Mijn_wandelavonturen
wandelnieuws


Dorien naamanimaties
Over mijzelf
Ik ben Vandevoorde Dorine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Doortje.
Ik ben een vrouw en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is weefselcontroleuse.
Ik ben geboren op 20/10/1963 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport in het algemeen.
Inhoud blog
 • Wandeling te Moorsele 14-04-2019
 • Wandeling te Lauwe 12-04-2019
 • Wandeling te Burst 06-04-2019
 • Wandeling te Hertsberge 31-03-2019
 • Wandeling te Wortegem 24-03-2019
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  computer counters 003
  Foto
  Niene mijn kleinkind
  Foto
  Obe mijn kleinkind
  Foto
  Imme mijn kleinkind
  Foto
  Neeka mijn kleinkind
  Mijn favorieten 1
 • Willy & Brigitta
 • Wandelsport Vlaanderen
 • Patty & Freddy
 • 7mijl stappers
 • Jeroen & kristel
 • Didier Reynart
 • Freddy Lesage
 • Lionel
 • Blog als favoriet !

  25-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Desselgem 25-01-2019
  Howitzertocht

  Vandaag een rustige wandeling in Desselgem, waar de 12uren van lauwe er hun jaarlijkse Howitzertocht gaf. het was een lussentocht. De start was vanuit het OC De Coorenaer.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  25-01-2019, 21:04 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  18-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Eksel 18-01-2019
  Teunistocht:

  We reden vandaag voor het eerst met onze nieuwe wagen naar het verre Limburg. Er was een wandeling te Eksel waar de Bosdravers deze wandeltocht op zich namen. Eenmaal aangekomen in Limburg was het lichtjes gesneeuwd en de secundaire wegen waren glad. Het beloofde. Eksel (vroegere spelling: Exel) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Hechtel-Eksel in de Kempen.De start was vanuit het buurthuis de Hoxent. De wandelaars konden kiezen uit 2 verschillende grote lussen van 10km en 2 lussen van 5km. Na iets te hebben gegeten, begonnen we aan deze tocht. Het was mistig en de temperaturen waren een graad of 2 onder het vriespunt. De eerste lus ging richting het Dommeldal via enkele luwe wegen en paden.
  Zicht op het buurthuis de Hoxent, gelegen aan de rand van een mooi bos.

  Het was uitkijken voor de ijsplekken.

  De wegen waren redelijk glad en het was hier en daar toch gevaarlijk voor de wandelaars.

  Het zicht was beperkt vanwege de mist.  Oefenen om overeind te blijven  Hier kregen we al een zicht op het Dommeldal  Het Dommeldal

  Op weg door het Dommeldal(geen beschrijving gevonden)

  Een mooi stuk natuur om te wandelen en ook uitkijken voor enkele moerasstukjes.  Af en toe de waterloop oversteken via houten brugjes.


  en dan verder wandelen via de knuppelpaden.  Mooi door het winters landschap  Ook enkele bevroren plassen.

  het zicht was beperkt maar hier en daar kon men toch nog een mooie foto maken van het landschap.


  We kwamen voorbij de Hoxentkapel. Hoksent is een gehucht in de gemeente Hechtel-Eksel in Belgische provincie Limburg. Het ligt in Eksel, ten oosten van het dorpscentrum, ongeveer daar waar de Bolissenbeek uitmondt in de Dommel. In de 8e eeuw zou hier reeds een houten kapel zijn gesticht, de enige in de wijde omtrek. Ze groeide echter niet tot parochiekerk uit, daar het domein van de Abdij erg klein was: Het naburige Ochinsala (het latere Eksel), domein van de Abdij van Sint-Truiden) was veel groter en bezat meer inkomsten. Toch bleef in Hoksent een kapel bestaan, de Hoksentkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. De huidige kapel is een gotisch bouwwerk uit de 17e eeuw. Ze is gelegen aan de Sint-Antoniusstraat. Omstreeks 1500 werd de kapel aan Maria gewijd. Documenten die de capelle opt Hoxit vermelden zijn van 1552 en 1555. Gedurende de 17e eeuw werd de Mariadevotie geleidelijk vervangen door die voor de Heilige Antonius Abt, die patroon was van het vee. Vanaf 1791 werd pluimvee, en vanaf 1821 werden varkenskoppen geofferd tijdens de Theunisviering, welke nog steeds wordt gehouden. Pas in 1837 kwam de kapel aan het kerkbestuur van Eksel. In 1792 werd een portaal geplaatst. Van 1956-1957 werd de kapel gerestaureerd. Ze wordt gedekt door leien en bezit een dakruiter in de vorm van een spits torentje dat eveneens met leien is bedekt en een klokje uit 1562 bezit. Enkele kostbare houten beelden, waaronder een Christus Salvator en twaalf apostelen, stammend uit ongeveer 1530, werden gerestaureerd en naar een veiliger plek overgebracht. Het portiekaltaar uit 1716 is van Geraert Vreysen. Eenmaal de kapel voorbij kwamen we terug aan de startzaal. Ondertussen was er al wat volk in de zaal, hier dronken we nog een koffie en begonnen dan aan onze volgende lus van 10km. Deze ging dan richting het bosland. Ook hier kregen we veel natuur.  Hier wandelden we naast de Noord Zuid verbinding.

  En hier waren we op weg naar het Bosland.  Regelmatig beperkte mooie zichten.


  Na een hele tijd kwamen we terug aan de startzaal, we konden zelfs geen stoeltje meer krijgen, de zaal was bomvol. Het was een mooie en heel rustige wandeling. Onze eerste winterse (sneeuw) wandeling van 2019.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  18-01-2019, 20:46 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  06-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te De Pinte 06-01-2019
  Nieuwjaarstocht:

  Vandaag ging ik wandelen naar De Pinte, waar de wandelclub De Postilion uit Merelbeke er hun Nieuwjaarstocht hielden. de start was vanuit de school De Kleine Prins.
  De Pinte is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen net onder Gent. De gemeente telt ruim 10.500 inwoners, die Pintenaars worden genoemd. De Pinte ligt tussen de rivieren de Schelde en de Leie, tussen 7,5 m en 10 m boven de zeespiegel, waarbij de Scheldevallei het laagste punt is. De Schelde stroomt door de deelgemeente Zevergem.De naam van de gemeente is afkomstig van een herberg (Het Pijntken, het huidige Pintestraat 69. Het grondgebied bleef lang een uitgestrekt heidegebied van de Gentse Sint-Pietersabdij, Scheldevelde genoemd. Vanaf de 13de eeuw was er, ten oosten van het huidig dorpscentrum, een ontginningshoeve gevestigd en men begon slechts vanaf de 18de eeuw met een systematische ontginning. Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 is de plaats weergegeven als een landelijk gebied met verspreide gehuchten en landgoederen. Op de plaats van de huidige dorpskern toont de kaart nog het gehucht Pintestraete. In 1791 was er al een eerste verzoek voor het oprichten van een hulpkerk. De bouw werd gestart, maar werd door de Franse bezetting al gauw stopgezet. Bij de creatie van de gemeenten op het eind van het Ancien Régime behoorde het gebied tot de gemeente Nazareth. Het gehucht werd ook wel "Klein Nazareth" genoemd. Reeds in de Hollandse periode in 1829 werd een verzoek tot zelfstandigheid ingediend onder de naam "Willemsdorp", maar dit ging toen niet door. In 1838 werden nieuwe plannen voor een kerk goedgekeurd en in 1839 werd een eerste kerk ingewijd. In het midden van de 19de eeuw werd De Pinte door spoorlijnen doorsneden, namelijk de spoorlijn Gent-Kortrijk vanaf 1839 en de aftakking Gent-Oudenaarde vanaf 1857. Het station De Pinte werd geopend. Op 2 juni 1868 werd het gehucht afgescheiden van Nazareth en werd het een zelfstandige gemeente onder de naam De Pinte. Eind 19e eeuw komen er zich een aantal tuinbouwbedrijven vestigen, die later in de twintigste eeuw verkaveld werden.Na iets te hebben gedronken vertrok ik voor een wandeling van 24km.
  De verschillende parcours die men kon bewandelen.

  De afstanden gingen door een park richting St Denijs Westrem.

  We doorkruisten ook enkele mooie wijken, om dan een deel door het parkbos te wandelen.


  Hier zien we enkele beschilderde boomstammen.


  Aangekomen op het gemeenteplein van St Denijs Westrem. Sint-Denijs-Westrem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Gent. Sint-Denijs-Westrem ligt ten zuidwesten van Gent-centrum, naast Sint-Martens-Latem, De Pinte, Zwijnaarde en Afsnee. De parochie telt (einde 2007) 5134 inwoners (823 inwoners/km²). De grens met Gent wordt gevormd door de Rietgracht, waardoor het Maaltekasteel en het ziekenhuis Maria Middelares net nog in Gent zelf liggen.

  Een oldtimer in goede staat  Mooi zicht op het kasteel  We kregen ook enkele mooie vergezichten.

  De kerk van St Denijs Westrem, die vlak bij de rustpost gelegen was. na de rust deed ik hier een lus van ongeveer 8km rondom St Denijs Westrem. Ook deze maal gingen we langs een andere kant naar het parkbos.


