Heemkundige Kring Heymissen - www.heymissen.tk - Willy De Cleene
Museum
Museum "Ontrent den Hover" - Gilliot & Roelants Tegelmuseum
10-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
.

Tags:film, Griekenland
27-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.


                                                                         
                                                

Het Heemmuseum 'Ontrent den Hover' toont de geschiedens van de Sint-Bernardusabdij waarin het museum gevestigd is, maar heeft ook aandacht voor de lokale geschiedenis, ambachten en nijverheden. In het heemmuseum kan je onder andere een maquette van de Sint-Bernardusabdij bezichtigen, archeologische vondsten en heemkundige objecten. De tentoonstelling beslaat een ruimte van 1204 vierkante meter. Welkom!

De tijd van toen:

"Langvervlogen tijden hebben een grote, soms raadselachtige aantrekkingskracht voor de fantasie van de mensen. Zo vaak als ze ontevreden zijn met hun tegenwoordige tijd- en dat zijn ze dikwijls genoeg-wenden ze zich terug naar het verleden en hopen dat ze nu de nooit vervlogen droom van een gouden tijdperk zullen kunnen verwezenlijken...
Vooral als er van dat verleden niets anders meer overschiet dan de onvolledige en vage herinneringen die wij traditie noemen, worden kunstenaars en dichters geprikkeld om de leemten van de herinnering aan te vullen en naar eigen inzichten een beeld van het voorbije te herscheppen..."
(Sigmund Freud)


22-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alice Nahon

Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

PUTTE - Alice Nahon is door 300 bezoekers van Heemkring Het Molenijzer verkozen tot Dé Puttenaar 2016. De dichteres die in 1933 overleed kreeg 50 stemmen achter haar naam en haalde het zo voor dokter Jules Cornil (39 stemmen) en beroepswielrenner Jos Huysmans (32 stemmen). Heemkundige en stichter van het domein Bokrijk Jozef Weyns (29 stemmen) en mede-oprichter van de heemkring en schepen Frans Torfs (21 stemmen) vervolledigen de top 5 van de zomerse verkiezing, waar alleen op overleden Puttenaars kon gestemd worden.


31-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkunde in Vlaanderen
Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

MALDEGEM - Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) heeft stoomlocomotief 41.195 uit het Stoomcentrum Maldegem beschermd als erfgoed van uitzonderlijk belang.


25-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ErfgoedApp
.

11-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninkrijk der Nederlanden.
.
Scooped by  Heemkunde Vlaanderen  

PITTEM - In het Verbiestcentrum is tot einde augustus nog een opmerkelijke tentoonstelling te bezichtigen. Men kan er kennismaken met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in de periode 1814 tot 1830 in West-Vlaamse archiefdocumenten. Het is een samenwerking tussen het gemeentebestuur, de heemkring Valčre Arickx en het West-Vlaams Archieven Platform. Naast de Vlaamse archiefdocumenten zijn er ook verschillende documenten te zien die specifiek over de gemeente Pittem gaan in de betreffende periode.


20-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog en broekventjes.
Het zal 1944 geweest zijn dat we voor deze poort als kleine broekventjes stonden te wachten op de soldaten die ons chocolade en ander lekkers gaven.Hier het stille getuigenis dat deze destijds jonge soldaten hebben achtergelaten. Ik vraag me af hoe is hun leven, hun liefdes, hoe is het geweest. Ik vraag me af zijn er nog mensen van Heymissen die zich dit herinneren?


25-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te vinden in ons museum!

.
Tags:HEMO, radiotoestellen,Phillips, Heuvelstraat
30-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoedkaart.
.

29-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
.

07-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tentoonstelling: De Callebeek vroeger en nu

De tentoonstelling "De Callebeek vroeger en nu", samengesteld door Louis Van Tendeloo en Heemkring Heymissen, zal in IveBic bib lopen tot eind januari. Deze tentoonstelling geeft een historisch beeld weer van de Callebeek in Hemiksem, tussen ca. de 17de en de 20ste eeuw.
Tags:Callebeek, IveBiC, Hemiksem
05-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De abdij van Hemiksem in een ruime context

 

 

 Een van de oudste historische sites in de regio is de abdij van Hemiksem. In de

glorietijd had zij een netwerk en bezittingen die over heel het toenmalige hertogdom

Brabant reikten. Dat is ook de reden waarom in een nieuw overzichtswerk over de

cisterciënzerorde in Nederland er ruim aandacht is voor de abdij van Hemiksem, de

nieuwe locatie in Bornem, en de parochiale werking (tot eind vorige eeuw) in een

aantal parochies in Noord-Brabant. Maar ook andere Vlaamse en Brabantse

cisterciënzerabdijen, zoals de Pieter Potabdij in Antwerpen, worden behandeld.

