Mijn_wandelavonturen
wandelnieuws


Dorien naamanimaties
Over mijzelf
Ik ben Vandevoorde Dorine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Doortje.
Ik ben een vrouw en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is weefselcontroleuse.
Ik ben geboren op 20/10/1963 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport in het algemeen.

Inhoud blog
 • Wandeling te Tielt 23-06-2019
 • Wandeling te Ploegsteert 15-06-2019
 • 4 Daagse Hemelvaarttocht 02-06-20194
 • 4 Daagse Hemelvaarttochten 01-06-2019
 • 4 Daagse Hemelvaarttochten 31-05-2019
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  computer counters 003
  Foto
  Niene mijn kleinkind
  Foto
  Obe mijn kleinkind
  Foto
  Imme mijn kleinkind
  Foto
  Neeka mijn kleinkind
  Mijn favorieten 1
 • Willy & Brigitta
 • Wandelsport Vlaanderen
 • Patty & Freddy
 • 7mijl stappers
 • Jeroen & kristel
 • Didier Reynart
 • Freddy Lesage
 • Lionel
 • Dshoot • 07-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Westmalle 07-10-2018
  42° Internationale wandeltocht:

  Vandaag club uitstap naar wandeling te Westmalle.Rond 6u45 vertrok een volle bus met wandelaars richting Westmalle. De plaatselijke wandelclub WSV club 76 hield er hun 42°Internationale wandeltocht.
  Westmalle is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de gemeente Malle. Westmalle is de hoofdplaats van de fusiegemeente en huisvest de gemeentelijke diensten. Het dorp ligt in de Antwerpse Kempen. In 1194 wordt Malle voor het eerste genoemd als Oostmalle een eigen parochie krijgt, afsplitsing van de parochie waartoe Westmalle en Oostmalle behoorde. Malle behoorde toen toe aan het graafschap Toxandrië. De oudste kern van bewoning van Malle lag op laaggelegen land. als er een tweede kern op het hogere deel van Malle ontstond werd Malle uiteindelijk Westmalle. Ten zuiden van Westmalle ontstond er ook derde kern. Deze kern was Zoersel en die groeide uit van gehucht naar een dorp. Westmalle en Zoersel werden daarna een dubbeldorp. Daar kwam in 1794 een einde aan als Westmalle en Zoersel zelfstandige gemeenten werden. Tijdens de grote gemeentelijke herinrichting in het tweede deel van de 20e eeuw. ontstond op 1 januari 1977 door de samenvoeging van de gemeenten Oostmalle en Westmalle een nieuwe gemeente. De naam van de fusiegemeente was in eerste twee en half jaren Westmalle, maar op 30 juli 1979 werd deze gewijzigd in Malle.  Na het uitdelen van de inschrijvingskaarten dronken we eerst nog een kop koffie en begaven ons nadien op de weg. We volgden het parcours van de 21km.

  Onmiddellijk na start stapten we via wat autoluwe wegen naar de eerste landelijke veldwegels. We kregen al enkele mooie vergezichten.  We stapten verder richting het domein Renesse.

  Hier zijn we aan het domein Renesse.  Zicht op het kasteel.Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige geschiedenis. In 1983 werd het eigendom van de gemeente en in 1985 kreeg Domein de Renesse vzw het beheer toevertrouwd. In 1542 vatte de bouw aan van dit grootse kasteel op de ruïnes van een middeleeuwse burcht. Bij een restauratie in 1830 in opdracht van burggraaf du Bus de Gisignies bleven de 15de-eeuwse rondbouw, de 16de-eeuwse westvleugel en de oostvleugel bewaard. De oostvleugel werd uitgebreid met een ingang, een toren en een ridderzaal. De beoogde symmetrische uitbouw van de westvleugel bleef echter steken bij de funderingen. Deze vleugel werd beschadigd in W.O.II. Het kasteel werd in 1983 aangekocht door de gemeente, die de restauratie aanvatte van het dak, de ingangspartij uit 1920 en de overgangszone tussen de oost- en westvleugel. De restauratie van de beschadigde westvleugel is in voorbereiding. Momenteel wordt het gebouw voor culturele doeleinden opengesteld. Het interieur bewaart verschillende kleurrijke kamers in neo- en empirestijlen.

