Inhoud blog
 • De werkelijke 'astonishments'
 • Naar de climax
 • In Excelsis Spatium
 • Weer in zicht
 • ambities
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Ferdy Karto
  Literatuur
  08-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ambities
  Wat definieert een blog? Ik besef me dat ik al jaren op deze site update's geef over mijn werk. Kan dat goed en wel beschouwd worden als zijnde 'blog'? Gelukkig gaan de teksten verder dan 'binnenkort meer'; de geproduceerde werken zijn gewoon te bestellen (ferdykarto.nl!). In het moeras van de bloggers, het sterrenstelsel van blogcelebrities, het kanaal van blogstreamers; ik zal niet opvallen. Dat is mijn doel ook niet. Het gaat erom jou te vertellen over waar ik me momenteel in mijn werkproces in begeef. Geloof me, dat is ook zeker een impuls voor mijn eigen discipline. Iets met terugblikken...

  To the point: soms schiet er spontaan een artikeltje uit (zoals over 'Diversiteit' of Little Richard, op JOOP), maar het meeste werk zit 'm toch wel in de boeken. Met Jerney de Wilde gaat het volgende week dan echt komen tot een Dummy die verspreid gaat worden aan een select groepje uitgevers. Een manuscript verpakt in een mooi pakketje. Ik hoop daar nog een foto van te plaatsen. De Kroepoekmummie gaat dan zijn volgende fase in.

  Zoutwatervrouwen is gereed en er is toestemming om het beeldmateriaal van de cover te gebruiken. Ook 'The Astonishments of Stork Mayfield' gaat z'n laatste fase in. Binnenkort ontvang ik alle feedback van de redacteurs. Dan is het aanpassen geblazen. En de kunstenaar voor de cover verwittigen.

  Er liggen ook nog wat uitnodigingen m.b.t. toneelteksten. Daar wil ik me over buigen wanneer er weer ruimte is.
  Ik wens jou inspiratie toe. Tot vlug!

  08-03-2018 om 09:52 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reeks en een boek
  Vers uit de States. Mijn reis naar de VS is goed verlopen. Ik heb kunnen schrijven, werken, ervaren en leven. Het zuidelijke leven beviel goed. Ik heb Louisiana, Mississippi en een puntje van Alabama kunnen aandoen. Dankzij de mensen daar, die hun vertrouwen en gastvrijheid etaleerden door deze Nederlander onder de vleugels te nemen, heb ik alle informatie kunnen noteren die nodig is voor de vervolmaking van mijn boek. En meer dan dat. De sfeer heb ik kunnen proeven. Het is niet anders dan gek te noemen als je daadwerkelijk fysiek op de plek bent waar je zo lang van afstand onderzoek hebt gedaan. Alles is te ruiken, aan te raken, te proeven. Stork's boek: dat komt dus wel goed.

  Maar er is meer. Natuurlijk. Want schrijven werd er gedaan. Toen de kou het laagst was, pijpen bevroren en de mensen zich geen raad wisten met dit fenomeen dat zich 70 jaar lang niet had geopenbaard, nam ik de pen ter hand voor nieuwe vignettes. Het resultaat: Zoutwatervrouwen. Een reeks schetsen over vrouwen in het Zuiden. Dit vormt het tweede deel van de elementenreeks (waarvan Land deel I was).

  Ook de Kroepoekmummie gaat gestaag verder. De schetsen zijn binnenkort beschikbaar voor de dummy die richting uitgevers gaat.

  Verder zijn er in oktober/ november van vorig jaar nog wat artikelen van mijn hand verschenen.

  'Kruimelwerk' [werktitel] is dankzij een boost in november en december flink aan het vorderen. De prioriteit ligt nu echter op de hierboven benoemde boeken.

  Ik hoop dat ook voor jou het jaar productief is begonnen. Een grote groet!

  31-01-2018 om 13:08 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo dus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dank allen!

  Optredens met verhalen uit de bundel:
  - Winterlicht (16 december), Weimarstraat Den Haag
  - Kerstmarkt (21 december), Lange Voorhout Den Haag

  14-12-2017 om 15:02 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 december: boekpresentatie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 9 december zal de boekpresentatie (13u Korzo theater, Den Haag) worden opgeluisterd met een origineel programma. Arjen van Veelen, Ruben van Luijk, Soesma Radja, Djeena Joy en muziek van Irene Gabarrón en Maite Neri. Het beloofd een prachtige lancering van 'Onze Mooie Zonden' te worden! Wees welkom op deze bijzondere middag.