 

Schiere monniken en grijze vrouwen is net gepubliceerd. Het is een mooi

synthesewerk geworden, uitgegeven door uitgeverij Damon en telt 352 pagina’s

(isbn 9789460361890) (http://www.damon.nl/book/schiere-monniken-en-grijze-

vrouw

 

Om te eindigen in… Schoonheid uit klei en cement

 

De collectie van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem is een

ondergewaardeerde erfgoedcollectie. De geschiedenis van het bedrijf en de

tegelsporen die men in de regio kan terugvinden, worden in het boek van Dr. Mario

Baeck stijlvol beschreven. Uw aankoop steunt de verdere ontwikkeling van dit

museum. Te bestellen door 20 euro (verzending inbegrepen) over te schrijven op

reknr. BE88 7360 0758 3141van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum.

 

 

                                03-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Locus Sancti Bernardi - Geschiedenis van de abdij.
,


Sommige Benidictijnen en hun abdijen waren in de elfde eeuw verwijderd van de oorspronkelijke visie van de Heilige Benedictus.
Het was de Heilige Robrecht van Molesme die zich met een aantal terugtrok te Citeau (1908 Cistercienzer) om er volgen een strengere toepassing van de regel van de van de Heilige Benedictus te leven en opnieuw handenarbeid als uitdrukkelijke plicht voorschreef, de bedoeling was terug te keren naar eenvoud en soberheid in levenswijze en  architectuur. He is daar dat Bernardus, een  veelbelovend edelmman, in het klooster trad. Later (1112) stichte hij de abdij van Clairvaux, hij stelde de eerste statuten op van de orde gebaseerd  op de "Regula Benedicti", door de Heilige Benedicctus van Nursia opgemaakt in 529. De Heilige Bernardus is erkend als de tweede stichter van de Cistercienzerorde Vele  nieuwe abdijen werden opgericht in de twaalfde eeuw: De abdij van Orval, Ter Duinen, Baudelo te Sinaai en Villers (1146). De abdij van Villers (Brabant) werd opgericht door de Heilige Bernardus. Vanuit Villers werden er nog abdijen gesticht. Grandpré in Namen, in Vremde en later de St. Bernardusabdij in Hemiksem. De bouw van de St Bernardusabdij begon in deceember 1244, tussen 17 april en 8 september 1246 betraden de monniken hun nieuwe gebouwen. De eerste kloostergebouwen lagen bij de Waterpoort d.i. de poort aan de Vliet. De verbondenheid van de abdij met de Schelde komt tot uiting in hun wapen waarop de afbeelding van een Scheldevogel staat (de reiger) en de tekst: "ontrent den Houer Gheneer ick my" (aan de oever bevind ik mij goed). 

Historische samenvattingen: 

1237 stichting abdij van Vremde,  niet voltooid, 1244 bouw van de eerste gebouwen te Hemiksem aan de Waterpoort, 1246 intrek in de nieuwe gebouwen, 1444 op 13 december inwijding van de kerk, 1552  op 8 januari overstroming, 1578 bzetting door de staten  van Brabant en versterking van de abdij, 1582 versterking en afbraakwerken, zware beschadeging door brand, 1616 terugkeer kloosterlingen na gedeeltelijke herstelde abdij, 1672 - 1 september brand vernielde de kerk en grote schade aan de abdijgebouwen, 1700 de westvleugel wordt herbouwd, 1777 de oostvleugel wordt herbouwd, 1788 aanleg van de dreef naar het Kerkeneinde, 1796 verzegeling van de abdij, 1797 verdrijving van de kloosterlingen, 19 maart openbare verkoop, 1811 maritiem hospitaal, 1814 Pruisische inname en plundering, 1821 K.B. 17 juli toelating tot inrichting als correctionele gevangenis, 1826 aanleg linnenblekerij met washuis, 1830 opbouw kazerne,  1852 bakkerij, 1853 opbouw weefatelier, 1867 K.B. afschaffing van de gebouwen als gevangenis, 1945 band, 1945 interneringskamp voor incivieken, 1948 gebruikt als militair depot, 1977 ontruiming met leegstand, 1985 aankoop van de gebouwen door het gemeentebestuur van Hemiksem.