  We wandelen verder door het park.In het Domein de Renesse, een natuurgebied van 127 ha, kan je het hele jaar door vrij wandelen. Ontdek de Engelse tuin en merkwaardige uitheemse bomen zoals de sequoia of mammoetboom. Het park (60 hectare) en de vijver werden aangelegd in 1830. Er zijn merkwaardige boomsoorten. Het voormalig koetshuis is ingericht als cafetaria. Op de parking van het kasteeldomein kan je een keuze maken tussen twee bewegwijzerde wandelpaden: het Wolfkapelpad (5 km) en het De Renesse-Salphenpad (11 km).  Heerlijk wandelen en vooral heel rustig.

  Hier zijn we dan aangekomen aan onze centrale rustpost. De 21 en 28km moesten hier een mooie lus maken. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan de lus.

  Ook via enkele autoluwe wegen kwamen we aan het volgende stukje natuur. ’s Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.

  We kregen een heel mooi stukje natuur om er te wandelen.
  Het was heerlijk vertoeven tussen al dat pracht. Geniet even mee.

  Een en al prachtig. ’s Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.

  Na de hele mooie lus kwamen we terug aan de rustpost. Daarna begonnen we aan de terugweg richting startzaal.

  We deden terug het domein renesse aan , maar nu de andere helft. Dit was wederom veel genieten.

  Zicht op de vijver.
  Prachtige herfstkleuren.

  Mijn vroegere familie.

  Deze wandeling is zeker een aanrader. Heel prachtig en veel geluk gehad met het mooie weer. Voor herhaling vatbaar.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  07-10-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  06-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Ooike 06-10-2018
  3° Rondom Ooike-wandeling:

  Vandaag wandelen in Oost-Vlaanderen, namelijk in Ooike.
  Ooike is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het dorp ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het dorp is sinds de vroege middeleeuwen in het bezit van verschillende families geweest. De belangrijkste hiervan waren de familie Baronaige tot omstreeks 1614, en vanaf de vroege 18de eeuw de familie della Faille. Deze familie bleef heer van Ooike tot de afschaffing der heerlijkheden door de Franse Overheersing omstreeks 1794. Landbouw is steeds de belangrijkste nijverheid geweest, naast de huiselijke productie van lijnwaad. De bevolking groeide gestadig en piekte rond het midden van de 19de eeuw, toen een zware economische crisis de populatie halveerde. In het jaar 1815 bedroeg de bevolking 1.102 inwoners, in het jaar 1885 telde men 1.087 inwoners. Sedert 1977 is een deel (oppervlakte 495 ha) van de vroegere gemeente een deelgemeente van Wortegem-Petegem, meer bepaald het westelijk deel met de dorpskern. Het oostelijk landelijk deel (oppervlakte 170 ha) werd bij de stad Oudenaarde gevoegd.De start was vanuit de Parochiezaal Amandel, de wandelaars konden uit een 4tal afstanden kiezen. het beloofde een mooie dag te worden. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan de tocht. We stapten via landelijke wegen en afgewisseld met enkele veldwegels naar Wanegem-Lede.  Afstandstabel.

  Het parcours voor vandaag.

  We kregen enkele mooie zichten te zien, het was nog kalm toen we vertrokken.  Een heel gevarieerd parcours  Hier waren we aangekomen in Wanegem-Lede. De 2 langste afstanden maakten hier een mooie lus, richting Huise.  Ook op de lus werden we getrakteerd op mooie zichten.
  De molen van Huise. De Huisekoutermolen is een houten standerdmolen in de Belgische deelgemeente Huise. Oorspronkelijk stond deze windmolen in Waregem en was daar als Hoogmolen bekend, al zeker sinds 1512. De molen functioneerde tot 1948 en was de eigendom van de gezusters Martha, Leontine en Magdalena Van den Broucke. De data 1678 en 1708 stonden in de romp van de molen gegrift. In 1968 werd de molen aangekocht door de gemeente Waregem, die er echter geen blijf mee wist. Hij werd in 1971 aangekocht door molendeskundige Paul Bauters, die hem in november van dat jaar afbrak, overbracht naar Huise en in de jaren 1972-1975 herstelde, in samenwerking met de molenrestaurateur Walter Mariman uit Zele. In 1974 werd de molen heropgericht op een plek waar vroeger een stenen grondzeiler stond, Cnuddes molen, die in 1851 was afgebrand. Bauters gaf er de nieuwe naam Huisekoutermolen aan. Na de herstelling was de molen opnieuw werkbaar en werd er regelmatig gemalen. Hij diende ook als centrum voor de molenaarsopleidingen die Paul Bauters organiseerde. De Huisekoutermolen voor de herstellingswerken van 2010-2012.In 2001 bemerkte men te grote torsie bij het draaien en legde men de activiteiten stil. De wind rukte een molenwiek af waardoor de eigenaar het volledige wiekenkruis in mei 2007 verwijderde. Hij gaf daarop de molen en het molenaarshuis in erfpacht aan de vzw Levende Oost-Vlaamse Molens. Restauratie gebeurde in 2010-2012. Op 16 september 2012 werd de molen, opnieuw draaivaardig geworden, feestelijk opengesteld.

