Heemkundige Kring Heymissen - www.heymissen.tk - Willy De Cleene
Museum
Museum "Ontrent den Hover" - Gilliot & Roelants Tegelmuseum
12-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dokwerker
;Op woensdag 18 oktober om 19 uur gaat er n.a.v. onze tentoonstelling over havenarbeid, een gespreksavond door in de cafetaria van onze heemkring


Hierbij zullen ex-dokwerkers uitleg en duiding geven over het reilen en zeilen van het havenwerk. Misschien wel met sappige en onwaarschijnlijke anekdotes.  Daarom doet de heemkring een oproep aan alle Hemiksemse dokwerkers en mensen van de omgeving om die avond erbij te zijn en die  misschien ook dingen kunnen vertellen hoe het vroeger was. Hoe meer ex-dokwerkers en huidige dokwerkers hoe liever. Het kan het allemaal maar interessanter en gezelliger makenTags:dokwerkers, havenarbeiders, haven, schepen
06-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nest en Julia van onze heemkring
;NIEL - 

Het was gisteren feest in woonzorgcentrum Maria Boodschap. Het inwonende echtpaar Julia Huyck (85) en Ernest De Proft (87) vierden hun 65-jarig huwelijk. De animatiedienst van de instelling stond in voor een verzorgde receptie.

De roots van Julia liggen in Niel, die van Ernest in Hemiksem. Ernest, die ook wel ‘Nest’ genoemd wordt, is medestichter van de heemkring van Hemiksem, die in 1969 boven de doopvont werd gehouden. “Van de twaalf stichters zijn er nog twee in leven: Jos Pauwels en ik zelf”, zegt Nest.

Maquette

Nest De Proft nodigde de burgemeester van Hemiksem, Luc Bouckaert (CD-NV) en de burgemeester van Niel, Tom De Vries (Open Vld) uit voor de receptie. Schepen Walter Troch (Open Vld) verving de Nielse burgemeester.

“Ik heb bewondering voor Nest”, liet Bouckaert zich ontvallen. “Hij was een schrijnwerker van beroep, maar ook een kunstenaar. Hij maakte een maquette met de afbeelding van de abdij van Hemiksem. Een kunstwerk dat een plaats kreeg in de heemkring van Hemiksem.”

Het gelukkige echtpaar mocht heel wat geschenken in ontvangst nemen.

28-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kom ik naar de heemkring?


 

Abdij 4 - GPS best Nijverheidsstraat 8 intoetsen.
Hemiksem 2620
Onze "Heemkring" bevindt zich in de linkervleugel van de Abdij.Of met De Lijn, zie bijlageBijlagen:
http://www.delijn.be/reisinformatie/index.htm   


23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1800 jaar oude waterput

16-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 september 2017
Rondleiding in onze abdij
11-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
.
Tags:Zoeaven, Rome
01-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaggen
.

31-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herontdek het heemmuseumWoensdag 16 augustus 2017 om 19.00 u

Rondleiding in het heemmuseum onder leiding van Karl Van Loock , gids uit ons vermaarde gidsenteam.

Ontdek nieuwe aspecten en elementen in het Gilliot-Tegel museum en het heemmuseum "Ontrent den Hover.

Gratis

(Gegevens zijn van Leo Van Meirvenne op 06/08/17)Tags:Abdij, geschiedenis, Sint- Bernardusabdij, Hemiksem, Heymissen, rondleiding
08-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkunde Vlaanderen - juni
.
E-HEEM | Juni 2017 (jaargang 9 - nr. 6)
 
Gezocht: de leukste traditie rond de inkleding van een kampthema!
Veel jeugdbewegingen hebben elk jaar een bepaald thema tijdens hun kamp. Elk jaar een nieuw verhaal dat telkens op een speelse manier wordt uitgewerkt. Wat maakt dat bij de jeugdbewegingen in jouw gemeente bijzonder en wat is de leukste traditie rond de inkleding van hun kampthema? 
 
 
Nieuwe kalender UiTdatabank maakt invoeren eenvoudiger
CultuurNet pakte uit met een nieuwe kalender voor de UiTdatabank. Ook wekelijks herhalende activiteiten, denk maar aan de wekelijkse opening van je documentatiecentrum of museum, kunnen vanaf nu met een paar klikken worden aangemaakt.

