals wij die nu kennen. De behandelde patiënt werd na de recovery room naar een intensief gevolgde afdeling verplaatst als tussenfase naar de eigen kamer. De patiënten die ik vrijdag opereerde moest ik dus op zondag een eerste keer gaan consulteren. Na de hoogmis op zondag om 10 uur zette ik mijn vrouw thuis af en terwijl zij het middagmaal klaarmaakte, reed ik richting Sint-Rafaël om er de patiënt op de kamer of de intensieve bewakingsdienst te gaan opzoeken. Wat schrokken die mensen zich telkens een bult als die “grote professor” op zondagvoormiddag op de rand van hun bed kwam zitten en in hoogsteigen persoon kwam vragen hoe het hen verging. Die behandelde personen verbleekten soms haast van het verschieten. Ik was één van hen, en bevond me haast op hetzelfde niveau als zij. De afdaalprocedure naar het peil van de patiënt heeft een heel groot helend en positief beoordelend effect. De empathie die je toont en de vorm van medeleven hebben heel emotionele raakvlakken op zulke momenten. Ik stelde me beminnelijk op zonder het al te goed te beseffen. Bij een spoedoperatie ging ik steevast eerst naar de familie in de wachtkamer om hen te overtuigen dat ik mijn uiterste best zou doen voor de wachtende patiënt. Ik wou die mensen eerst gerust stellen, hen met bemoedigende woorden vertellen dat ik mijn uiterste best zou doen. Helaas hen ook mededelen dat ik geen wonderen kon verrichten. Indien het verkeerd zou aflopen, of afliep, moesten ze begrijpen dat ik in hoogsteigen persoon mijn uiterste mogelijkheden had boven gehaald. Niet de assistent mocht dit doen. Dit moest ik zelf klaren. Het had een enorme inpact op de fase en het contact met de patiënt en de familie na de spoedoperatie. Hoeveel maal heb ik tijdens latere controle consultaties van deze patiënten lovende, prijzende en dankbare reacties gekregen, betreffende mijn bezoek in de wachtzaal of aan hun bed. Ik ben ervan overtuigd dat mijn beminnelijke houding deel uitmaakte van mijn succes tijdens mijn beroepscarrière.

  MIJN BEREIKBAARHEID 

  We spreken van de jaren zeventig. Een GSM was nog niet uitgevonden. De piepers daarentegen wel. Het waren apparaatjes die konden gekocht worden via Belgacom en die werkten met nummertjes, annex aan je oproepnummer. Wanneer er op mijn pieper een nummer 2 verscheen, vroeg de assistent me om met hem contact op te nemen. Wanneer het nummertje 3 verscheen, betekende dat een beslissing op ingreep of interventie wachtte op mijn advies. Het nummertje 1 echter betekende dat een persoonlijke tussenkomst van mijn persoon onvermijdelijk was. Men rekende op mijn aanwezigheid. Het was dan ook een ongeschreven wet dat ik mij fysiek naar het hospitaal verplaatste, zodra ik dit cijfertje op mijn semafoon opmerkte. Mijn vrouw wist dan wanneer we bijvoorbeeld samen op een feestje waren zij ofwel mee reed met mij ofwel zelf achteraf de taxi naar huis moest nemen. Menig familiaal bezoek werd doorkruist door dit nummertje 1. Ik maakte er een wetmatigheid van dat collega’s op mij konden rekenen wanneer ik er moest zijn. Uitzonderingen waren er wel, echter ongezien weinige keren dat ik bij een oproep niet opdaagde. Iedereen binnen mijn beroepskring kende de betekenis van mijn “bereikbaar” zijn.

  MIJN BEKWAAMHEID 

  Ik studeerde af als dokter in de geneeskunde aan de K.U. Leuven en specialiseerde me in de richting vaatheelkunde. Op vraag van het toenmalige diensthoofd cardiale chirurgie, volgde ik een twee jaar durende stage in Amerika, waar ik voor het eerst in contact kwam met grote specialisten in deze branche. Vraag mij niet naar mijn toenmalige bekwaamheid. Er volgden nog zeven jaren vervolmaking in Heerlen waar ik een leerstoel toebedeeld kreeg binnen mijn specialisatie. Ik werd ondergedompeld in een bad van nieuwe methodes en innoverende technieken. Het was haast net zo nieuw voor mijn opleiders als voor mezelf. De eerste 200 ingrepen voerde ik uit met toegeknepen billen. Moesten ze tussen mijn bilspleet een briefje van 10 dollar hebben gestoken en het tijdens de ingreep er hebben willen uittrekken, het was gescheurd in twee stukken. Na mijn 200ste operatie en tot ingreep nummer 500, was dit geplaatst briefje van 10 dollar er wel al uit te halen wanneer je hard genoeg trok. Na mijn 500ste ingreep viel dit dollarbriefje er wellicht vanzelf uit. Vanaf dit moment werden er zelfs onderling, en vooral door mezelf aan de tafel des leven of dood, grapjes gemaakt. Heel ontspannen maar daarom niet minder bekwaam of ervaren. De opleiding en het uitvoeren van je professie valt mee onder de noemer ervaring die uiteraard de eigenschap bekwaamheid voeding geeft. Ik vermoed dat elkeen die wat fijn psychomotorisch getalenteerd is in zijn vingers, deze puur technische ingrepen “an sich” wel kan leren uitvoeren. De theoretische achtergrond moet echter aanwezig zijn om deze bekwaamheid een draagvlak te verlenen, en dus op dit vlak ook deze bekwaamheid naar boven te halen.”

  30-04-2018 om 18:07 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dag dat de regen mijn goesting niet kon beïnvloeden.
  DAG 2: Zondag 29 april 2018  

