André Demedtsjaar 2012
Blog over alle activiteiten van het André Demedtsjaar 2012 (najaar 2012 - voorjaar 2013).
07-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedtsjaar 2012
Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom op de blog van het André Demedtsjaar 2012, n.a.v. het 20-jarig overlijden van schrijver-cultuurpromotor André Demedts (1906-1992). Demedts was een boer die door zelfstudie opklom tot leraar Nederlands en zelfs directeur van BRT West-Vlaanderen. Hij schreef onder meer de romantetralogie 'De eer van ons volk', de repressieroman 'De levenden en de doden' en flink wat pakkende gedichten zoals 'Lof zij het land', 'Gelegenheidsvers' en 'Mijn moedertaal'. André stond onder meer aan de wieg van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, cultuurtijdschrift Ons Erfdeel, kunsttijdschrift Vlaanderen. Daarnaast inspireerde hij ook vele andere culturele instellingen (zoals bv. Festival van Vlaanderen). 

Hier vind je alle informatie over de verschillende activiteiten & publicaties in het kader van het André Demedtsjaar. Het André Demedtsjaar is gepland tussen het najaar van 2012 en het voorjaar van 2013Je kan het André Demedtsjaar 2012 ook volgen via Facebook en Twitter (@ADemedts en #demedts2012). Sinds begin januari staat ook de webstek van het André Demedtshuis online.

07-12-2011 om 00:00 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


>> Reageer (0)
18-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museumcoördinator Bert Krak van Wielsbeke 2012
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Museumcoördinator Bert De Smet is verkozen tot Krak van Wielsbeke 2012. Bert vernieuwde samen met drie andere jonge kerels het André Demedtsmuseum in Sint-Baafs-Vijve en krijgt daar nu erkenning voor. vzw André Demedtshuis is in elk geval fier om twee Kraks in zijn gelederen te tellen: voorzitter Franck De Munster (Krak van Wielsbeke 2009) en nu museumcoördinator Bert. Het André Demedtshuis blijft dan ook graag verder ploegen om cultuur toegankelijker te maken in Sint-Baafs-Vijve.

18-01-2013 om 10:40 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


>> Reageer (0)
11-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museumcoördinator Bert genomineerd als kandidaat-krak van Wielsbeke
Klik op de afbeelding om de link te volgen Elk jaar organiseert De Krant van West-Vlaanderen een Krak-wedstrijd voor de meest verdienstelijke vrijwilliger van dat jaar. Voor 2012 is museumcoördinator Bert De Smet (26) genomineerd omwille van zijn inzet voor de vernieuwing van het André Demedtsmuseum, de permanente infopanelen langs het Demedtspad en het Demedtsweekend. Bert is historicus-archivaris van opleiding, werkt bij Davidsfonds Evenementen als coördinator van de nationale geschiedenisevenementen en is als vrijwilliger - afkomstig van Sint-Baafs-Vijve - actief in de Juliaan Claerhout-kring, het Davidsfonds, het André Demedtshuis en nationale koepel Heemkunde Vlaanderen (o.a. raad van bestuur en jongerenwerkgroep). 

Stemmen kan via www.kw.be, doorklikken naar 'Krak van je gemeente' => 'Wielsbeke' aanklikken => kiezen voor 'Bert De Smet'. 

11-12-2012 om 08:51 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


>> Reageer (0)
05-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen in de voetsporen van Schrijver-Dichter André Demedts

Gisteren 4 november 2012 konden we n.a.v. de herdenking in zijn geboortedorp 20 jaar na zijn overlijden ook kennismaken met de vernieuwing van het André Demedtspad. Er werden permanente infopanelen aan het pad toegevoegd met verwijzingen naar de boeken en gedichten van Demedts. Er staan panelen aan het vertrekpunt aan het André Demedtshuis, aan het Leiesas of D'Hooie, de molen in Wakken, de kerk van Wakken, de Baliekouter, het Blauw Kasteeltje, de Roode Poorte en de kerk van Sint-Baafs-Vijve. Het pad loopt over 11 km over verharde wegen. Met een extra lus kunt u ook naar de Elsbos, het geboortehuis van André Demedts. 