   Het Parkbosproject beoogt de uitbouw van een multifunctionele groenpool van ca. 1200 ha ten zuiden van Gent. In deze groenpool is ruimte voorzien voor 340 ha oud en nieuw bos, 200 ha park- en natuurgebied en 500 ha duurzaam landbouwgebied. Het Parkbos is van prioritair belang voor de provincie Oost-Vlaanderen, en in het bijzonder voor de Gentse regio, gezien daar een groot tekort aan toegankelijk groen heerst. De volledige realisatie van dit omvangrijke project is een werk van lange adem, en kan alleen met de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. In gedragen partnerschap wordt er stilaan vorm gegeven aan het Parkbos. Via deze website willen we u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

  We wandelden ook over de knuppelpaden.

  Eenmaal terug aan de rustpost was het tijd om iets te eten en te drinken. Daarna ging ik terug naar af, nog zo'n 9km te gaan. Ook op de terug weg stapten de wandelaars terug door nog een ander deel van het Parkbos.
  Deze muur was prachtig met graffiti bewerkt.De spoorweg onder en nog een kleine km te gaan alvorens men de startzaal aantrof. het was een aangename en rustige winterwandeling.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  06-01-2019, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  27-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Roeselare 27-12-2018
  Roeselen by night:

  Na in de voormiddag te wandelen in Zerkegem, waren we nu aangekomen in Roeselare, waar de wandelclub de Colliemolen er hun Kersttocht hielden. De start was vanuit het VTI. Er was al wat volk in de refter van deze school, we deden onze plicht(kaartje invullen) dronken nog een kop koffie en begonnen dan aan de wandeling.
  We gingen voor de 12km.

  De startzaal

  We gingen richting het station via enkele steegjes ... en voor de rest was er NIKS te zien. We liepen een hele tijd langs het kanaal waar de zaadfabrieken gevestigd zijn. Zoiets geef je niet op een stadswandeling. Tot aan de rust was er helemaal niks te beleven. Zelfs op de lus die we moesten afleggen was er ook geen beterschap.  Toen we uiteindelijk aan de voorkant van het station waren, kregen we voor het eerst wat te zien. Ondertussen hadden we al een 11tal km afgelegd.  We wandelden langs de voorzijde...  daarna naar een pleintje....  om uiteindelijk en dan nog een korte doorsteek op de kerstmarkt.

  en nog eens een zicht op een van de winkelstraten van Roeselare. En dit was het dan . Voor mij was dit de eerste maal maar ook de ALLERLAATSTE maal. Deze was zeker geen aanbevolen tocht.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  27-12-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Zerkegem 27-12-2018
  In den doenkere zeswekentocht:

  Deze keer gingen we een wandeling maken in Zerkegem, waar de wandelclub De Rustige Bosstappers uit Jabbeke er hun jaarlijkse Doenkere zeswekentocht hielden.
  Zerkegem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Jabbeke. Zerkegem ligt op de overgang tussen de De Polders in het noorden en de Zandstreek in het zuiden. Van de deelgemeenten van Jabbeke is de naam van Zerkegem de oudste die men in de documenten terugvond. Reeds in 765 komt de naam "Sirigoheim" voor. Op het grondgebied werden ook een Keltische begraafplaats teruggevonden. Volgens één bron is het ontstaan van Zerkegem verbonden met die van de nabijgelegen parochie Roksem, volgens een andere met die van het kroondomein Snellegem. In 867 behoorde de villa van Zerkegem toe aan de abdij van Sint-Vaast in Atrecht. De start was in het OC Sarkoheem, we waren nog wat vroeg en aten eerst een boterhammetje met een heerlijke pot koffie. Na dit begonnen we aan onze tocht. Het was een lussentocht, dus na iedere lus kwamen we terug naar de zaal. We kozen om te beginnen met lus 2 die een 7tal km lang was. Ondertussen begon het al wat op te klaren, de weerdienst voorspelde toch een sombere dag. Deze lus voerde ons naar de Rosemput via enkele kleine weggetjes.  Versierde kerstboom dicht bij de zaal

  Na enkele weggetjes waren we aangekomen aan het reservaat Hoge Dijken.

   De Hoge Dijken is een natuurgebied in de gemeente Oudenburg in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt aan de Oude Brugseweg in de deelgemeente Roksem en de Korte Vijfwegstraat in de deelgemeente Ettelgem. In het gebied bevindt zich een plas die in de volksmond Roksemput genoemd wordt. De oppervlakte van het domein bedraagt 52 hectare.  Opkomst van de zon. Vanaf 1973 werd er zand weggehaald voor de aanleg van de A18 tussen Jabbeke en Veurne. Hierbij werd gebruikgemaakt van een zandzuiger. Via pijpleidingen werd het zand, vermengd met water, door de polders van Ettelgem gevoerd naar de plaats van de A18. Dit duurde tot 1976. Zo ontstond een plas van 40 hectare, die de vorm heeft van een 8. Deze plas werd eerst bestemd tot watersportgebied. De openbare instelling Bloso ontwikkelde hier een aantal activiteiten op het gebied van windsurfen en waterskiën. Ook waren er plannen voor de bouw van een hotel.

  Hier en daar waren de poelen bevroren.

  De bodem De bodem kent een grote natuurlijke verscheidenheid, van droge, zure zandgrond tot vochtig grasland. Tussen 1989 en 1992 werd het domein beplant met ruim 15.000 inheemse bomen en struiken. Hieronder zijn wilgen, populieren, zomereiken, berken, els, es, kardinaalsmuts, sleedoorn, meidoorn, lijsterbes en vlier. Op de zuidelijke, warmere zandoever van de plas groeit rendiermos, bekermos en brem. Hiertussen vindt men ook het zandblauwtje. Er overwinteren veel watervogels, jaarlijks zo'n 6000 eenden en ganzen. In strenge winters kan dit aantal oplopen tot 10.000[2]. Hieronder bevinden zich de smient, de wintertaling en de slobeend. Ook wordt de grote zaagbek gesignaleerd. Verder worden er steeds meer aalscholvers waargenomen, met maxima van meer dan 300 exemplaren. In het voorjaar broeden er de fuut, de bergeend, de kluut en de oeverzwaluw. Verder is de plas tijdens het voorjaar en het najaar een rustplaats voor trekvogels. In totaal zijn er tijdens meer dan 15 jaar vogelobservaties meer dan 200 verschillende soorten waargenomen. Sinds 1996 zijn er meer dan 25 vlindersoorten geteld. Hieronder zijn de gele luzernevlinder, de koninginnenpage en het icarusblauwtje. Verder zijn er verschillende soorten insecten en kleine zoogdieren. In de plas komen verschillende vissoorten voor: baars, karper, zeelt, paling, kolblei, snoekbaars en rietvoorn


  Hier een zicht over de Roksemput.
   Er overwinteren veel watervogels, jaarlijks zo'n 6000 eenden en ganzen. In strenge winters kan dit aantal oplopen tot 10.000. Hieronder bevinden zich de smient, de wintertaling en de slobeend. Ook wordt de grote zaagbek gesignaleerd. Verder worden er steeds meer aalscholvers waargenomen, met maxima van meer dan 300 exemplaren. In het voorjaar broeden er de fuut, de bergeend, de kluut en de oeverzwaluw. Verder is de plas tijdens het voorjaar en het najaar een rustplaats voor trekvogels. In totaal zijn er tijdens meer dan 15 jaar vogelobservaties meer dan 200 verschillende soorten waargenomen. Sinds 1996 zijn er meer dan 25 vlindersoorten geteld. Hieronder zijn de gele luzernevlinder, de koninginnenpage en het icarusblauwtje. Verder zijn er verschillende soorten insecten en kleine zoogdieren. In de plas komen verschillende vissoorten voor: baars, karper, zeelt, paling, kolblei, snoekbaars en rietvoorn.  Zicht door een van de vogelkijkhutten.

  Mooi beeldje
  Nu zijn op de terug naar de zaal via autoluwe wegen.


  We zijn terug aan het OC.  De zaal was hier en daar wat opgemaakt.