  Onder mijn voeten: Waver – Kasteelbrakel 30,4 km 

  Om 08.30 regende het in Herent okkernoten grote waterdruppels op ons voetpad. Bij de eerste oogopslag krulde mijn bovenlip tot bijna aan mijn twee neusgaten. De goesting was er wel, de motivatie was er ook, maar de omstandigheden waren niet bijster goed te noemen. Ik besluit om mij in Waver te laten droppen en te vertrekken met een plastieken cape over mijn rugzak en hoofd. Het water viel in emmertjes maar ik bleef lekker droog. Dat was althans wat ik verhoopte en ook de bedoeling was. Maar al gauw na een uur wandelen was mijn cape aan de binnenzijde net zo nat als de buitenkant. Ik zweette als een paard en dampte als een rund. De cape werd uitgedaan en ik besliste door te wandelen met een wandelshirt. Als het regent word ik nat van het hemelwater, als het niet regent word ik toch even nat van te zweten. De keuze was dus niet zo moeilijk. Nat worden was mijn lot. Ik rekende uit dat het ongeveer een 30 kilometer stappen was vandaag en dat ik uitgerekend nog 2 shirts mee had in mijn rugzak. Dus om de 10 kilometer kon ik mij omkleden en voorzien van droge kledij. Zo geschiedde ook. Gisterenavond zijn mijn kids me komen uitwuiven. Mijn zoon Kris had in Titanium 2 mooie schelpen gemaakt met daarin de woorden: Onder mijn voeten en achter mijn handen. Ik was er een beetje van gepakt. Van Joke en Annemieke kreeg ik een tweede wandelhemd met korte mouwen. Te schoon eigenlijk om mee te wandelen. Ge durft dat bijna niet vuil te maken, zo een mooi gekleed hemdeke. Ik marcheerde een heel grote tijd door allerlei gemeentelijke domeinen van Lasne, La Hulpe, Woutersbrakel. Ze waren allen zeer mooi onderhouden. Het meeste indruk op mij maakte het natuurdomein van Braine l’Alleud. De boshyacinten stonden in bloem en verspreidden een heerlijke geur maar vormden ook een prachtig natuurlijk decor. Ondertussen was het minder gaan regenen en kon ik zelfs genieten van een hoogmoedig zonnetje. De hemel witgrijs, maar hier en daar toch een optimistisch straaltje dat mijn geluk nog groter maakte. Eigenlijk had die regen niet zoveel invloed op mijn tocht, want eenmaal ik aan het stappen was kon de vreugd weer niet op. Waals Brabant is echt de moeite waard om eens te verkennen. Bovendien zeggen alle mensen op straat er vriendelijk goedendag tegen elkaar, bonjour. Ik ontving enkele heel toffe reacties op de blog. Dank aan Jan in het verre Spanje, omwille van zijn heel aanmoedigende woorden. Ook een dikke merci aan Jette en Pierre. Hun tocht die ze gisteren mee wandelden moet hen heel veel deugd hebben bezorgd. Ook Guy, tekenaar als hobbyist, heeft mij in het Spaans een memorabele tocht gewenst. Ik heb dan maar in Het Spaans-Italiaans geantwoord. Joppe en Vicky geloven er ook in dat ik het halen zal. Positieve denkers zijn altijd welkom. Ik kom aan in Kasteelbrakel en besluit van grote dorst een pint te gaan drinken in de taverne Le Chateau. Dat ge aan den toog hangt zien ze allemaal, maar dat ge daarvoor dertig kilometer moest stappen hebben ze niet gezien he…. Mijn trouwe vriend Walter was zo goed om me in Kasteelbrakel op te pikken en terug naar huis te voeren. Morgenvroeg vatten we de derde tocht aan in generale repetitie. Walter zal de eerste maal met de motorhome rijden. Gelukkig maken veel pendelaars de brug en hoeven ze niet op de baan…Hij zet mij af aan het beginpunt en wacht me daarna me terug op in Hove. Van een trouwe dienaar gesproken. 

  Achter mijn handen: TIJD, GELD EN GOESTING 

  Germain was een tachtiger zoals er nu wel meer mensen te vinden zijn. Hij was een honderd ten honderd “self-made man”. In Herent was hij zich komen vestigen om er een eigen zelfstandige zaak op te richten samen met zijn drie kinderen. Hij specialiseerde zich in het vervaardigen en automatiseren van kerkuurwerken. Grote raderwerken en mensen-hoge wijzers stonden regelmatig uitgestald tegen de voorgevel van zijn atelier in Herent. De zaken gingen heel goed want de opdrachten liepen binnen zoals het water in huis bij een overstroming. Engeland, Frankrijk, Amerika, China, ja zelfs Japan behoorden tot de operatieve regio’s. Kortom Germain, samen met de medewerkers verdienden goed hun kost door hard te werken, inventief te ondernemen en erg gespecialiseerde producten op de markt te brengen. West-Vlaming zijnde vertelde hij mij ooit het volgende verhaal: “Als kind groeide ik op in Lo, tegen Ieper en niet zo ver van Nieuwpoort. Als kleine jongen was ik gek van boten. Als ik langs het kanaal een boot voorbij zag varen bleef ik staan, liep hem achterna, zwaaide naar de stuurman en trachtte ik ofwel verbaal, zo niet, visueel, contact te houden met het schip. Wanneer ik woensdag en zaterdag middag van school thuis kwam wierp ik mijn boekentas in de hoek van de kamer en reed met mijn verhakkeld fietsje naar Nieuwpoort. Ik zat dan op die bank (ze staat er immers nog) naar al die jachten te staren en te dromen. Dromen, want ik bedacht hoeveel geld zulk een boot wel moest kosten. Ik mijmerde dan: Ach Germain, ge hebt tijd genoeg voor een boot, ge hebt goesting genoeg voor een boot, maar ge hebt geen geld hé makker. De zaken liepen dus goed eenmaal ik in Herent gevestigd was. Het geld stroomde binnen en financieel was er nooit een probleem. Ik reed dan soms in een weekend wel eens naar Lo, mijn ouders bezoeken. Met een ommetje reisde ik dan eerst naar Nieuwpoort en zette me samen met mijn vrouwtje op die bank. Turend naar die schepen dacht ik dan: Germain, ge hebt nog altijd die goesting voor een boot, ge hebt nu het geld voor een boot, maar ge hebt geen tijd om die boot te besturen of te onderhouden. Dus stel het nog maar even uit. Mijn ouders zijn nu lang gestorven, mijn vrouwtje is dood en ikzelf ben op pensioen. Ik rij regelmatig naar het graf van mijn ouders in Lo, echter niet zonder een lusje te breien via Nieuwpoort. Ik zet me dan terug neer op die verweerde bank, denkend: Germain, ge hebt nu tijd ten over voor een boot, ge hebt nu geld genoeg voor eender welke boot, maar die goesting? Het vlammetje is er niet meer. Ik heb echt geen zin meer.” Hij besloot met een pedagogische vingerwijzing naar mij. “Als je goesting, tijd of geld hebt in het leven moet je prioriteiten stellen want er zal wel altijd een of andere parameter in het verhaal voorkomen die maakt dat jouw doelstelling niet zo eenvoudig wordt bereikt. Wanneer je het ook maar enigszins kan, moet je doen waar je zin in hebt. Durven ondernemen want wat passeerde ben je kwijt… voor altijd.” Ik denk nog zo dikwijls aan Germain zijn verhaal.

  29-04-2018 om 20:43 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  28-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste trip. Zelfs het weer zat mee.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen DAG 1: Zaterdag 28 april 2018.

  Onder mijn voeten: Herent –Waver (28,6 km) 