08-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tijd van toen
Wie heeft nog het genot gekend van een dergelijke TV. Heb je het gekend, heeft het wel iets vind ik. Toestel van 1958.
Tags:VRT, BRT, NiIR, Televisie
07-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 21 oktober: voordracht over Chili door Viannet en Freddy
,

06-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze lift is er !

Het heemmuseum van Hemiksem is voortaan uitgerust met een lift. Heemkundige kring Heymissen wil daarmee het museum ook toegankelijk maken voor mensen met mobiliteitsproblemen.

"We krijgen veel bezoek van rolstoelpatiënten", zegt voorzitter Geert Roggeman. "Maar het is voor hen niet evident om de toiletten, de cafetaria en het deel van het museum op de eerste verdieping te bezoeken. Daarom vonden we het nodig om een lift te laten installeren. Nu kunnen bijvoorbeeld rusthuizen ons museum ook makkelijker bezoeken."

De kostprijs van de lift bedraagt 43.000 euro. Een derde daarvan heeft de heemkring ontvangen via sponsoring. "Achttien bedrijven hebben het project gesponsord", zegt sponsorverantwoordelijke Jeroen Van Ranst. "Ook onze eigen leden hebben hun steentje bijgedragen. Voor de overige twee derden van het bedrag hebben we een lening moeten afsluiten. Maar die krijgen we normaal gezien wel afbetaald."

Het heemmuseum is elke eerste zondag van de maand geopend, van 14 tot 18 uur. (BCOR) Bron HLN
Op de foto Geert Roggeman en Jeroen Van Ranst

Tags:loft, rolstoelpatiënten, sponsering, mobiliteit
05-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sponsors
Onze lift is in gebruik ! Met dank aan onze sponsors en sympatisanten.
Tags:Cera, Proviron, Aerts, KBC, AGS, Cleydael,Museum De Schuur
22-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eérste tank in Hemiksem
.

                                                             

Met dank aan Juliaan.

25-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening café 1 - 23 mei 2015

Met fierheid kunnen we U mededelen dar vanaf de eerste zondag van juni een totaal nieuw thema in ons museum te bewonderen is "Het Dorpscafé" Meer dan een jaar heeft onze werkploeg hun handen en schouders er onder gestoken en het resultaat mag gezien worden. Interessant om weten is dat de stoelen afkomstig zijn  uit het oude café Callebeek in Bazel . De blikvanger  is het buffet, dat afkomstig is uit café Zonestraal in Hemiksem en meer dan 90 jaar oud is, hoeveel pintjes  zou  het hebben zien passeren?

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om onze werkploeg eens in de bloemetjes te zetten!24-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening cafe 2 - En onze vrijwilligers
.


Dit is dan onze werkploeg die terecht eens in de bloemetjes werden gezet en dir alles hebben mogelijk gemaakt.
Ook niet vergeten Rose-Marie en Adi die steeds in de weer zijn, maar zelden op een foto geraken.Tags:wekploeg, café