  Dit waren de te volgen parcours. Na wat te hebben gedronken deden we nog een korte lus. Heb geen foto's genomen van deze lus, er was niet veel te beleven. Toen we opnieuw in de zaal waren lieten we ons wandelboekje afstempelen en we begaven ons dan naar Roeselare. Daar was er een kerstwandeling.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  27-12-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  26-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Damme 26-12-2018
   Kerstsfeer in Damme:

  Vandaag gingen we wandelen in Damme, waar Levenslijn Damme er hun laatste tocht van het jaar organiseerde.
  Damme is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad is een toeristische trekpleister met veel oude gebouwen. Deelgemeenten inbegrepen telt Damme iets meer dan 11.000 inwoners, die Dammenaars worden genoemd. De stad profileert zich sinds een aantal jaren als boekenstad. Damme werd gesticht in 1180 en toen voor het eerst ook schriftelijk vermeld als Hendam. In 1217 werd dat Hondsdam. Vermoedelijk kwam het voorvoegsel af van Honte, een modderige zeearm. In de 14e eeuw ontwikkelde zich dan de legende dat er, alvorens de stad te kunnen stichten, eerst een duivelse hond moest worden verjaagd.De inschrijving was in de benedenzaal van het stadhuis. Na iets te hebben gedronken, was het tijd om aan de tocht te beginnen.We kozen voor de langste afstand en die bedroeg 19km. Via enkele mooie verharde en onverharde paden ging de wandeling richting Oostkerke, waar de centrale rustpost was.  Op het plein voor het stadshuis

  Het Stadhuis Het Stadhuis van Damme, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een voorbeeld van Brabantse gotiek. Toen Damme nog een haven was en het Zwin nog niet verzand deed de benedenverdieping van het stadhuis dienst als goederenopslagplaats. Bestuur, administratie en rechtspraak gebeurden op de bovenverdieping. De Raadszaal en de Vierscate zijn versierd onder meer met gesculpteerde balksleutels in 1465 vervaardigd door Wouter van Inghen uit Sluis. Een overwelfde dubbele trap met leeuwen en de vier hoektorentjes versieren de voorgevel. In de toren is een beiaard van 39 klokken geïnstalleerd, waarvan twee uit de 14e eeuw. Opvallend zijn ook het stadsuurwerk uit 1459 en een zonnewijzer. Op het standbeeld uit 1860 van Jacob van Maerlant van de hand van Hendrik Pickery staat op het plein voor het stadhuis. Tegen de gevel van het stadhuis staan zes standbeelden van de graven van Vlaanderen (v.l.n.r. Filips van de Elzas, Johanna en Margarethe van Constantinopel (die een maquette van het St. Janshospitaal in de hand heeft), Filips van Chieti en Karel de Stoute, die aan Margaretha van York, zijn verloofde, de trouwring aanbiedt (dit huwelijk werd trouwens in Damme gevierd in 1468)), deze beeldhouwwerken zijn van diens zoon Gustaaf Pickery. Rechts van het stadhuis, in het Huyse de Grote is het Uilenspiegelmuseum gehuisvest. Het stadhuis werd in 1938 beschermd als monument.
   De Schellemolen, is een stenen windmolen in het Belgische Damme. De witgeschilderde bergmolen dateert uit 1867 en verving een eerdere standerdmolen. Sinds 1479 staat op deze plaats langs de Damse Vaart een molen. De molen is uitgerust met twee steenkoppels en een olieslagerij in de kelder. In 1963 stopte het maalbedrijf, waarna de Schellemolen in verval raakte. In 1971 kocht de provincie West-Vlaanderen de molen, waarna herstel volgde. In 1977 was hij weer maalvaardig. De molen is van 1 april t/m 20 september elk weekeinde te bezoeken.  We kregen regelmatig mooie zichten.

  Zicht op de kerk van Damme. Rond 1180 verrees aan de zuidzijde van Damme een gebedshuis toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, in oorsprong waarschijnlijk een kapel van de parochie Oostkerke. De groei van de stad noodzaakte de oprichting van een nieuwe parochie en de bouw van een nieuwe kerk. Het gebedshuis werd rond 1210-1225 omgevormd tot een vroeggotische driebeukige basilicale kruiskerk met westtoren. Uitbreidingen volgden in de 13e en 14e eeuw wegens bevolkingstoename. In 1578 werd de kerk geplunderd door de geuzen maar 14e-eeuwse apostelbeelden en het laatgotische doksaal bleven gespaard. Herstelling volgde tussen 1621 en 1626. De slechte toestand van de kerk, het gebrek aan fondsen voor een grondige restauratie en het verval van de stad dat zorgde voor bevolkingsafname, was de aanleiding voor een gedeeltelijke sloop van de kerk. In 1704 ontstond discussie tussen de kerkelijke en burgerlijke overheid waarvan toelating nodig is. Een compromis werd op 17 maart 1725 tenslotte goedgekeurd door de Grote Raad van Mechelen. Hetzelfde jaar werden het transept en het schip en in 1727 de torenspits gesloopt. Men behield twee muren van de middenbeuk omwille van stabiliteit en steun voor de toren. Men sloot de zijkoren af met nieuwe westmuren en voor het middenkoor werd een groot voorportaal gebouwd dat het onderste gedeelte van het oude doksaal omvatte. In gans het bisdom verzamelde men gelden om de werken te bekostigen. De kerk werd opnieuw gerestaureerd, eerst tussen 1890 en 1895 en later tussen 1902 en 1904. Het pleister werd van de baksteen verwijderd waarbij middeleeuwse muurschilderingen verloren gingen. In deze kerk worden anno 2018 geen erediensten meer gehouden.


  Zicht op de Kerk van Oostkerke. De Sint-Quintinuskerk (ook: Sint-Kwintenskerk) is de parochiekerk van het tot de West-Vlaamse gemeente Damme behorende dorp Oostkerke, gelegen aan de Sint-Kwintensstraat. Volgens een legende zou een kapel zijn gebouwd -nadat bij dit graf wonderen zouden zijn gebeurd- op het graf van Guthago (811-870), een Schotse prins die als geloofsverkondiger in deze streken werkzaam zou zijn geweest. Omstreeks 1100 werd op deze plaats een romaanse kruiskerk gebouwd. In 1159 werd Guthago heikig verklaard en werd de kerk aan hem gewijd. Later werd de kerk gewijd aan Sint-Quintinus, aangezien de parochie onderhorig was aan de Abdij van Mont Saint-Quentin. In de eerste helft van de 12e eeuw werden koor en transept opnieuw gebouwd, nadat ze vermoedelijk door een overstroming beschadigd waren geraakt. In de 13e eeuw werd het romaanse schip door een vroeggotisch driebeukig schip vervangen en werd de zware westtoren gebouwd, die toen nog een spits had. In de 14e en 15e eeuw werd ook het romaanse koor vervangen door drie gotische koren. Het romaans transept bleef bewaard. De kerk had veel te lijden van de godsdiensttwisten, en van 1579-1586, ten tijde van de Calvinistische republiek van Brugge, was de kerk protestants, waarbij de kunstschatten verloren gingen. Ook oorlogshandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog leidden tot aanzienlijke schade. Van 1639-1641 werd de bouwvallige kerk vrijwel helemaal nieuw gebouwd. Van 1650-1651 werd een klokkenverdieping op de toren gebouwd, maar een spits kwam nooit tot stand. In 1771 werd een nieuw gewelf in de middenbeuk aangebracht. De kerk werd in 1937 geklasseerd als monument, maar op 22 oktober 1944 werd de kerktoren opgeblazen door de zich terugtrekkende bezetter, waarbij ook de kerk werd verwoest. Ook het Van Peteghemorgel uit 1819 ging hierbij verloren. In 1952-1954 werd de kerk in oorspronkelijke stijl herbouwd, onder leiding van Luc Viérin. De kerk is, op enkele muurresten na, vrijwel geheel nieuw opgetrokken. Vrijwel het gehele kerkmeubilair moest eveneens opnieuw worden aangemaakt. In 1985-1986 werd nog een schilderij, voorstellende de heiligen Guthago, Blasius en Quintinus, gerestaureerd. Opgravingen in 1956-1957 legden de fundamenten van de voormalige romaanse kerk bloot. Deze werden in 1989 zichtbaar gemaakt.  Aangekomen aan de rustpost in Oostkerke. Hier deden we een mooie lus van rond de 8km. De lus ging richting Hoeke. Hoeke is een klein dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van het stadje Damme. Het is met z'n oppervlakte van zo'n 432 ha en met z'n inwoneraantal van ongeveer 150 mensen de kleinste deelgemeente op het grondgebied van Damme. Hoeke ligt in het noorden van de gemeente, nabij de Damse Vaart en dicht bij de Nederlandse grens.


  Zicht op de kerk van Hoeke. De Sint-Jacob de Meerderekerk. De eerste vermelding van het kerkje dateren van rond 1260, toen het nog een kapel was. In de loop der eeuwen werd het meerdere malen beschadigd en heropgebouwd. Het is een beschermd monument sinds 1938.
  Nog een laatste blik op Oostkerke.  Hier stapten we over de brug van het Leopoldskanaal.

  en hier naast over het afleidingskanaal.  We naderen stilaan ons einddoel.
  Lamme Goedzak. De nostalgische rivierboot Lamme Goedzak, die plaats biedt aan 170 personen, vaart heen en weer tussen de Brugse Noorweegse Kaai en het centrum van Damme, de stad van Tijl Uilenspiegel wiens vriend… Lamme Goedzak heette.


  Terug aangekomen aan het stadshuis.