  Om kwart na acht komt ons Joke de keuken binnen en is verwonderd dat ik nog zo rustig een kop koffie zit te drinken. We vertrekken om 08.30 aan het gemeentehuis, zegt ze. Ik dacht dat jij hier ongeduldig zat te ijsberen. Waarom zou ik dat dan wel doen?
  Ik haast mij in mijn stapschoenen en zelfs 5 minuten te vroeg zijn we op de parking achter het gemeentehuis. Mijn verbazing was groot wanneer ik daar een aantal mensen zie staan die mij een goede reis komen wensen. Mario wilde een paar foto’s nemen en ook Herman Bellemans was er om me een goede reis te wensen. Mariakke van Dré herinnerde mij er ook aan dat ik heelhuids moest terugkeren. Geen probleem zei ik…Cecile was er haar echtgenoot Erik komen droppen, want die gaat mee wandelen tot in Waver. Zo ook Pierre, Gudy en Hans en ons Joke. Andre, mijn buurman van in de Wittevrouwestraat wandelde mee tot in Sint Joris Weert. Jette, de vrouw van Pierre, José alsook Johan 2 en Marie Therese wandelden mee tot in Korbeek-Dijle en gingen daarna samen de bloempjes eens deftig buiten zetten in de Saint Jean aan de Zoete waters. 
  Het ging van Herent naar het Mollekensveld, en via de wandelweg naast de E-40 naar de Tervuursesteenweg richting Egenhoven. Vandaar via het Dijlepad langs Korbeek-Dijle naar de Dode Beemden in Neerijse. Ottenburg werd doorkruist en dan werd Waver bereikt. Het weer was ons zeer gunstig gezind. Buiten een heel miniem zeverbuitje en wat geprevel mochten we niet klagen over nattigheid. Over ons eigen transpiratievocht niet gesproken, natuurlijk. Onderweg trakteerden de oevers van de Dijle ons op een verstoorde buizerd. Hij verliet zijn observatiepost omdat onze aanwezigheid hem duidelijk stoorde. De door een bever half afgeknabbelde boom die tergend dreigend zou gaan breken. Ook de dode adder die op voetweg in stukjes was gereden hebben we nauwkeurig bestudeerd. In Nethen hebben we gegeten. Vijf van de groep langs de Nederlandstalige kant van de taalgrens, ikzelf gezeten op een brughoofd langs de Franstalige zijde. Het was in Ottenburg dat we een tijdlang wandelden over vlonders. Dit zijn houten planken die een twintigtal centimeter boven de grond worden bevestigd zodat wandelaars eenvoudig en gemakkelijk met droge voeten over een drassig gebied kunnen wandelen.  
  Ondertussen kreeg ik van Timo Gielis en Jan Van Hemelrijck het heuglijke nieuws binnen dat mijn tekst van de praktijkverhalen 100% verbeterd is en klaar is om bij de blog mee te sturen. Ik dank beide heren nog eens speciaal om hun genereuze geste, want fouten schrijven is geen kunst, maar ze verbeteren, daarvoor moet je wel uit speciaal hout gesneden zijn. Dank Jan en Timo voor zoveel moeite en werk. 
  Waver werd bereikt rond 14.30 uur en vermits de trein naar Leuven toch pas een uur later vertrok, zijn we met ons zessen in “La vielle Liege” (een moef kot) de dorstige kelen gaan lessen met één van de stevige nationale biertjes van enkele graden meer dan het normale. Morgen met volle moed van Waver naar Kasteelbrakel. Daar doet Walter als trouwe vazal zijn intrede en komt hij mij vergezellen in Braine Chateaux. Ik doe u het relaas. 

  Achter mijn handen: DE NET NIET HETE TAS KOFFIE OP EEN KOUDE WINTERDAG 

  Putje winter was het. Februari 1979. De huisbezoeken regen zich als de bolletjes van een paternoster in een groot lint doorheen mijn praktijkdag. Geen mens die zich durfde wagen op de openbare weg omwille van het gladde wegdek en de bijtende kou. Dus wordt de revalidatiespecialist gevraagd om toch maar zelf naar de patiënt te komen. Ik weet nog dat de motor van mijn wagen gans die dag tijdens de huisbezoeken niet werd stilgelegd, want opnieuw starten in de vrieskou was Russische roulette. Doet hij het of doet hij het niet. Ik speelde die hele dag op zekerheid en liet de motor toertjes maken op “ralenti”. Ludovica liet mij binnen en observeerde heel vluchtig mijn verkilde lichaamstaal. Ik kon het echt niet verbergen dat mijn handen en pootjes koud verstijfd de oorzaak waren van mijn oncomfortabel gevoel. Dat had de mevrouw ook snel gezien. De koffiepot zoals wij die vandaag al lang niet meer kennen, stond met het droog katoenen beursje te sus-zingen op de kolenkachel. Er was toen nog lang geen sprake van een automatisch koffiezetapparaat, Senseo koffie, laat staan espressomachine. Hier stond de gewoon groen geëmailleerde koffiepot op de stoof. Een ganse voormiddag bleef hij boven op de roodgloeiende vuurhaard van de “feu-continu” staan. Er was ook de daaraan onafscheidelijk geassocieerde melodie van het zacht sissende deuntje van de opgewarmde, juist niet kokende koffie. Nu komt de clou: de mevrouw stelde mij voor om toch eerst van haar opgewarmde koffie te gebruiken zodat ik wat kleur zou krijgen. Een grote kop werd uit de keukenkast naar de voorste plaats gebracht. Met een dikke keukenhandschoen werd de pot vastgegrepen bij het krommend handvat en hevelde de mevrouw het zwarte vocht zeer handig over naar de tas. Dampen als van een chemische reactie afkomstig, vullen de ruimte boven de tafel als een mist die zich over een veenlandschap openvouwt. Enigszins verbaasd en zonder zich tot mij te richten, vraagt de vrouw zich af of deze koffie niet te heet zou zijn voor consumptie. Ze neemt met beide handen (waarvan eentje nog steeds omzwachteld met de beschermende handschoen) de kom volop rond vast en slurpt even van het hete brouwsel. Nadat deze slok naar binnen gewerkt is, wordt de hete kom terug op de tafel geplaatst en meldt het dametje fier en voldaan: “Neen, net niet te heet, ge kunt er van drinken”. Ik heb die tas leeggedronken, want goed bedoelde acties wil ik kaderen in hun juiste context, hoe verkeerd het signaal ook moge geweest zijn… de geste van warme koffie aan te bieden was zo lief en warm menselijk bedoeld. Geen haar op mijn toen nog weelderige haarbos, dacht eraan om aan deze mevrouw haar goede bedoeling te twijfelen. Trouwens de koffie was heus niet zo slecht.

  Bijlagen:
  IMG_3542.JPG (888.3 KB)   

  28-04-2018 om 17:37 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  27-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn laatste werkweek als kinesist zit erop! Maar geen zwart gat dat mij opwacht....
  Vrijdag 27 april 2018.

  Onder mijn voeten: Mijn laatste werkweek als kinesist zit erop! Maar geen zwart gat dat mij opwacht.  

  Mijn laatste behandeling voor het grote avontuur zal aanvatten, zit erop. Het wordt dus ernst, pure ernst vanaf nu. Geen weg meer terug en toch geeft het mij een voldaan gevoel om de praktijk met een volledige gesorteerd klassement te kunnen achterlaten. Mijn collega's hebben mij heel enthousiast uitgewuifd en bezorgden me ei zo na nog een kropje in mijn keel door mij een puur "first-class" wandelhemd cadeau te doen. Ik zou me haast gaan inhouden om erin te zweten, puur uit respect voor zulk een tof geschenk. Spoelen in een beek en terug aandoen, want het moet niet worden gestreken en de plooitjes zijn erin gedrukt zodat opvouwen gewoon de te volgen rimpels inhoudt. Het droogt zoals een zakdoek, en die zijn bij mij toch nooit lang nat, dus mijn voetreis start in een zeer goed gesternte. Van hieruit: Filip, Niels, Marike, Femke en Joke: bedankt en heel veel waardering om jullie gebaar. Morgenvroeg om 08.30 vertrek ik samen met een groepje uitwuivers naar Waver. Daar breng ik uiteraard morgenavond verslag van uit samen met het eerste verhaal uit mijn praktijkervaring. Mag ik jullie allen hartelijk welkom heten op de meest positieve blog van het halfrond. Het wordt 93 dagen feesten, lachen, vermaken, dipjes met wederopstanding, smullen en amuseren. Ik gun het u allen om er mee van te genieten. 

  Achter mijn handen : VOORWOORD.  