Foto
Foto
Foto
(Ontrent den oever voed ik mij)
Inhoud blog
 • Ostara 2018 - 16 maart
 • Pekeljeffen 2018
 • Oorlogstrategie
 • Huldiging van onze vrijwilligers;
 • Ledenvergadering 21 februari
 • Met onze heemkring naar de Calvados in Normandië
 • Buurtbezoek aan Dendermonde
 • Grote kuis!!!
 • TWIE-zine januari 2018
 • Erfgoed Rupel
 • Herita januari 2018
 • Schilderijwissel
 • Ledenvergadeng 17 januari 2018
 • Sint Niklaas
 • Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
 • Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
 • Bibliotheek en archief - Voordrachten en ledenvergaderingen.
 • De dokwerker
 • Nest en Julia van onze heemkring
 • Hoe kom ik naar de heemkring?
 • 1800 jaar oude waterput
 • 16 september 2017
 • Vlaggen
 • Herontdek het heemmuseum
 • Heemkunde Vlaanderen - juni
 • Heemmuseum flitst bezoekers naar klasje anno 1950
 • Erfgoeddag 2017
 • Agfa-Gevaert
 • Meer over Open Monumentendag
 • Onze heemkring
 • Gouwtijdingen april
 • Op onze ledenvergadering van 15 maart : De Gilles van Hemixem
 • Heemkring Glabbeek online.
 • Voor U gelezen
 • Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
 • Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.
 • Alice Nahon
 • Heemkunde in Vlaanderen
 • ErfgoedApp
 • Koninkrijk der Nederlanden.
 • Oorlog en broekventjes.
 • Te vinden in ons museum!
 • Erfgoedkaart.
 • Tentoonstelling: De Callebeek vroeger en nu
 • De abdij van Hemiksem in een ruime context
 • Locus Sancti Bernardi - Geschiedenis van de abdij.
 • De tijd van toen
 • Woensdag 21 oktober: voordracht over Chili door Viannet en Freddy
 • Onze lift is er !
 • Sponsors
 • Eérste tank in Hemiksem
 • Opening café 1 - 23 mei 2015
 • Opening cafe 2 - En onze vrijwilligers
 • Bloemstukjes
 • Film over Niel jaarmarkt 2008
 • Dwaasheid van oorlog
 • Hoe eenvoudig was het vroeger om gelukkig te zijn!
 • Weet iemand het?
 • Antwerpse blog over WO1
 • Nooit meer oorlog - Ik denk dat we het nooit zullen leren.
 • Pluimen
 • De Gilles van Hemiksem.
 • Gilles in het nieuw!
 • Dagelijks leven van het volk 1789 - 1918
 • De 'GROOTE OORLOG'
 • Afscheid van de dorpschool.
 • Confederatie der Vaderlandslievende Groeperingen van Hemiksem
 • Een bijzonder heemkundige dag.
 • De familie Valckenisse
 • Pomp - (1843)
 • Ode aan Willy Lauwers
 • Onze ' Abdijtoren'
 • Publicaties Heemkring
 • De tijd.........stopt niet!!
 • Op de schoot van Jan Van Eyck
 • De Charlesville (Congoboot)
 • De Rupelstreek
 • Stamboom zoeken?
 • Bezoek aan het Museum aan de Stroom!
 • Den "OXFORD".
 • Een beetje nostalgie.....!
 • Toerisme Rupelstreek Vaartland.
 • O meisje, mijn meisje
 • Het ontstaan van Hemiksem.
 • Het Kerkeneinde!
 • De Rupelstreek!
 • Beknopte geschiedenis van de abdij van Hemiksem.
 • De Poort van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem: armenzorg in vervlogen tijden.
 • De St.-Bernardusabdij te Hemiksem: bakermat van de baksteennijverheid
 • Wist u dat...
 • Keramiekpaneel als wegwijzer.
 • ST. SEBASTIAENSGILDE DE EDELE HANDBOGHE HEMIKSEM
 • Beelden van vroeger
 • Hemiksem aan de Schelde.
 • Aen myne Afkomelinge
 • Sint Niklaas
 • Heemkunde Vlaanderen - januari 2017
  Interessante verwijzingen
 • Toerisme Rupelstreek
 • V1- Bommen in West Vlaanderen
 • Retroscoop
 • Erstes Deutsches Fliesenmuseum
 • Flanders Fields Museum
 • Stampe & Vertongen Museum
 • NOSTALGIE
 • Google World Wonders Project
 • Flightradar
 • HISTORIAL WAR WHEELS
 • Over trappist en oorsprong van alles en nog wat.
 • Heymissen
  Onze heemkring is aangesloten bij:
  Erfgoedverenigingen HERITA vzw
  De twee buttons hieronder zijn aanklikbaar
  Foto
  Foto
  Heymissen
 • FOTO'S HEEMKRING
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Gewone bijdrage   € 12
  Steunend lid          €  20
  Erelid, vanaf           €  50
  Leden ontvangen vier  keer per jaar ons tijdschrift

  Mensen die lid willen worden van buiten de gemeente en die het tijdschrift via de post wensen te ontvangen, verhogen het lidgeld met € 2,00 (verzendkosten).
  Zij die dit supplement liever niet betalen kunnen natuurlijk een adres in Hemiksem opgeven waar de tijdschriften van de heemkring dan kunnen afgegeven worden., men kan ook laten weten dat ze ter beschikking mogen blijven op de redactie.
  Betaling van het lidgeld, eventueel verhoogd met de verzendingskosten, kan gebeuren door overschrijving op
   Rekening begunstigde:
    BE55 0682 1057 9044.
    BIC GKCCBEBBXXX
   Graag de reden van storting vermelden: Lidgeld  ? Steun? Ere-lid?