  Volgende maand zullen ook de eerste schetsen van 'De Kroepoekmummie' verschijnen. Een verhaal met een persoonlijke grondslag; die van de Indische cultuur.

  Meer nieuws kan ik je meedelen op de 9e!

  14-11-2017 om 16:36 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De deugden van de Zonden
  Beste lezer,

  In tijden van drukte vlamt de inspiratie. Een gegeven dat voor mij van toepassing is. Eer ik het zelf in de gaten heb, ben ik al verbonden met projectplannen, commissies en zeer geestdriftige projecten. Gelukkig geldt dit ook voor de literatuur. Met veel verheuging stel ik dan ook de volgende boekpresentatie vast: 9 december 2017 in het Korzo Theater, Prinsestraat 42 in Den Haag. Een werkje dat ruim 3 jaar heeft mogen broeden. 

  Echter staat het daarmee niet stil. Hoewel er veel georganiseerd moet worden rondom de release van Onze Mooie Zonden in december, is er genoeg te doen. De Kroepoek-mummy is af - op een laatste revisie na - maar met de illustrator wordt er hard gewerkt aan een mooi vormgegeven boek. Een hartwerkje, waar aldus veel liefde in zit. Hopelijk lukt het de partners te vinden die het willen uitbrengen als zijnde een boek dat vele generaties - Indisch of niet - kan bedienen en vermaken.

  Voor 'The Astonishments of Stork Mayfield' staat een wel heel bijzondere ervaring gepland. Een reis naar de locatie, waar eens goed onderzoek kan worden gedaan naar cultuur, omgang, communicatie, sfeer, geschiedenis; kortom leven. Daarna zal de roman worden voltooid.

  In al die drukte bestaat er de gestage ontwikkeling van 'Kruimelwerk', een nieuwe Nederlandstalige roman. Een werk dat steeds meer vorm en inhoud krijgt. Een werk waarvan ik het niet erg vindt dat het suddert en langzaam gaar bakt. Tot zover de keukenterminologie. Aan het werk, en wel snel!

  26-10-2017 om 18:49 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Update
  Alle drie de projecten zitten in de koker voor publicatie. 'Onze Mooie Zonden' is publicatieklaar, maar niet nadat er een mooie cover geschoten is. Een samenwerking met een deskundige fotograaf en evenzo model levert ongetwijfeld een pakkend beeld op. Met 'De Kroepoek-mummy' zal de samenwerking worden aangegaan met een zeer begaafd illustrator. Een zogenaamde dummy zal later dit jaar worden opgestuurd naar uitgeverijen. 'The Astonishments of Stork Mayfield' is afgerond en ligt nu bij proeflezers. Daarnaast (tromgeroffel)... is er een nieuw boek in de maak. Een unieke en zeer originele vertelling over cijfers, mystieke figuren en het simpele concept van leven. Vervelende slagzin, maar binnenkort meer. Lees ze!

  10-07-2017 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie-vierde
  Een veelgestelde vraag voor kunstenaars is altijd 'wat inspireert je?' of 'hoe zet je een idee om in een vorm- hoe ga je te werk?' Meestal leg ik uit dat ik er niet veel mee te maken heb. Dat - in mijn geval - het werk zich manifesteert en ik simpelweg volg. Of beter gezegd: laat leiden. Wellicht klinkt dat zweverig, maar als ik alles in mijn leven zou kunnen plannen, dan was het nu een deceptie geweest. Wellicht houdt het vak van de kunstenaar in dat hij of zij zich kan laten leiden.

  Zo is het deze week ook verlopen. Mijn kinderboek is af! Nee, niet af-af, maar de laatste woorden zijn wel geschreven. Nu een hele rits aan herstelwerkzaamheden, het knippen, weer herstellen, het redigeren - maar het kernproduct is klaar. En dat is een goed gevoel.