  Het zit er aan te komen. De eindmeet is in zicht: het traject van een carrière die je behoedzaam opbouwde van dag één tot de laatste dag en dat je dit deed op eigen verantwoordelijkheid. Geen baas die je richtlijnen geeft, geen CEO die je ter verantwoording roept, geen HR-afdeling die met jou onderhandelt over arbeidsmodaliteiten, professionele houding, werksfeer en nog meer van die hedendaagse dure woorden. Buiten de jaarlijkse belastingen die nu éénmaal iedereen moet betalen is er niemand die uw activiteiten evalueert. Behalve de patiënten zelf dan… Een praktijk runnen recht vanuit je hart, onderbuik, benen en vooral handen was voor mij als een roeping. Het was me gegund. Ik durf haast geen namen te noemen als het op danken aankomt. Echter, weet heel goed, waarde lezer, dat achter deze handen een sterke echtgenote stond die meermaals de zeilen thuis alleen moest hijsen omdat er nu éénmaal Heilige prioriteiten waren ontstaan rond en binnen het kiné-gebeuren. Telkens wanneer ik me repte voor de patiënt, was er altijd iemand die daar genoegen moest mee nemen, hoe brutaal dit ook klinkt, het was zo. De aanpassing waarover een partner moet beschikken om de zorgverstrekker zijn taak in rust en peis te kunnen laten uitvoeren, grensde heel regelmatig aan het ontoelaatbare. Zo ontstond er geregeld de drang om hier en daar een voorvalletje dat indruk maakte op mij, op ons gezin, op mijn partner of op mijn collega, even in het kort te noteren op een gemaakt Exel- bestandje. Ik noteerde meer dan 90 verhaaltjes. Vertellingen bol van volkse humor en intrieste realiteit. Stories van happy-endings maar ook ontroostbare levenseindes. Verslagen ontstaan uit pure frustraties omwille van een hoogmoedig ontoegankelijk medisch bastion. Historiek ontstaan uit mijn drieste impulsiviteit en gebrek aan (komedianten) diplomatie. En toch blijft deze lectuur een positieve boodschap omdat het beroep van de kinesitherapeut tot één van de mooiste professies op aarde was, is en blijft. De meeste frustraties (ontstaan door een manke communicatie met kinesitherapievoorschrijvers) worden overvleugeld door de schoonheid van mijn stiel en de zeer nauwe band met veel patiënten. Evenveel verhaaltjes dus als dagen waarop ik ga wandelen naar mijn doel, Finistère. Het gat was gemaakt. Ik had zo graag mijn voldoening over mijn beroep, mijn zorgenkind, mijn passie en mijn streven, weer een beetje onsterfelijk willen maken. Wellicht heb ik het supergraag gedaan en betekent voor mij “mensen verzorgen” in de ruime zin van het woord (de genen op mijn chromosomen kunnen er niet om liegen), een tweede natuur die me bovendien erg dierbaar is. Ik heb het steeds zo graag, zo goed willen doen. Een groot deel van mijn goed gevoel tijdens mijn werk werd gevoed door een voldaan praktijkgevoel. Vele momenten uit mijn job-tijd moeten worden gekoesterd. Talloze zalige ogenblikken wil ik niet kunnen vergeten en daarom schreef ik ze neer. Meteen een ideale gelegenheid opdat je er mee van zou kunnen genieten. Het zij u allen gegund. Dit boek is echter geen kunstwerk. Verwacht geen literaire hoogstandjes. Bescheidenheid als verteller overstijgt de verhalen en zonder te beweren dat het een creatieve schepping zou zijn. Met een glimlach wil ik u veel situaties doen herkennen. Een Nobelprijs is hier niet aan mij besteed, daarom is dit verhaal te basaal, en is ook de woordkeuze te beperkt en te eenvoudig. Dat maakt ook het verschil tussen een kunstenaar en mij. Daarenboven had ik er zo graag een win-win situatie van gemaakt. Er is nog zoveel nood aan bijstand in uw, in mijn omgeving. En laat ons eerlijk zijn. Waarschijnlijk kennen wij elkaar, en hoogst waarschijnlijk zie jij dat ik het goed heb en zie ik dat jij het goed hebt. Maar heb je al eens achter sommige gordijntjes mogen kijken? Dan zou je ook wel opmerken dat er nood is aan onze uit de mouwen gestoken handen. Laat ons ons “gelukkig zijn” en het ons “comfortabel goedbevinden” toch maar wat delen met hen die minder geluk hebben. Het kleine steentje dat je bijdraagt door dit boek te kopen schenk ik aan Oostrem, zodat zij die daar hun dagen doorbrengen met minder fysieke mogelijkheden, met minder mentaal prestatievermogen, en zeker met minder maatschappelijke mogelijkheden ervan genieten en de grens van ons medeleven zullen kunnen vinden. Doe het uit dankbaarheid omdat uw en onze kinderen daar niet hoeven oud te worden. Je zal er bovendien tweemaal plezier aan beleven. Een kijkje achter de schermen in de praktijk (vandaar de titel: achter mijn handen) en bovendien kan je volop mee genieten van zoveel professionele voldoening, achter mijn handen. Laat mijn gedeelde belevenissen met u, waarde lezer u overspoelen met een golf van enthousiasme, positief gerichte ondersteuning van en voor gelijk welke mens, en vooral veel dankbaarheid dat we dit alles nog genietend kunnen en mogen beleven. Op mijn beurt dank ik u om uw gebaar.

  27-04-2018 om 18:14 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een laatste testje om gerust te zijn.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op zondag 22 april besloot ik samen met MRose naar de markt in Heist Op Den Berg te gaan. Zij met de wagen en ik te voet. Vertrokken rond 7.00 uur en het was ongeveer een 22 kilometer wandelen . Het weer was wagenwijd open en zachte flikkeringen weerkaatsten op de waterplassen die ik vanaf Werchter passeerde. Een ochtend on net als boer Wortel van Felix Timmermans te denken: "Wat kan er nu nog mooier zijn op zulk een mooie ochtend, zwanger van zon en dauw, blootsvoets door het graan te wandelen en te denken, boerke wat ben jij een gelukkig mens dat je dit kan doen". Ik heb het ook gedacht en besef maar al te goed dat we niet veel nodig hebben om voldaan te zijn. Doorheen Rotselaar, Tremelo, Grootlo, Schriek en Heist OD Berg liep ik bezweet en met guitige tred naar het einddoel: de markt van Heist. Eenmaal ter plekke rond 1030 uur werd ik vergast op een regelrechte plonsbui van eerste categorie. Op de kasseikoppen plensde het water dat luchtbellen er achter bleven. Deze oude vrouwen regen kon geen kwaad, want ondertussen was de echtgenote al aangekomen en had ik me wijselijk ontdaan van mijn bezwete kledij. Niets last van de ribben, niets last van de voetjes, alleen het ademfabriek liet met de distributie van de noodzakelijke zuurstof nog wat steken vallen. Ik was zowaar hier en daar wat buiten adem en dat is niet van mijn gewoonte tijdens de wandeling. Wellicht zal de recente bronchitis daar ook wel voor iets tussen zitten. Ik heb zonet de volgers van de blog een berichtje gestuurd met de melding dat vanaf vrijdagavond het voorwoord van mijn boek de openbaarheid in vliegt. Er zullen 93 verhalen over mijn tochten en mijn praktijk de mensheid bereiken. Ik ben echt wel benieuwd wat lezers er over gaan denken. Ikzelf ben zeker tevreden over mijn teksten, en al klinkt het ijdel, het is niet zo mijn bedoeling. Maar eens je inspiratie het vel papier heeft bereikt krijg je als auteur ook wel voldoening om je zoveel gedeelde ervaring met de anonieme lezer. Donderdag wordt de motothome klaar gemaakt en zaterdag vat dan de eerste tocht aan. Mijn kousen stinken van de goesting en de kuitspieren wriemelen als wormpjes van ongeduld. Ik vertel wel hoe het me verging.