  Het gestapte parcours van vandaag. Het was een mooie en rustige wandeling


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  26-12-2018, 18:16 geschreven door jipie  
  Reacties (2)
  08-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Ieper 08-12-2018
  Last Post - kersttocht:

  Deze keer gingen we wandelen te Ieper. Ieper (Frans: Ypres) is een stad in de Westhoek, in het zuidwesten van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt ongeveer 35.000 inwoners en is daarmee de op vijf na grootste stad van West-Vlaanderen. Ieper is tevens het centrum van het gelijknamige arrondissement en de grootste stad in de Westhoek. De bijnaam van Ieper luidt 'de Kattenstad' of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, 'Vredesstad'. Vroeger werd de stad soms ook Ieperen genoemd, zoals ook het Franse Ypres als een meervoud klinkt. Ieper ligt in de streek West-Vlaams Heuvelland.
  De Menenpoort  Marktplein van Ieper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  08-12-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  04-11-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Strombeek-Bever 04-11-2018
  Vlaams Brabant wandelt - Singeltochten:

  Na gisteren te hebben gewandeld in de provincie Limburg, was het nu de beurt om een wandeling te maken in de provincie Vlaams Brabant. In Strombeek-Bever, ging de provinciale wandeldag van Vlaams Brabant door. De Singelwandelaars uit Grimbergen hielden er hun jaarlijkse Singeltochten. De start was vanuit de Sporthal E.Moens.
  Strombeek-Bever is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Grimbergen. De deelgemeente is 4,67 km² groot en telt 11.517 inwoners (2466 inw./km²). Strombeek-Bever bestaat uit het dorp Strombeek en het gehucht Bever en ligt langsheen de R0-ringweg en de A12-snelweg Brussel-Boom-Antwerpen, die het gehucht Bever scheidt van Strombeek-centrum. Strombeek grenst aan Brussel en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie, in sterkere mate dan Bever. Na ons ontbijt, begonnen we aan onze wandeling. We wandelden richting Grimbergen via enkele autoluwe straten en afgewisseld met mooie stukjes natuur tot aan onze centrale rustpost in Grimbergen.  Zicht op de Startzaal.

  We vertrokken richting de sportvelden

  De ruiten van de auto's die de nacht op straat hebben doorgebracht waren mooi bevroren.

  Op weg naar het Tangebeekbos.

  Het Tangebeekbos is een bos gelegen in de Vlaams-Brabantse gemeente Vilvoorde, op de grens met Grimbergen. Het bos is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ten noorden van dit natuurgebied loopt de Tangebeek, die er de grens vormt tussen Grimbergen en Vilvoorde. Het Tangebeekbos ligt ook ongeveer halverwege tussen de 9 km lange groene verbinding tussen de Grimbergse Sint-Servaasbasiliek van de Norbertijnen en de Vilvoordse Troostbasiliek van de karmelietessen. Deze route verbindt ook het Lintbos, het Prinsenbos, het Park Drie Fonteinen, de Gedempte Zenne en het Hanssenspark.  Mooie vergezichten  Via het Tangebeekbos stapten we zo naar het Prinsenbos

  Het Prinsenkasteel In het Prinsenbos trekt het Prinsenkasteel meteen de aandacht. Het was de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen en is genoemd naar Filips-Frans van Bergen, prins van Grimbergen. Het kasteel dateert uit het begin van de 17de eeuw; tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een munitiedepot dat in september 1944 door de terugtrekkende Duitsers in brand werd gestoken. De voormalige slotgracht van het kasteel doet nu dienst als visvijver. In de zware vierkante pijlers die het gewelf van één der zalen nu nog ondersteunen, is het wapenschild van de familie nog duidelijk te onderscheiden met inscriptie 1610.  Het Prinsenbos is een bos dicht bij het centrum van Grimbergen. In het bos bevinden zich de ruïnes van het Prinsenkasteel, het voetbalterrein van KSC Grimbergen, een sporthal en de boskapel, een Maria-kapel die opgericht werd in 1954 door de soldaten van TTR uit Vilvoorde en eigendom is van de gemeente. Na de rust deden we hier een lus van een 5tal km. We kwamen ook voorbij de abdij en de kerk van Grimbergen.


  De abdij van Grimbergen, de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België, werd tussen 1126 en 1128 hoogstwaarschijnlijk door de Heilige Norbertus zelf gesticht.In 1816 werd de abdij tot op de grond afgebroken, alleen de kerk, de pastorie, de boerderij en de oude ingangspoort bleven gespaard.Het interieur van de Sint-Servaasbasiliek is bijzonder rijkelijk gedecoreerd en er worden regelmatig (orgel)concerten gegeven.  We volgden een tijdje de Maalbeekvallei is een vallei en natuurgebied in de Vlaamse gemeente Grimbergen. De Maalbeekvallei vormt de as van de oorspronkelijke dorpsgemeenschap. De Maalbeek vloeit van zuidwest (Nationale Plantentuin in Meise) naar noordoost en mondt ten noorden van Vilvoorde in het Zeekanaal Brussel-Schelde uit. De oudste woonkernen ontwikkelden zich langs de valleirand. De abdij van Grimbergen en het dorp liggen op de hoogste plek, terwijl het Prinsendomein zich in een kleine zijdepressie nestelde. De valleibodem ligt niet hoger dan 30 meter boven zeeniveau. Het laagste punt ligt in de buurt van de Tommenmolen. Noordwaarts stijgt het terrein zachtjes naar Beigem en Humbeek toe. Zuidwaarts klimt het veel sterker in de richting van de heuvelrug die de Maalbeekvallei van de Tangebeekvallei scheidt. Daar bevindt zich het hoogste punt (67 m), vanwaar men een mooi uitzicht heeft op het dorp en zijn omgeving, maar ook op de noordrand van Brussel en de Zennevallei.  Dit ook een heel mooi stukje natuur.

  We zijn bijna terug aan onze rustpost  Aangekomen op de rust aan Volkssterrenwacht Mira.Volksterrenwacht Mira is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1967 door pater Pieraerts, aangesloten bij de abdij van Grimbergen. De oorspronkelijke sterrenwacht bevond zich volledig in gebouwen van de abdij, maar in 2000 werd een ruime uitbreiding aangebouwd. Volkssterrenwacht Mira is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte aantrekkingspool voor al wie interesse heeft in wat er zich in het heelal afspeelt en ontvangt ieder jaar vele duizenden bezoekers, zowel in groepsbezoeken als tijdens opendeurdagen of tijdens de openingsuren voor individuele bezoekers. De sterrenwacht beschikt over een uitgebreide tentoonstellings- en experimenteerruimte, verscheidene multimediazalen en wellicht het uitgebreidste astronomische instrumentarium van een Belgische volkssterrenwacht, met twee vaste telescoopkoepels, een vast opgestelde zonnetelescoop en een hele verzameling grote en kleine verplaatsbare instrumenten. Ook een weerstation ontbreekt niet. U kan dit instrumentarium ook bekijken via onze virtuele rondleiding . Daarna gingen we terug naar de startzaal via het Potaarde wandelpad en op het einde enkele autoluwe straten.  Het Potaarde wandelpad


  Het was best aangenaam wandelweer en hebben genoten van een mooie wandeling.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  04-11-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  03-11-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Eksel 03-11-2018
  Bossentocht:

  Vandaag vroeg uit de veren, want ik ging een wandeling maken in de Limburg, in de gemeente Eksel. De plaatselijke wandelclub de Bosdravers hielden er hun jaarlijkse bossentocht. De start was vanuit het buurthuis De Locht.De wandeling bestond uit lussen van 10km of de verkorte variatie van 5km.De grote lussen gingen richting het Provinciaal Domein Pijnven, de kleinere meer landelijke paden.


  De startzaal.  Hier had het lichtjes gevroren, de temperatuur bedroeg 0.5°C

  De zon was vroeg van de partij.  Hier waren we op weg richting het Pijnven

  Het Pijnven is een Provinciaal Domein van 934 ha, dat is gelegen in de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Aan de zuidkant wordt het gebied begrensd door de vallei van de Grote Nete. Het gebied bevindt zich tussen de plaatsen Kerkhoven en Eksel. Het is eigendom van de Vlaamse Overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Daarbij gaat het om een voormalig heide- en stuifzandgebied dat vanaf 1904 werd beplant met Grove den, ten behoeve van de productie van mijnhout. In dezelfde tijd werd ook te Ravels een soortgelijke bosaanplant verricht. Tegenwoordig tracht men meer variatie in het eentonige bos aan te brengen, waardoor het zich geleidelijk als loofbos zal ontwikkelen. In het gebied zijn enkele heiderestanten aanwezig en een ven waaraan het bos zijn naam te danken heeft. De zwarte specht, ransuil, buizerd, sperwer, wespendief en nachtzwaluw zijn bewoners van het bos. Aan de Kiefhoekstraat, in het westelijk deel van het bos, in de gemeente Hechtel-Eksel is een bosmuseum gevestigd dat de geschiedenis en de ecologie van het Kempens bos belicht. Hier is ook speelgelegenheid. Van hier uit starten vier wandelingen van verschillende lengte. Sommige gedeelten van het bos zijn echter niet toegankelijk omdat ze rustgebied voor dieren zijn, of tot bosreservaat zijn uitgeroepen. Onder meer vanuit de Universiteit Gent worden in het bos grootschalige beplantingsexperimenten uitgevoerd onder de naam Forbio. Op vierkante percelen worden daartoe bomen van diverse soorten geplant en wordt gekeken hoe het bos en de biodiversiteit zich daar ontwikkelen. In sommige van de 41 proefvakken wordt één boomsoort geplant, en zo verder tot vier boomsoorten. Het Pijnven maakt deel uit van een groter boscomplex in de Lage Kempen, dat tegenwoordig onder de naam Bosland bekendstaat.  Het is hier heel rustig om te wandelen.