  Nu is 'Los van Rede' het enige boek dat nog verwezenlijkt moet worden. Ook dit is niet geheel waar. Tijdens elk artistieke proces ontstaan er nieuwe ideeën die niet in de huidige vorm passen. Vandaar dat er een zeer concreet idee is voor een nieuw, Nederlandstalig verhaal. Daar ga ik aan werken wanneer alle processen (opsturen van manuscripten andere boeken, communicatie, administratie, etc etc) achter de rug zijn. Meer ruimte om te creëren, om het zo maar te zeggen.

  Maar dit werkje, dat een stevige voet in de Indische cultuur heeft, kent een doldwaas avontuur waar hopelijk volwassenen ook van kunnen smullen. Binnenkort meer info!

  12-04-2017 om 12:50 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de duikplank
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het opsturen van Onze Mooie Zonden was een bijzonder moment. Ruim drie jaar na het schrijven van het eerste verhaal kon ik dan nu met een gerust hart de bundel opsturen naar de redactrice. Vele proeflezers en redacteurs hadden al delen gelezen en van commentaar voorzien, nu was het dan tijd om de volledige bundel op te sturen. Dankzij weergaloos werk kreeg ik enkele weken later de bundel retour, netjes voorzien van schriftelijk commentaar. Het grote puzzelen kon beginnen. Dit lag aan de sfeer van de verhalen, deze verschillen onderling nogal namelijk. Welk verhaal plaats ik vooraan - en de nieuwste denkkronkel: kan ik de verhalen niet opdelen in thema's? Die zijn er namelijk wel. Momenteel heb ik 5 categorieën waarbinnen de meer dan 30 verhalen passen. Met nog kleine aanvullingen op de verhalen (om het plot te verduidelijken of simpelweg om een zin nog beter te laten aansluiten) ga ik deze week aan de slag. Een heerlijk gevoel.

  Het crowdfunding-project van 'The Astonishments of Stork Mayfield' laat hierdoor enigszins op zich wachten. Het kost energie en tijd om hier een goede campagne voor op te zetten, maar vooral: middelen. Acteurs voor de promo-video zijn er, net als de tekst om het project mee te communiceren. Nu nog de praktische slag maken.

  De Kroepoek-Mummy gaat langzaam, maar gelukkig zorgt dit voor rijpe inspiratie. Ik ben toegekomen aan het laatste hoofdstuk. Daarna zal ik de tekst nalopen op inhoud, plot en fouten en dan gaat het naar de 1ste redacteur voor het redigeren. Genoeg te doen!

  14-03-2017 om 19:13 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.secure afwerking
  Het nieuwe jaar staat bol van mooie ontmoetingen, werkelijk inspirerende projecten, driftige projecten; kortom veel verrassingen.

  Eindelijk is 'The Astonishments of Stork Mayfield' klaar voor het redigeren. Voor de publicatie van dit niche-gevoelige boek wordt er een crowdfundingscampagne opgezet. Deze moet het uitbrengen van het Engelstalig boek verwezenlijken. En ja: 'Onze Mooie Zonden' wordt deze maand naar de redacteur gestuurd! Op de valreep het verhaal 'Begerigheden' aangepast, en hoe! Lees het binnenkort zelf. Met het opsturen naar redacties, kan dan verder gewerkt worden aan het kinderboek 'De Kroepoek-Mummy'. Schrijfplezier!

  Een mooie flow van betekenis, waarde, zijn, stilte en speelsheid. Meer mag ik niet wensen. Vertrouwen in overgave deel II!

  16-02-2017 om 21:14 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug aan het werk.
  Het laatste bericht van dit jaar - dus alvast de beste wensen! - maar geen tijd voor een terugblik. Dit jaar was enerverend en er waren vele obstakels te nemen. Echter is het een productief jaar geweest met diverse succesvol afgeronde projecten en 2 publicaties. Ach, heb ik toch een mini-terugblik gedaan...