  24-04-2018 om 23:41 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ribben herstellen goed, het weer is goed en en op mijn hoofd...de wandelhoed.
  De voorbereiding zit opnieuw op de rails! Zaterdag vertrok ik reeds rond 07.30 uur met de wagen richting Waver. In het kader van mijn fysieke voorbereiding had ik als doel de tweede dagtocht eens af te wandelen. Het weer was prachtig en dat ik heel snel warm zou krijgen ontging me niet. Reeds bij het uitstappen merkte ik dat mijn wagen zich weliswaar stabiel, dan wel in een zware inclinatiestand stond. Mijn portier kreeg ik met moeite open en bij het loslaten viel ze als het ware autonoom met een zware klap in het slot. Waver ligt in een put, ik zal het u wel vertellen. Dertig zoete kilometers scheidden me van het Waalse Braine Chateau (Kasteelbrakel). Bij het vertrek was het dan ook onmiddellijk alle ademsluizen open. Het klom gedurende een tweetal kilometer gestaag naar die open blauwe hemel toe. De tocht verliep deels door bewoond gebied, deels door bos en velden. In Lasne wonen akelig veel grootverdieners. Want al hebben de meest van die poepsjieke huizen wel één of ander middel gevonden om te nieuwsgierige blikken verwijderd te houden van hun privé, je kan aan de stijl en de materialen goed merken dat daar niet al te veel lage bonen tussen wonen. De tocht werd iets sneller gelopen dan mijn normaal tempo omdat ik in de namiddag trachtte aanwezig te zijn op de uitvaartplechtigheid van Rudy Veugelen, de chauffeur van Linden Cars die verleden week in Duitsland verongelukte tijdens een busreis naar Oostenrijk. Hij reed tegen hoge snelheid achteraan in op een vrachtwagen die veel langzamer reed dan hij en schatte de afstand blijkbaar verkeerd in. Rudy was amper 39 jaar. Ik was er en heb met droefheid de ontreddering van de naaste familie vastgesteld. Conclusie is dat mijn ribben op de wandeling zelf geen last bezorgden. Wel in de periode erna. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de lendensteun van de rugzak zelf. De dertig kilometer vormden geen bezwaar, dus fysiek sta ik waar ik moet zijn. Mentaal kan het niet snel genoeg eind april zijn, want de beentjes beginnen elke dag meer te jeuken. Als er maar genoeg talkpoeder is om dat euvel wat binnen de perken te houden. Tot naaste week.

  08-04-2018 om 19:21 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik beken, geen nieuws is niet altijd goed nieuws... Woensdag 4 april 2018.
  Beste Lezer, Ik moet u iets bekennen. Geen nieuws is niet altijd goed nieuws. De blog is al een aantal dagen onberoerd gebleven, maar het had zijn reden. Op donderdag 22 maart had ik een oefentraject van ongeveer een 20 kilometer op de agenda staan. Het liep door de omringende bossen van Houffalieze en Mont. Ik had met het vrouwtje afgesproken om na mijn stapmars in Houffalieze iets te drinken en dan samen met de wagen naar huis te komen. Alles verliep volgens wens en het vlotte goed tot er weer een door mij heel bekend obstakel moest worden genomen. Er moet over een riviertje van drie meter breed worden gelopen over drie naast elkaar gelegde boomstammen. De overkant is iets hoger dan de kant waar ik vertrek. Wanneer ik tot in het midden van die boomstammen geschoffeld ben en voetje voor voetje heel voorzichtig en gecontroleerd plaatste, begint de linkse boomstam zachtjes maar merkbaar naar buiten te verschuiven. Ik had geen kans meer om te herpakken want door het reflexief heffen van de linker voet, schuift de rechtse over de spekgladde boomstam uit zijn stabiliserende functie en op nog geen twee seconden val ik met mijn rechter zijde van mijn borstkas plof neer op de boomstammen. Ik val nog dieper en lig een wijl later te bedenken, dat het echt wel snel kan keren in het leven. Terwijl ik er lig te bekomen in het ijskoude water, moet ik me nog reppen om mijn voorbij dobberende wandelhoed een halt te kunnen toeroepen. Ik vis hem bij het touwtje op aan mijn voet. Het ijs stond nog hier en daar op mijn hoed en op de wandelwegen. Daar liep ik dan mijn natte outfit en verkleumde handen. Ik voelde wel dat er iets in de borst was dat niet op orde zat maar kon zonder enige aarzeling de laatste zes kilometers afhaspelen. Af en toe was er tijdens een hurk of springmaneuver wel een pijnscheut die me herinnerde aan de pijn van een eerder ongeval. Daar hield ik toen een gebroken rib aan over. Ook het hoesten bezorgde mij heel wat pijn en onrust omwille van de pijn die er uit zou volgen. We dronken in Houffalize een goed blauw Chimayke want in tijd van nood moet je verdoven met den Alcohol. Marie Rose had uit trouwe gewoonte droge vervangkledij bij en meteen was alle ellende (bijna) vergeten. Wanneer ik ’s avonds met Jak zijn sanitair wandelingetje maakte, merkte ik toch bij mezelf op dat mijn borstkas danig meer pijn deed dan in de voormiddag. Ik voelde een ongewone drukte en geschuif ter hoogte van mijn flank. Ook mijn gang was niet zo stabiel. Mijn ribben kraakten en de stevigheid van mijn torso liet te wensen over. Ik bedacht bij mezelf de vergelijking van een oude kleerkast die lamentabel in elkaar is gevezen. Ik stapte ook niet stevig en moest behoorlijk oppassen hoe ik mijn voeten neer plaatste. Ik verplaatste mij alsof het op heel glad ijs was. Zachtjes, heel rustig die beide voeten neerplaatsen. De volgende ochtend was de pijn bij hoesten of niezen nog wel aanwezig, echter ik kon ze beter opvangen via een steunverband dat ik Marie Rose had laten tapen. Ik werkte een hele week in de praktijk en niemand heeft er iets van gemerkt. Ik deed ook geen melding van mijn escapade. Tot op vrijdag, op 29 maart, ik in de ochtend naar de praktijk wandel en amper op 100 meter van de woonst mij moet dubbel plooien van een kramp ter hoogte van het rechter ribbenrooster. Ik heb er een 20 seconden met beide handen op mijn knieën moeten blijven staan omdat verder gaan gewoon geen optie was. Het zweet brak mij uit. Nog voor ik 50 meter verder was gegaan moest ik een tweede maal blijven staan. Weer zulk een hevige pijnkramp. De pijn was totaal anders dan de dagen voordien. Het betrof waarschijnlijk (dat had ik voor mezelf toch bedacht) een aanzwellende contractuur van een tussenribspier. Mijn armen lekten van het transpiratievocht. Dat had mijn dochter ook al gezien. In de praktijk zagen ze ook dat mijn gedrag en wandelgang niet zo normaal waren. Ik heb gans die voormiddag pijnscheuten gehad zoals je kan vergelijken met een verschot in de rug. Op aandringen van Joke en vooral de minder goede tijdsplanning van het verlengde weekend van Pasen in het vooruitzicht, ben ik dan toch maar in spoed naar de huisarts gegaan. Die vond het veel nuttiger dat ik mij onmiddellijk zou wenden naar de dienst spoed in gasthuisberg. Ook zeker zelf niet te rijden. Daar verliep de hele resem van onderzoeken heel snel en al gauw was het verdikt bekend en werd me nodige pijnmedicatie voorgeschreven. Rib 8, rib 9 en rib 10 rechts waren gebroken. Volgens de foto was het ribje 9 die door een kleine verplaatsing met de punt tegen een tussenribspier duwde. Een heel pijnlijke situatie wist de spoedarts mij te vertellen, want hij stelde me voor om eventueel valium medicatie te gebruiken. Ik vroeg of pijnstillers ook geen optie waren en dat beaamde hij. In het weekend van Pasen was er haast geen vuiltje meer aan de lucht. Zaterdag voor Pasen wandelde ik in het natuurreservaat van Neerijse en Loonbeek. In Waver nam ik de trein terug naar huis. Zondag morgen op het Paasfeest was ik een beetje slapjes maar ik dacht dat te mogen wijten aan inspanningen en belevenissen van de week voordien. Tijdens de Ronde van Vlaanderen wordt ik echter zo ziek en koortsig dat, na het overschrijden van Terpstra zijn achterwiel over de meet, ik al met één been in bed lag. Ik ben er blijven in liggen tot vanavond woensdag. De dokter heeft me vergast met een kuur antibiotica, en fluim afdrijvende poeders. Hoesten en niezen doen me nog altijd een beetje in elkaar krimpen, al geef ik toe dat het heel wat beter verloopt dan verleden week. Deze week beschouw ik als een verloren week maar in de strijd tegen mijn Bronchitis heb toch een belangrijke veldslag gewonnen want morgen ga ik wederom met veel plezier terug aan het werk. Ik zal nog wel een beetje door mijn neus spreken, maar voor de rest zal er geen kat zien wat mioj de voorbije tien dagen overkwam. Tot volgende week.