 
Heemdag 2017: 'Klant is koning. Handel en marktwezen in het verleden'
De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in Sint-Niklaas op 7 oktober 2017. Je verneemt er meer over hoe tussenpersonen in de vroegmoderne tijd tussen de producerende landbouwer en de consument hun graantje meepikten.

 
 
Heemkunde Vlaanderen update
Studiedagen najaar 2017 
 • 07/10/2017: Heemdag (Sint-Niklaas)
 • 18/11/2017: Heemkunde Actueel (Mechelen)
Zelf op zoek naar een spreker? Kijk eens naar de lezingen op Sprekerslijst.be
    
   Heemkundig nieuws
   Boekenplank
    Oproepen
   Meer heemkundig nieuws vind je op onze ScoopIt-pagina.
    
   Heemkundige kalender

   Ontdek nog meer activiteiten via de kalender op onze website!
   Voor meer uitleg over het toevoegen van je eigen activiteit kan je hier terecht.
    
   Volg ons op Facebook en Twitter!
   Wil je dagelijks op de hoogte blijven van heemkundig nieuws in Vlaanderen? Neem dan zeker een kijkje op onze Facebook- en Twitterpagina!
    
    
    
   Heeft je vereniging nood aan nieuwe ideeën? Wil je advies over de registratie van je museale of documentaire collectie?Zoek je verjonging? Heb je een probleem binnen de werking van je heemkundige kring? Wil je raad over het opzetten van een project? Wil je nagaan hoe je beter kan communiceren om meer leden te winnen? Wil je zelf een toffe website voor je heemkring maken? Wil je een duidelijke visie en doelstelling ontwikkelen voor je vereniging? Heb je vragen over de vzw-wetgeving en de boekhoudkundige verplichtingen? Ideeën nodig voor de presentatie van je collectie lokaal erfgoed? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
    
   Heemkunde Vlaanderen vzw, Zoutwerf 5, 2800 Mechelen
   Tel.: 015/20.51.74


   30-06-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemmuseum flitst bezoekers naar klasje anno 1950
   En dat zonder hulp van professor Barabas maar wel dankzij onze werkploeg.


   Meester Mark geef les!    De heemkundige kring Heymissen heeft in zijn museum in de Sint-Bernardusabdij een compleet schoolklasje anno 1950 ingericht. Om het zo authentiek mogelijk te maken, werd de inrichting gebaseerd op een foto uit de oude doos.

   Oude landkaarten aan de muur, het gekras van krijt op het groene bord: met de white- en smartboards en alle computertechnologie kan de jeugd zich nog nauwelijks inbeelden hoe het er bij de vorige generaties op school aan toe ging. De heemkring katapulteert bezoekers terug in die tijd.

   “Voordien hadden we weliswaar al een ‘klasje’, maar dat stond opgesteld in een grote ruimte samen met een heleboel ander materiaal waardoor het in het geheel verdronk. Op basis van een foto van een klas in de school aan de Provinciale steenweg kunnen bezoekers zich nu écht in een klasje van vroeger wanen. De gelijkenis is treffend", zegt voorzitter Geert Roggeman.

   Na een authentieke dorpskroeg vorig jaar en het klasje nu, broedt de heemkring op nog meer plannen. "Op die manier willen ons museum stuk voor stuk overzichtelijker en levendiger maken", zegt de voorzitter. (Tekst GVA)


   Voor een project van cultuurfabriek IVAK te Delfzijl, hebben wij een film gemaakt. De film gaat over den ouden school rond 1910. De video is opgenomen in het Openluchtmuseum te Warffum.

   Tags:Barabas, school, krijt, dorpskroeg, werkploeg
   26-06-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoeddag 2017
   Tijdens de erfgoeddag werd er in onze heemkring door restauratrice Charlot De Bisschop ijverig gerestaureerd aan een Gilliotpaneel van het museum.
   Een werk met liefde en geduld gedaan...........en zoek nadien maar op wat er is geresraureerd.......!
   Tags:Gilliotpanneel, studente, restauratie
   18-06-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agfa-Gevaert
   Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

   MORTSEL / ANTWERPEN - Het voorbije anderhalf jaar heeft het Fotomuseum gewerkt aan een waarderings- en herbestemmingstraject voor het archief van Agfa-Gevaert. “Het doel is dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, beheren en ontsluiten voor het grote publiek.”