  "Vol aan de bak" met schrijfwerk. Inmiddels is de eerste complete versie van 'The Astonishments of Stork Mayfield' klaar! Daar ben ik zeer blij om. Waarschijnlijk zullen er nog vele revisie-sessies volgen, maar de basis is (eindelijk!) gelegd. Er ligt een nieuw projectplan klaar voor 'Los van Rede', een boek over de vernauwing en beperking die de rede ons oplegt, met een uitweiding over de onzin van meditatietrends en het herstel van speelsheid. Het is een non-fictie boek dat filosofie van Locke, Wittgenstein, Kierkegaard en Hume gebruikt. Een document bestaande uit 8 hoofdstukken prettig leesbare en no-nonsense tekst over die verdomde rede van ons! Dan is er nog 'Onze Mooie Zonden.' De bundel is aangevuld met 2 recente verhalen. Met 36 verhalen is het een omvangrijk geheel. Te omvangrijk, dus schrappen, snijden en knippen is nu de volgende stap. De kroepoek-mummy vordert gestaag. Met tijd en inspiratie is deze binnenkort ook te volbrengen. Een lastig onderdeel van deze werken is wel het promotie-, maar vooral het financieringswerk. 'De Kroepoek-Mummy' zou mogelijk gemaakt kunnen worden door middel van sponsoring. Helaas gaat hier veel tijd en energie in zitten. 'Boes' zoals op mijn site is vermeldt, kent nu de werktitel 'De Prominente Dingen'. Deze staat laatste op de lijst, vanwege de prioriteit van de eerder genoemde titels. Ik hoop volgend jaar dus veel slagen te maken met kwalitatieve en inspirerende literatuur.

  Geestdrift mag rijkelijk bezaaid worden in het nieuwe jaar. De komende weken probeer ik zo veel mogelijk te realiseren. Mijn lijstje voor aan te schaffen boeken in het nieuwe jaar ligt al klaar, maar hopelijk liggen er vele verrassingen in het verschiet.

  02-12-2016 om 11:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortgang.
  Op mijn vernieuwde site (of beter: bijgewerkt) is meer te lezen over opkomende projecten (net zoals mijn linkedin profiel). Kijk maar hier
  Momenteel is de HERZIENE VERSIE van 'LAND' beschikbaar. Erg blij met de reacties. Dank daarvoor. De verhalen zijn foutloos (!) voor je beschikbaar.

  'Onze Mooie Zonden' is weer langzaam aan opgepakt. Verhalen worden geredigeerd. Met veel dank aan mijn kritische proeflezers. 

  De Kroepoek-mummy is erg aangenaam om te schrijven. Het verhaal betreft een opgroeiend jongetje in een dorpje ergens in de Indonesische jungle. Zijn sterke band met zijn nenek leidt tot een bijzondere ontmoeting, van iemand die met zijn ingezwachtelde vingers niet kan afblijven van....

  The Power of Naivety heeft aandacht mogen ontvangen. Het is een non-fictie boek dat wellicht een mooi (praktisch) vervolg krijgt.

  Aan het werk...!

  18-10-2016 om 20:59 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg stil.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoezeer ik ook de indruk heb dat het 'rustiger' is en ik de tijd neem om me te richten op mezelf, is het niet rustig. Hoezeer ik ook de indruk heb dat ik geduldig afwacht naar wat komen gaat en meer 'indaal' in wie ik ben (o-oh...), is het niet rustig. Aanstaande maandag 19 september is dan de officiële release van 'The Power of Naivety'. Alle informatie over dit Engelstalige non-fictie boek is te vinden op www.thepowerofnaivety.com. Een boek dat uitlegt waar creativiteit vandaan komt, hoe inspiratie werkt en wat intuïtie in vredesnaam te maken heeft met het verbinden van ideeën. Op amazon is het e-boek voor net iets meer dan drie euro te koop, echter stuur ik graag de PDF versie naar je toe voor een verrassend lage prijs (1,17 euro). Mail me op info [@] ferdykarto.nl voor een bestelling. Het proces rondom aanschaf van het e-book is te vinden via de website.

  LAND.
  Veel positieve reacties gekregen op 'Land'. Terecht? Ja. Zeker: er sluimeren altijd schrijffouten in, je kunt je wel voor het hoofd slaan. De verhalen zelf echter, zijn fris en kennen een ongebruikelijk einde. Ik ben zeer content met alle verhalen. Ik zoek nog naar een manier om er meer uit te halen: video's wellicht of een audioboek. Een werk uit mijn hart.