  ---------------------------------------------
  Nieuws uit onze gemeente
  Foto
  Foto
  Klein eigen stukje nostalgie.
  In een vorig leven was ik Natotechnieker
   
  (1958-  T/00581)
  Foto
  Mag het even.
  Of is dit geen erfgoed?
  Het zal vooral EX-BSDers interesseren maar ook wel anderen die vrijwillig of via de dienstplicht ooit dienst deden in het ABL.
  Ook leerzaam voor jonge mensen van wat we noemen het heden.
  (Interpretatie van ABL laat ik aan ieder afzonderlijk over, BSDers weten wel wat ik bedoel)
  Klik op de afbeelding en je betreed de tijdcapsule.
  Foto
  Meer weten over? Klik op de buildrager en je ben eventjes zoet
          ONZE DOKWERKERS van de jaren stillekes !

  Foto
  Breng een bezoekje  aan deze sites door op de afbeeldingen te klikken.
  Foto
  18daagseveldtocht
  klik op de tank
  Foto
  Opmerkingen?

  Druk op onderstaande knop om te reageren.

  Wereldoorlog 2
  Open de link door op de afbeeldding van Capska te klikken.
  De moeite waar  en je bent er dagen mee bezig (Als je wil)
  Foto
  Plaatselijke buienradar.
  Op afbeelding klikken
  Zoeken met Google


  .
  Zoeken in blog

  Op vraag van velen heeft onze heemkring terug een snuffelhoekje met boeken.
  Wat blijft staan zal na een tijdje vervangen worden door Imelda met nieuwe boeken.
  De moeite om af en toe eens te komen snuffelen dus!
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  In 1810 stond in Hemiksem op deze plaats nog de schandpaal maar in 1827 werd er een bornput (waterput) gegraven. Een open put was en is natuurlijk een gevaarlijk iets en daarom werd er 16 jaar later (1843) deze pomp boven geplaatst.

  Toenmalig prijskaartje 551 bf. of laat ons zeggen 13,66€.
  Wat zou het kostenplaatje nu zijn?
  We lopen er allemaal voorbij, maar ook de achterkant heeft wat. Daar zien we namelijk  het gemeentewapen en het opschrift: S.P.Q.H. of 'Senatus Populus Que Heymixiensis' of voor de Vlamingen 'De senaat en de bevolking van Hemiksem'. 
  De pomp heeft gelukkig enkele jaren geleden door de mensen van de heemkundige kring een degelijke opknapbeurt gekregen.  
   

  Foto
  Foto
  Oud gemeentehuis  van Hemiksem
  Dateert van 1910
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  thrillers
  www.bloggen.be/thrille
  Foto
  Eerste naaimachine. (1912)
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Den "Oxford". Jaar ?
  Foto
  Klok Sint Niklaaskerk
  Foto
  Klok kapel O.L.V. Onbevlekt
  Foto
  Creatief Ateliers

  Schilderij gemaakt in het Cratief Atelier van onze gemeente naar aanleiding van de Open Monumentendag 2010.
  Naar een oude afbeelding van de Getijdenmolen. (1258)
  Foto
   
  Creatief Atelier Hemiksem heet U welkom in haar lokatie: de cafetaria van de servicesflats in de Abdij van Hemiksem. Kom ons vervoegen om een mooie hobby te beoefenen.
   Kom eens vrijblijvend kijken op dindagavond van 18u30 tot 21u30
  Inlichtingen:
  Imelda Hensberge: 03 886 93 34 of 0472 23 84 04
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  hotelsantwerpen
  www.bloggen.be/hotelsa
  Een interessant adres?
  Foto
  Watertoren van de leegstaande en vervallen staatschool meisjes.
  Watertoren: Art deco -
  Populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939
  (Ook deze toren en schoolgebouw behoren binnenkort tot het verleden)
  Foto
  Hendrik Conscience
 • Zowat het volledige oeuvre van Conscience is gratis hier terug te vinden.
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
 • Hij leerde zijn volk lezen.
 • Disclaimer.
  Foto's van personen die niet in openbaar belang staan, mogen niet zonder zijn toestemming openbaar gemaakt worden. Als er iemand niet akkoord gaat met het vertonen van foto's van hem/haar op deze blog, stuur dan een berichtje. Ik zal dan de foto verwijderen of de persoon onherkenbaar maken. Natuurlijk ook vermelden welke foto het is.