  We wandelden ook door enkele zandvlakten.

  Met hier en daar een klimmetje.  mooie zichten
  De zon deed haar uiterste best om het wat aangenamer te maken.

  Deze was niet goed geluimd.  Foto genomen onder een mast


  Het was een aangename en rustige herfstwandeling in de Limburg. Morgen zal ik waarschijnlijk een wandeling in het Brusselse afwerken.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  03-11-2018, 19:52 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  02-11-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Brugge 02-11-2018
  Zilveren Vloot wandeling:

  Vandaag was er een wandeling in Brugge St-Michiels, waar de S-sportclub recreas een wandeling organiseerde. het was de 1°maal dat ik er aan deelnam.het was een grote stadswandeling door een stuk ongekend Brugge en een beetje het historisch. Er was heel veel volk(enorm veel toeristen) in Brugge tijdens deze tocht.We kregen veel afwisseling en het weer was prima.
  Hier was onze 1° halte in de Howest

  In de verte zagen we onze volgende rust de Blauwe Zaal.


  We kregen enkele mooie zichten.


  Een geslaagde stadswandeling, doch 1 groot minpunt: de kms dwaalden sterk af van de afstandstabel.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  02-11-2018, 19:57 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  01-11-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Zillebeke 01-11-2018
  10° Curieuze wandeling:

  Het beloofde terug een mooie wandeldag te worden, en we reden naar Zillebeke.
  Zillebeke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen, en een deelgemeente van de stad Ieper. Het was tot 1977 (3.554 inw.) een zelfstandige gemeente, waar in 1971 Hollebeke en Voormezele aan werden toegevoegd. Zillebeke ligt in Zandig Vlaanderen en de Westhoek. Op een totale oppervlakte van 1.734 ha zijn er 222 ha bossen in Zillebeke. De curieuzestappers hielden er hun jaarlijkse wandeling in het OC 't Riet. We waren nog wat vroeg en dronken eerst nog een kop koffie alvorens we begonnen aan de tocht. De grootste afstand was 20km en kozen voor deze afstand. Deze bestond uit 2 delen, een lus rond Zillebeke vijver , het andere deel ging richting Hill 60, de Palingbeek en de Gasthuisbossen. Zeker een groene wandeling.  De Zillebekevijver is een vijver in het Belgische dorp Zillebeke. De vijver is 28 hectare groot en ligt net ten westen van het dorpscentrum. De vijver ontstond in de 13de eeuw, toen voor drinkwater, de lakennijverheid en het voeden van de stadsgrachten een aantal vijvers werd aangelegd rond de stad Ieper. In 1217 werden zo vijf vijvers vermeld, waaraan later nog aanpassingen gebeurden. Door afdamming van de vallei van de Zillebeek werd de Zillebekevijver gevormd, die rond 1295 ongeveer zijn huidige vorm kreeg. Naast deze vijver zijn ook nog de Dikkebusvijver en Bellewaardevijver bewaard gebleven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de vijver vlak tegen de frontlijn van de Ieperboog. Tegenwoordig dient de vijver voor de productie van oppervlaktewater en is het een natuurlandschap dat ook wordt gebruikt voor recreatie.  Mooi zicht op de vijver  Regelmatig wat uitleg via de infoborden.

  Eenmaal de vijver achter ons stapten we verder richting de Verdronken weide  De verdronken weide ligt aan de zuidelijke stadsrand. Dit laaggelegen, open en natte gebied, heeft een hele geschiedenis achter de rug. Eerst was het een ondoordringbaar moerasgebied waar heel wat beekjes in samenvloeiden. Samen vormden die uiteindelijk de Ieperlee. Van 1200 tot 1383 woonden er veel mensen die er tussen de sloten en de beken hun huizen bouwden. Het waren vooral ambachtslui die zich hier vestigden. Zo ontstond de Sint-Michielsparochie. In 1383 werd deze belangrijke wijk van de stad verlaten en platgebrand net voor het Beleg van Ieper. Achteraf werd ze niet meer terug opgebouwd.  Vanaf 1992 werd de Verdronken Weide als wachtbekken ingericht. Het overtollige water kon er een tijdje rusten vooraleer het naar de Ijzer en de zee vloeide. Samen met het water uit Dikkebus- en Zillebekevijver is de voorraad nu voldoende groot om er het hele jaar door drinkwater uit te filteren voor de Ieperlingen.  Terug aangekomen na het eerste gedeelte te hebben afgelegd. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan de het ander gedeelte van deze wandeling. We hadden een halte in de voetbalkantine van de Zillebeekse voetbalclub.  Zicht op de kerk van Zillebeke.
  Er was heel veel variatie in het parcours.

   De Palingbeek is een natuurgebied en West-Vlaams Provinciaal Domein in Zillebeke, een deelgemeente van de Belgische stad Ieper. Het is meer dan 230 ha groot en ligt een paar kilometer ten zuiden van het dorpscentrum, op de grens met Voormezele en Hollebeke. Het domein ligt rond het oude kanaal Ieper-Komen. De Palingbeek is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland' (BE2500003).  Dit domein is heel mooi om er te wandelen  We passeerden ook enkele militaire begraafplaatsen.  Na een tijdje kregen we de kerk van Zillebeke in zicht

  Nu nog wat enkele paden te gaan en deze mooie tocht loopt op zijn einde.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  01-11-2018, 16:26 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  20-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Rekkem 20-10-2018
  Open Grenstocht:

  Deze keer was het dicht bij huis voor de wandeling die we deden. Een tocht van de eigen wandelclub, die door ging in Rekkem.
  Rekkem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Menen. Rekkem ligt in het zuiden van de provincie, ingeklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn). In 1963, bij de definitieve vastlegging van de taalgrens, werd het gehucht Risquons-Tout (0,39 km2 met zowat 500 inwoners) overgeheveld van de gemeente Rekkem naar de stad Moeskroen. Rekkem-centrum ligt in het noorden van het grondgebied, meer naar het zuiden ligt het gehucht Paradijs. In het oosten van de deelgemeente ligt een stuk van het industrieterrein LAR, genoemd naar de drie deelgemeenten waarin het gelegen is (Lauwe - Aalbeke - Rekkem). De start was vanuit de zaal Barthel, de wandelaars konden kiezen uit een 4tal afstanden.

  Alle afstanden stappen door de wijk Steenland en in de Kloosterhoek verlaat de 7km(2x) de groep. De andere afstanden stappen naar de dorpskern, waar de 2kleinere afstanden de overige verlaten. De grotere afstanden trekken nu op smokkeltoer. Via veldwegels bereiken we de Porte Rouge in Frankrijk. Via rustige wegen op en langs de grenslijn Frankrijk - België bereiken we de centrale rustpost in zaal de Kring in Menen. Hier maakt de grootste afstand een lus, via de Leieboorden, enkele natuurgebieden en het eilandje in Frankrijk bereiken we voor de 2°maal de rustpost. Na de rust stappen de 12 en 21km samen doorheen het Diefhondbos en de natuur terug richting Rekkem om wat later terug aan te sluiten met de kleinste afstanden en zo de startzaal te bereiken.
  Zicht op Rekkem vanop Franse bodem

  Hier zijn we aan Porte Rouge in Frankrijk (Halluin)  Nu een doortocht maken op het eilandje.

  Een circus heeft er zijn tenten opgeslagen.  Via de Oude sluizencomplex gingen we terug  Frankrijk binnenwandelen.
  Hier even de doortocht op het eilandje.

  Na de 2°rust gingen we terug richting Rekkem via het Diefhondbos.

  Het Diefhondbos Het Diefhondbos is een van de oude beddingen die ontstaan zijn na de rechttrekking van de Leie in 1885. Die afgesneden arm werd jarenlang opgevuld met huishoudelijk afval. In 1979 werd het gebied ingekleurd als bos en in 1983 werd het stort gesloten. In de loop der jaren werden op het stort verschillende boomplantacties georganiseerd waardoor je er nu een speelbos vindt.
  Terug in Rekkem, nu nog enkele kerkwegels volgen en we zijn opnieuw aan de startzaal.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  20-10-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  17-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te St Goriks Oudenove 17-10-2018
  Midweektocht:

  Vandaag een wandeling maken bij de Egmontstappers, de wandelclub uit Zottegem. Iedere maand doen zij een weektocht ergens rond Zottegem, deze keer was de start in Sint Goriks Oudenove met een centrale rustpost in Michelbeke. Men kan ook starten vanuit de rustpost. Dus ik reed deze morgen naar Michelbeke. Michelbeke is een landelijk dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Brakel. Het dorp, dat gelegen is in de Vlaamse Ardennen en in de Denderstreek, heeft een oppervlakte van 4,06 km² en telde op 1 januari 2001 902 inwoners. De start was vanuit de zaal De Vierkanter.We gingen eerst terug naar St Goriks Oudenove via enkele luwe wegen, afgewisseld met enkele mooie paden en veldwegels wat ons enkele prachtige vergezichten opleverde.


  Afstandstabel

  De lus die we deden in Michelbeke

  Parcours tot de startzaal en terug.  Er was een lichte nevel te bespeuren toen we vertrokken op de wandeling.

  We kregen mooie zichten tijdens deze wandeling.