  Meer...
  Tja, veel meer. Onze Mooie Zonden is weer afgestoft en opgestuurd naar meerdere redacteurs. Ook staat 'The astonishments of Stork Mayfield' nog op het programma. Echter zijn er twee nieuwe projecten opgedoken. Een heus kinderboek (waarvan ik ook de werktitel even voor mezelf houdt) dat zich afspeelt op een dorpje op Kalimantan en een nog titelloos verhaal; een (waarschijnlijk) novelle over een alledaagse doch ongewone gebeurtenis. Een verhaal zoals zovelen, over een man en een vrouw.
  Wie had dat een maand geleden nog kunnen zeggen, toen ik de pen had weggelegd om even niet te hoeven schrijven? Wanneer inspiratie komt, laat haar niet wachten...

  17-09-2016 om 15:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Reisvignettes 'LAND' is uit. 
  Verkrijgbaar via: deze link. Of klik: hier...
  Land is een uitgave met korte fictieve impressies - een reisboek om bij weg te dromen. De verhalen zijn in het Engels en het Nederlands. Uitgedroogde landschappen wisselen elkaar af met dynamische stadstaferelen. De liefde van de mens, zijn interactie en al haar gewoonten is als een rode draad door het boek te volgen.
  Met een eigenzinnige schrijfstijl worden hier verhalen gepresenteerd die raken.

  ...tot zover het reclame praatje. Oordeel vooral zelf. Ik ben trots op dit werkje.

  05-08-2016 om 11:06 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAND - bijna in zicht.
  Het duurt niet heel erg lang meer of de reisvignettes van LAND (Nederlands/ Engels) zijn verkrijgbaar. 
  Korte impressies (fictie) van reizen door Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika.
  Een kleine pocket-uitgave met een bont en levendig scala aan verhalen van mensen van allerlei pluimage.
  Ik ben content.

  16-07-2016 om 22:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAND te publiceren
  Beste lezer,

  inmiddels gezond en wel al een week in Nederland. Of ik blijf is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is -of in elk geval een doelstelling waar ik behoorlijk doortastend in ben - is de uitgave van 'LAND'. Een serie van vignettes, zowel in het Nederlands als in het Engels, van impressies, observaties en verhalen tijdens mijn werkzaamheden en reizen over twee continenten.
  Ook 'onze mooie zonden' kent vorderingen. Proeflezers hebben het onder handen genomen. Binnenkort dus meer literair werk uit te geven. 'T.A.O.S.M.' (even afgekort!) zal zijn afronding kennen wanneer Mississippi daadwerkelijk bezocht is. U ziet; een volgende doelstelling gecombineerd met een reis.

   

  Zoete groet.

  03-06-2016 om 21:31 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schets 'on a day'
  Uit de nog uit te komen bundel reisvignettes.


  It rained raspberries today.
  I saw two black horses - mother and daughter - fondle each other. On the rugged side of a beam that held a part of a veranda i saw an encarved literary masterpiece,

  I DO NOT FIND IT A HARD JOB

  TO KICK SOMEONE. IF YOU FAIL,

  I MIGHT.

  I saw the kitchen's chef humming a gospel while preparing tuna sandwiches. I saw a man yelling 'focus, Jenna, focus!' to his distracted wife when projecting on the empty wall of the bar the film he made during his mountain hike. I saw a woman squirm with pleasure after taking the first bite out of a chocolate flavored scone. 'A season,' resounded near the entrance of Park Station. It was an old man i saw in a clean white shirt that sat crouched down on the pavement. He cleared his sandpaper throat and quoted from his pocket size black book, 'and a time to every purpose under heaven'. I saw a man named Willem who had a small mole on his forehead. It looked like a tikka, which gave him the air of the patron of piety. I saw a woman smile, glow almost, when someone said 'that vest suits you excellently, Brooke' to her. I saw a pineapple standing upright on the freshly cut grass. It stood meticulously, as a dominant patriarch. Shovels danced above the surface, swinging off dirt by workmen below, digging a dam. Silhouets of teenagers, tall and small, walking to school against a background of clouds that portrayed their finest bronze encased jackets. I saw a woman look at me through the slots of her eyes, while putting on her bracelet that she took off before rinsing the plates and cutlery. I saw her doubtlessly approaching me. Her soft lips then teasingly brushed mine. It was all immaculate. That's when the rain started.

