Mijn_wandelavonturen
wandelnieuws


Dorien naamanimaties
Over mijzelf
Ik ben Vandevoorde Dorine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Doortje.
Ik ben een vrouw en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is weefselcontroleuse.
Ik ben geboren op 20/10/1963 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport in het algemeen.

Inhoud blog
 • Wandeling te Tielt 23-06-2019
 • Wandeling te Ploegsteert 15-06-2019
 • 4 Daagse Hemelvaarttocht 02-06-20194
 • 4 Daagse Hemelvaarttochten 01-06-2019
 • 4 Daagse Hemelvaarttochten 31-05-2019
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  computer counters 003
  Foto
  Niene mijn kleinkind
  Foto
  Obe mijn kleinkind
  Foto
  Imme mijn kleinkind
  Foto
  Neeka mijn kleinkind
  Mijn favorieten 1
 • Willy & Brigitta
 • Wandelsport Vlaanderen
 • Patty & Freddy
 • 7mijl stappers
 • Jeroen & kristel
 • Didier Reynart
 • Freddy Lesage
 • Lionel
 • Dshoot • 16-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Deinze 16-09-2018
  37° Canteclaermarsen:

  Gisteren gewandeld in Brugge, vandaag ging ik gaan stappen in Deinze, waar de wandelclub uit Deinze er hun 37° Canteclaermars hielden. De start was vanuit het VTI, de wandelaars konden uit een 7tal afstanden kiezen.
  Deinze is een stad en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, langs de rivier de Leie. De stad telt meer dan 31.000 inwoners, die Deinzenaars worden genoemd. Op 19 december 2017 keurden de gemeenteraden van Deinze en Nevele de fusie definitief goed, die al in juli voorgesteld werd. Met het decreet van 4 mei 2018 bekrachtigde Vlaanderen de fusie. De nieuwe stad zal Deinze blijven heten maar krijgt de slagzin Land van Nevele. De stad zal 46.000 inwoners tellen en zal qua oppervlakte met 127,38 km² de grootste stad van Oost-Vlaanderen zijn, op Gent na. De stad zal 17 deelgemeenten tellen, 3 NMBS-stations en zal zowel aan de E40 als de E17 een op- en afrit hebben. De belastingen zullen gereduceerd worden tot de laagste die in een van steden geheven worden. De steden zullen officieel fuseren op 1 januari 2019.

  Na de nodige formaliteiten, begon ik aan de wandeling. Na een 50tal meters hadden we al direct een splitsing waar de 2 kleinste afstanden ons verlieten. De andere afstanden volgden een tijdje het Schipdonkkanaal en aan de Filliersdreef verliet de 12km ons. Wij volgden verder de vaart en stappen door bosrijk gebied en kleine autoluwe wegen richting Bachte-Maria-Leerne, door open kouter wandelen we voorbij de mooie hovingen van het kasteel "Ter Meere" om zo verder de rustpost in Bachte-Maria-Leerne te bereiken.
  Het Schipdonkkanaal  Hier stapten we door een stukje natuur  kregen enkele mooie vergezichten met de opkomende zon.

  Het was heerlijk nazomerweer, een lichte wind met een aangename temperatuur.  Hier zijn we dan aangekomen in de rustpost te Bachte-Maria-Leerne.
  Na een 2de stop trekken alle afstanden door de prachtige 900 m lange Ooidonkdreef, gekasseid in 1567 en beplant met lindebomen in 1750, we stappen door de blauwe Poort de enige overgebleven van de zeven poorten die het oorspronkelijke domein omsloten.Zo komen we langs het kasteel van Ooidonk gebouwd in Vlaams-Spaanse renaissance stijl een echte parel thans bewoond door Graaf t’Kint De Roodenbeke.  Het Kasteel van Ooidonk is een monumentale oude waterburcht ten zuiden van het Belgische dorp Sint-Maria-Leerne, niet ver van Deinze. Oorspronkelijk ontstaan in de 12e eeuw als boerderij, spreekt men in de 14e eeuw van een versterkte waterburcht. Het slot werd verwoest in 1491. In 1579, in de periode dat Gentse opstandelingen Filips II van Spanje als graaf van Vlaanderen hadden afgezet, werd het nogmaals verwoest. Na de brand van 1579 werd de ruïne opgekocht door Maarten della Faille en herbouwd tot kasteel in renaissancestijl. Het kasteel diende vroeger als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. In de 16e eeuw woonde Filips van Montmorency er, de graaf van Horne die in 1568 op last van de Spaanse heerser onthoofd werd. Thans is Kasteel Ooidonk privaat eigendom van graaf Henry t'Kint de Roodenbeke, oudste zoon van wijlen graaf Juan t'Kint de Roodenbeke. [1] De familie bezit het sinds 1864 toen Henri t'Kint de Roodenbeke het kasteel aankocht. De familie heeft het kasteel uitgebreid, zonder afbreuk te doen aan de speelse renaissancestijl. De Franse architect Clément Parent (1823-1884) leverde het ontwerp en leidde de werken van 1864 tot 1875. Zo werden het interieur vernieuwd en de tuinen heraangelegd. Ook liet graaf t'Kint de conciergewoning bouwen en het smeedijzeren erehek plaatsen met zijn wapenschild. Het interieur is te beschrijven als zuivere neo-Vlaamse renaissancestijl, met de vermelding van de huiskapel van de familie in neo-Byzantijnse stijl. Het kasteel werd in 1944 beschermd als monument[2]. In 1980 werden ook enkele omliggende gebouwen mee beschermd[3] en in 1995 het kasteeldomein[4]. Kasteel Ooidonk is sinds 1958 open voor bezoekers van 1 april tot 15 september, het omliggende park (Franse tuinen) is het gehele jaar te bezichtigen. Op het domein worden soms openluchttentoonstellingen gehouden. In 1995 werd het 400-jarig bestaan van het kasteel gevierd door de familie. Ook werd de 150ste verjaardag van de aanwezigheid van familie t'Kint de Roodenbeke in Ooidonk in juni 2014 gevierd. Zowel Henri II t'Kint de Roodenbeke als zijn zoon Juan t'Kint de Roodenbeke en zijn kleinzoon Henry t'Kint de Roodenbeke hebben in de laatste vijtig jaar grote inspanningen geleverd voor de restauratie en renovatie van het kasteel en van het ganse domein.