  Wat is een Blog?

  Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronolgische volgorde verschijnen. De auteur, ookblogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video(vlog) of audio(podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

  Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

  Bekende personen.

  In de media neemt webloggen een steeds grotere plaats in. Bekende bloggers zijn bijvoorbeeld presentatoren of cabaretiers, maar ook politici houden weblogs bij die druk bezocht worden en waarvan de inhoud regelmatig de media haalt.

  De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog als eerste persoon ter wereld gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was naast een reisblog ook zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte hem een van de eersten die op een effectieve manier gebruikmaakte van het latere begrip sociale media.

  Het weblog van de Cubaanse blogger Yoani Sánchez wordt vertaald in vele talen, waaronder het Nederlands. Zij ontving voor haar blogs de Prins Claus Prijs

  Foto
  H Wendelinus van Trier

  Hedwig is in 1174 geboren
  als de dochter van Berthold IV,
  de hertog van Karinthië. Op
  twaalfjarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt
  aan Hendrik I, de
  hertog van Silezië. Ze streefde
  altijd naar vrede en probeerde
  rechtvaardig te zijn tegenover
  haar gezin (ze moest de ruzie
  tussen haar zoons sussen) en
  tegenover haar onderdanen. Ze
  bekommerde zich in het bijzonder
  om armen en gevangenen.
  In armoede leidde ze een leven
  van boetelinge, met gebed, vasten
  en versterving.
  In 1209 trok ze zich terug in de
  door haar zelf gestichte Cisterciënzerabdij
  van Trebritz en na
  de dood van haar echtgenoot in
  1238 nam ze het cinterciënzer
  habijt aan.
  Ze is in 1243 gestorven en in
  1267 heilig verklaard door paus
  Clemens IV. Bron: Heiligen,
  uitgeverij Roularta Books.
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Het heiligstraatje
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Startpagina !

  Foto

  Volgende activiteit!
  Woensdag 21 februari: statutaire vergadering (enkel leden)
  2014
  Foto

  Raad van Bestuur
  Foto

  Voorzitter

  Geert Roggeman
  Kerkeneinde 60a
  2620 Hemiksem

  roggeman.geert1@telenet.be
  0496 73 23 63

  Foto

  Onder-voorzitter, verantwoordelijke abdij (heemkring)

  Leo Van Meirvenne
  Kerkeneinde51
  2620 Hemiksem

  leo.van.meirvenne@telenet.be
  03  887 74 72
  0477 84 44 10

  Foto

  Penningmeester

  Karel Verhofstadt
  K De Backerstraat 42 B2
  2620 Kemiksem

  03 288 16 57
  0484 61 78 45
  verhofstadt@telenet.be


  Foto

  Bibliotheek, contact IveBIC

  Imelda Hensberge
  J. De Grooflaan1/5
  2620 Hemiksem

  03 886 93 34
  0472 38 49 04
  imeldahensberge@hotmail.com
  Foto

  Conservator.

  Hendrik De Jong
  Fakkelstraat 29
  2660 Hoboken
  0475 37 93 66

  hendrik13pc@telenet.be  Foto

  Archivaris

  Viviane Van Damme
  Steenwinkelstraat 324
  2627 Schelle
  0479 50 85 73

  vivvandamme54@gmail.com

                                                                                              
                                                                                     

  Foto

  Secretaris

  Veronique Marinus
  Kerkeneinde 60A
  2620 Hemiksem
  0474 81 57 11

  veronique.marinus1@outlook.com


  Foto

  Blogverantwoordelijke

  Beheersorgaan IVEBICA
  Beheersorgaan van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum
  Werkgroep Erfgoed
  Dagelijks bestuur cultuurraad.