  25-04-2016 om 00:00 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.post uit Cambodja
  Zonder twijfel: reizen maakt het los. Wat maakt het los? Wat niet- ik schrijf me een slag in de rondte. Vignettes: tafereeltjes, ontmoetingen, beschrijvingen. Er zitten mooie bij. Wordt dit uitgegeven? Laten we niet op zaken vooruit lopen... ondertussen verder. Beweging. Binnenkort dan meer literair nieuws.
  Maak iets van uw dag. En doe eens als een Cambodiaan: glimlach!

  25-03-2016 om 13:39 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'mens in residence'
  Liggen de verhalen van Onze Mooie Zonden bij de redacteurs op de tafel, haalt meneer het in zijn hoofd om een kleine wereldreis te maken... 
  De komende maanden op reis, ondergedompeld in cultuur en natuur en interactie met mensen. Zuid-Oost Azië en Afrika.
  En natuurlijk wordt er een dagboek bijgehouden.
  Grote groet!

  22-01-2016 om 12:16 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voortgang.
  Laten we niet verzaken... U - en dus ook mezelf - te updaten over schrijfsels. Want het is niet stil. De 30+ verhalen (refererend naar het volume, niet de leeftijdseis) worden langzamerhand geredigeerd. Blij met de ondersteuning van het tekstbureau taalnaartaal.nl. Het betreft hier Onze Mooie Zonden. En ondertussen lees je wat. Heeft meer iets weg van verslinden. Bent u de schrijver die zich tegen het voorhoofd slaat van nijd wanneer een auteur een prachtige stuk verhaal aan de dag legt? Geniet maar. Tot binnenkort!

  04-12-2015 om 13:01 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kort verhaal uit nieuwe bundel (herzien).
  Interview Mensenmagazine
   Uit: editie november 2016

  Ik zou mijn hele oeuvre uit het raam gooien…’ 
  – over het uitblijven van schrijversvakanties en een incestueuze Mozart. 
  Door: Niels A. Moorthaemer. 

  Ferdy Karto is genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel voor zijn laatste Engelstalige roman ‘The astonishments of Stork Mayfield.’ We ontmoeten elkaar in de Urban-Us. Het is vrij druk. Ik tref hem op een bank waarvan de rug tegelijk een tussenmuur in de ruimte vormt. Hij draagt een lichtbruine coltrui en ik merk een duimring op. Als ik naar het zitje toeloop, zie ik dat hij koortsachtig op een verfomfaaid papiertje schrijft. Dan merkt hij me op, propt als een betrapt kind het papiertje in zijn broekzak en staat op om me met zijn koude hand een stevige handdruk te geven. We bestellen elk een thee. En terwijl hij de ruimte scant installeer ik me op een zwarte wiebelige stoel en vraag me af of er in dit rumoer een interview mogelijk is. Ik besluit informeel te beginnen. 

  Heeft u las van fobieën? 
  Huh? 

  Angsten, buitengewone vrees… 
  Is leven niet het spel tussen een staat van angst en niet-angst? 

  Is de activiteit van schrijven een manier van omgaan met uw angst? 
  Ik geloof niet dat ik door schrijven meer of minder angstig word. Wel verslijt je meer stoelen, omdat je veel zit. (Denkt na) dus dan ben je wellicht bang dat je binnenkort een som geld moet uitgeven. Of dat je in een helse meubelzaak je nieuw stoelsel uitkiest. 

  Stoelsel is geen correct Nederlands. 
  U weet denk ik wat ik bedoel. En volgens mij is dat de bedoeling van taal. De truc is om er juist een creatief sausje overheen gieten. (giet de honing in de thee) Niet dat ik daar zo’n ster in ben. Mijn schrijfsels verkopen niet. 

   U klinkt echter niet verbitterd, redelijk stabiel eerder. 
  Het valt allemaal ook wel mee, inderdaad. Om dan toch antwoord te geven: mijn grootste angst is dat ik voor een zweefkwast wordt gehouden. Of erger nog: een hippie. Dat ben ik niet. Geen narcistische navelstaarderij. Mensen vind ik mooi. Ik vind de lijn van het leven en al haar gebruiken mooi. Zaken die niet economisch te beredeneren vallen. 