  We volgden een tijdje het Mijnwerkerspad  Het opkomen van de zon  Geniet even mee van de mooie zichten
  Heel veel afwisseling tijdens deze tocht.  Zicht op St Goriks Oudenove.

  Na iets te hebben gedronken stapten we terug naar Michelbeke, via enkele mooie paden en veldwegels.  Hier gingen we door een ecologische tuin.
  Mooie zichten

  In de Vlaamse Ardennen is het ook op en neer.  Na de rust in Michelbeke deden we nog de lus. Hier kreeg de verharde weg de bovenhand op de veldwegels.


  Na deze passage kwamen we terug aan de rust in Michelbeke. Nog wat drinken en wat napraten met enkele vrienden en begonnen dan aan onze terugweg naar huis.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  17-10-2018, 20:22 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  14-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Zedelgem 14-10-2018
  Zilleghemtocht:

  Na onze kiesplicht te hebben vervuld, gingen we stappen in Zedelgem, waar de plaatselijke wandelclub 4 op een rij er hun promotocht hielden. Er was al aardig wat volk op de been toen we aankwamen. We dronken eerst nog een koffie alvorens we aan de wandeling begonnen.
  Zedelgem is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente ligt tussen Brugge en Torhout en telt ruim 22.000 inwoners. Zedelgem (in de volksmond Zilleghem) bestaat uit de deelgemeenten Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem zelf.
  Zedelgem kreeg naam met de vestiging van de werkhuizen Claeys met de Flandria-fietsen en maaidorsers (Case New Holland).  De school Spes Nostra was onze startplaats.

  De Sint-Eligiuskerk, een relatief jonge kerk gebouwd in 1959-1960.  Dit gebouw diende voor vandaag als rustpost. Hier maakten de grootste afstanden een mooie lus door het Vloethemveld.

  Ons parcours die we volgden.

   Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van ongeveer 330 hectare. Het gebied is heel gevarieerd, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur!

  Met dit prachtig weer was het heel aangenaam wandelen in dit domein.


  Eénmaal terug aan de rust dronken we wat en gingen dan verder via het Vloethemveldpad richting St Elooi(de andere kant van Zedelgem)  We volgden een tijdje Het domein Merkemveld dankt zijn naam aan de familie van Outryve de Merckem, die het gebied op het einde van de 18e eeuw liet bebossen. Midden in het bos werd het Kasteel Baesveld gebouwd. Het kasteelpark van ruim 50 ha groot werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk ingericht voor verblijfsrecreatie en sinds 1948 is er ook een scouts- en gidsencentrum gevestigd, later ook nog een speelbos. De gemeente bezit 20 ha van het domein en stelt dit open voor bezoekers. Langs de oostzijde bevindt zich Doeveren, dit domein bestaat uit 60 ha bos, heide, dreven en grasland. Het maakt deel uit van de groene gordel rond Brugge. Leuk voor de bezoekers is dat het gebied wordt begraasd door de sympathieke Gallowayrunderen, deze worden ingezet als begrazers op de hooilanden en verblijven er de hele winter.  Na enige tijd kwamen we dan aan in het Merkemveld waar de laatste rustpost gelegen was. Ook hier deden we een mooie lus.

  Merkemveld Het domein Merkemveld dankt zijn naam aan de familie van Outryve de Merckem, die het gebied op het einde van de 18e eeuw liet bebossen. Midden in het bos werd het Kasteel Baesveld gebouwd. Het kasteelpark van ruim 50 ha groot werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk ingericht voor verblijfsrecreatie en sinds 1948 is er ook een scouts- en gidsencentrum gevestigd, later ook nog een speelbos. De gemeente bezit 20 ha van het domein en stelt dit open voor bezoekers. Langs de oostzijde bevindt zich Doeveren, dit domein bestaat uit 60 ha bos, heide, dreven en grasland. Het maakt deel uit van de groene gordel rond Brugge. Leuk voor de bezoekers is dat het gebied wordt begraasd door de sympathieke Gallowayrunderen, deze worden ingezet als begrazers op de hooilanden en verblijven er de hele winter.

  Na de mooie lus in het Merkemveld stapten we verder naar het eindpunt via enkele autoluwe wegen.

  Het was een mooie tocht, het parcours was bijna 2km langer dan het voorop gestelde. We hebben er terug van genoten.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  14-10-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  13-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Welkenraedt 13-10-2018
  42° Marche d'Automne:

  Vandaag gingen we wandelen ergens te velde in de provincie Luik, zo'n 250km van ons huis , namelijk in Welkenraedt.
  Welkenraedt (Nederlands: Welkenraat; Duits: Welkenrath; Waals: Welkenrote; Ripuarisch: Wälekete) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Luik. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. Met de twee buurgemeenten Baelen en Blieberg en het oosten van Voeren vormt ze de zogenaamde Platdietse streek. De plaats behoorde tot het oorspronkelijk gebied van het hertogdom Limburg. In de gemeente wordt Platdiets, een Limburgs dialect, gesproken, maar bij de vastlegging van de taalgrens (in 1963) kwam de gemeente toch aan de Franse kant van de taalgrens terecht. Toch was de mogelijkheid voor het instellen van Nederlandse of Duitse taalfaciliteiten opengelaten (artikel 16 van de Wet op het gebruik van de talen in bestuurszaken). Volgens artikel 3 van de Wet op het gebruik van de talen in het onderwijs (18 juli 1963) is er in Welkenraedt de mogelijkheid het onderwijs in een andere dan de Franse taal te organiseren. Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Welkenraedt tot de Limburgse hoogbank Baelen. Net als de rest van het hertogdom werd Welkenraedt bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement. Na de val van Napoleon werd bij een grensverdrag van 26 juni 1816 tussen de Nederlanden en Pruisen de sectie Herbestal (215 inwoners) afgestaan aan Pruisen. Welkenraedt werd zo een grensdorp. In 1830 werd Welkenraedt na de Belgische onafhankelijkheid een Belgische grensgemeente. In 1843 werd de spoorlijn Luik - Aken ingehuldigd en het station van Welkenraedt werd geopend als grensstation, voor de Pruisische grens. Het station helpt mee aan de industriële en demografische ontwikkeling van de gemeente. Na de Eerste Wereldoorlog en het Verdrag van Versailles kwam het voormalig Pruisische gebied ten oosten van Welkenraedt bij België, waardoor Welkenraedt niet langer een grensgemeente was.

  De start was vanuit het sportcomplex, wij kozen voor de 30km. het beloofde een pittige parcours te zijn. We kregen rustposten in Henri-Chapelle, Limbourg en Baelen. het was een heel gevarieerd parcours, met pittige klimmetjes en serieuze afdalingen.  Het sportcomplex waar de start van deze wandeling begon.  doortocht in  het kleine park  We kregen enkele mooie vergezichten.  Zonet onze eerste rustpost in Henri Chapelle verlaten en volgden een tijdje de spoorlijn.

  De uitstippeling van het parcours was heel goed.  heel aangenaam om in deze streek te wandelen en hadden geluk met het prachtig weer.


  In de verte ziet men een watertoren, waar onze volgende rust was.

  Hier zijn we opweg naar Limbourg.

  Aangekomen in één van de mooiste Waalse dorpjes.

  Hier hadden we rust op deze plaats. Kuier door de steegjes van Limbourg en laat je verleiden door de charmante huizen. Limbourg was ooit de hoofdstad van het oude Hertogdom Limbourg en biedt schitterende vergezichten over de omgeving en meerbepaald over het Hertogenwald. Het dorp Limbourg in de provincie Luik onderscheidt zich door zijn natuurkader en erfgoed dat deel uitmaakt van het uitzonderlijk immaterieel erfgoed van Wallonië. Dit dorp was ooit de hoofdstad van het oude Hertogdom Limbourg en voormalige versterkte plaats langs de Vesdre, tussen het Land van Herve en het Ardense massief. Het mooie dorpje Limbourg heeft zijn bouwkundig erfgoed kunnen bewaren tot grote tevredenheid van zijn inwoners en bezoekers. Het bouwkundig geheel van het dorp werd opgenomen op de lijst van uitzonderlijke onroerend erfgoed van Wallonië. Bovendien vind je er tal van geklasseerde monumenten.Geniet van een ontspannende wandeling naar de Place Saint-Georges met zijn kinderkopjes. Kuier door de steegjes en laat je verleiden door de charmante huizen. Een reis door de tijd. Liefhebbers van geschiedenis en de middeleeuwen komen in Limbourg aan hun trekken met de Saint-Georgeskerk, de kastelen, de fontein en de stenen tafel. Geniet ook van schitterende uitzichten over de omgeving en meerbepaald over het Hertogenwald.

  De kerk van Limbourg. De kerk is gebouwd in gotische stijl en gewijd aan Saint- Georges. De toren stamt uit 1301, de rest van het gebouw is 15e eeuws. De kerk is opgetrokken uit Carbonische kolenkalksteen. Het tabernakel stamt uit 1544 en verder bezit de kerk ook een Maria-beeld uit messing dat uit de 15e eeuw stamt. Naast de kerk staat een oude waterpomp. Bijzonder is ook een 300-jarige lindeboom. Het kerkhof ligt een stukje beneden de kerk. Het is een prachtig oud kerkhof met veel oude graven en rotsen vol met Klimop. Het stadje in zijn geheel is door het Waalse Gewest erkend als patrimoine majeur. In het kleine museum aan het plein, gevestigd in het voormalige stadhuis (Arvo), is een maquette van Limbourg in 1632 te zien.