   15-06-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer over Open Monumentendag

   15 buitengewone monumenten open op zaterdag 9 september
   Op zondag 10 september kan je in Vlaanderen honderden monumenten bezoeken tijdens Open Monumentendag. Maar wist je ook dat je als Herita-lid die dag in avant-première kan beleven? Speciaal voor onze leden stellen we al op zaterdag 9 september 15 buitengewoon exclusieve monumenten open die je tegen een democratische prijs kan bewonderen. Inschrijven kan pas vanaf 1 augustus, maar we lichten speciaal voor jou al een tipje van de sluier.

   KASTEEL
   Kasteel Ordingen
   Kampvuurverhalen over en rond het kasteel van Ordingen
   Het Haspengouwse kasteel van Ordingen is als een kat met zeven levens. Deze voormaligewaterburcht bestaat al sinds de 11 de eeuw, werd verschillende keren verwoest, maar verrees telkens weer in een andere gedaante uit het as. Nu de volledige restauratie is afgewerkt gaan we met een enthousiaste gids ter plaatse op speurtocht naar bouwstijlen en sporen uit het verleden. Na de rondleiding vervolgt de avond met kasteelvertellingen bij het kampvuur, een hapje en drankje en als apotheose een heus vuurspektakel door Circus Paljasso.
   ABDIJ
   Kasteel Ordingen
   Architect Bob van Reeth leidt je rond in de verrassend moderne Sint-Sixtusabdij
   In de Sint-Sixtusabdij vind je natuurlijk de trappisten die wereldberoemd zijn om hun trappistenbier Westvleteren. Maar wist je ook dat de Sint-Sixtusabdij uitblinkt op het gebied vanmoderne architectuur? De renovatie en uitbreiding in 2008 leverde een sobere en eenvoudige vormgeving op, in overeenstemming met het innerlijke leven, het evenwicht en de gemeenschapszin van de cisterciënzertraditie. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek maar opent nu voor Herita-leden uitzonderlijk de deuren, met een gegidste rondleiding door niemand minder dan Bob van Reeth, één van de architecten.
   KERKHOFGALERIJ
   Kasteel Ordingen
   Griezelig goede funeraire kunst in de kerkhofgalerij van Laken
   Daal mee af in de ondergrondse en pas gerestaureerde grafgalerijen van het kerkhof van Laken, die onlangs nog in het nieuws waren. Het kerkhof omvat  meer dan 4.000 grafnissen, bestemd voor vermogende en adellijke Brusselse families en bulkt van de fraaie architectuur: een echt Brussels Père-Lachaise! Exclusief worden de Herita-leden rondgeleid door Prof. Dr. Linda Van Santvoort (UGent) en Tom Verhofstadt, licentiaat Kunstwetenschappen en Archeologie (VUB). Je bezoekt ook het atelier van beeldhouwer Ernest Salu, die mee verantwoordelijk is voor deze imposante verzameling funeraire kunst én het bovengrondse kerkhof van Laken. Afsluiten doen we met een receptie.
   foto ©Groep Monument
   KERK EN WONINGEN
   Kasteel Ordingen
   Een bijzondere art decostraat en verrassende kerk in Sint-Niklaas
   Liefhebbers van art deco kunnen in Sint-Niklaas hun hartje ophalen. Zo is de Monseigneur Stillemansstraat beschermd als stadsgezicht omwille van de vele art decohuizen. Vier bewoners openen voor Herita-leden hun deuren. Ook het hoofdgebouw van de Broederschool, met polychrome inkomhal en een prachtig glasraam is een sterk staatje van art deco, terwijl de neogotische schoolkerk een herbestemming kreeg met verbluffende moderne architectuur. Binnenin verrees een glazen box op poten van wel 3 verdiepingen hoog, met leslokalen en een loungeroom op het dak! Een unieke plek om dit bezoek met een receptie af te sluiten. Bekijk hier een filmpje met beelden van de uitzonderlijke kerk.

   25-05-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze heemkring
   Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

   HEMIKSEM - Het museum van heemkring Heymissen wordt uitgebreid met een afdeling over technologiegigant Apple. Daarmee hopen de heemkundigen een jonger publiek aan te trekken.


   20-05-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouwtijdingen april
   .
   16-03-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op onze ledenvergadering van 15 maart : De Gilles van Hemixem
   . Een carnavalsstoet gaat er al lang niet meer uit, maar Hemiksem had ooit zijn eigen Gilles, net als die van Binche. Paula Peiffer, familie van medestichter François Morgado, heeft nu een hele collectie kostuums geschonken aan de heemkring, waardoor de herinnering aan de carnavalsgroep bewaard blijft.