  04-04-2018 om 18:49 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend in Cornimont: een fysieke test. Hoe is het gesteld met mijn conditie?
  Het weekend van 16-17 en 18 maart stond al sinds oktober 2017 gepland in Cornimont. Samen met een aantal oude getrouwen van destijds hebben we de gewoonte om 1 maal per jaar een dropping weekend te organiseren in Ardeens gebied. De droppings die Jos destijds ontvouwde hebben niet veel meer gemeen met deze wandeltochten, al is het culinaire kantje nog steeds zeer goed verzorgd door ons kookpersoneel. Zoveel dank gaat uit naar Lilianne en Marie Rose die nog steeds de keuken en dus de voorbereiding der spijzen, op zich nemen. De ganse ploeg onder leiding van Jette en Pierre staat dan wel in voor de praktische schikkingen en voedselvoorraad, het klaarmaken is in handen van beide kookmoeders. Dank om weer de puike prestatie. Waar Gudy en Hans zich onberispelijk hebben verantwoordelijk gesteld voor de aanvoer van al of niet alcoholische drank, brood en andere heerlijke aperitiefonderdelen, moet gezegd worden dat wij hun taak niet willen en zullen overnemen, omdat de aanvoer van al dat geestesverrijkend vloeibaar vocht prima in orde was. Erik is de creatieve peetvader en denker van ons gezelschap. Hij zorgt samen met Hans voor de aanvoer en uitwerking van vele administratie en noodzakelijk mailverkeer. Dit jaar was de broer van Gudy, Mark, samen met zijn vriendin, ook voor de eerste maal van de partij. Een prima topografische kaartlezer. Voor de groep een aanwinst. Marie Therese was ook een nieuweling, maar heeft met brio de doop doorstaan. Johan, mijn naamgenoot gaat als sinds zijn prille jeugd mee en is trouwe medestander. De hondenfluisteraars, Danielle en Chris waren met hun fraaie Australische viervoeter ook aanwezig. Die beest liep heel het parcours mee! Joséé, de stille meeloper zegt nooit veel, maar als ze iets zegt vallen er vonken uit de luchter. Ook dit jaar konden we genieten en nagenieten van enkele van haar rake opmerkingen. Zalig mens is dat. De twee kleinsten Mathias en Charlotte waren er haast onopgemerkt. Terwijl Joke en Pieter meewandelden hadden zij hun handen vol met Jack moe te maken. Ze zijn in hun opzet geslaagd. De Jack slaap nog steeds... 
  De tocht was over een drietal weken verkend in twee dagen. Dit weekend moesten die 20 en 28 kilometer echter op één dag worden afgelegd. Er waren vier groepen gemaakt. Ceécille en Marie Therese liepen hun parcours op GPS, en haalden de finish zonder een urgentieteam te moeten optrommelen. Walter, Jette, Erik, Johan 1, en Josée liepen de tocht van 20 kilometer in dit glooiend parcours. Danielle, Pierre, Mark en diens vriendin, Chris, Gudy, Hans, Joke, Pieter en ikzelf gingen voor de trek van 25 kilometer, die bij aankomst 28,1 kilometer bleek te zijn. Evenzo vormden de jeugdige deelnemers een ploeg op zich om deze lange afstand af te haspelen. De test verliep voor mezelf niet zo slecht al heeft die laatste helling van de dag mij wat genekt en met beide voetjes op de grond gezet. Ik ben boven geraakt maar moest onderweg een drietal maal de kaarten verschudden. Mijn hartslag ging iets te snel omhoog en iets te snel in frequentie zodat herstel zich opdrong. Geen man overboord, al moet ik voor mezelf concluderen dat mijn paar extra kilootjes buikvet wel zullen meegespeeld hebben. Daar gaan we vanaf nu werk van maken. Voor iedereen bleek de tocht een verzameling te zijn van fysieke inspanning, euforische voldoening, gezonde vermoeidheid, onderwegse dorst, humor onder elkaar, snakken naar de top, zoeken naar de weg en vooral een samenhorigheidsgevoel dat niemand ons ooit nog zal ontnemen. Dat de dorstlessers naderhand zeer zacht onze adamsappel overspoelden hoef ik niemand duidelijk te maken, niet? Ook de avondlijke fondue deed zijn faam van gezellig tafelen alle eer aan. Blij dat de traditie die Jos destijds opstartte niet is vervlogen, maken we nu al plannen voor het volgende jaar. Bedankt, wellicht tot binnen een vijftal weken want dan zien we enkele deelnemers terug op de tocht van Herent naar Waver. De eerste dagtocht van de 90 naar het West Spaanse Finistere. Het kort in snel tempo af.

