Inhoud blog
 • De werkelijke 'astonishments'
 • Naar de climax
 • In Excelsis Spatium
 • Weer in zicht
 • ambities
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Ferdy Karto
  Literatuur
  03-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kort verhaal uit nieuwe bundel (herzien).
  Interview Mensenmagazine
   Uit: editie november 2016

  Ik zou mijn hele oeuvre uit het raam gooien…’ 
  – over het uitblijven van schrijversvakanties en een incestueuze Mozart. 
  Door: Niels A. Moorthaemer. 

  Ferdy Karto is genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel voor zijn laatste Engelstalige roman ‘The astonishments of Stork Mayfield.’ We ontmoeten elkaar in de Urban-Us. Het is vrij druk. Ik tref hem op een bank waarvan de rug tegelijk een tussenmuur in de ruimte vormt. Hij draagt een lichtbruine coltrui en ik merk een duimring op. Als ik naar het zitje toeloop, zie ik dat hij koortsachtig op een verfomfaaid papiertje schrijft. Dan merkt hij me op, propt als een betrapt kind het papiertje in zijn broekzak en staat op om me met zijn koude hand een stevige handdruk te geven. We bestellen elk een thee. En terwijl hij de ruimte scant installeer ik me op een zwarte wiebelige stoel en vraag me af of er in dit rumoer een interview mogelijk is. Ik besluit informeel te beginnen. 

  Heeft u las van fobieën? 
  Huh? 

  Angsten, buitengewone vrees… 
  Is leven niet het spel tussen een staat van angst en niet-angst? 

  Is de activiteit van schrijven een manier van omgaan met uw angst? 
  Ik geloof niet dat ik door schrijven meer of minder angstig word. Wel verslijt je meer stoelen, omdat je veel zit. (Denkt na) dus dan ben je wellicht bang dat je binnenkort een som geld moet uitgeven. Of dat je in een helse meubelzaak je nieuw stoelsel uitkiest. 

  Stoelsel is geen correct Nederlands. 
  U weet denk ik wat ik bedoel. En volgens mij is dat de bedoeling van taal. De truc is om er juist een creatief sausje overheen gieten. (giet de honing in de thee) Niet dat ik daar zo’n ster in ben. Mijn schrijfsels verkopen niet. 

   U klinkt echter niet verbitterd, redelijk stabiel eerder. 
  Het valt allemaal ook wel mee, inderdaad. Om dan toch antwoord te geven: mijn grootste angst is dat ik voor een zweefkwast wordt gehouden. Of erger nog: een hippie. Dat ben ik niet. Geen narcistische navelstaarderij. Mensen vind ik mooi. Ik vind de lijn van het leven en al haar gebruiken mooi. Zaken die niet economisch te beredeneren vallen. 

  Bent u niet bang voor de eventuele onwaarheden in uw nieuw uitgebrachte werk? Het gaat immers om een context waarin u zelf niet bent opgegroeid. 
  Nou, (onderdrukt een oprisping) het gaat ook niet om mij. Ik ben maar een kanaal, een verteller. U rekent een thriller schrijver toch ook niet persoonlijk af op al die moorden in hun boeken? (begint te lachen) U moet toegeven, het is wel gevat: een thrillerschrijver afrekenen. Hoe gaat u in vredesnaam om met auteurs van sprookjes? Of met sciencefiction? 

  Hoe komen uw verhalen dan tot stand gezien u nooit op de locatie bent geweest? 
  Dat weet ik ook niet. Er zijn genoeg schrijvers die perse vier maanden zonder vast voedsel op een kameel in de Sahara moeten rondreizen voordat ze iets kunnen schrijven over de structuur van een woestijntent. Dat zal trouwens wel een officiële naam hebben, zo’n woestijntent. Ik weet dat als ik daaraan zou beginnen, ik mijn hele oeuvre uit het raam zou gooien. Ik zou herschrijven. Maar ja, dat is nu te laat. Bovendien ben ik van mening dat het meeste in het proces plaatsvindt. Iets wat me altijd amuseert: een schilder werkt hard om op het moment dat het stroomt een schilderij te maken. Dan is het af, klaar. Voor de kunstenaar is het voltooid, maar dan komt het publiek pas. Dan mag het voor eeuwig in de begraafplaats die het museum heet blijven hangen. (wrijft in zijn handen en tuit zijn lippen) De enige reden dat ik geen schrijversvakantie op locatie heb kunnen nemen is dat ik niet bij financiële machten was. En dat is overigens geen noodkreet. Zullen we wat zoets bestellen? Ik ben best wel een zoetekauw namelijk. Dat is overigens een woord dat ik een keer wil gebruiken in een verhaal, maar de context ontbreekt nog. Soetekouw is trouwens een achternaam. Wat was uw achternaam ook weer? Ik heb ooit een man gekend die Achtienribbe heette. Echt waar. 

  Zijn daar geen subsidies voor? 
  Oh, genoeg (nipt van de thee, waarbij het lepeltje aardig in de weg zit), maar ik schrijf liever fictie dan projectplannen waarin je alles wat je doet maatschappelijk moet maken. Kunst hoeft zich niet te legitimeren. Ik ga niet zeggen dat ik kunst maak, dat is een hartelijke grap waar ik hard om zou kunnen lachen, maar zonder kunst bestond er alleen nog maar televisie en fabriek. (neemt kop thee in zijn handen) De thee is nu toch wel lauw. Daar bestaat een Iraaks gezegde over. (de koek wordt op tafel bezorgd) F: “Kijk, twee vorkjes. Kunnen we samen snoepen.” (neemt het vorkje en drukt een stukje koek af. Stopt deze in mond en doet even de ogen dicht) 

  Ondanks uw gevecht voor de realisatie van uw kunsten bent u toch genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel. 
  Ik moet eerlijkheidshalve toch bekennen dat ik die prijs zelf verzonnen heb. 