  Via de Henri-en de Leiemeersdreef bereiken we het Basiel De Craene pad even voorbij de Leiebocht stappen we over een klein steil bruggetje richting Astene Sas waar we de 12 km stapper vervoegen en zo samen de rustpost in Astene bereiken.

  Hier doen de 24 & 32 km nog een lus door het stadsbos met zijn vele onverharde paden en dreven.


  Daarna keren alle afstanden terug door de bosrijke omgeving van Astene Dreef, een 800 m lange geklasseerde lindendreef, en zo komen we voorbij het “Goed Te Gampelare” een mooi omwalde hoeve die omstreeks 1430 in het bezit was van Joos Vlijdt en Elizabeth Borluut, dit zijn de opdracht gevers van het “Lam Gods” en zij staan beiden op het schilderij afgebeeld. Via het spoorwegpad keren we terug richting Petegem, achter de Sint Martinuskerk volgen we het pad langs de visvijvers en via het Antoon Van Parijspad, de Tolpoortbrug en de markt komen we terug aan in het VTI.

  Het stadsbos van Deinze is een bosgebied van 55 hectare aan de rand van het stadscentrum op het grondgebied van de deelgemeente Astene. Het beheer ervan is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het bestaat uit twee delen: het eigenlijke stadsbos rond de historische Astenedreef, en de nieuwe aanplant rond het Nieuwgoed te Parijs, een laatmiddeleeuwse hoeve. Het stadsbos van Deinze is relatief jong. In 2005 kocht het stadsbestuur de bossen rond de Astenedreef. In dezelfde periode tikte het Agentschap voor Natuur en Bos 35 hectaren landbouwgrond op de kop rond het Nieuwgoed te Parijs. Vanaf 2007 werd met de nieuwe aanplantingen gestart. Het Nieuwgoed te Parijs is een zogenaamde ontginningshoeve waarvan de oudst gekende archivalia teruggaan tot 1374. Dergelijke complexen werden gebouwd met de bedoeling om het omliggende land, dat tot dan toe onontgonnen was, in cultuur te brengen. Vermoedelijk is de hoeve dan ook ontstaan tijdens de grote ontginningsbeweging van de 11de - 13de eeuw. Het toponiem 'te Parijs' komt al in de eerste vermelding voor en kan verwijzen naar een persoonsnaam Paris of Patricius. Een andere mogelijkheid is dat een van de oorspronkelijke pachters vernoemd werd naar de stad Parijs. In de buurt van het Nieuwgoed ligt ook een Oudgoed te Parijs, wat enigszins verwarrend is aangezien die hoeve pas gebouwd werd toen het oorspronkelijke Goed te Parijs er al drie eeuwen stond. Het Oudgoed werd pas in 1628 gebouwd, als een afsplitsing van de eerste hoeve. De naamsverwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat de oorspronkelijke hoeve op de Ferrariskaart van 1771-1778 is opgetekend als 'het Goet te Parijs' terwijl de nieuwe hoeve aan de Parijsestraat 56 werd opgetekend als het 'Oudt Goet te Parijs'.[3] Door de mist der eeuwen heeft het oorspronkelijke Goed te Parijs uiteindelijk de naam 'Nieuwgoed' gekregen, naar analogie van het Oudgoed te Parijs.