  Willy De Cleene
  Acacialaan 6/22
  2620 Hemiksem
  0476  961 229

  willy.decleene@vvb.org  Onze archivaris

  Johan Morel

  Foto

  Foto

  IT en Persverantwoordelijke
  Jeroen Van Ranst
  Wirixdreef38
  2845Niel
  jeroen.vanranst@gmail.com

  Op foto Jeroen klikken voor de website.


  Foto

  De redactieraad bestaat uit: Adi Van Meirvenne, Annie Van Laeken, Johan Morel, Willy De Cleene, Jeroen Van Ranst.
  Eindredactie: Joris Wachters
  Redactie-adres: Lindelei 204 B3 - 2620 Hemiksem

  Onze werkploeg!

  De mensen van onze werkploeg tijdens een korte pauze, ze doen hun werk onzichtbaar voor het publiek,  doen het volledig vrijwillig en ontvangen dus geen cent.
  En toch is onze heemkring zonder hen niet mogelijk.
  Ik maak met deze foto natuurlijk geen aanspraak op volledigheid, maar ook de mensen die niet op deze foto staan, dank je wel. Ook de mensen van de cafetaria staan niet op de foto alhoewel iedereen wel zal beseffen hoe deze mensen drillen en draven om iedereen van een natje en droogje te kunnen voorzien!


  Foto

  Activiteiten van 2017
  Worstenbroodavond op 18 januari 2017
  Naar jaarlijke gewoonte op 18 januari om 19 uur: worstenbroden of appelbollen in onze heemkring

  Foto

   15 februari 2017: ALGEMENE STATUTAIRE JAARVERGADERING.
  Foto

  Ledenvergadering 15 maart 2017
  De Gilles van Hemiksem

  Foto

  Foto

  17 maart 2017  - Ons Ostarafeest
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  19 april -Duiken naar het onbekende door Dirk Verlinden

  Foto

  Foto

  Erfgoeddag 23 april 2017
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  7 mei 2017 - Edegem en de rol van Fort 5 in de groote oorlog  
  Foto

  Webstek Gilliot is te bereiken via afbeelding.

  Foto

  Foto

  Meer weten over Faro? Klik op de afbeelding.
  FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed
  De Manu aan het werk.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  2 - 16 juni Heemdagen in onze heemkring.
  Tentoonstelling: Volks- en kinderspelen van toen.

  http://blogimages.bloggen.be
  /hemiksemheemkring/attach/
  197594.pdf

  Foto

  Foto

  Dit altaar bevond zich oorspronkelijk in de kerk van onze St. Bernardusabdij.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Kasteel Heymissen - 1770

  (Kopergravure)

  Enkele indrukken van het museum.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Oudste menselijke schedel ooit in Vlaanderen gevonden!

  Foto

  Het menselijk fossiel is een fragment van een schedeldak. Hoewel de vorm op het eerste gezicht aan een uitgestorven mensensoort doet denken (bvb Neanderthalers) gaat het wel degelijk om een moderne mens. Een rechtstreekse radioactieve koolstofdatering situeert het fragment tussen 3770-3640 v. Chr. Dit is de periode van het Neolithicum of Nieuwe Steentijd die in Vlaanderen vanaf 5300 v. Chr. begint. Menselijke fossielen uit die periode zijn hier uiterst zeldzaam.

  Museum Rupelklei

  Uitbreidingstraat 33
  2840 Rumst (Terhagen)

  Openingsuren:

  Vanaf het tweede weekend van mei tot en met het derde weekeinde van september ieder zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

  Groepsbezoeken:

  Heel het jaar na reservatie bij
  Edmond Lambrechts  Tel: 0472 83 38 01
  Augustijn Buelens       Tel: 03 844 22 30

  Toegangsprijzen
  Volwassenen          1,00 €
  Kinderen - 12 jaar  0,50€

  Info
  Het Museum Rupelklei maakt deel uit van het samenwerkingsverband "Musea Rupelstreek"

  De armenpoort van onze abdij.
  Foto

  Foto


  De duivelzwam
  De benaming van deze paddestoel vindt zijn oorprong in het feit dat gezien de gelijkenis met het mannelijk lid het onmogelijk een schepping van god kon zijn.
  Maar het was (en is) er nu eenmaal, dus was dit het werk van de duivel.

  Foto

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  roeland
  www.bloggen.be/roeland
  Een interessant adres?


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!