Turtelboom werd eerder al opgenomen in de Broederschap van het Manneken-Pis en zondag krijgt ze een medaille om de hals van de Broederschap van de Mattentaart. De minister zet zo haar Geraardsbergse roots in de verf. Ze groeide op in deelgemeente Zandbergen waar haar ouders nog steeds wonen. De excellentie komt overigens zaterdag pas terug van vakantie en komt de volgende dag al meteen naar Geraardsbergen.

'Ze wilde er absoluut bij zijn op onze Dag van de Mattentaart', zegt een fiere Roger Flamant, Prince van de Broederschap en voormalig mattentaartenbakker. Ook andere bekende streekgenoten worden zondag lid van de vereniging en verbinden er zich dan toe om vanaf dan het goudgele taartje te promoten. Zo mogen onder meer schooldirecteur Albert Gosseye en de Ninoofse Belleman Hans Van Laethem zich vanaf zondag een gezel noemen van de Broederschap.

De nieuwe leden zullen zich zondag overigens in een heel bont folkloristisch gezelschap bevinden. De Confrerie van Suikerwafels uit Waterloo, de Stichting Keizer Karel uit Gent, de Luikse Broederschap van de Choupin en de Nonkels en Tantes van Valère uit Gavere zorgen ervoor dat de Dag uitgroeit tot een gezellig samenzijn van gelijkgestemde zielen die zich inzetten voor het behoud van culinaire en historische tradities.

Dag van de Mattentaart op zondag 7 augustus. Om 10.30 uur kapittelzitting in het stadhuis en nadien start van de bakdemonstraties en animatie door het Marktpleincomité. Mattentaartenworp om 21 uur.