  De kerk van Huise. Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus.Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof thans afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij accasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.

  Huise is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Zingem. Een oude vermelding van de plaats dateert uit een charter van 877 als villa uscias. De naam zou een foutieve verlatijnste omspelling zijn van het Indo-Germaanse hydroniem "usa-ja". In dit charter werd de toelating verleend er een kerk te bouwen; waar dit gebied voorheen deel uitmaakte van de parochie Mullem. De Abdij van Corbie had belangrijke bezittingen in Huise. Deze bezittingen en andere bezittingen waren door Adalardus omstreeks 825 geschonken aan de deze abdij; waarvan hij abt was geweest. Het was vooral een landbouwdorp, maar het kende sinds de middeleeuwen ook een lijnwaadnijverheid en er werd vlas verbouwd sinds de 14de eeuw. In de 16de eeuw kende de Hervorming in Huise grote aanhang en er was een belangrijke migratie naar Nederland. Huise speelde, gezien zijn ligging op een heuvelrug, een belangrijke rol in de Slag bij Oudenaarde op 11 juli 1708, waarbij 170.000 soldaten uit heel Europa betrokken waren. Tot de gemeentelijke herindelingen van 1977 behoorde ook het dorp Lozer tot Huise. Door de fusie werd Huise in twee gedeeld, een deel met het centrum van Huise werd een deelgemeente van Zingem; het ander deel van Huise en het dorp Lozer werd bij Kruishoutem gevoegd. Agnès della Faille d'Huysse was van 1927 tot 1970 burgemeester van Huise  Nu gingen we terug richting Wanegem- Lede waar onze rustpost was.  Na de 2° rust in Wanegem-Lede begonnen we aan het laatste gedeelte van deze wandeling, we stapten terug richting Ooike.  Ook op de terugweg was het afwisselend van parcours.

  De molen van Wanegem-Lede De Schietsjampettermolen is een standerdmolen in de Belgische deelgemeente Wannegem-Lede. Deze molen stond oorspronkelijk in de West-Vlaamse deelgemeente Houtave. De Houtavemolen werd in 1981 afgebroken onder luidruchtig protest van de toenmalige veldwachter, vuurwapen in de hand. Hij schoot een kogel in het molenkot. Ze werd in Wannegem-Lede heropgebouwd en wordt daar Schietsjampettermolen genoemd. De molen staat langs de Huisepontweg, op de plaats waar vroeger een 16e-eeuwse molen stond die op 27 oktober 1959 omwaaide. Het 23 m lange gevlucht is uit eikenhout. Een storm in de kerstnacht van 1999 rukte een molenroede los die tientallen meter verder in de kouter terechtkwam. Sedert 2006 is ze opnieuw maalvaardig. Ze kan twee steenkoppels en een haverpletter aandrijven. Bij de fusie van de gemeenten Kruishoutem en Zingem in Kruisem, werd de straatnaam van de aanliggende straat (Molenstraat) veranderd in Houtavestraat, naar de herkomst van de molen.


  Ons laatste pad die we volgden alvorens we terug aan de start kwamen. Een prachtige wandeling.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  06-10-2018, 16:09 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  Goeie dag vanwege jp

  Over mijzelf
  Ik ben Vanden Broucke Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jipie.
  Ik ben een man en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is bruggepensioneerd.
  Ik ben geboren op 21/12/1954 en ben nu dus 64 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Wandelen, fotografie en genieten van de natuur.

  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!