  Hier begonnen we aan een steileafdaling, via smalle paden en het was goed uitkijken voor de brokstukken en sommige wortels.  mooi zicht


  Terug aangekomen in Welkenraedt, nu nog enkele luwe wegen tot aan de startzaal. Een hele mooie wandeling, het was wel pittig en we zijn heel tevreden. Nadien begonnen we aan de terugtocht naar ons huisje,een ritje van 2,5u.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  13-10-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  10-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Staden 10-10-2018
  Herfsttocht

  Op een mooie midweekse dag gingen we wandelen in Staden.
  Staden is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt iets meer dan 11.000 inwoners. In het plaatselijke dialect (West-Vlaams) wordt de 'd' niet uitgesproken en wordt het dus Staen. De gemeente bestaat naast Staden-centrum nog uit de deelgemeenten Oostnieuwkerke en Westrozebeke, beide ten zuiden van Staden zelf. Staden zelf is goed voor ongeveer de helft van de totale bevolking van de gemeente. Op de grens van Staden, Westrozebeke en het naburige Poelkapelle ligt het gehucht en parochie Vijfwegen. Op de grens tussen Oostnieuwkerke en Hooglede ligt het gehucht Sleihage, dat ook tegen en op de grens met Staden ligt. Verder liggen in de gemeente nog een aantal kleinere gehuchtjes verspreid, zoals Stadenberg.

  De start was vanuit de loods Vandemoortel. De wandelaars konden uit een 4tal afstanden kiezen. Wij kozen voor de langste afstand 18km. Het was een rustige landelijke wandeling rondom Staden, met een centrale rustpost in het oud gebouw van het station van Staden.  Een aangename rustige middenweekse wandeltocht.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  10-10-2018, 21:41 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  07-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Westmalle 07-10-2018
  42° Internationale wandeltocht:

  Vandaag club uitstap naar wandeling te Westmalle.Rond 6u45 vertrok een volle bus met wandelaars richting Westmalle. De plaatselijke wandelclub WSV club 76 hield er hun 42°Internationale wandeltocht.
  Westmalle is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de gemeente Malle. Westmalle is de hoofdplaats van de fusiegemeente en huisvest de gemeentelijke diensten. Het dorp ligt in de Antwerpse Kempen. In 1194 wordt Malle voor het eerste genoemd als Oostmalle een eigen parochie krijgt, afsplitsing van de parochie waartoe Westmalle en Oostmalle behoorde. Malle behoorde toen toe aan het graafschap Toxandrië. De oudste kern van bewoning van Malle lag op laaggelegen land. als er een tweede kern op het hogere deel van Malle ontstond werd Malle uiteindelijk Westmalle. Ten zuiden van Westmalle ontstond er ook derde kern. Deze kern was Zoersel en die groeide uit van gehucht naar een dorp. Westmalle en Zoersel werden daarna een dubbeldorp. Daar kwam in 1794 een einde aan als Westmalle en Zoersel zelfstandige gemeenten werden. Tijdens de grote gemeentelijke herinrichting in het tweede deel van de 20e eeuw. ontstond op 1 januari 1977 door de samenvoeging van de gemeenten Oostmalle en Westmalle een nieuwe gemeente. De naam van de fusiegemeente was in eerste twee en half jaren Westmalle, maar op 30 juli 1979 werd deze gewijzigd in Malle.  Na het uitdelen van de inschrijvingskaarten dronken we eerst nog een kop koffie en begaven ons nadien op de weg. We volgden het parcours van de 21km.

  Onmiddellijk na start stapten we via wat autoluwe wegen naar de eerste landelijke veldwegels. We kregen al enkele mooie vergezichten.  We stapten verder richting het domein Renesse.

  Hier zijn we aan het domein Renesse.  Zicht op het kasteel.Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige geschiedenis. In 1983 werd het eigendom van de gemeente en in 1985 kreeg Domein de Renesse vzw het beheer toevertrouwd. In 1542 vatte de bouw aan van dit grootse kasteel op de ruïnes van een middeleeuwse burcht. Bij een restauratie in 1830 in opdracht van burggraaf du Bus de Gisignies bleven de 15de-eeuwse rondbouw, de 16de-eeuwse westvleugel en de oostvleugel bewaard. De oostvleugel werd uitgebreid met een ingang, een toren en een ridderzaal. De beoogde symmetrische uitbouw van de westvleugel bleef echter steken bij de funderingen. Deze vleugel werd beschadigd in W.O.II. Het kasteel werd in 1983 aangekocht door de gemeente, die de restauratie aanvatte van het dak, de ingangspartij uit 1920 en de overgangszone tussen de oost- en westvleugel. De restauratie van de beschadigde westvleugel is in voorbereiding. Momenteel wordt het gebouw voor culturele doeleinden opengesteld. Het interieur bewaart verschillende kleurrijke kamers in neo- en empirestijlen.

  We wandelen verder door het park.In het Domein de Renesse, een natuurgebied van 127 ha, kan je het hele jaar door vrij wandelen. Ontdek de Engelse tuin en merkwaardige uitheemse bomen zoals de sequoia of mammoetboom. Het park (60 hectare) en de vijver werden aangelegd in 1830. Er zijn merkwaardige boomsoorten. Het voormalig koetshuis is ingericht als cafetaria. Op de parking van het kasteeldomein kan je een keuze maken tussen twee bewegwijzerde wandelpaden: het Wolfkapelpad (5 km) en het De Renesse-Salphenpad (11 km).  Heerlijk wandelen en vooral heel rustig.

  Hier zijn we dan aangekomen aan onze centrale rustpost. De 21 en 28km moesten hier een mooie lus maken. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan de lus.

  Ook via enkele autoluwe wegen kwamen we aan het volgende stukje natuur. ’s Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.

  We kregen een heel mooi stukje natuur om er te wandelen.
  Het was heerlijk vertoeven tussen al dat pracht. Geniet even mee.

  Een en al prachtig. ’s Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.

  Na de hele mooie lus kwamen we terug aan de rustpost. Daarna begonnen we aan de terugweg richting startzaal.

  We deden terug het domein renesse aan , maar nu de andere helft. Dit was wederom veel genieten.

  Zicht op de vijver.
  Prachtige herfstkleuren.

  Mijn vroegere familie.

  Deze wandeling is zeker een aanrader. Heel prachtig en veel geluk gehad met het mooie weer. Voor herhaling vatbaar.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  07-10-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  06-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Ooike 06-10-2018
  3° Rondom Ooike-wandeling:

  Vandaag wandelen in Oost-Vlaanderen, namelijk in Ooike.
  Ooike is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het dorp ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het dorp is sinds de vroege middeleeuwen in het bezit van verschillende families geweest. De belangrijkste hiervan waren de familie Baronaige tot omstreeks 1614, en vanaf de vroege 18de eeuw de familie della Faille. Deze familie bleef heer van Ooike tot de afschaffing der heerlijkheden door de Franse Overheersing omstreeks 1794. Landbouw is steeds de belangrijkste nijverheid geweest, naast de huiselijke productie van lijnwaad. De bevolking groeide gestadig en piekte rond het midden van de 19de eeuw, toen een zware economische crisis de populatie halveerde. In het jaar 1815 bedroeg de bevolking 1.102 inwoners, in het jaar 1885 telde men 1.087 inwoners. Sedert 1977 is een deel (oppervlakte 495 ha) van de vroegere gemeente een deelgemeente van Wortegem-Petegem, meer bepaald het westelijk deel met de dorpskern. Het oostelijk landelijk deel (oppervlakte 170 ha) werd bij de stad Oudenaarde gevoegd.De start was vanuit de Parochiezaal Amandel, de wandelaars konden uit een 4tal afstanden kiezen. het beloofde een mooie dag te worden. Na iets te hebben gedronken begonnen we aan de tocht. We stapten via landelijke wegen en afgewisseld met enkele veldwegels naar Wanegem-Lede.  Afstandstabel.

  Het parcours voor vandaag.