  Bent u niet bang voor de eventuele onwaarheden in uw nieuw uitgebrachte werk? Het gaat immers om een context waarin u zelf niet bent opgegroeid. 
  Nou, (onderdrukt een oprisping) het gaat ook niet om mij. Ik ben maar een kanaal, een verteller. U rekent een thriller schrijver toch ook niet persoonlijk af op al die moorden in hun boeken? (begint te lachen) U moet toegeven, het is wel gevat: een thrillerschrijver afrekenen. Hoe gaat u in vredesnaam om met auteurs van sprookjes? Of met sciencefiction? 

  Hoe komen uw verhalen dan tot stand gezien u nooit op de locatie bent geweest? 
  Dat weet ik ook niet. Er zijn genoeg schrijvers die perse vier maanden zonder vast voedsel op een kameel in de Sahara moeten rondreizen voordat ze iets kunnen schrijven over de structuur van een woestijntent. Dat zal trouwens wel een officiële naam hebben, zo’n woestijntent. Ik weet dat als ik daaraan zou beginnen, ik mijn hele oeuvre uit het raam zou gooien. Ik zou herschrijven. Maar ja, dat is nu te laat. Bovendien ben ik van mening dat het meeste in het proces plaatsvindt. Iets wat me altijd amuseert: een schilder werkt hard om op het moment dat het stroomt een schilderij te maken. Dan is het af, klaar. Voor de kunstenaar is het voltooid, maar dan komt het publiek pas. Dan mag het voor eeuwig in de begraafplaats die het museum heet blijven hangen. (wrijft in zijn handen en tuit zijn lippen) De enige reden dat ik geen schrijversvakantie op locatie heb kunnen nemen is dat ik niet bij financiële machten was. En dat is overigens geen noodkreet. Zullen we wat zoets bestellen? Ik ben best wel een zoetekauw namelijk. Dat is overigens een woord dat ik een keer wil gebruiken in een verhaal, maar de context ontbreekt nog. Soetekouw is trouwens een achternaam. Wat was uw achternaam ook weer? Ik heb ooit een man gekend die Achtienribbe heette. Echt waar. 

  Zijn daar geen subsidies voor? 
  Oh, genoeg (nipt van de thee, waarbij het lepeltje aardig in de weg zit), maar ik schrijf liever fictie dan projectplannen waarin je alles wat je doet maatschappelijk moet maken. Kunst hoeft zich niet te legitimeren. Ik ga niet zeggen dat ik kunst maak, dat is een hartelijke grap waar ik hard om zou kunnen lachen, maar zonder kunst bestond er alleen nog maar televisie en fabriek. (neemt kop thee in zijn handen) De thee is nu toch wel lauw. Daar bestaat een Iraaks gezegde over. (de koek wordt op tafel bezorgd) F: “Kijk, twee vorkjes. Kunnen we samen snoepen.” (neemt het vorkje en drukt een stukje koek af. Stopt deze in mond en doet even de ogen dicht) 

  Ondanks uw gevecht voor de realisatie van uw kunsten bent u toch genomineerd voor de Blauwe Inbussleutel. 
  Ik moet eerlijkheidshalve toch bekennen dat ik die prijs zelf verzonnen heb. 

  Oh? 
  Ja, je moet toch iets doen om jezelf te belonen. En het staat altijd prachtig op zo’n boekcover. Mensen hebben het erover: “nou, die Karto is wel mooi genomineerd voor een prijs”. Doet het er dan toe welke prijs of waar die vandaan komt? Weten wij veel. (veegt zijn chocoladevingers af aan het servetje) Nou, de jury bestond uit mijn 10-jarige nichtje, mijn moeder en ondergetekende. Mijn moeder leest niet zoveel omdat ze dyslectisch is, een boek lezen kost haar al gauw drie jaar van haar leven. En ik heb met mijn nichtje nog zitten bekvechten omdat zij één of ander jeugdboekvehikel wilde nomineren. Iets met modelachtige meisjes die eruit zien als katten en werken als detectives. Als compromis hebben we die dan maar op de shortlist gezet. Ook mijn broertje wilde zijn dagboek nomineren, maar dat vond een vorm van belangenverstrengeling omdat hij familie is. Ik heb hem maar gezegd dat de categorie fictie was en op grond daarvan zijn boek uitgesloten. Maar als ik het er nu zo over heb, besef ik dat zijn dagboek op grond hiervan juist wel genomineerd had mogen worden. Enfin, de concurrentie is die kattenwijven, een protestants liedjesboek en streekroman. Maar ik denk dat ik een hele grote kans maak. 