   Het waren Waalse immigranten die tewerkgesteld waren bij het toenmalige Franco-Belge des Laminoirs et Tréfileries d’Hemixem (nu Lamifil) die de traditie deden overwaaien. Zij richtten de Gilles Sans Souci op.

   François Fernandes (83) was dertien toen hij in de stoeten begon mee te stappen. "Uren na afloop voelde het alsof ik de hoed nog steeds op had”, lacht hij.

   Een van die hoeden en enkele pakken hadden reeds een plaatsje gekregen in het heemmuseum, maar veel kostuums lagen sinds midden jaren zeventig op zolder bij Paula Peiffer. Haar peter, ­François Morgado, was een van de stichters en destijds voorzitter. Uit die tijd koestert ze nog mooie herinneringen. En vooral ook dat het een tijdrovend werkje was om de kostuums en hoeden te maken en in goede staat te houden.

   “Ik herinner mij nog hoe mijn peter met engelengeduld de pluimen stuk voor stuk van de hoeden verwijderde, ze waste, soms kleurde en ze daarna liet krullen met een aardappelschiller. De hoeden waren dan op hun mooiste”, vertelt Paula.

   De heemkundige kring Heymissen neemt de kostuums met open armen aan. “Het is een stukje waardevol erfgoed dat op deze manier weer bewaard blijft. We moeten nu eens bekijken hoe we dit stukje lokale folklore een mooi plekje in ons museum kunnen geven”, zegt voorzitter Geert Roggeman. Bron: Gazet van Antwerpen.


   Tags:Hemixem, Gilles, Sans-Souci, carnavalsgroep,
   09-01-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkring Glabbeek online.
   Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

   GLABBEEK - Glabbeek heeft zopas de nieuwe website 'Venster op Glabbeek' gelanceerd. Hierop is een permanente online tentoonstelling te bekijken, waarop je heel wat informatie en foto's over het rijke verleden van Glabbeek kan ontdekken. "Via deze nieuwe website kunnen we eindelijk het talrijke opzoekwerk van de Heemkundige Kring Glabbeek permanent online tonen aan het grote publiek en regelmatig zullen er lokale erfgoedthema's in de kijker worden gezet", klinkt het.


   01-01-2017
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor U gelezen
   .


   Tags:AJEKO, Alfred Jezelin, Tseck, glasfabriek, Schelle, Osram, Philips, Mulheim, kerstbal
   10-12-2016
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
   .

   Tags:film, Griekenland
   27-09-2016
   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.


                                                                            
                                                   

   Het Heemmuseum 'Ontrent den Hover' toont de geschiedens van de Sint-Bernardusabdij waarin het museum gevestigd is, maar heeft ook aandacht voor de lokale geschiedenis, ambachten en nijverheden. In het heemmuseum kan je onder andere een maquette van de Sint-Bernardusabdij bezichtigen, archeologische vondsten en heemkundige objecten. De tentoonstelling beslaat een ruimte van 1204 vierkante meter. Welkom!

   De tijd van toen:

   "Langvervlogen tijden hebben een grote, soms raadselachtige aantrekkingskracht voor de fantasie van de mensen. Zo vaak als ze ontevreden zijn met hun tegenwoordige tijd- en dat zijn ze dikwijls genoeg-wenden ze zich terug naar het verleden en hopen dat ze nu de nooit vervlogen droom van een gouden tijdperk zullen kunnen verwezenlijken...
   Vooral als er van dat verleden niets anders meer overschiet dan de onvolledige en vage herinneringen die wij traditie noemen, worden kunstenaars en dichters geprikkeld om de leemten van de herinnering aan te vullen en naar eigen inzichten een beeld van het voorbije te herscheppen..."
   (Sigmund Freud)
   Foto
   Foto
   Foto
   (Ontrent den oever voed ik mij)
   Inhoud blog
  • Ostara 2018 - 16 maart
  • Pekeljeffen 2018
  • Oorlogstrategie
  • Huldiging van onze vrijwilligers;
  • Ledenvergadering 21 februari
  • Met onze heemkring naar de Calvados in Normandië
  • Buurtbezoek aan Dendermonde
  • Grote kuis!!!
  • TWIE-zine januari 2018
  • Erfgoed Rupel
  • Herita januari 2018
  • Schilderijwissel
  • Ledenvergadeng 17 januari 2018
  • Sint Niklaas
  • Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
  • Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
  • Bibliotheek en archief - Voordrachten en ledenvergaderingen.
  • De dokwerker
  • Nest en Julia van onze heemkring
  • Hoe kom ik naar de heemkring?
  • 1800 jaar oude waterput
  • 16 september 2017
  • Vlaggen
  • Herontdek het heemmuseum
  • Heemkunde Vlaanderen - juni
  • Heemmuseum flitst bezoekers naar klasje anno 1950
  • Erfgoeddag 2017
  • Agfa-Gevaert
  • Meer over Open Monumentendag
  • Onze heemkring
  • Gouwtijdingen april
  • Op onze ledenvergadering van 15 maart : De Gilles van Hemixem
  • Heemkring Glabbeek online.
  • Voor U gelezen
  • Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
  • Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.
  • Alice Nahon
  • Heemkunde in Vlaanderen
  • ErfgoedApp
  • Koninkrijk der Nederlanden.
  • Oorlog en broekventjes.
  • Te vinden in ons museum!
  • Erfgoedkaart.
  • Tentoonstelling: De Callebeek vroeger en nu
  • De abdij van Hemiksem in een ruime context
  • Locus Sancti Bernardi - Geschiedenis van de abdij.
  • De tijd van toen
  • Woensdag 21 oktober: voordracht over Chili door Viannet en Freddy
  • Onze lift is er !
  • Sponsors
  • Eérste tank in Hemiksem
  • Opening café 1 - 23 mei 2015
  • Opening cafe 2 - En onze vrijwilligers
  • Bloemstukjes
  • Film over Niel jaarmarkt 2008
  • Dwaasheid van oorlog
  • Hoe eenvoudig was het vroeger om gelukkig te zijn!
  • Weet iemand het?
  • Antwerpse blog over WO1
  • Nooit meer oorlog - Ik denk dat we het nooit zullen leren.
  • Pluimen
  • De Gilles van Hemiksem.
  • Gilles in het nieuw!
  • Dagelijks leven van het volk 1789 - 1918
  • De 'GROOTE OORLOG'
  • Afscheid van de dorpschool.
  • Confederatie der Vaderlandslievende Groeperingen van Hemiksem
  • Een bijzonder heemkundige dag.
  • De familie Valckenisse
  • Pomp - (1843)
  • Ode aan Willy Lauwers
  • Onze ' Abdijtoren'
  • Publicaties Heemkring
  • De tijd.........stopt niet!!
  • Op de schoot van Jan Van Eyck
  • De Charlesville (Congoboot)
  • De Rupelstreek
  • Stamboom zoeken?
  • Bezoek aan het Museum aan de Stroom!
  • Den "OXFORD".
  • Een beetje nostalgie.....!
  • Toerisme Rupelstreek Vaartland.
  • O meisje, mijn meisje
  • Het ontstaan van Hemiksem.
  • Het Kerkeneinde!
  • De Rupelstreek!
  • Beknopte geschiedenis van de abdij van Hemiksem.
  • De Poort van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem: armenzorg in vervlogen tijden.
  • De St.-Bernardusabdij te Hemiksem: bakermat van de baksteennijverheid
  • Wist u dat...
  • Keramiekpaneel als wegwijzer.
  • ST. SEBASTIAENSGILDE DE EDELE HANDBOGHE HEMIKSEM
  • Beelden van vroeger
  • Hemiksem aan de Schelde.
  • Aen myne Afkomelinge
  • Sint Niklaas
  • Heemkunde Vlaanderen - januari 2017
   Interessante verwijzingen
  • Toerisme Rupelstreek
  • V1- Bommen in West Vlaanderen
  • Retroscoop
  • Erstes Deutsches Fliesenmuseum
  • Flanders Fields Museum
  • Stampe & Vertongen Museum
  • NOSTALGIE
  • Google World Wonders Project
  • Flightradar
  • HISTORIAL WAR WHEELS
  • Over trappist en oorsprong van alles en nog wat.
  • Heymissen
   Onze heemkring is aangesloten bij:
   Erfgoedverenigingen HERITA vzw
   De twee buttons hieronder zijn aanklikbaar
   Foto
   Foto
   Heymissen
  • FOTO'S HEEMKRING
  • Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Gewone bijdrage   € 12
   Steunend lid          €  20
   Erelid, vanaf           €  50
   Leden ontvangen vier  keer per jaar ons tijdschrift

   Mensen die lid willen worden van buiten de gemeente en die het tijdschrift via de post wensen te ontvangen, verhogen het lidgeld met € 2,00 (verzendkosten).
   Zij die dit supplement liever niet betalen kunnen natuurlijk een adres in Hemiksem opgeven waar de tijdschriften van de heemkring dan kunnen afgegeven worden., men kan ook laten weten dat ze ter beschikking mogen blijven op de redactie.
   Betaling van het lidgeld, eventueel verhoogd met de verzendingskosten, kan gebeuren door overschrijving op
    Rekening begunstigde:
     BE55 0682 1057 9044.
     BIC GKCCBEBBXXX
    Graag de reden van storting vermelden: Lidgeld  ? Steun? Ere-lid?