05-11-2012 om 18:57 geschreven door bernard  


>> Reageer (0)
28-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedtsweekend 3-4 november 2012

20 jaar na zijn overlijden op 4 november 1992 wordt in zijn geboortedorp  het André Demedtsweekend georganiseerd. Het uitgebreid programma omvat ondermeer een Panelgesprek rond Demedts, opening nieuw luik van het André Demedtsmuseum, Tentoonstelling 5 voor 8 Kunst rond Demedts in het Demedtshuis, Herdenkingsmis & bloemenhulde, Erfgoedtocht op het André Demedtspad, Koffieconcert Wouter Vercruysse in het Romaans kerkje, …  Voor meer info verwijzen we ook naar www.facebook.com/andredemedts .  Voor een herinnering aan André Demedts kunnen we ook verwijzen naar http://blog.seniorennet.be/adjaar uit het Demedtsjaar in 2006 n.a.v. 100ste geboortejaar. 


28-10-2012 om 16:16 geschreven door bernard  


>> Reageer (0)
22-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma André Demedtsweekend
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het programma van het Demedtsweekend staat helemaal op punt. Via onze facebook-pagina kan je eenvoudig de folder digitaal doorbladeren. Hopelijk tot binnenkort!

22-10-2012 om 15:52 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


>> Reageer (0)
10-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Demedtsweekend (3-4 november 2012)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het grootste evenement binnen het Demedtsjaar is een heus Demedts-weekend begin november. Alle activiteiten zijn geconcentreerd rond zondag 4 november 2012, wanneer het exact 20 jaar geleden is dat André Demedts overleden is. Het Demedts-weekend biedt een mix van activiteiten. De aftrap is Demedts doorgelicht, een panelgesprek, op zaterdag 3 november om 17 uur in de Sint-Bavokerk naast het André Demedtshuis. Moderator Patrick Lateur peilt bij Jozef Deleu (Ons Erfdeel, Het Liegend Konijn), Jooris Van Hulle en Frans-Vlaming Jacques Fermaut naar het leven en werk van André Demedts. Aansluitend is er een receptie, met daarna de officiële vernissage (18.30 uur) van Demedts 2.0, het tweede luik van het Demedtsmuseum (interactief touchscreen met video- en geluidsfragmenten van en over Demedts) en de tentoonstelling 5 voor 8. Kunst rond Demedts met werk van verschillende plaatselijke en regionale kunstenaars. Op zondag 4 november is er om 9 uur een herdenkingsmis in de Sint-Bavokerk voor André Demedts met aansluitend een bloemenhulde. Verenigingen of personen die graag een bloemstuk op het graf van Demedts plaatsen tijdens die bloemenhulde zijn van harte welkom na voorafgaand seintje. Na de herdenkingsmis wandelt de Wielsbeekse erfgoedwerkgroep in de voetsporen van Demedts het Demedtswandelpad opnieuw in. Er zullen nieuwe permanente infoborden langs het wandelpad staan, er komt een nieuwe infofolder uit en de deelnemers kunnen op een drietal stopplaatsen genieten van een middagmaal, drank en randanimatie. Het Demedts-weekend eindigt met een koffieconcert van streekgenoot Wouter Vercruysse, een cello solo van Bach tot heden. Praktisch: zaterdag 3 en zondag 4 november 2012, André Demedtshuis en dorpskern, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve. Organisatie: vzw André Demedtshuis, Juliaan Claerhout-kring, Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve, Davidsfonds Ooigem, cultuurdienst Wielsbeke, contact: bertdesmet86@hotmail.com

10-10-2012 om 20:29 geschreven door Coördinatie André Demedtsjaar 2012  


>> Reageer (0)
04-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstenaar Georges Dheedene te gast bij Demedts

De maandelijkse tentoonstelling in het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 te Sint-Baafs-Vijve, is in oktober 2012 gewijd aan de Zultse kunstenaar Georges Dheedene (1909-1973). ‘Dheedene bij Demedts’ brengt een overzichtstentoonstelling van het werk van Dheedene met speciale aandacht voor twee werken die in het bezit waren van André Demedts zelf: een portret van vader Maurits Demedts en een landelijk tafereel met Den Elsbos op de achtergrond. Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling heeft een herdenkingsprogramma rond “Dheedene bij Demedts” plaats in de Sint-Bavokerk, waarrond  het graf bevindt van André Demedts.