  We kregen enkele mooie zichten te zien, het was nog kalm toen we vertrokken.  Een heel gevarieerd parcours  Hier waren we aangekomen in Wanegem-Lede. De 2 langste afstanden maakten hier een mooie lus, richting Huise.  Ook op de lus werden we getrakteerd op mooie zichten.
  De molen van Huise. De Huisekoutermolen is een houten standerdmolen in de Belgische deelgemeente Huise. Oorspronkelijk stond deze windmolen in Waregem en was daar als Hoogmolen bekend, al zeker sinds 1512. De molen functioneerde tot 1948 en was de eigendom van de gezusters Martha, Leontine en Magdalena Van den Broucke. De data 1678 en 1708 stonden in de romp van de molen gegrift. In 1968 werd de molen aangekocht door de gemeente Waregem, die er echter geen blijf mee wist. Hij werd in 1971 aangekocht door molendeskundige Paul Bauters, die hem in november van dat jaar afbrak, overbracht naar Huise en in de jaren 1972-1975 herstelde, in samenwerking met de molenrestaurateur Walter Mariman uit Zele. In 1974 werd de molen heropgericht op een plek waar vroeger een stenen grondzeiler stond, Cnuddes molen, die in 1851 was afgebrand. Bauters gaf er de nieuwe naam Huisekoutermolen aan. Na de herstelling was de molen opnieuw werkbaar en werd er regelmatig gemalen. Hij diende ook als centrum voor de molenaarsopleidingen die Paul Bauters organiseerde. De Huisekoutermolen voor de herstellingswerken van 2010-2012.In 2001 bemerkte men te grote torsie bij het draaien en legde men de activiteiten stil. De wind rukte een molenwiek af waardoor de eigenaar het volledige wiekenkruis in mei 2007 verwijderde. Hij gaf daarop de molen en het molenaarshuis in erfpacht aan de vzw Levende Oost-Vlaamse Molens. Restauratie gebeurde in 2010-2012. Op 16 september 2012 werd de molen, opnieuw draaivaardig geworden, feestelijk opengesteld.

  De kerk van Huise. Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus.Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof thans afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij accasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.

  Huise is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Zingem. Een oude vermelding van de plaats dateert uit een charter van 877 als villa uscias. De naam zou een foutieve verlatijnste omspelling zijn van het Indo-Germaanse hydroniem "usa-ja". In dit charter werd de toelating verleend er een kerk te bouwen; waar dit gebied voorheen deel uitmaakte van de parochie Mullem. De Abdij van Corbie had belangrijke bezittingen in Huise. Deze bezittingen en andere bezittingen waren door Adalardus omstreeks 825 geschonken aan de deze abdij; waarvan hij abt was geweest. Het was vooral een landbouwdorp, maar het kende sinds de middeleeuwen ook een lijnwaadnijverheid en er werd vlas verbouwd sinds de 14de eeuw. In de 16de eeuw kende de Hervorming in Huise grote aanhang en er was een belangrijke migratie naar Nederland. Huise speelde, gezien zijn ligging op een heuvelrug, een belangrijke rol in de Slag bij Oudenaarde op 11 juli 1708, waarbij 170.000 soldaten uit heel Europa betrokken waren. Tot de gemeentelijke herindelingen van 1977 behoorde ook het dorp Lozer tot Huise. Door de fusie werd Huise in twee gedeeld, een deel met het centrum van Huise werd een deelgemeente van Zingem; het ander deel van Huise en het dorp Lozer werd bij Kruishoutem gevoegd. Agnès della Faille d'Huysse was van 1927 tot 1970 burgemeester van Huise  Nu gingen we terug richting Wanegem- Lede waar onze rustpost was.  Na de 2° rust in Wanegem-Lede begonnen we aan het laatste gedeelte van deze wandeling, we stapten terug richting Ooike.  Ook op de terugweg was het afwisselend van parcours.

  De molen van Wanegem-Lede De Schietsjampettermolen is een standerdmolen in de Belgische deelgemeente Wannegem-Lede. Deze molen stond oorspronkelijk in de West-Vlaamse deelgemeente Houtave. De Houtavemolen werd in 1981 afgebroken onder luidruchtig protest van de toenmalige veldwachter, vuurwapen in de hand. Hij schoot een kogel in het molenkot. Ze werd in Wannegem-Lede heropgebouwd en wordt daar Schietsjampettermolen genoemd. De molen staat langs de Huisepontweg, op de plaats waar vroeger een 16e-eeuwse molen stond die op 27 oktober 1959 omwaaide. Het 23 m lange gevlucht is uit eikenhout. Een storm in de kerstnacht van 1999 rukte een molenroede los die tientallen meter verder in de kouter terechtkwam. Sedert 2006 is ze opnieuw maalvaardig. Ze kan twee steenkoppels en een haverpletter aandrijven. Bij de fusie van de gemeenten Kruishoutem en Zingem in Kruisem, werd de straatnaam van de aanliggende straat (Molenstraat) veranderd in Houtavestraat, naar de herkomst van de molen.


  Ons laatste pad die we volgden alvorens we terug aan de start kwamen. Een prachtige wandeling.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  06-10-2018, 16:09 geschreven door jipie  
  Reacties (1)
  22-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Schorisse 22-09-2018
  Vlaamse Ardennentocht:

  Mijn keuze viel voor vandaag richting Schorisse, waar de wandelclub Op stap door Nukerke er hun Vlaamse Ardennentocht hielden.De start was vanuit het PC De Wante.
  Schorisse is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Maarkedal. Het landbouwdorp is een langgerekt straatdorp in de Vlaamse Ardennen, nabij Henegouwen. Het reliëf golft tussen de 32 en 122 meter, en de Maarkebeek stroomt door de dorpskern. Vroeger was ruim 300 ha bebost, nu zijn slechts het 26 ha grote staatsbos (Bos Ter Rijst) en enkele verspreide bospartijen overgebleven (onder andere in het Burreken).Schoorisse, afkomstig van het Latijnse Scornacum (schorre), was reeds bekend in de 12de eeuw, meer bepaald met de Heeren van Schoorisse. Arnaut V, een van de Heeren, was zelfs raadsheer van Lodewijk van Male die in 1378 de onafhankelijkheid van het huidige Schorisse verwierf. In 1416 werd het Sint-Margriethospitaal gesticht, een onderdak voor bedevaarders en noodlijdenden. Verder, in de 16de eeuw werd de Sint-Pieterskerk gebouwd, waarvan tot op heden enkel de gotische toren overbleef door de Beeldenstormers, die deze in 1566 ernstig beschadigden. Ook was dit dorp in bezit van een waterslot (rond 1640). Dit kasteel raakte echter in verval nadat dit in handen was gevallen van het Huis te Lalaing uit Oudenaarde en werd in 1890 afgebroken. Het dorp kreeg in de loop der geschiedenis veel te verduren, want in 1788 brak de Boerenopstand te Cocambre (Koekamer) (zie één van de verhalen van Herman Teirlinck) uit. Op de begraafplaats van Schorisse liggen tien Britse soldaten die in de buurt sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Enkele mooie panorama's


  De Sint-Vincentiuskapel op de Kapelleberg zou ook uit de 12e eeuw dateren. De oudste vermeldingen gaan terug tot de tweede helft van de 16e eeuw. De eenbeukige kapel werd als bedevaartsoord gebruikt.  Terug aangekomen in Maarke, na onze lus.  De kerk van Maarke.De Sint-Eligiuskerk dateert grotendeels uit 1775. De kerk werd toen opgetrokken naast de gotische toren van de oude kerk. Deze oude kerk zou reeds uit de 12e eeuw dateren.Maarke is een dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het maakt samen met Kerkem deel uit van Maarke-Kerkem, een deelgemeente van de gemeente Maarkedal. Maarke ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de Maarkebeek. De plaats werd reeds vermeld in een 864, in een Latijnse tekst als "villa qui dicitur Marka". Het dorp werd in 1063 vermeld als Marca. Dit hydroniem zou "de moerassige" betekenen. Reeds in de 11e-12e eeuw zou er een kerkje gestaan hebben. In 1129 verkreeg de benedictijner abdij van Liessies het patronaatschap van de parochiekerk. In 1820 werd het dorp samengevoegd met Kerkem tot Maarke-Kerkem. In 1977 werd dit een deel van de fusiegemeente Maarkedal.


  Ze hadden geen regen voorspeld, doch kregen we een fikse regenbui. Het was snel gedaan met foto's te nemen.Het was een tocht met heel veel variatie, we kregen enkele pittige klimmetjes te verwerken, typisch voor de Vlaamse Ardennen. Al bij al een behoorlijke tocht.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  22-09-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  18-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling te Bavikhove 18-09-2018
  Met boer Bavo op de buiten:


  Vandaag ging ik wandelen in Bavikhove, het was de eerste keer dat ik deelnam aan deze wandeling.
  Bavikhove is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Harelbeke. Deze deelgemeente ligt tussen Harelbeke-centrum en deelgemeente Hulste, langs de rivier de Leie. De brouwerij Bavik, bekend om zijn pils en onder andere ook het Wittekerkebier, is in Bavikhove gevestigd.Het was een lussentocht met verschillende afstanden. Ik begon met de grootste lus, daar het grotendeels natuur was.  De eerste lus was bijna 11km lang, maar deze was de mooiste. We gingen richting Ooigem via het jaagpad naar de Leie, we wandelden ook langs een dode Leiearm en door het nabijgelegen natuurstukje.  De andere lussen waren meer met autoluwe wegen en langs de velden. Na de eerste lus wandelden we nog een lus van bijna 9km en de rest lieten we links liggen. De bepijling kon een heel stuk beter.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  18-09-2018, 00:00 geschreven door jipie  
  Reacties (0)
  Goeie dag vanwege jp

  Over mijzelf
  Ik ben Vanden Broucke Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jipie.
  Ik ben een man en woon in Lauwe (België) en mijn beroep is bruggepensioneerd.
  Ik ben geboren op 21/12/1954 en ben nu dus 64 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Wandelen, fotografie en genieten van de natuur.
  Archief per week
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!