  Oh? 
  Ja, je moet toch iets doen om jezelf te belonen. En het staat altijd prachtig op zo’n boekcover. Mensen hebben het erover: “nou, die Karto is wel mooi genomineerd voor een prijs”. Doet het er dan toe welke prijs of waar die vandaan komt? Weten wij veel. (veegt zijn chocoladevingers af aan het servetje) Nou, de jury bestond uit mijn 10-jarige nichtje, mijn moeder en ondergetekende. Mijn moeder leest niet zoveel omdat ze dyslectisch is, een boek lezen kost haar al gauw drie jaar van haar leven. En ik heb met mijn nichtje nog zitten bekvechten omdat zij één of ander jeugdboekvehikel wilde nomineren. Iets met modelachtige meisjes die eruit zien als katten en werken als detectives. Als compromis hebben we die dan maar op de shortlist gezet. Ook mijn broertje wilde zijn dagboek nomineren, maar dat vond een vorm van belangenverstrengeling omdat hij familie is. Ik heb hem maar gezegd dat de categorie fictie was en op grond daarvan zijn boek uitgesloten. Maar als ik het er nu zo over heb, besef ik dat zijn dagboek op grond hiervan juist wel genomineerd had mogen worden. Enfin, de concurrentie is die kattenwijven, een protestants liedjesboek en streekroman. Maar ik denk dat ik een hele grote kans maak. 

  U bent een groot dierenvriend. Zijn er dieren gebruikt voor de artistieke doeleinden van dit boek? 
  (zet pardoes zijn kop thee neer) Ben ik een groot dierenvriend? Ik erger me rot aan grote dierenvrienden. Als een hond me aanstaart zal ik niet schromen hem een aai over zijn bol te geven, maar ‘grote dierenvriend’ gaat wel ver. Grote dierenvrienden willen iedereen die een dier ook maar een beetje leed aandoet bruut en middeleeuws martelen. Meestal gaat het dan om dieren die er schattig uitzien. Ik heb nog nooit een dierenvriend uitzinnig van woede zien reageren op het ombrengen van een paar motten. Om antwoord te geven op uw vraag (kucht): er zijn wat zalmsalades gebruikt tijdens het schrijfproces. Mogelijk is ook dat een paar kippen enig ongemak hebben ondervonden van het uitpoepen van hun ei wat later door mij als ontbijt gebruikt werd. 

  Ehm, wat wilt u met dit boek vertellen? 
  Niets. Het is een zoveelste verhaal. Het hoeft niet perse iets te doen bij iemand. Het kan raken, maar ook niet. Ik hoop dat het iemand kan meenemen. Reflectie, perspectief; dat soort dingen. 

  Wat gaat u met de opbrengsten van het boek doen? 
  Ik denk dat ik met de totale opbrengt mezelf eens flink trakteer, in de vorm van een lekkere punt notentaart en een glaasje appelsap. Waarschijnlijk moet ik dan nog een paar duiten bijleggen, maar dat heb ik er dan wel voor over. Verder zal ik de spirituele opbrengst volledig verkwisten aan mijn eigen waanbeelden. Misschien levert de opbrengst nog wat inspiratie op voor mijn muntencollectie. 

  U spaart munten? 
  U reageert wel erg enthousiast! Ik maakte maar een grapje. Ik heb een hekel aan munten. 

  Welke personen hebben grote invloed op uw werk? 
  (neemt nog een hap van de koek) Het is ook zo lastig dat te filteren. Of zoals ik laatst in een advertentie zag: een punt te maken in plaats van een wazige vlek. Maar ik denk dat we bang zijn om rolmodellen te kiezen. Wat als ik Mozart de beste componist ter wereld vind, maar dan kom ik erachter dat er één sonate is die foeilelijk is. Of als bekend wordt dat Mozart zijn handen niet enkel voor het beroeren van de toetsen gebruikte?

  Wilt u als kosmopoliet Rotterdam op de kaart zetten? 
  Kosmopoliet? Daarmee beledig je echte wereldburgers (begint te lachen). Het is die atonaliteit waar iedereen zo trots op is, blokken gebouwen zonder een greintje ambacht of verbeeldingsvermogen. Zonder vrouwelijkheid, zonder elegantie. Waar elegantie dan weer verward wordt met luxe. En commentaar op de stad betekent verketterd worden. Verbitterdheid alom. Het rücksichtlos, gekleineerd karakter stijgt naar de oppervlakte. De stad is keihard. Dank voor uw tijd. Zijn we al klaar dan? Ik dacht ik krijg nog vragen over jeugd en zo. Die overigens heel goed was. Hobbies? Denkbeelden? Nee? Mijn verhoudingen met pop artiesten? Mijn uithalen naar de spirituele leiders? Onthullende experimentele podiumpresentaties uit het verleden? 

   - F. Karto is momenteel druk bezig met het publiceren van de roman ‘Onze Mooie Zonden’.

  03-08-2015 om 14:55 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 13/08-19/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 28/11-04/12 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 01/12-07/12 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 25/11-01/12 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 27/08-02/09 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/07-10/07 2011
 • 08/03-14/03 2010
 • 16/11-22/11 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!