   ---------------------------------------------
   Nieuws uit onze gemeente
   Foto
   Foto
   Klein eigen stukje nostalgie.
   In een vorig leven was ik Natotechnieker
    
   (1958-  T/00581)
   Foto
   Mag het even.
   Of is dit geen erfgoed?
   Het zal vooral EX-BSDers interesseren maar ook wel anderen die vrijwillig of via de dienstplicht ooit dienst deden in het ABL.
   Ook leerzaam voor jonge mensen van wat we noemen het heden.
   (Interpretatie van ABL laat ik aan ieder afzonderlijk over, BSDers weten wel wat ik bedoel)
   Klik op de afbeelding en je betreed de tijdcapsule.
   Foto
   Meer weten over? Klik op de buildrager en je ben eventjes zoet
           ONZE DOKWERKERS van de jaren stillekes !

   Foto
   Breng een bezoekje  aan deze sites door op de afbeeldingen te klikken.
   Foto
   18daagseveldtocht
   klik op de tank
   Foto
   Opmerkingen?

   Druk op onderstaande knop om te reageren.

   Wereldoorlog 2
   Open de link door op de afbeeldding van Capska te klikken.
   De moeite waar  en je bent er dagen mee bezig (Als je wil)
   Foto
   Plaatselijke buienradar.
   Op afbeelding klikken
   Zoeken met Google


   .
   Zoeken in blog

   Op vraag van velen heeft onze heemkring terug een snuffelhoekje met boeken.
   Wat blijft staan zal na een tijdje vervangen worden door Imelda met nieuwe boeken.
   De moeite om af en toe eens te komen snuffelen dus!
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   In 1810 stond in Hemiksem op deze plaats nog de schandpaal maar in 1827 werd er een bornput (waterput) gegraven. Een open put was en is natuurlijk een gevaarlijk iets en daarom werd er 16 jaar later (1843) deze pomp boven geplaatst.

   Toenmalig prijskaartje 551 bf. of laat ons zeggen 13,66€.
   Wat zou het kostenplaatje nu zijn?
   We lopen er allemaal voorbij, maar ook de achterkant heeft wat. Daar zien we namelijk  het gemeentewapen en het opschrift: S.P.Q.H. of 'Senatus Populus Que Heymixiensis' of voor de Vlamingen 'De senaat en de bevolking van Hemiksem'. 
   De pomp heeft gelukkig enkele jaren geleden door de mensen van de heemkundige kring een degelijke opknapbeurt gekregen.  
    

   Foto
   Foto
   Oud gemeentehuis  van Hemiksem
   Dateert van 1910
   Willekeurig Bloggen.be Blogs
   applenieuws
   www.bloggen.be/appleni
   Foto
   Eerste naaimachine. (1912)
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Den "Oxford". Jaar ?
   Foto
   Klok Sint Niklaaskerk
   Foto
   Klok kapel O.L.V. Onbevlekt
   Foto
   Creatief Ateliers

   Schilderij gemaakt in het Cratief Atelier van onze gemeente naar aanleiding van de Open Monumentendag 2010.
   Naar een oude afbeelding van de Getijdenmolen. (1258)
   Foto
    
   Creatief Atelier Hemiksem heet U welkom in haar lokatie: de cafetaria van de servicesflats in de Abdij van Hemiksem. Kom ons vervoegen om een mooie hobby te beoefenen.
    Kom eens vrijblijvend kijken op dindagavond van 18u30 tot 21u30
   Inlichtingen:
   Imelda Hensberge: 03 886 93 34 of 0472 23 84 04
    
   Willekeurig Bloggen.be Blogs
   duivensite_belgie
   www.bloggen.be/duivens
   Een interessant adres?
   Foto
   Watertoren van de leegstaande en vervallen staatschool meisjes.
   Watertoren: Art deco -
   Populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939
   (Ook deze toren en schoolgebouw behoren binnenkort tot het verleden)
   Foto
   Hendrik Conscience
  • Zowat het volledige oeuvre van Conscience is gratis hier terug te vinden.
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • Hij leerde zijn volk lezen.
  • Disclaimer.
   Foto's van personen die niet in openbaar belang staan, mogen niet zonder zijn toestemming openbaar gemaakt worden. Als er iemand niet akkoord gaat met het vertonen van foto's van hem/haar op deze blog, stuur dan een berichtje. Ik zal dan de foto verwijderen of de persoon onherkenbaar maken. Natuurlijk ook vermelden welke foto het is.