  18-03-2018 om 18:47 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  05-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding met de familie in de Dode Beemden.
  Zondag 4 maart is in de agenda gekleurd en aangeduid als familiewandeling in Neerijse. Al vond Mark het niet zulk een geslaagd idee om in de winter door de beemden te wandelen, ik gaf geen krimp toe en vond samen met Lieve dat dit een ideale plaats betrof om te wandelen, te drinken en achteraf ook te eten. Het viel allemaal nog best mee.
  De acht kilometer waar ik me strikt moest aan houden om geen breuken in de zo trouwe familieband te creëren, vond ik voor mezelf als voorbereiding toch wat weinig. Marie Rose en ikzelf waren zondag al heel vroeg naar de markt in Heist op den Berg gereden en waren reeds terug thuis om 10.30 uur. Mijn planning klopte als een bus, want van Herent naar Neerijse was welgeteld 14,9 kilometer. Dat kon ik wel afstappen op 2,5 uur. Ik besloot dus te voet naar Neerijse te wandelen en daar de groep te vervoegen. Bovendien probeerde ik in Herent een stukje weg uit die ik nog nooit had bewandeld zolang ik er al woon. Het betreft de weg tussen het Mollekensveld en de achterkant van de Brantano aan de Brusselsesteenweg. Voorwaar een heel mooi stukje natuur zo kort bij onze leefwereld.
  Ook de weg naast de autostrade was pikant, want het ging er erg opwaarts en bovendien lag er nog veel ijs en modder. Slippy way heb ik een paar maal bijmezelf gedacht.
  Ik liep dan verder door Korbeek-Dijle en aan het avonturencentrum "The Shelter" stak ik de kasseibaan over naar het veld naast de Dijle. Daar was het pas vettig en glibberig. Tot ik op zeker ogenblik voor de afsluiting sta van het Dode Beemden reservaat. Privaat domein, iets wat ik haat als het eten van konijn of verzuurde personen.  Ik ben er over geklommen en heb dus letterlijk dit reservaat eens van binnen gezien. Eruit geraken was ook niet zo moeilijk. Klokslag 13.15 stond ik aan de parking van De Kroon en kon ik de anderen verwelkomen. We wandelden hier nog een 8 tal kilometer en zo had ik toch ook mijn 23 gewenste kilometerpaaltjes gepasseerd. In de kroon deden we ons tegoed aan de drie soorten bier die ze er zelf brouwen. De Job-pils heeft me het meest bekoord. Den Delvaux was me iets te zoet, van het derde bier weet ik niet zo veel meer, want ik ben nogal een snelle drinker. Bovendien was het gezelschap zeer aangenaam, al moet ik hier voor mezelf wel een zeer zwaar gemaakte schrijffout rechtzetten. In het vorig artikel stond er Dire Streets en dat moet overduidelijk Dire Straits zijn. Ivo maakte er zich behoorlijk bezorgd over want volgens hem zal ik nooit in Ierland geraken via Engeland, omdat ik er gewoonweg niet meer binnen mag na deze kanjer  van een grammaticale fout. Vergeef mij Mark Knopfler, David Knopfler, John Illsley, Chris White, Pick Withers en Alan Clark. Nooit schrijf ik jullie band nog in een verkeerde spelling dank zij mijn lieve broer Ivo.
  Peter kon het beamen want ook hij hoort de mannen graag zingen van Sultans of swing, om maar te zwijgen over private  investigations...
  Ook de schone zussen en nonkel Mark waren erbij. Met negen aan de tafel, twee meer dus dan de Johan Verminnen bezong. Maar het was er niet minder prettig om.
  Met stijve benen zijn we na een 2,5 uurtjes rechtgestaan en tevreden huiswaarts gekeerd. Plannen genoeg om binnenkort toch nog eens iets te forceren.

  Bijlagen:
  IMG_3536_1.JPG (267.8 KB)   
  IMG_3537_1.JPG (258.7 KB)   
  IMG_3538_1.JPG (196.4 KB)   
  IMG_3539_1.JPG (204.9 KB)   

  05-03-2018 om 21:54 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En weer een weekje dichterbij: voorbereiden in vriestemperaturen.
  Weekend 24-25 februari 2018. En weer wordt de druk wat opgevoerd want opnieuw zijn we haast een maand dichter bij ons vertrek naar Finistera. De heel lage temperaturen in de Ardennen en de moeilijk begaanbare bospaden peuteren een beetje aan de voorbereiding. Hier in Wibrin zakken de nachtelijke temperaturen zonder enige schaamte tot zeven graden onder de nul wijzer. Bij klaarlichte dag, overmand door een helderblauwe hemel in gezelschap van een fel opdringerige zon komen deze temperatuurwaarden niet hoger dan min twee. De noord-oostelijke wind doet de gevoelstemperatuur dan nog een beetje meer geweld aan. De wandelingen die ik maakte dit weekend samen met mijn vroegere buren in Herent, waren dan echt wel een copy van onze winterse familievakantie in IJsland samen met Jos destijds. Daar wandelden wij ook in vriestemperaturen die eigenlijk maar min 10 tot min 12 waren, maar door een onophoudelijke oostenwind voelde die koude aan als ware het min 15 tot min twintig graden Celcius. Ik herinner me nog de stijf diepgevroren boterhammetjes die we in een grondshelter ter beschutting van de ijzige wind opaten. Stampend met onze voeten op de grond op muziek van Dire Straits (Sultans of Love) en onze monden haast met de hand open wringend omdat door de koude de kaakspieren zelf niet meer gehoorzaamden naar ons willekeurig zenuwstelsel. Vandaag was het even zo. Ik had op de GPS twee parcourtjes getekend, die ik behoedzaam uitkoos omdat ik wel vermoedde dat het hier geaccidenteerd terrein zou zijn door deze aanhoudende vorst. Heel dikwijls wandelden we op boswegeltjes die eerst met sneeuw waren bedekt geweest, door de mooie zon ondergedompeld en overstroomd werden door smeltwater, maar door de diepe temperatuur onmiddellijk terug bevriezend tot één grote spiegelgladde oppervlakte. In bergop of bergafwaarts niet te bewandelen zonder sporen of ijzeren haakjes aan de voeten. Hier en daar moest dus de wandeling wegens verkeerde tijdsinschatting en ontoegankelijkheid wat worden ingekort. Op een bepaalde plek moesten we weer door een drie meter brede rivier. Aangezien het water veel te hoog stond en een brug ontbrak moesten we langs de boord van het water op zoek naar een mogelijk te passeren oversteekplaats. Toen ik na veel misbaren van mezelf me toch herpakte na het zien van een omgevallen boom over de rivier, en ik met enige moeite en wat apenklauterwerk aan de overzijde geraakte voelde ik plots de MC Giver in mezelf herboren worden. Ik rekende echter niet op de wat minder atletische capaciteit van mijn wandelmaat. Ook de mindere greep op zijn mentale weerstand speelde hem parten. Hij lag in voorlig op die boom en riep me enigszins hulpeloos toe dat ik maar gauw een helikopter moest bellen. Hij merkte op dat zijn Jos en zijn twee kompanen helemaal verpletterd lagen onder zijn bekkengewicht en hij haast niet meer vooruit of achteruit durfde te bewegen, uit angst voor grotere schade. Het was een virtuele noodsituatie, gelukkig kon hij er zelf nog om lachen. Met enige verbale uitleg en begeleiding aan de zijlijn gebood ik hem al de verschillende uit te voeren bewegingen één na één en achter elkaar uit te voeren in plaats van ze allemaal tegelijk uit te voeren. Het lukte. Opgelucht haalde hij het mos van tussen zijn benen en armen en hief hij zich op de schuine wand omhoog, weg van de rivier. Toen we wat verder een met sneeuw bevroren open vlakte overstaken en hij zijn voeten trachtte te planten in mijn voetafdrukken omdat de sneeuw er werkelijk zo hoog lag, roept hij me toe dat hij dit niet vol houd. Ik ben juist een kangoeroe roept hij. Ik spring van de ene voetafdruk naar de andere. We proesten het uit van het lachten. Na drie uren bereiken we het eindpunt. Veertien kilometers op de teller, maar dan wel erg zware en met enige hindernissen. Het wandelweer was er eentje om U tegen te zeggen: geen dagelijkse kost. Een metrologische superdag waar Frank Deboosere terecht fier op zou zijn. Moest ik het weer zelf kunnen maken, zou ik het niet beter hebben kunnen doen. De vrieskou in combinatie met de prachtig open egaal blauwe hemel onder een doortastend vitamaan B12 spuwend zonnetje, wat moet er nog meer zijn. Volgende week een verhaal over de wandeling door de dode beemden in Neerijse.