  U bent een groot dierenvriend. Zijn er dieren gebruikt voor de artistieke doeleinden van dit boek? 
  (zet pardoes zijn kop thee neer) Ben ik een groot dierenvriend? Ik erger me rot aan grote dierenvrienden. Als een hond me aanstaart zal ik niet schromen hem een aai over zijn bol te geven, maar ‘grote dierenvriend’ gaat wel ver. Grote dierenvrienden willen iedereen die een dier ook maar een beetje leed aandoet bruut en middeleeuws martelen. Meestal gaat het dan om dieren die er schattig uitzien. Ik heb nog nooit een dierenvriend uitzinnig van woede zien reageren op het ombrengen van een paar motten. Om antwoord te geven op uw vraag (kucht): er zijn wat zalmsalades gebruikt tijdens het schrijfproces. Mogelijk is ook dat een paar kippen enig ongemak hebben ondervonden van het uitpoepen van hun ei wat later door mij als ontbijt gebruikt werd. 

  Ehm, wat wilt u met dit boek vertellen? 
  Niets. Het is een zoveelste verhaal. Het hoeft niet perse iets te doen bij iemand. Het kan raken, maar ook niet. Ik hoop dat het iemand kan meenemen. Reflectie, perspectief; dat soort dingen. 

  Wat gaat u met de opbrengsten van het boek doen? 
  Ik denk dat ik met de totale opbrengt mezelf eens flink trakteer, in de vorm van een lekkere punt notentaart en een glaasje appelsap. Waarschijnlijk moet ik dan nog een paar duiten bijleggen, maar dat heb ik er dan wel voor over. Verder zal ik de spirituele opbrengst volledig verkwisten aan mijn eigen waanbeelden. Misschien levert de opbrengst nog wat inspiratie op voor mijn muntencollectie. 

  U spaart munten? 
  U reageert wel erg enthousiast! Ik maakte maar een grapje. Ik heb een hekel aan munten. 

  Welke personen hebben grote invloed op uw werk? 
  (neemt nog een hap van de koek) Het is ook zo lastig dat te filteren. Of zoals ik laatst in een advertentie zag: een punt te maken in plaats van een wazige vlek. Maar ik denk dat we bang zijn om rolmodellen te kiezen. Wat als ik Mozart de beste componist ter wereld vind, maar dan kom ik erachter dat er één sonate is die foeilelijk is. Of als bekend wordt dat Mozart zijn handen niet enkel voor het beroeren van de toetsen gebruikte?

  Wilt u als kosmopoliet Rotterdam op de kaart zetten? 
  Kosmopoliet? Daarmee beledig je echte wereldburgers (begint te lachen). Het is die atonaliteit waar iedereen zo trots op is, blokken gebouwen zonder een greintje ambacht of verbeeldingsvermogen. Zonder vrouwelijkheid, zonder elegantie. Waar elegantie dan weer verward wordt met luxe. En commentaar op de stad betekent verketterd worden. Verbitterdheid alom. Het rücksichtlos, gekleineerd karakter stijgt naar de oppervlakte. De stad is keihard. Dank voor uw tijd. Zijn we al klaar dan? Ik dacht ik krijg nog vragen over jeugd en zo. Die overigens heel goed was. Hobbies? Denkbeelden? Nee? Mijn verhoudingen met pop artiesten? Mijn uithalen naar de spirituele leiders? Onthullende experimentele podiumpresentaties uit het verleden? 

   - F. Karto is momenteel druk bezig met het publiceren van de roman ‘Onze Mooie Zonden’.

  03-08-2015 om 14:55 geschreven door ferdykarto  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 13/08-19/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 28/11-04/12 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 01/12-07/12 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 25/11-01/12 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 27/08-02/09 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 04/07-10/07 2011
 • 08/03-14/03 2010
 • 16/11-22/11 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!