   Wat is een Blog?

   Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronolgische volgorde verschijnen. De auteur, ookblogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video(vlog) of audio(podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

   Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

   Bekende personen.

   In de media neemt webloggen een steeds grotere plaats in. Bekende bloggers zijn bijvoorbeeld presentatoren of cabaretiers, maar ook politici houden weblogs bij die druk bezocht worden en waarvan de inhoud regelmatig de media haalt.

   De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog als eerste persoon ter wereld gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was naast een reisblog ook zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte hem een van de eersten die op een effectieve manier gebruikmaakte van het latere begrip sociale media.

   Het weblog van de Cubaanse blogger Yoani Sánchez wordt vertaald in vele talen, waaronder het Nederlands. Zij ontving voor haar blogs de Prins Claus Prijs

   Foto
   H Wendelinus van Trier

   Hedwig is in 1174 geboren
   als de dochter van Berthold IV,
   de hertog van Karinthië. Op
   twaalfjarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt
   aan Hendrik I, de
   hertog van Silezië. Ze streefde
   altijd naar vrede en probeerde
   rechtvaardig te zijn tegenover
   haar gezin (ze moest de ruzie
   tussen haar zoons sussen) en
   tegenover haar onderdanen. Ze
   bekommerde zich in het bijzonder
   om armen en gevangenen.
   In armoede leidde ze een leven
   van boetelinge, met gebed, vasten
   en versterving.
   In 1209 trok ze zich terug in de
   door haar zelf gestichte Cisterciënzerabdij
   van Trebritz en na
   de dood van haar echtgenoot in
   1238 nam ze het cinterciënzer
   habijt aan.
   Ze is in 1243 gestorven en in
   1267 heilig verklaard door paus
   Clemens IV. Bron: Heiligen,
   uitgeverij Roularta Books.
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Het heiligstraatje
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Foto
   Startpagina !

   Foto

   Volgende activiteit!
   Woensdag 21 februari: statutaire vergadering (enkel leden)
   2014
   Foto

   Raad van Bestuur
   Foto

   Voorzitter

   Geert Roggeman
   Kerkeneinde 60a
   2620 Hemiksem

   roggeman.geert1@telenet.be
   0496 73 23 63

   Foto

   Onder-voorzitter, verantwoordelijke abdij (heemkring)

   Leo Van Meirvenne
   Kerkeneinde51
   2620 Hemiksem

   leo.van.meirvenne@telenet.be
   03  887 74 72
   0477 84 44 10

   Foto

   Penningmeester

   Karel Verhofstadt
   K De Backerstraat 42 B2
   2620 Kemiksem

   03 288 16 57
   0484 61 78 45
   verhofstadt@telenet.be


   Foto

   Bibliotheek, contact IveBIC

   Imelda Hensberge
   J. De Grooflaan1/5
   2620 Hemiksem

   03 886 93 34
   0472 38 49 04
   imeldahensberge@hotmail.com
   Foto

   Conservator.

   Hendrik De Jong
   Fakkelstraat 29
   2660 Hoboken
   0475 37 93 66

   hendrik13pc@telenet.be   Foto

   Archivaris

   Viviane Van Damme
   Steenwinkelstraat 324
   2627 Schelle
   0479 50 85 73

   vivvandamme54@gmail.com

                                                                                               
                                                                                      

   Foto

   Secretaris

   Veronique Marinus
   Kerkeneinde 60A
   2620 Hemiksem
   0474 81 57 11

   veronique.marinus1@outlook.com


   Foto

   Blogverantwoordelijke

   Beheersorgaan IVEBICA
   Beheersorgaan van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum
   Werkgroep Erfgoed
   Dagelijks bestuur cultuurraad.