  25-02-2018 om 00:00 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voorbereidingen zitten in de goede lijn.
  Weekend van 17 en 18 februari 2018.

  De bedoeling was om een op GPS uitgetekende wandeling te lopen van Samree naar Durbuy. Echter, logistiek was het nogal lastig om mij enerzijds te deponeren in Samree en dan na 5 uurtjes mij nog eens te komen ophalen in Durbuy.
  Ik wandelde dus met trouwe Jak aan mijn zij (neen, constant met gestrekte leiband pal voor mij, in haast lichte draf) van Wibrin naar Petit Mormont en vandaar terug de bosjes in en via een brede lus naar Houffalize. Er werd daar niet gestopt om bij te tanken, want het weer was veel te mooi om zich te verdrinken in al dat schuimend lessend genot. We liepen via de Outhe weer richting Nadrin en sloegen net op tijd af om na drie en een half uur te arriveren in ons huisje. Jak was niet afgemat maar heeft wel de hele namiddag geslapen en geronkt als een speenvarken. We hadden een 17 kilometer op de GPS staan. De temperatuur was ideaal. In het zonnetje liep ons wijzertje al gauw op tot 6-7°, maar eenmaal in de schaduw daalde die waarde snel tot 2-3 graden. Overal lag er zachte sneeuw en bevroren gesmolten sneeuw. Die laatste gebood me bij het afdalen toch tot enige voorzichtigheid. Scherp en spectaculair was de afdaling aan de beverdam op de zijkant van het padje naar de Calvère. De ondergrond  bestaat daar uit lei-rots en wanneer daar het water overloopt en bevriest, is daar rechtop blijven haast even moeilijk als lopen op een plaat die is ingewreven met bruin zeep. Zelfs de Jak zijn vier maal vier had hier en daar problemen. Hij zwaaide dan met zijn linker of rechter achterpootje heel galant opzij, om op dezelfde kant met zijn fameuze bilspier te grond te aaien. Maar toch wist hij zich steeds goed te herstellen. Bij het afdalen moest ik hem verplichten om achter mij te lopen, want wandeltechnisch was dit haast een onmogelijk uit te voeren performantie. Hij zou je doen waterskiën op de sneeuw. 
  Ik ben dus volledig op schema en denk eraan om volgende week mijn eerste 25 kilometer aan één stuk af te haspelen. Zo komen we zachtjes aan in het dagelijks ritme van de Fistera wandeling.
  Gisteren en vandaag heb ik met Sonja alle "evening-meeting places" vanaf Bordeaux opgezocht en aangeduid. Via mijn GPS traject wordt de plaats van aankomst op Google maps opgezocht en dan wordt er via de satellietfoto een geschikte parkingplaats opgezocht. De parameters van die parkeerplaatsen (straatnamen - pleinnamen - gebouwen en dergelijke) worden dan én in de PC via Exel op een A3 pagina opgeslagen, alsook in de GPS van mij en de wagens. Heel gemakkelijk voor de dames dat ze bij iedere aankomst niet meer hoeven te zoeken naar een geschikte parkeerplaats. De GPS in de wagen brengt hun dan elke dag naar de geschikte en afgesproken parking. Bovendien steekt deze plaats ook in mijn wandel GPS. Zo kunnen wij elkaar haast niet missen bij mijn aankomst.
  Tot volgende keer.

  18-02-2018 om 18:55 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een moeilijk begin, maar het loopt wel los.
  De laatste week was niet helemaal OK. Ik zat geplaagd met een kwalijke darmbacterie. Blijkbaar ben ik niet resistent genoeg om deze gast zomaar langs de achterdeur buiten te werpen. Wellicht is mijn darmflora net zo sociaal als de rest van mijn lichaam, want van terugsturen naar de oorsprong was geen sprake. Een hele week lang heeft deze immigrant in mijn weke darmen liggen woelen en parasiteren tot er van het landschap rond hem alleen maar water overbleef. Het is nu genoeg geweest en de dokter vond ook dat huurders die niet betalen moeten worden uitgedreven. Ik hoop dat de bacterie nu met mijn laatste fecalisch bezoek met wat persgeweld werd verbannen naar meer paradijselijke riooloorden. Dat ze mijn ingewanden nu maar rustig laten genieten van een welverdiende en windloze relaxfase. 
  Toch verhinderde deze diarree aanval niet dat ik dit weekend nog eens deftig ging wandelen in de streek van Cornimont en Poupehan. Walter en ik haspelden er een slordige 28 kilometer af in de vallei van de Semois. Zwaren toebak zeggen ze daar,en wij weten nu ook waarom. Vallei in, vallei uit en telkens met gradiënten van tussen de 15 en 18 percent. We hebben ons geamuseerd, al zal er op sommige plaatsen door de jagers niet meer worden geschoten, want ik gebruikte één hunner wild-camouflage om er deftig mijn roerend darmgebied van enige last te ontdoen. Wild zal er ook niet veel meer rondlopen na dit achtergelaten hoopje.

  De prijs van het andere persdrukwerk is ondertussen ook binnen en ik moet toegeven dat de Heer Schueremans van de plaatselijke drukkerij hier in Herent, mij een zeer scherp voorstel heeft gedaan. 
  Het sponsor bezoek aan de zaak van Borginsole was tevens een zeer aangename ervaring. Mensen met het hart op de juiste plaats. Zij gaan de druk van het boek mede sponsoren uit sympathie voor Oostrem. Ik vroeg hen om de grootheid en juistheid van het genoemde bedrag door te spelen aan Oostrem. Op dit ogenblik durf ik het nog niet neer te schrijven, maar dat doe ik wel, wanneer Oostrem mij die melding doet en het genoemd bedrag bevestigd. Ikzelf werd heel even niet goed van de som die deze mensen mee willen investeren in de druk van het boek. 

  Ondertussen kreeg ik van Guy ( Sacacorchos) de vraag om de lettergrootte van de tekst op de blog wat aan te passen, want te kleine lettertjes lezen niet gemakkelijk, en zijn leesbril is maar een 2,5. Ondertussen is dit gebeurt. Dank je Guy voor de feed back.

  Het volledige adres van de blog is :https://www.bloggen.be/ondermijnvoetenenhanden
  Bij het rechter aanklikken van deze link kan je vragen om te openen zodat je geen verkeerd adres meer kan invullen.

  Mensen die vooraf willen intekenen op een exemplaar voor het volledige boek achteraf kunnen dat ook via de e-mail link in de blog bestellen.

  Zo, volgende week weer een nieuw verslagje en weer komen we een weekje dichter in de geburen van de afreisdata. Dan zullen alle voorbereidingen hun testfase voorbij zijn, en kunnen we ernstig beginnen te knikkeren...
  Tot dan.
  Johan

  05-02-2018 om 00:00 geschreven door JohanDS  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  agenda

  Belangrijke data in mijn agenda  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!