De vernissage van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 5 oktober 2012 om 19.30 u. in het prachtig romaanse kerkje  Sint-Bavokerk. Naar aanleiding van het André Demedtsjaar 20 jaar na zijn overlijden werd in samenwerking met de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans van Deinze speciaal voor de openingsceremonie een  voorstelling uitgewerkt waarin naast muziek ook enkele teksten en gedichten van Demedts aan bod zullen komen. De tentoonstelling zelf wordt om 20.15 u. geopend door Franck De Munster, voorzitter van het André Demedtshuis. De receptie gaat daarna door in Den Aert, naast de kerk, gevolgd door het bezoek aan de tentoonstelling in het Demedtshuis achter de kerk.

In de tentoonstelling worden een aantal werken getoond met als onderwerp de streek tussen Leie en Mandel.  Daarbij  wordt gefocust op de krachtige werken, waarbij de schilder Georges Dheedene zich vrij voelde tijdens de creatie. Dit komt vooral tot uiting in een serie kleine schilderijtjes met post-expressionistische inslag. Deze pareltjes, die meer dan een halve eeuw oud zijn, ogen vandaag nog steeds verbazingwekkend modern en fris, en zullen ongetwijfeld het publiek weten te bekoren, temeer daar de meeste nog nooit eerder op een tentoonstelling werden vertoond.

    

De tentoonstelling bevat ook enkele grotere werken met taferelen die zich afspelen aan de oevers van Leie of Mandel, en een paar portretten, waaronder het pas gerestaureerde portret van de vader van André Demedts. Vermeldenswaard is ook het portret van de jonge Albert De Clerck, vader van voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck. Albert De Clerck die opgroeide in Zulte werd in de jaren zestig van vorige eeuw de allereerste minister voor Nederlandstalige cultuur.

De tentoonstelling "Dheedene bij Demedts" loopt van zaterdag 6 oktober tot zondag 28 oktober en is elk weekend te bezichtigen (zaterdag en zondag) van 14u tot 18u in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve.

Praktisch: oktober 2012, André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve. Organisatie: vzw André Demedtshuis en Stichting Georges Dheedene, contact: griet.delanghe@wielsbeke.be

04-10-2012 om 00:00 geschreven door bernard  


>> Reageer (0)
30-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwpoort herdenkt zijn ereburger André Demedts
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dinsdag 2 oktober 2012 om 14.30 u.  geeft Jooris Van Hulle op uitnodiging van de plaatselijke Davidsfonds-afdeling  een lezing in het cultuurhuis te Nieuwpoort over het leven en werk van André Demedts.  Daarmee herdenkt Nieuwpoort nogmaals zijn ereburger 20 jaar na zijn overlijden op 4 november 1992. André Demedts (1906-1992) was jarenlang gastspreker tijdens de Frans-Vlaamse veertiendaagse in Nieuwpoort en werd in 1986 n.a.v. de 12de veertiendaagse door toenmalig burgemeester Georrges Mommerency uitgeroepen tot ereburger van Nieuwpoort. Eerder dit jaar van 5 april tot 2 mei was er al een tentoonstelling over André Demedts in de bibliotheek van Nieuwpoort met foto’s en documenten uit de privécollectie van Etienne Desaever.

Demedts schreef een omvangrijk oeuvre bijeen, zowel wat het aantal publicaties betreft als de verschillende literaire genres erin vertegenwoordigd: romans, verhalen, toneel, jeugdboeken, monografieën, kritische bijdragen en poëzie. Jooris VAN HULLE volgt het spoor dat Demedts heeft getrokken als auteur én als volksopvoeder en tekent ook een beeld van de mens Demedts.

lezing en congres, lezing of gesprek :  Aanvang: 14.30 u.

Waar : Cultuurhuis , Hoogstraat 2, 8620 Nieuwpoort

Toegang: € 4, koffie inbegrepen. Leden Davidsfonds: € 3. Cultuurabonnement geldig.