   Willy De Cleene
   Acacialaan 6/22
   2620 Hemiksem
   0476  961 229

   willy.decleene@vvb.org   Onze archivaris

   Johan Morel

   Foto

   Foto

   IT en Persverantwoordelijke
   Jeroen Van Ranst
   Wirixdreef38
   2845Niel
   jeroen.vanranst@gmail.com

   Op foto Jeroen klikken voor de website.


   Foto

   De redactieraad bestaat uit: Adi Van Meirvenne, Annie Van Laeken, Johan Morel, Willy De Cleene, Jeroen Van Ranst.
   Eindredactie: Joris Wachters
   Redactie-adres: Lindelei 204 B3 - 2620 Hemiksem

   Onze werkploeg!

   De mensen van onze werkploeg tijdens een korte pauze, ze doen hun werk onzichtbaar voor het publiek,  doen het volledig vrijwillig en ontvangen dus geen cent.
   En toch is onze heemkring zonder hen niet mogelijk.
   Ik maak met deze foto natuurlijk geen aanspraak op volledigheid, maar ook de mensen die niet op deze foto staan, dank je wel. Ook de mensen van de cafetaria staan niet op de foto alhoewel iedereen wel zal beseffen hoe deze mensen drillen en draven om iedereen van een natje en droogje te kunnen voorzien!


   Foto

   Activiteiten van 2017
   Worstenbroodavond op 18 januari 2017
   Naar jaarlijke gewoonte op 18 januari om 19 uur: worstenbroden of appelbollen in onze heemkring

   Foto

    15 februari 2017: ALGEMENE STATUTAIRE JAARVERGADERING.
   Foto

   Ledenvergadering 15 maart 2017
   De Gilles van Hemiksem

   Foto

   Foto

   17 maart 2017  - Ons Ostarafeest
   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   19 april -Duiken naar het onbekende door Dirk Verlinden

   Foto

   Foto

   Erfgoeddag 23 april 2017
   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   7 mei 2017 - Edegem en de rol van Fort 5 in de groote oorlog  
   Foto

   Webstek Gilliot is te bereiken via afbeelding.

   Foto

   Foto

   Meer weten over Faro? Klik op de afbeelding.
   FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed
   De Manu aan het werk.
   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   2 - 16 juni Heemdagen in onze heemkring.
   Tentoonstelling: Volks- en kinderspelen van toen.

   http://blogimages.bloggen.be
   /hemiksemheemkring/attach/
   197594.pdf

   Foto

   Foto

   Dit altaar bevond zich oorspronkelijk in de kerk van onze St. Bernardusabdij.
   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto


   Kasteel Heymissen - 1770

   (Kopergravure)

   Enkele indrukken van het museum.
   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Foto

   Oudste menselijke schedel ooit in Vlaanderen gevonden!

   Foto

   Het menselijk fossiel is een fragment van een schedeldak. Hoewel de vorm op het eerste gezicht aan een uitgestorven mensensoort doet denken (bvb Neanderthalers) gaat het wel degelijk om een moderne mens. Een rechtstreekse radioactieve koolstofdatering situeert het fragment tussen 3770-3640 v. Chr. Dit is de periode van het Neolithicum of Nieuwe Steentijd die in Vlaanderen vanaf 5300 v. Chr. begint. Menselijke fossielen uit die periode zijn hier uiterst zeldzaam.

   Museum Rupelklei

   Uitbreidingstraat 33
   2840 Rumst (Terhagen)

   Openingsuren:

   Vanaf het tweede weekend van mei tot en met het derde weekeinde van september ieder zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

   Groepsbezoeken:

   Heel het jaar na reservatie bij
   Edmond Lambrechts  Tel: 0472 83 38 01
   Augustijn Buelens       Tel: 03 844 22 30

   Toegangsprijzen
   Volwassenen          1,00 €
   Kinderen - 12 jaar  0,50€

   Info
   Het Museum Rupelklei maakt deel uit van het samenwerkingsverband "Musea Rupelstreek"

   De armenpoort van onze abdij.
   Foto

   Foto


   De duivelzwam
   De benaming van deze paddestoel vindt zijn oorprong in het feit dat gezien de gelijkenis met het mannelijk lid het onmogelijk een schepping van god kon zijn.
   Maar het was (en is) er nu eenmaal, dus was dit het werk van de duivel.

   Foto

   Willekeurig Bloggen.be Blogs
   astralis
   www.bloggen.be/astrali
   Een interessant adres?


   Blog tegen de wet? Klik hier.
   Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!