Leo Delaleeuw is blij dat hij door het Iepers stadsbestuur officieel erkend is als belleman.
‘Dat opent de poort naar officiële wedstrijden. Want zonder die erkenning door gemeente of stad is deelnemen aan wedstrijden niet mogelijk', zegt hij.

Leo Delaleeuw startte al 34 jaar geleden zijn carrière als belleman op de Kemmelse Zoetemarkt.
‘Ze hadden iemand nodig om wat orde in 't spel te brengen en de mensen op een ludieke manier toe te spreken. Ik heb dat toen gedaan. Mijn eerste uniform heb ik gekregen van de vrouw van de toenmalige burgemeester Bernard Heens. Het was afkomstig van een of andere plaatselijke toneelvereniging. Nadien heb ik nog een jas gekregen van een oude ‘garde'.

'Mijn huidige kostuum heb ik laten maken in de Filipijnen, waar ik drie jaar geleden op reis was. Ik had mijn oude jas mee en ze hebben daar in drie dagen tijd een nieuw kostuum voor me gemaakt. Ik heb er 100 euro voor betaald', lacht Leo.

Zo'n vijftien jaar geleden leerde hij André Pauwels kennen, de belleman van Dadizele. Ondertussen hebben ze al verschillende keren samen opgetreden, onder andere tijdens de Heksenstoet in Beselare, een stoet in Wingene en vorig jaar op de Kattenstoet in Ieper.
‘Toen heb ik gezorgd voor een tiental collega's uit binnen- en buitenland, die de stoet mee kwamen opvrolijken. We werden toen honderden keren door Japanners gefotografeerd', herinnert Leo zich.

Jaarlijks komen de bellemannen samen met collega's uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland tijdens de Gentse Feesten. Zo heeft Leo een Britse collega leren kennen, met wie hij ondertussen goed bevriend is geraakt.

‘Het blijft een hobby! Vroeger was er in Ieper een belleman die niet kon lezen of schrijven. Hij riep op de hoeken van de straten berichten af, over huwelijken en sterfgevallen. Zijn moeder las hem de teksten voor tot hij ze uit het hoofd kende', zegt Leo, die over zijn illustere voorganger graag meer te weten zou komen.

Het plezante aan de job van belleman vindt hij de promotie die hij kan maken voor zijn stad en streek. Hij denkt ook al aan opvolging.
‘Ik zou graag een evenement organiseren voor jonge bellemannen: kinderen uit de lagere school, die al even kunnen proeven van de job. Misschien moeten we dat op de komende Zoetemarkt in Kemmel eens organiseren', denkt Leo Delaleeuw luidop na.

(Het Nieuwsblad)