Info: M. Brysbaert – T 058 23 59 97

30-09-2012 om 00:00 geschreven door bernard  


>> Reageer (0)
25-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijver-landbouwer inspireert jongeren

Onder deze titel verscheen vorige zaterdag 22 september 2012 een bijdrage over André Demedts in de regionale bladzijden van het Nieuwsblad. De veelzijdigheid van André Demedts was uiteraard breder dan schrijver-landbouwer, maar hij inspireert duidelijk ook nu nog de jongeren. Auteur van het krantenartikel is Frank Meurisse.

ANDRÉ DEMEDTS OVERLEED 20 JAAR GELEDEN

Schrijver-landbouwer inspireert jongeren

Lode Beck (zittend) en Carlos Pauwels aan het bureau van hun oude vriend, die ook nu nog jongeren zoals Alexander De Moor en Bert De Smet inspireert

WIELSBEKE - De landbouwer André Demedts leerde zichzelf schrijven en ontpopte zich tot een inspirerend man voor jongeren, zowel toen hij leefde als ook nu nog. Hij wordt het komende jaar herdacht met tal van activiteiten.

Het herdenkingsjaar van André Demedts is van start gegaan met geleide bezoeken aan het André Demedtshuis. De uitgelezen locatie om de herinnering aan de schrijver-dichter levend te houden, hoewel hij er nooit gewoond heeft. Het huis kwam wel ter sprake in zijn romans.

‘André Demedts werd geboren op een hofstee hier in Sint-Baafs-Vijve’, herinneren Lode Beck en Carlos Pauwels zich. De twee hebben Demedts heel goed gekend. ‘In het Jaar van het Dorp in 1978 werd beslist het huis naast de kerk als Demedtshuis in te richten: een expositieruimte voor jong talent met een hoekje met werk van Demedts zelf’, zeggen ze.

Het pand doet nog steeds dienst als expositieruimte en er is een museum over leven en werk van Demedts. Zijn bureau werd zelfs naar hier verhuisd. ‘Binnenkort wordt er ook nog een audiovisueel luik aan de tentoonstelling toegevoegd’, zegt Bert De Smet. De twintiger vormt samen met onder meer Alexander De Moor de jongere generatie die inspiratie vindt in de figuur van Demedts en de herinnering aan de schrijver-dichter levendig wil houden.

‘Ik heb hem niet persoonlijk gekend’, zegt De Smet. ‘Ik was te jong. Maar uit balorigheid ben ik zijn werk gaan lezen en heb ik mij verdiept in zijn doen en laten. Mijn leeftijdsgenoten vonden hem een stoffige figuur, maar hij is zoveel meer. In zijn tijd al wist hij jongeren te inspireren. Hij gaf een voorzet en bood anderen de kans om het idee verder uit te werken. Zo is Ons Erfdeel ontstaan.’

Volgens Pauwels en Beck was André Demedts een heel aimabel man. Een weemoedig iemand, een dromer, maar wel met een eigen overtuiging, terwijl hij toch openstond voor de mening van anderen. Demedts was een selfmade man. Na 17 jaar te werken als landbouwer ging hij aan de slag als leraar en later schopte hij het tot directeur van de toenmalige BRT West-Vlaanderen, Radio Kortrijk. Hij overleed in 1992 op zijn ziekbed.25-09-2012 om 00:00 geschreven door bernard  


>> Reageer (0)
Inhoud blog
 • Museumcoördinator Bert Krak van Wielsbeke 2012
 • Museumcoördinator Bert genomineerd als kandidaat-krak van Wielsbeke
 • Wandelen in de voetsporen van Schrijver-Dichter André Demedts
 • André Demedtsweekend 3-4 november 2012
 • Programma André Demedtsweekend
 • André Demedtsweekend (3-4 november 2012)
 • Kunstenaar Georges Dheedene te gast bij Demedts
 • Nieuwpoort herdenkt zijn ereburger André Demedts
 • Schrijver-landbouwer inspireert jongeren
 • Nieuw André Demedtsjaar [persbericht]

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!