  Hier zijn we dan aan het einde van onze mooie wandeling. Er waren meer dan 2000 wandelaars.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  16-09-2018, 20:08 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  15-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Assebroek 15-09-2018
  36° Arsebrouc-tocht:

  Vandaag reed ik richting Brugge, waar de wandelclub de Bruggse Metten er hun Arsebrouc-tocht hielden in Assebroek. Assebroek is sinds 1 januari 1971 een deelgemeente van de provinciehoofdstad Brugge. Assebroek ligt ten zuidoosten van de historische binnenstad. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 10,49 km² en telde op 31 december 2014 19.737 inwoners, die Assebroekenaren worden genoemd. Het aantal inwoners is sinds 1999 nauwelijks gewijzigd. Daarmee telt Assebroek ca. 16,75% van de Brugse bevolking.
  Sinds 1421 spreekt men van Assebroucq of Assebroek. Voordien was het Ursebroec (1201), Ersbroch (1231), Ars(e)brouc (1242). Ars(e)brouc betekent wellicht vochtige paardenweide. Het Oud-Nederlandse Arse of Ors staat dan voor paarden en brouc voor nat stuk land of meers. Opvallend is dat rond de Meersen in de middeleeuwen talrijke herbergen stonden, allen met paardennamen, waarvan alleen nog de bouwval Het Vliegend Paard te Oedelem overeind staat. Ook de buurt Peerdeke in Assebroek verwijst wellicht hiernaar. Sommige bronnen gaan ervan uit dat Arse slaat op Essen, zodat Assebroek zou betekenen moeras omringd door Essen. De historicus Jos De Smet heeft deze verklaring afgewezen, omdat rond meersen geen esbomen groeiden.

  De start was vanuit het KTA Assebroek, de wandelaar kon er uit een 5tal afstanden kiezen. Ik ging voor de grootste afstand(22km). Het beloofde een gevarieerde wandeling te zijn met stukken puur natuur midden de Assebroekse meersen, een beschermd natuurgebied.Op de wandeling geniet je zeker van het unieke traject die ons een stuk onbekend Assebroek laat ontdekken.  De startzaal

  Hier wandelden men door Daverlodomein  De Assebroekse Meersen is een natuurgebied in de Belgische stad Brugge ten zuiden van de wijk Ver-Assebroek. Het 420 ha grote gebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De meersen vormen een geheel van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden, omringd door rijen knotwilgen en populieren.Tot rond de Tweede Wereldoorlog kwam het gebied regelmatig onder water. Wie er hooide liep het risico zijn hooi te zien wegdrijven. Op Sint-Pietersdag (29 juni) verpachtte de eigenaar bij opbod perceeltjes weiland aan boeren uit de omgeving, die er tijdens de zomer enkele stuks vee konden laten op grazen.

  heerlijk om er te wandelen, en het weer was heel prachtig.  geniet mee van de mooie zichten.


  Hier kwamen we aan de centrale rustpost van deze tocht. De 2 grootste afstanden maakten hier een lus, de 18km moest 4.2km afleggen, de 22km en lus van 8.3km.

  We stapten richting Ryckevelde. Ryckevelde (ook: Rijkevelde) is een domein van 180 ha op grondgebied van Assebroek en Sint-Kruis (deelgemeenten van Brugge), Sijsele (Damme) en Oedelem (Beernem). Een deel is militair domein, het kasteel krijgt een nieuwe bestemming en de bossen zijn deels beschermd natuurgebied. "Ryckevelde" gaf ook zijn naam aan de vzw Ryckevelde, beweging voor Europees burgerschap, die van 1956 tot 2014 zijn kantoor had in het kasteel van het domein. Rijkevelde is gesitueerd op de grens tussen zand en zandleem en is bijgevolg nooit een rijke landbouwgrond geweest. Er groeide heide en er graasden schapen. De aanplanting met naaldbomen verzuurde de grond en als klap op de vuurpijl gebruikte het Belgisch leger het bos als schietstand annex noodlandingsbaan zelfs 's nachts. Het domein lag ook op het grondgebied van 3 (4?) gemeenten, zodat niemand zich echt verantwoordelijk voelde.
  Het was een mooie tocht, en ik heb er veel van genoten.Een mooi stuk groen rond Brugge. deze tocht is een aanrader.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  15-09-2018, 20:53 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  Goeie dag vanwege jp

  Over mijzelf
  Ik ben Vanden Broucke Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jipie.
  Ik ben een man en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is bruggepensioneerd.
  Ik ben geboren op 21/12/1954 en ben nu dus 64 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Wandelen, fotografie en genieten van de natuur.

  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!